Літня спека, час заготовок, банки-склянки і одвічне питання — що ж закрити на зиму? І головне, щоб було по найсмачнішого рецептом. Звичайно солоні огірки і помідори поза конкуренцією, далі по порядку розташовані різні лечо, соте з баклажанів, гострі перчики і інші види закруток. Але сьогодні я вирішив зупинитися на салати з огірків на зиму.

Огірки шикарно комбінуються з будь-якими іншими овочами. А які красиві збірні солянки з нього виходять. Хрумкі, пряні або гостренькі? Гідний рецепт завжди знайдеться. Привертає також їх простота, причому починаюча господиня впоратися з ними з першого разу. Та й покрокова інструкція з фото допоможе.

Загалом поки сезон огірків в розпалі, запастися ними про запас дуже хороша ідея. Закрутивши заздалегідь пару зайвих банок салату, можна позбавити себе від турбот, що поставити на святковий стіл або навіть до звичайного вечері. Не будемо зволікати і одразу візьмемося за готування!

Закриваємо овочевий салат з огірками на зиму в 1 літрових банках

Все що ви будете використовувати в салаті потрібно підготувати заздалегідь. Із зазначених продуктів виходить близько 10 літрових банок. Кількість можна змінювати, залежно від того які овочі вам більше подобаються. Ще в рецепті є цибуля, мені він в салаті подобатися, але ви можете його прибрати.

Всі овочі промийте, беріть помідори дрібні, м’ясистого сорту, розділіть їх на чверті. У огірків зріжте кінчики, подрібніть півкільцями товщиною 1-1,5 див Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, нарізаємо кільцями тонший 0,5-1 см. З цибулею вчините також. Болгарський очистити від зерен, промити, нарізати шматочками по 3-4 див.

Банки також підготувати заздалегідь, простерилізувати зручним для вас способом.

Інгредієнти:

  • Огірки — 4 кг;
  • Помідори — 4 кг;
  • Морква — 1 кг;
  • Цибуля — 0,5 кг;
  • Болгарський перець — 0,5 кг
  • Перець горошок
  • Лавровий лист
  • Рейхан
  • Оцет 70%
  • Сіль

1. Коли у вас всі інгредієнти заздалегідь готові, процес не займе багато часу. Для початку наші овочі потрібно буде укласти в банку. Не потрібно сильно притискати їх, просто струсніть банку, щоб помістилося більше. Тепер у якому порядку ми укладаємо: на дно кладемо пару-трійку листочків рейхана і 5-6 горошин чорного перцю, потім огіркові кільця, цілими кільцями цибулю, болгарський перець і моркву (їх потрібно класти в обсязі менше ніж огірки і помідори). Вже десь до середини банки потрібно буде викласти четвертинки помідорів, а зверху ближче до горловини знову укласти огірки. Завершує всі пари кілець цибулі і можна ще листочок рейхан.

2. Послідовно заповнюйте всі банки. Заодно поставте на плиту чайник води, за цей час він скипить і нам знадобитися пізніше. Заповнивши всі банки засипаємо в кожну по одній чайній ложці (з гіркою) солі. Якщо ви заповнюєте інші банки наприклад 2-х літрові. Відповідно кількість солі збільшуйте.

3. Заливаємо кожну баночку кип’яченою водою. Будьте обережні, не ошпарьтесь.

4. Кожну банку після того як ви заповнили її окропом відразу накривайте жерстяної кришкою.

5. Підготуйте каструлю в якій на водяній бані потрібно простерилізувати банки з салатом. Щоб овочі залишилися міцними передержите їх, зазвичай, достатньо 15-20 хвилин.

6. Виймаємо баночки, укладаємо на рушник. Зніміть кришку, злегка потрясіть або покрутіть, щоб з неї вийшли бульбашки повітря, які могли там залишитися. В кожну ємність наливаємо по одній чайній ложці 70% оцту.

7. Тепер за допомогою ключа закатуємо кришки. Баночки перевертаємо і залишаємо остигати при кімнатній температурі.

Овочевий салат з огірками на зиму готовий. Він зручний, закривши влітку в сезон можна забезпечити себе на всю зиму салатом з хрустких огірочків і соковитих помідорів. Точно таким же способом можна закрити і більш об’ємні банки. Якщо помідори та огірки не нарізати, у вас виходити звичайні соління. Ще цей спосіб подобатися тому що він економить купу часу. Спробуйте і залишитеся задоволені результатом.

Салат з огірків на зиму в томатній заливці: рецепт пальчики оближеш!

Пропоную вам заготовити на зиму дійсно відмінний салат з огірків. Заготівля виходить що пальчики оближеш. В міру гостра, з тонкою кислинкою. Це не просто банальна засолювання овочів. Закуска, яку гості зметуть зі столу, і зі словами подяки неодмінно попросять добавки.

Можна з упевненістю сказати, що воно підійде до будь-яких м’ясних страв, макаронів або смаженої картоплі. Знаю по собі. А коли потрібно підготувати святковий стіл? Воно чудово економить час. Ну що ж друзі, приступимо до рецептом!

Що нам знадобиться для приготування:

  • Огірки — 3 кг;
  • Помідори — 3 кг;
  • Болгарський перець — 1,5 кг;
  • Гострий перець — 2 великих стручка;
  • Часник — 2 головки;
  • Чорний перець горошком — 10-12 горошин;
  • Рослинна олія без запаху — 200 мл;
  • Оцет столовий 10% — 100 мл;
  • Цукор — 150 грам;
  • Сіль поварена — 2,5 столові ложки;

1. Почнемо з підготовки інгредієнтів. Болгарський перець промиваємо і очищаємо від внутрішньої частини, ділимо на чотири частини, а потім ріжемо на шматочки довжиною 3-4 см і товщиною в половину сантиметра. Беріть перець обох сортів. Зелений і червоний колір відмінно виглядають в салаті. Виходить красива подача.

2. Огірки промиваємо, зрізаємо кінчики, нарізаємо на колечка по 6-7 міліметрів. Для такого салату краще вибирати міцні сорти овоча.

3. Дві головки часнику очищаємо від лушпиння. Кожен зубчик нарізаємо ножем. Для салату краще не використовувати часникодавку.

4. Томати промиваємо, нарізаємо довільно, виймаємо серцевину. Пізніше ми пропустимо їх через м’ясорубку або блендер.

5. Звичайно самим першим ділом ми відправляємо гострий пекучий перець. У нас в рецепті на це кількість овочів 2 стручка. Потім можна вже пропускати помідори. Підготуйте каструлю в якій будете варити салат, пюре переливайте в неї.

6. Закінчивши з томатами додаємо подрібнений болгарський перець. Тепер каструлю ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

7. Після того, як вміст каструлі закипіло ставимо вогонь трохи нижче середнього, кип’ятимо 10 хвилин. Потім додаємо сіль і цукор, кип’ятити ще 5 хвилин.

8. Після того, як пройшло 15 хвилин з початку закипання засипаємо наші нарізані огірки і додаємо чорний перець горошком.

9. Каструлю потрібно добре перемішати, щоб огіркові кільця розділилися і розподілилися в томатному пюре рівномірно. Додаємо 200 мл рослинного масла без запаху.

10. Ще раз перемішуємо, доводимо до кипіння і варимо 15 хвилин. Але не більше! Хотілося б щоб огірки залишилися цілими і не втратили форму. За цей час ви помітите, що у салату навіть колір зміниться з червоного на рожевий.

11. Додаємо часник і просто перемішуємо.

12. Обов’язково в салаті повинна бути зелень. У нас кріп, петрушка. У вас може бути що завгодно, орієнтуйтеся на свої смакові уподобання. Засипаємо в каструлю, перемішуємо і відразу вимикаємо плиту.

Цікаве:  Варення із червоної смородини на зиму - прості рецепти

13. Після того як зняли каструлю з плити можна буде додати оцет. Тут потрібно діяти активніше. Щоб температура не впала сильно. Додали і перемішали.

14. Переливаємо салат в заздалегідь підготовлені стерильні баночки. Обсяг не має значення. У нас все закривається для зручності в літрові. Але якщо сім’я велика 2-х і 3-х літрові вітаються. Для того щоб не замызгать плиту або робочу поверхню є спеціальні воронки. Коли до краю горлечка залишається небагато місця, використовуємо не черпак, а звичайну столову ложку. Доповідаємо щоб вийшов однаковий рівень.

15. Переносимо на стіл з рушником. Закатуємо під кришку. Будьте обережні, вони все ще гарячі. Закатані під жерстяну кришку баночки перевертаємо, накриваємо рушником і даємо охолонути. Зазвичай добу ми їх не чіпаємо.

Ах, яка краса виходить! Найголовніше відкрив і все готово. Запах, смак! Словами не описати, як це яскраво і смачно. Його треба готувати і куштувати. Так що в сезон неодмінно використовуйте цей рецепт, він не раз порадує вас і ваших близьких. Приємного всім апетиту.

Заготовляємо огірки по-корейськи з морквою на зиму в банках

У кожної господині є збірник салатів, у якому зберігаються найулюбленіші. Я впевнений, що серед них є і корейські. Взагалі такі салати широко поширені в продажу, так і приправи для них легко доступні. А з корейською морквою знайомий кожен! Тому пропоную варіант приготування огірків на зиму з корейською морквою. Рецепт дуже простий, впоратися з ним кожен.

Інгредієнти:

  • Огірки — 2 кг;
  • Морква — 2 штуки;
  • Часник — 1 головка;
  • Столовий оцет 9% — 125 мл;
  • Цукор — 80 грам;
  • Рослинне масло — 100 мл;
  • Сіль — 1 столова ложка;
  • Коріандр — 0,5 чайної ложки;
  • Гострий перець чилі (за бажанням) — 1-2 штуки;
  • Приправа для корейської моркви — 1 упаковка

1. Починаємо з огірочків, промиваємо їх, зрізаємо кінчики і нарізаємо довгастими шматочками розміром з палець. Є такий спеціальний фігурний ніж, можна скористатися ним або ж звичайним ножем. Моркву потрібно буде пропустити через спеціальну тертці для корейської моркви, щоб вийшла тонка соломка.

2. Підберіть чашу, в якій вам буде зручно все перемішувати. Заповнюємо спочатку нарізаними огірками і тертою морквою, часник пропускаємо через часникодавку, насипаємо сіль і цукор. Перець чилі подрібнюємо, додавати його можна за бажанням. Це скоріше для любителів гостренького.

3. Завершимо перелік сухих інгредієнтів коріандром (його можна попередньо обсмажити на сковорідці) і приправою для корейської моркви. Тепер все заливаємо рослинним маслом і оцтом.

4. Все ретельно перемішуємо. Прибираємо салат на добу в холодильник.

5. Через день він уже готовий і його можна сміливо подавати на стіл. Але ми все-таки робимо заготовку тому пересипаємо все по баночках.

6. Коли ємність буде заповнена овочами, використовуйте столову ложку і додайте сік, що виділився до горловини баночки.

7. Посуд накриваємо кришкою, ставимо в каструлю і відправляємо на стерилізацію на 15 хвилин.

10. Щільно закручуємо кришку, перевертаємо і прибираємо під рушник на всю ніч.

Ось яка краса виходить з простого сполучення огірків, моркви, укупі з корейськими приправами. Закуска виходить дуже ароматна, вона знадобитися в будь-який час року. Огірочки незважаючи на термообробку залишаються хрусткими, що теж свого роду фішка такого салату. Готуйте і пригощайте близьких.

Огірковий салат «Ніжинський» — найпростіша заготівля на зиму

Ще один простий варіант заготовки на зиму з огірків — це приготувати салат з огірків «Ніжинський». Там всього 2 інгредієнта, підготовка не потребуватиме багато часу. Також він може виступати як окрема страва, закуска або частина іншого салату. Досить додати до нього зелені, нашаткованої капусти, часнику, трохи масла, підсолити і салат готовий.

Інгредієнти:

  • Огірки — 1,4 кг;
  • Цибуля — 0,7 кг;
  • Оцет 9%;
  • Чорний перець горошок;
  • Цукор, сіль, лавровий лист

1. Огірки замочуємо на 5-6 годин в прохолодній воді. Це хоч частково позбавить овочі від шкідливого азоту.

2. У промитих огірків зрізаємо кінчики, а потім нарізаємо на кільця по 5 мм.

3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями.

4. Візьміть підходящу посуд за розміром посуд. З’єднуємо цибулю і огірки і перемішуємо. Залишаємо їх на півгодини, періодично намагайтеся перемішати. За цей час стерилізуйте банки і кришки.

5. На дно кожної баночки кидаємо кілька горошин чорного перцю, чайну ложечку цукру. Потім заповнюємо її огірками і лукам, робимо це щільніше.

6. Зверху додаємо половину лаврового листа (або листочок малого розміру), чайну ложку солі (за смаком може бути більше або менше), чайну ложку столового оцту.

7. Заливаємо банку окропом. Зазвичай якщо закриваємо багато, воду ми нагріваємо не в чайнику, а в каструлі.

8. Накриваємо кожну баночку кришкою, ставимо в каструлю на дні якого вкрито рушник, заповнюємо гарячою водою до плічок. Ставимо на вогонь і стерилізуємо 15 хвилин.

9. Після стерилізації закриваємо кришками, ставимо банки і накриваємо пледом або товстим рушником. Залишаємо до повного охолодження.

10. Проста і смачна заготівля з огірків на зиму готова. Ви можете використовувати її як окремо, так і для того, щоб урізноманітнити свої салати.

Можна сказати що це ще й дуже бюджетна заготовка. Вона економить не тільки гроші, але і час. Сподіваюся, що такий варіант салату стати в нагоді і вам.

Салат «Асорті» на зиму без стерилізації огірків, моркви, перцю

Можна закрити салат з огірків без стерилізації при цьому зберігши його до зими? Є варіант, але на жаль зберігати його потрібно в холодильнику або в підвалі. Я не буду детально розписувати рецепт, він дуже простий. Вкажу інгредієнти, кількість і вихід. Закривши такий салат можна буде вже через 5 днів. Він привабливий своєю яскравістю, що взимку буде нагадувати про теплі літні дні.

Банки краще використовувати літрові, так легше контролювати пропорції (смак буде завжди однаковий). Також віддайте перевагу кришок з різьбленням, просто для зручності.

Склад на 3 літрові банки:

  • Огірки невеликі — 1,5 кг;
  • Солодкий болгарський перець — 3 великі штуки;
  • Морква — 2-3 штуки;
  • Часник — 1 головка;
  • Петрушка — 1 пучок;
  • Сіль — 3 столові ложки
  • Цукор — 6 чайних ложок;
  • Винний оцет 6% — 300 мл;

1. Всі овочі промиваємо і очищаємо. Огірки нарізати півкільцями, болгарський перець (бажано червоний) кубиками розміром близько 1 см, такого ж розміру ріжемо моркву, часник тонкими слайсами або дрібним кубиком. Все складаємо в одну чашу і перемішуємо.

2. Чисті банки заповнюємо перемішаними овочами, зверху на 1 літрову банку засипаємо 1 столову ложку кухонної солі, 2 чайні ложки цукру. Заливаємо 100 мл 6% винного оцту.

3. На поверхні укладаємо кілька згорнутих гілочок петрушки. Заливаємо все окропом, струшуємо баночки, щоб позбутися від бульбашок повітря. Щільно закручуємо кришки.

4. Банки потрібно перевернути, накрити рушником до повного охолодження. Потім прибрати в холодильник на нижню полицю. Через 5 днів овочі повністю замаринуются, обміняються смаком, виходить відмінне, хрустке частування.

На мій погляд це самий «ледачий» рецепт, які тільки є. Заготовлювати взапас овочі таким чином краще в невеликих кількостях. Підійде тим, хто живе в ритмі міста і цінує час і простоту. Впевнений на всі сто, що знайдуться натовпу любителів поласувати таким частуванням. Обов’язково беріть на замітку.