Вітаю усіх читачів блогу. У мене сьогодні добірка закусок і салатів з баклажанів, які кожен з вас зможе легко приготувати на своїй кухні. Виходять вони швидко і смачно. Тут я вирішив обійти стороною заготовки на зиму. Говорити будемо про те, що готується вдень і з’їдається на вечерю, тобто як саме закуски.

Закуски можуть бути як гарячими, так і холодними, з якимсь гострим, кислим і навіть солодкуватим смаком. Страви з баклажанів теж не виняток. Овоч отримав достатнє поширення в багатьох гастрономиях світу, так що велика кількість рецептів приготування. Сьогодні, на мій погляд, найбільш примітні з них.

Закуска з баклажанів на святковий стіл (рецепт з фото)

Цей салат настільки смачний і яскравий, що можна сказати з упевненістю буде частим частуванням на вашому святковому столі. Звичайно, він трохи пекучий, на любителя, але прибравши стручковий перець, рецепт можна зробити більш привітним. Всі овочі акуратно нарізані, підготовлені, нотки смаку відмінно поєднуються. Блюдо виходить дуже легке, заправити його можна як рослинною олією, так і звичайним майонезом.

Інгредієнти для закуски з баклажанів:

  • Баклажан — 2-3 середніх плода;
  • Морква — 1 штука;
  • Солодкий болгарський перець — 1 штука;
  • Зелень (петрушка, кріп) — половину пучка;
  • Цибуля — 1 цибулина середня;
  • Гострий перець — 1 стручок;
  • Рослинна олія;
  • Часник — 2-3 зубчики;
  • Оцет 9% — 1 столова ложка;
  • Цукор — 1 чайна ложка;
  • Сіль за смаком

1. Моркву очищаємо, нарізаємо соломкою. По товщині трохи більше ніж для корейської моркви, близько 2-3 мм.

2. У паприки вирізаємо серцевину, очистити від насіння, розбираємо на чотири частини, а потім нарізаємо акуратною соломкою.

3. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями.

4. Зелень дуже дрібно рубаємо. Використовуйте ту зелень, яка вам більше подобається.

5. Пекучий стручковий перець. Якщо ви віддаєте перевагу не настільки гострі страви, від цього інгредієнта можна відмовитися, а крок просто пропустити. Якщо вирішили використовувати його потрібно тонко подрібнити.

6. Баклажани промиваємо та нарізаємо кільцями в товщину близько 1 див. Складаємо в зручну чашу, поливаємо парою ложок рослинної олії, солимо і гарненько перемішуємо.

7. Деко вистилаємо пекарської папером, викладаємо нарізані баклажани. Відправляємо в духовку на 200-220°С градусів до готовності, якщо духова шафа розігрітий, то у вас піде 10-15 хвилин.

8. Поки баклажани запікаються, обсмажимо овочі. На сковороді розігріваємо пару ложок рослинного масла і почнемо з лука.

9. Коли цибуля обсмажитися до рум’яної скоринки, додамо до нього моркву і болгарський перець.

10. Обсмажуємо кілька хвилин до м’якості. В самому кінці можна додати трохи гострого перцю.

11. Обжарку перенесемо в салатницю, а самі перемкнемося на печені баклажани.

12. Виймаємо їх з духовки, даємо трохи охолонути, а потім нарізаємо довільно або соломкою.

13. Баклажани, кладемо в салатницю, посипаємо подрібненою зеленню. Пропускаємо через тертку або прес пару зубчиків часнику.

14. Тепер потрібно посолити, додати половину чайної ложки цукру, 2 столові ложки рослинної олії і чайну ложку 9% оцту. Все перемішуємо накриваємо посуд кришкою і прибираємо на півгодини у прохолодне місце. Замість такого роду начинки можете просто заправити столовою ложкою майонезу.

15. Все, салат готовий і його можна сервірувати на тарілку. Виходить дуже красиво і апетитно.

Проста закуска готова, смак просто пальчики оближеш. Такий рецепт без докорів сумління можна ставити на святковий стіл. Гості не залишають його без уваги, а домочадці завжди просять приготувати знову.

Рулетики з баклажанів з різними начинками

Найпоширеніший вид готової закуски з баклажанів це рулетики. Подача такої страви дуже зручна, це не салат. Все розділено на порції, зручно брати і ще зручніше їсти. А саме симпатичне те, що ви можете вибирати начинку по своєму смаку. Спочатку я опишу рецепт приготування самих рулетів, а в кінці подкину кілька смачних ідей того що можна загорнути всередину. Почнемо.

Готувати рулетики будемо з:

  • Баклажани — 2-3 штуки (середні, довгасті);
  • Курячі яйця — 3 штуки;
  • Панірувальні сухарі;
  • Сузьма — 3-4 столові ложки;
  • Лечо з болгарського перцю — 3-4 столові ложки;
  • Часник — 3-4 зубчики;
  • Сіль за смаком

1. Баклажани промиваємо, прибираємо стебло, нарізаємо поздовжніми скибками завтовшки близько 0,5 см, якщо вийти тонше, то ще краще.

2. Готувати баклажани ми будемо обсмажуючи паніровані шматочки в олії. Панірувальні сухарі можуть бути покупними або ж приготовлені вдома. Також знадобитися зручна посуд. Яйця розбити в миску, посолити і перемішати.

3. Тепер потрібно вмочити кожен шматочок у яєчну суміш, потім перемістити його в посуд з панірувальними сухарями і щедро посипати ними. Готові скибочки прибираємо в бік.

4. Розігріваємо сковороду на вогні, додаємо олії. Відправляємо обсмажуватися баклажани по кілька хвилин з кожного бік. Готовність перевіряється по м’якості продукту.

5. Тепер приготуємо просту начинку для наших баклажановых рулетів. Поки беру саму елементарну, це кілька ложок звичайного лечо з червоного болгарського перцю і стільки ж ложок сузьмы (кисломолочний продукт). Пропускаємо Через прес зубчики часнику. Все перемішуємо, начинка готова.

6. Підберемо зручну поверхню, з одного краю викладаємо скибочки трохи начинки з болгарського лечо з сузьмой і звертаємо в рулет.

7. Підберемо красиву десертну посуд і всі рулети акуратно викладемо. Для прикраси можна посипати невеликою кількістю зелені.

Якщо все приготовлено правильно, ви отримаєте на рідкість дуже вдалий рецепт рулетиків. Виходить просто і легко. Особливість цієї начинки в тому, що болгарське лечо дуже соковите, з яскравим овочевим смаком, сузьма, це солона складова. Часник, та й сам баклажан за смаком буде гірчити. Ось так і виходить «свято» смаку.

Цікаве:  Густе варення з полуниці з цілими ягодами — класичні рецепти

Різновид таких рулетиків ще називають «Тещин язик». Довгий скручений скибочку з гострою начинкою на кінчику.

А тепер кілька варіантів начинок для баклажановых рулетиків, які ви можете використовувати. Пишу тільки пропорції на 1 баклажан середніх розмірів, а скільки всього потрібно приготувати орієнтуйтеся за кількістю баклажанів.

Гостренькі начинка з сиром, часником і горіхами

  • Сир напівтвердий — 100 грам;
  • Волоські горіхи — 30 грам;
  • Часник — 3-4 зубчики
  • Кріп, петрушка — декілька гілочок
  • Майонез — 1 столова ложка

Начинка з помідорами і сиром

  • Помідор — 1 штука;
  • Моцарелла — 120 грам;
  • Сіль, перець за смаком

Просто нарізати на маленькі шматочки, покласти на баклажанів, посолити і поперчити за смаком. Згорнути рулет, і в мікрохвильовку на півхвилини.

Є й інші види начинок, різні по складності і витрат часу на приготування. Спробуйте урізноманітнити, обов’язково знайдеться який рецепт вам сподобатися.

Медальйони з баклажанів на швидку руку на сковороді

Пропоную вам приготувати шикарні медальйони з баклажанів. Уявіть собі — соковита начинка всередині і скоринка зовні. Смакота, просто пальчики оближеш! Фактично це прекрасний сніданок, але в якості закуски це блюдо порадує і ваших гостей. Продуктів знадобитися трохи, тут головне нарізати всі як можна дрібніше. Подробиці далі у рецепті.

Щоб зробити баклажановые медальйони вам знадобляться:

  • Баклажани — 2 штуки;
  • Морква — 1 штука;
  • Ковбаса — 100-120 грам;
  • Болгарський перець — 1 штука
  • Яйце — 3 штуки;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Крохмаль (або борошно) — 2 столові ложки

1. Баклажани промиваємо, нарізаємо кільцями товщиною в 1-1,5 см. Замочуємо в підсоленій воді, щоб позбутися зайвої гіркоти при подальшій готуванні. Потрібно, щоб вони утопилися в рідину повністю, можна придавити зверху тарілкою з невеликим вантажем.

2. Через 20 хвилин виймаємо з чаші і даємо стекти воді. За допомогою чайної ложки вирізаємо серцевину відступаючи від краю на 1 см Для зручності краще це робити на звичайній кухонній дошці. Внутрішню частину не викидаємо, ми обов’язково пустимо її у справу.

3. Всі порожнисті баклажановые кільця будуть начиняться дуже дрібно нарізаними овочами і ковбасою. Починаємо з серцевини, подрібнимо спочатку її.

4. Далі приблизно однакового розміру нарізаємо м’ясний продукт (ковбаса, сосиски).

5. Ну і все інше за тією ж схемою. Подрібнюємо моркву і болгарський перець. Всі засипаємо в одну чашу для подальшого перемішування.

6. Щоб пізніше начинка добре тримала форму додамо в неї 3 курячих яйця, на цьому етапі можна посолити і поперчити за смаком. Так само додаємо крохмаль або борошно для загущення. Все ретельно перемішуємо.

7. Тепер можна починати обсмажувати медальйони. Розігріваємо олію в сковороді і викладаємо баклажановые кільця. Потім за допомогою ложки заповнюємо порожнечу начинкою, намагаємося робити це акуратно. Потім накрийте сковороду кришкою на пару хвилин (так готування піде швидше).

8. Чекаємо коли нижня частина медальйонів припечется і їх можна буде перевернути на протилежну сторону. Повторюємо процес обсмажування.

9. По готовності викладаємо на тарілку. Баклажани дуже добре вбирають масло, і якщо хочете позбутися від надлишків викладіть попередньо на паперовий рушник.

Ось ідея для відмінного перекусу, сніданку. Можете подати його в якості другої страви. Також такі медальйони з баклажанів будуть симпатично виглядатиме на будь-якому святковому столі обов’язково привернуть увагу ваших гостей. Неодмінно спробуйте приготувати на своїй кухні, це не займе багато часу, а результат порадує.

Обсмажені баклажановые шматочки (часточки) в клярі

Ще один з варіантів приготування закуски. На перший погляд щось дивне і незручне. Але на ділі виявляється дуже смачним. Не звертайте уваги на хвостики, вони потрібні для зручності. Рецепт представляється собою обсмажені баклажани в олії, але не ріжемо на маленькі часточки з-за того, що вбере занадто багато масла і стане м’яким. Тому спосіб приготування саме такий.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 3 штуки (беріть невеликого розміру);
  • Яйце — 1 штука;
  • Паніровка — 2 столові ложки пшеничного борошна і 3 столові ложки кукурудзяної
  • Сіль — 1 столова ложка

1. Баклажани потрібно обробити певним способом. Підрізаємо стебла, щоб були не довгими, але можна було вхопитися пальцями. Зрізаємо зайві зелені краю. Овочерізкою прибираємо невеликі смужки шкірки, щоб вийшло свого роду зебра.

2. Баклажани потрібно розрізати доходячи до стебла навпіл і впоперек кілька разів, щоб вийшли шматочки 1-1,5 см.

3. Ставимо на вогонь каструлю з водою, доводимо до кипіння, солимо. Тепер у киплячу воду опускаємо нарізані баклажани. Варимо кілька хвилин до розм’якшення.

4. Справа дійшла до кляру. Щоб продукти використовувалися економніше беріть плоску посуд, а не глибоке. В одній тарілці ми розбиваємо яйце, солимо його і разбалтываем виделкою, у другій перемішуємо борошно пшеничне з кукурудзяного.

5. Беремо кожен баклажан за хвостик, спочатку мачає в яйці, потім відразу переносимо на тарілку з борошном і обвалюємо. Допомагайте собі ложкою, щоб паніровка виявилася скрізь. Ось такий от «віник» вийшов.

6. На сковороді розігріваємо олію, викладаємо баклажани на обжарку. Вони повинні отримати рум’яний, золотистий колір з усіх боків.

7. Перш ніж сервірувати, баклажани укладіть на посуд з паперовою серветкою. Коли надлишки масла стечуть, можна акуратно перекласти. І полити зверху соусом і прикрасити зеленню.

Такі смажені в клярі баклажани можна подавати з кефіром, відмінний смак виходить з часниковим, грибним та іншими соусами. Сподіваюся ідея сподобається і ви зможете реалізувати її на своїй кухні. Приємного апетиту!

Бажаю Вам і вашим рідним здоров’я і всього самого доброго. Удачі, друзі мої!