Ця проста і така смачна їжа знайома всім нам з дитинства. Сьогодні запікається воно в духовці і назв у нього чимало. Напевно, картоплю і м’ясо — це одні з найпопулярніших інгредієнтів у багатьох кухнях світу. Адже стільки можна приготувати різноманітних страв з цих двох складових. Стільки божественно смачних рецептів з різних країн!

Ми вже робили з вами свинину з картоплею в духовці. Сподіваюся вам сподобався цей варіант печені. Сьогодні Вашій увазі ми пропонуємо кілька варіантів. Калорійність такого вечері відносно невисока. Всього 80-90 ккал на 100 гр. Зрозуміло, це без масла й майонезу. Щоб ще зменшити калорії візьміть саме нежирне м’ясо. Наприклад, філе курки або індички.

У цій статті я зібрала найулюбленіші мої способи приготування печені в духовці. Ви можете їх доповнити якимись своїми інгредієнтами або спеціями. Це блюдо цілком підходить для експериментів.

Картопля з м’ясом в духовці на деку з сиром і помідорами (шарами)

Думаю, що всі вже пробували яке це смачне поєднання — томати та сир. А якщо ми ще доповнимо його не менш дивовижним поєднанням м’яса, цибулі і картоплі? Давайте, спробуємо приготувати таку смакоту.

Для запікання можна скористатися металевим листом чи неглибокою, але великою формою. Вона може бути силіконова або скляна.

Нам знадобиться:

  • Філе будь — 500 гр.
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Картопля — 500 гр.
  • Сир твердих сортів — 200 гр.
  • Томати — 300 гр.
  • Коріандр, чорний перець, майонез і сіль — за смаком

Приготування:

1. М’ясо промийте і обсушити на паперових рушниках. Потім його потрібно розрізати на порційні шматочки.

Вони можуть бути побільше або поменше, як ви бажаєте.

Відбийте Молоточком його з двох сторін і приправити сіллю, коріандром і чорним меленим перцем. Приберіть м’ясо в окрему миску, нехай воно трохи подмаринуется.

2. Овочі промийте і очистіть. Помідори наріжте кружечками. Цибуля на півкільця, трохи підсолити його і злегка стримуйте в глибокій мисці. Картопля наріжте скибочками або кружальцями і перемістіть в глибоку миску. Його треба приправити сіллю і перцем і перемішати, щоб кожен шматочок просолился.

3. Твердий сир потріть через крупну тертку. До вибору сиру підходите теж відповідально, дивіться уважно складу, щоб потім підсумковий результат не розчарував. Я часто готую свій домашній сир з молока і сиру.

4. Далі дно і боки форми для запікання змастити олією. І, нарешті, приступайте до укладання шарів. Першими викладіть картопляні скибочки.

5. Поверх розподіліть м’ясні відбивні і нанесіть поверх них сіточку з майонезу. По густоті, як ви любите. Хоча, захоплюватися майонезом не раджу. Картопля з м’ясом в духовці має свій дивовижний смак. Не треба його забивати соусами.

6. На м’ясо викладайте рівномірно цибульну соломку, а зверху полийте виділився з соком цибулі. Наступним шаром будуть кружечки помідорів.

7. Потім покрити все тертим сиром і завершити знову тонким шаром майонезу. Цей шар майонезу можна і пропустити, якщо хочете зменшити калорійність.

8. Надсилайте прогріте блюдо в духовку на 40 хвилин. Так як потужність у всіх духовок різна, спостерігайте за румянностью запеченої поверхні. Щоб не пересушити верхній шар можна форму накрити листом фольги.

Подавати, звичайно, з пилу-з жару. Адже це страва смачніша за все саме гаряче.

Рецепт приготування в духовці картоплі з м’ясом і грибами в горщиках

Варіанти страв у горщиках — це завжди щось особливе на столі. Відразу якось затишніше стає в будинку від такого милого вечері. Глиняний горщик довго зберігає обід гарячим.

А як часто Ви готуєте смаколики в такому посуді? Пропоную робити це частіше! Хоча, цей варіант досить дуже калорійний за рахунок масла, сиру та вершків. Зате який смачний!

Нам знадобиться:

  • Телятина — 1кг.
  • Цибулини — 2 шт.
  • Картопля — 1 кг.
  • Твердий сир — 300 гр.
  • Масло рослинне для обсмажування
  • Печериці або інші гриби — 0,5 кг.
  • Чорний перець мелений і сіль — за смаком
  • Вершкове масло — 100 гр.
  • 150 мл 20% вершків
Цікаве:  Свинячі реберця в духовці — 6 простих і смачних рецептів

Покроковий рецепт приготування з фото:

1. Яловичину промиємо, обсушим і наріжемо невеликими шматочками. Можна використовувати інше м’ясо. Але, наприклад, куряче м’ясо готується швидше, тому час смаження на сковороді скоротиться.

2. Лук очищаємо, обполіскуємо і нарізаємо кільцями і півкільцями. Печериці подрібнюємо тонкими пластинками.

3. Картопля почищену і помиту, поріжемо скибочками в окрему миску. Твердий сир подрібнити з допомогою великої терки.

4. Всі продукти у нас підготовлені, приступаємо до найцікавішого. Розігріваємо великий сотейник з олією і обсмажуємо м’ясо близько 10 хв. Закриваємо кришкою і залишаємо його гаситися на повільному вогні ще на 30 хв.

Якщо википить вся рідина, то підливаємо окропу, щоб м’ясо не підгоріло.

5. А на іншій сковороді обсмажуємо печериці. Бажано робити це без масла, але якщо посуд для цього не призначена, то трохи додайте.

Згодом з грибів виділиться багато соку.

6. В цей час, картоплю посолити, поперчити, додати рослинне масло. Ретельно перемішати, щоб приправа розійшлася по всьому скибочкам.

7. Коли вода з грибів википіла, додаємо вершкове масло, солимо і вливаємо вершки. Тушкуємо ще 3 хвилинки і знімаємо з вогню.

8. М’ясо за цей час досить потушилось. Тепер додаємо до нього цибулю і залишаємо на вогні ще на 3-4 хвилини. Потім додамо сіль, перець і можна вимикати.

10. І ось відповідальний момент — закладаємо всі компоненти в горщики. Спочатку картоплю, потім обсмажене м’ясо з цибулею гриби у вершковому соусі. Доливаємо трохи води, але стежимо, щоб рідина була на 2 см нижче краю.

11. Відправляємо в духовку горщики і тільки потім (!) включаємо на розігрів 200 градусів. Залишаємо готуватися на сорок п’ять хвилин.

12. Потім дістати і додати в кожен горщик тертого сиру. Запікаємо ще 5-10 хвилин. В залежності від того якою мірою расплавленности Ви любите сир.

Готову страву можна залишити потомитися ще на кілька хвилин. Відкривайте і подавайте на стіл тільки коли на божественний аромат в кухню вже збіжаться всі домочадці.

Картопля тушкована з м’ясом та цибулею в скляному посуді (в банку)

Дуже цікавий рецепт як загасити м’ясо в банку. Так, у звичайній, скляної. Хоча, її може цілком замінити каструлька або інша відповідна ємність зі скла. Мяско виходить дуже ніжним і соковитим, як і все блюдо.

У приготуванні його немає абсолютно ніяких труднощів. Готувати ми будемо відразу в духовці, без обсмажування м’яса і овочів. А це підвищує корисність страви та суттєво знижує його калорійність.

Нам знадобиться:

  • Будь-яке м’ясо — 1 кг
  • Цибуля ріпка — 2 шт. великі
  • Картопля — 1 кг.
  • Морква — 1-2 шт.
  • Олія оливкова — 2 ст. ложки
  • Томат — 1-2 шт.
  • Часник — 3-4 зубки
  • Болгарський перчик — 1шт.
  • Два лаврові листки
  • Чорний перець мелений, куркума, сіль, сушений кріп — за смаком
  • Банку 3-х літрова

Приготування:

1. М’ясо необхідно обмити, обсушити і розрізати на невеликі брусочки. На цей раз, для зменшення жирності страви, ми візьмемо м’ясо індички. Воно і готується дуже швидко.

Якщо для вас цей набір продуктів занадто великий, зменшуйте рецепт наполовину. Тоді і баночку візьміть на 1,5 або 2 літри.

2. Всі овочі промийте і почистіть. Цибулька подрібнюйте довільно. Моркву порізати на кружечки, 0,5 см. товщиною. Зубчики часнику видавити через прес.

3. Картопля нарізайте великими кубиками. Всі овочі та м’ясо перемістити в глибоку миску. Додати сіль, куркуму, чорний мелений перець, сушений кріп та інші приправи. Ретельно все перемішати між собою, щоб рівномірно розподілити спеції.

4. Потім додайте оливкову олію. Можна скористатися і звичайною соняшниковою олією. Ще раз все перемішати.

5. Болгарський перець і помідори розрізати також великими кубиками. Змішайте їх між собою в окремій мисочці.

6. Тепер можна приступити до укладання інгредієнтів в банку. Спочатку скласти в неї одну частину м’ясо-овочевої маси, потім лавровий лист. Далі додати томатно-перцеву суміш і повторити шари.

7. Банку щільно закрийте фольгою і поставте її в духовку. І тільки потім (!) включаємо піч на 180 градусів і залишаємо так на півгодини. Потім додайте нагрів до 200 грд. і нехай гаситься ще півгодини. По закінченню цього часу, духовку не відкривати, а почекати хвилин п’ятнадцять до охолодження.

Ароматна, тушкована картопля з м’ясом у банку готова! Можна подавати це блюдо з рубленою зеленню.

Відео рецепт — як приготувати картоплю з м’ясом в духовці по-французьки

Ще один цікавий варіант пропонуємо Вашій увазі від каналу «Кулинарушка». Це рецепт приготування знаменитого страви «м’ясо по-французьки». Виготовлення такого святкового вечері не займе багато часу.

Потрібно просто нарізати всі інгредієнти і викласти шарами. Решту зробить Ваша духовка.