Всім привіт! Сьогодні запропоную вам кілька цікавих рецептів домашнього томатного соусу. Його можна додавати до будь-яких м’ясних страв, овочів та іншим гарнірів. Також він підійде для приготування піци.

Готувати соус з помідорів дуже легко. Час приготування може бути різним, в залежності від того, який сорт ви вибрали для заготівок. Більш соковиті і водянисті сорти вимагають більше часу для досягнення потрібної густоти.

Ви також можете зробити з цього овоча томатну пасту або кетчуп. Ще з помідор виходить дуже смачна чортівня або аджика. Спробуйте зробити і ці заготовки.

Викладати готовий соус слід в стерилізовані банки і закривати прокип’яченими кришками.

Томатний соус на зиму в домашніх умовах з оцтом

Даний томатний соус люблять готувати на Кавказі. Він виходить неймовірно смачним, в міру гострим. Втім, гостроту ви можете регулювати самі, змінивши кількість часнику і перцю. Обов’язково спробуйте, вам повинно сподобатися.

Інгредієнти:

  • Помідори — 7 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1,5 кг
  • Часник — 1 головка
  • Рослинне масло — 70 мл
  • Петрушка (можна додати кінзу) — пучок
  • Базилік — пучок
  • Цукор — 1 стакан (250 мл)
  • Сіль — 1,5-2 столові ложки
  • Гострий перець — 1-2 шт. (або за смаком)
  • Паприка — 1-2 столові ложки
  • Оцет 6% — 10 столових ложок

Якщо у вас в наявність інша кількість томатів, то просто поділіть інші інгредієнти на 7, щоб вирахувати скільки брати на 1 кг. Наприклад, лука знадобитися 1,5-2 шт, часник-1-2 зубчики, цукру 1 столова ложка з гіркою, сіль 1 чайна ложка або за смаком. Зелень беріть на око, гострий перець — за смаком. Паприка приблизно 0,5 чайної ложки. Оцет 6% — 1,5 столові ложки. Якщо у вас 9%, то вистачить 1 столової ложки.

Приготування:

1. Наріжте помідори кубиками і викладіть у велику каструлю з товстими стінками і дном. Поставте каструлю на вогонь і уваривайте їх до тих пір, поки маса не зменшиться на третину. Точний час вказати складно, так як сорт томатів може бути у всіх різний. Якщо вони тверді, то уварятся і загуснуть швидше, ніж водянисті сорту.

При бажанні, томати можна заздалегідь очистити від шкірки. Зробіть біля основи хрестоподібні надрізи і залийте окропом на 30 секунд. Після цього вони легко очищаються.

2. Очистіть і дрібно наріжте часник. Цибулю поріжте кубиками. Викладіть їх на іншу сковороду, заздалегідь добре розігріту, і обсмажте на рослинному маслі до золотистого кольору.

3. Як тільки помідори перетворяться в практично однорідну масу і вона загусне, додайте цукор і 1,5-2 столові ложки солі (не пробуйте на смак). Потім викладіть туди обсмажений часник і цибулю, порізану дрібними шматочками гострий перець, крупно порізану зелень і паприку. Все перемішайте і варіть 5 хвилин після закипання маси. В кінці влийте оцет і варіть ще 5 хвилин.

Якщо бажаєте більш однорідну консистенцію, то перед тим, як додавати туди інші інгредієнти, пробийте отриману масу заглибним блендером. Тоді соус вийде ніжніше.

4. Отриманий соус розлийте по стерильним банкам і щільно загорніть кришками. Залиште їх при кімнатній температурі до повного охолодження, а потім приберіть в прохолодне місце для зберігання.

Простий рецепт томатного соусу з помідорів без оцту і стерилізації

По цьому рецепту виходить ідеальна основа для приготування більш складних соусів або для додавання в різні страви. Готується він дуже легко і без зайвих заморочок. Тут немає ні оцту, ні цукру. Сіль, при бажанні, теж можна видалити зі складу інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • Помідори — 1 кг
  • Сіль — 0,5-1,5 чайні ложки (за смаком)
Цікаве:  Шаурма з куркою в лаваші — рецепт в домашніх умовах

Приготування:

1. Для початку очистіть помідори від шкірки. Тобто, зробіть спочатку надрізи хрест на хрест з верху. Потім опустіть їх в крутий окріп на 1 хвилину. Після цього вийміть з окропу і спокійно знімайте шкірку. А так само видаліть плодоніжку. Очищені помідори поріжте часточками.

2. Далі подрібніть всі томати в блендері до однорідної маси. Перелийте її в каструлю і поставте на повільний вогонь. Варіть не менше 2-х годин, поки соус не стане густим. Не забувайте періодично перемішувати масу. За 10 хвилин до закінчення варіння додайте сіль за смаком.

3. Готовий соус перелийте в стерильні банки і щільно закрутіть прокип’яченими кришками. Переверніть банки і накрийте теплою ковдрою (пледом, рушником). Залиште в такому вигляді до повного охолодження. Зберігайте в холодному місці.

Як приготувати томатний соус на зиму через м’ясорубку

Щоб томатний соус був більш ніжним по консистенції, можна помідори попередньо пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером. Що з цим робити далі, читайте у наведеному нижче рецепті.

Інгредієнти:

  • Помідори — 4 кг
  • Часник — 1 головка (не велика)
  • Сіль — 1 столова ложка
  • Цукор — 1 столова ложка
  • Хмелі-сунелі — 1 столова ложка

Приготування:

1. Помиті помідори поріжте для зручності на часточки, видаляючи від плодоніжки. Пропустіть їх через м’ясорубку. Потім процідіть масу в каструлю через сито, щоб позбутися від насіння і шкірки. А консистенція соусу вийде більш ніжною.

2. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння вміст до кипіння. Коли з’явиться піна, зніміть її. Далі уваривайте соус, поки він не стане потрібної вам густоти (приблизно від 1,5 до 2,5 годин). При цьому він трохи втратить в обсязі.

Чим довше вариться соус, тим густіше він стане.

3. Наприкінці варіння додайте туди подрібнений часник, сіль, цукор і хмелі-сунелі (також ви можете додати будь-яку свіжу зелень за смаком). Потім варіть ще 10 хвилин. Готовий соус розлийте по стерильним банкам, загорніть і переверніть їх. Укутайте чим-небудь теплим і залиште до повного охолодження. Зберігайте ці заготовки в прохолодному місці.

Класичний рецепт томатного соусу з помідорів і перцю

Часто господині додають у томатний соус солодкий болгарський перець. Виходить неймовірно смачне поєднання. Він чудово підходить для додавання до макаронів, рису та інших страв.

Інгредієнти:

  • Помідори — 3 кг
  • Солодкий перець — 500 гр
  • Базилік (сушений) — 2 столові ложки
  • Сіль — 1 столова ложка
  • Мелений червоний перець (гострий) — 1/3 чайної ложки (або за смаком)

Приготування:

1. Чисті помідори поріжте на часточки і подрібніть в блендері (або через м’ясорубку). Вилийте цю масу в каструлю. Бажано брати каструлю з товстим дном і стінками (ідеально для цього підходить казан).

2. Далі подібним же чином перемеліть солодкий перець. Потім відправте його в ту ж посуд до томатів. Додайте туди базилік, червоний перець і сіль. Все добре перемішайте і поставте на вогонь.

При бажанні, можна ще додати туди сушений орегано (1 столову ложку) або інші улюблені трави.

3. Доведіть масу до кипіння і варіть близько 30 хвилин, помішуючи, на великому вогні. Якщо у вас томати досить-таки соковиті, то варити доведеться довше. Потрібно, щоб соус досить загус.

Потім, не вимикаючи вогню, розкладіть соус по стерилізованим банкам. Щільно загорніть кришками, переверніть, укутайте чим-небудь теплим і залиште до повного охолодження. Зберігати ці заготовки рекомендується в прохолодному місці.

Відео-рецепт томатного соусу з яблуками — пальчики оближеш!

Дуже смачно виходить томатний соус, якщо додати до помідорів ще й яблука. Пропоную вам ознайомитися з відео-рецептом даної заготовки. Автор ролика досить докладно пояснить, як його зробити.

Інгредієнти:

  • Помідори — 2,5 кг
  • Яблука — 1,5 кг
  • Перець чорний мелений — 1,5 чайні ложки
  • Кориця — 1 чайна ложка
  • Мускатний горіх мелений — 1 чайна ложка
  • Перець чилі — за смаком
  • Часник — 3 зубчики (або за смаком)
  • Сіль — 2 чайні ложки
  • Цукор — 4 чайні ложки
  • Оцет 9% — 6 столових ложок

Ось і все на сьогодні. Вибирайте і готуйте з задоволенням за запропонованими рецептами. Адже домашній соус не йде ні в яке порівняння з магазинними. Всі виключно натуральне.

Вдалих вам заготовок!