Вітаю вас! Із задоволенням продовжимо розбиратися в огіркових заготовках. І акцент зробимо на рецепти маринування без стерилізації. Все ж пастеризація досить складна і гаряча річ, а ми дуже хочемо спростити весь процес заготовок. Тому нижче наведені варіанти консервації методом подвійного заливки. Вона передбачає попереднє прогрівання плодів. Виходить, що огірки взаємодіють з окропом два рази, проходячи природну стерилізацію гарячою водою. Та заодно в добірці розглянемо, як закрити їх на зиму холодним способом. Виходить дуже смачно.

Для того, щоб консервація зберігалася ще краще, будемо додавати оцтову або лимонну кислоту. Загалом, ароматні й хрусткі огірочки вам гарантовані. Обирайте на свій смак.

Зберігати будь-яку з цих заготовок краще в темному прохолодному місці. Звичайно, якщо така можливість є.

Якщо ж у вас видався урожайний рік на цей овоч, то пропоную зробити на зиму салати з цибулею або скористатися способом по-болгарськи. Також можна закрити баночку з червоною смородиною або гірчичною заливці.

Спробуйте зробити кілька варіантів, щоб зрозуміти, що вам подобається, а що ні. Саме методом проб підбираються ті рецепти, які ми вважаємо «золотими» і саме вони у нас виходять завжди.

Хрусткі мариновані огірки на зиму без стерилізації – рецепт на 1 літр води

Почнемо з самого поширеного варіанту маринування, де розраховувати розсіл на 1 літр води. Вважаю, що це самий зручний метод для господинь. Адже у всіх різна кількість плодів. А так зручно, відміряв розсіл літровими кухлями і точно знаєш, що все вийде як треба.

Візьмемо на 1 банку:

  • огірки, скільки увійде,
  • засолочную зелень (листя вишні, хрін, кріп і т. д.),
  • по 3 горошини чорного і духмяного перцю,
  • 1-2 лаврових листа,
  • 3-4 часникових зубков,
  • пара суцвіть гвоздики за бажанням,
  • 2 ст. л. оцту 9% на 1 літрову банку.

Маринад на 1 літр води:

  • 1 ст. л. солі з гіркою,
  • 3 ст. л. цукру без гірки.

Крок 1. Першим ділом заллємо огірки холодною водою і залишимо їх насичуватися на 2 години.

Цей процес опускають, якщо плоди тільки що зібрали і вони не встигли постояти більше двох годин.

Потім споліскують їх і ретельно промиваємо. При бажанні можна зрізати кінчики, цей момент не обов’язковий.

Засолочную зелень також потрібно сполоснути і обсушити на рушнику. Ви можете брати будь-яке поєднання зелені. Часто використовують листя хрону, парасольки кропу, тархун і петрушку. Іноді додають листя вишні і смородини. Все дуже індивідуально.

Заздалегідь очистимо головку часнику від лушпиння. Будемо використовувати цілі зубчики.

Крок 2. У чисту стерильну банку починаємо закладати інгредієнти. На дно викладемо по три листочки вишні. Лист хрону порвемо на частини і відправимо туди ж. Додамо невеликий парасольку кропу. Туди ж додамо і 3-4 часникового зубчики. Для аромату потрібно ввести прянощі у вигляді лаврового листочка і кілька горошин чорного і запашного перцю.

І на цю ароматну зелену «подушку» вертикально викладаємо огірки. Намагаємося утрамбовувати їх щільніше, щоб побільше увійшло. Кінчики плодів можна не зрізати.

Крок 3. Тепер ставимо воду на плиту і чекаємо закипання. Як вона завирує, вимикаємо нагрівання, а цим заливаємо окропом баночки до самого горлечка. Щоб скло не луснуло, можна під дно покласти лезо ножа. Метал вбере в себе зайве тепло.

Прикриємо банки стерильними кришками на 15 хвилин. За цей час окріп простерилизует і прогріє огірки, а скло трохи охолоне і його можна буде брати руками. Зливаємо воду через мірний стакан назад в каструлю. Щоб зливати було зручніше, використовують спеціальну капронову кришку з отворами.

Вважаємо, скільки вийшло літрів в мірній склянці і на це кількість розводимо маринад. У цій воді змішуємо сіль і цукор і даємо розчину закипіти.

Крок 4. У кожну банку вливаємо столовий оцет, виходячи з розрахунку на 1 літрову ємність йде 2 ст. л. Та наповнюємо тару маринадом так, щоб розсіл трохи перелився через край. Намагаємося не залишати всередині консервації повітряний зазор.

Укупориваем заготовки стерильними кришками і перевіряємо їх на герметичність. Для цього її потрібно перевернути і поставити догори дном. Якщо в районі горлечка нічого не підтікає, то укупорку зробили якісно.

Залишаємо консервацію у цьому ж перевернутому положенні і закутуємо її ковдрами. Так вона додатково пройде самостерилизацию власним теплом. Через добу консервацію можна спускати на зберігання.

Рецепт маринованих огірків з гірчицею в літрових банках

Гірчиця надає огіркам додатковий аромат і легку пікантність. А також виступає додатковим природним консервантом. Можна використовувати порошок так і її зерна.

Але при використанні порошку, розсіл стає каламутним і багатьом це не подобається. А от зерна гірчиці в банку виглядають красиво і не замутняют маринад.

Візьмемо на 3 літри:

  • 1,7 кг огірків,
  • 1,5 л води,
  • 100 г цукру,
  • 70 г солі,
  • 60 мл столового 9% оцту,
  • 3 ч. л. насіння гірчиці,
  • 3 часникового зубчики,
  • 6 гілочок петрушки,
  • 1 лист хрону,
  • 9 листочків чорної смородини,
  • 3 парасольки кропу.

Якщо огірки були зібрані раніше і постояли більше двох годин, чекаючи консервації, то їх бажано залити холодною водою години на 2-3. Потім ретельно промиваємо їх чистою нової губкою і кожної штучки зрізаємо кінчики.

Окремо промиваємо засолочную зелень і обсушуємо її. Часник очищаємо від лушпиння і залишаємо зубчики цілими.

Крок 1. У кожну стерильну литровку кладемо шматочки листків хрону, по одному парасольки кропу. Додамо по 3 листочки чорної смородини і 2 гілочки петрушки.

Додаємо очищені зубки часнику і 1 ч. л. насіння гірчиці. Поверх прянощів щільно вертикально утрамбовуємо огірки.

Крок 2. Кип’ятимо 1,5-2 літра води і робимо першу затоки банок до самого верху. Прикриємо ємності стерильними кришками і залишаємо на 15-20 хвилин.

Потім охололу воду зливаємо і розчиняємо у ній сіль і цукор. Отриманий маринад знову відправляємо на плиту і даємо закипіти.

Крок 3. Перед другою заливкою в кожну банку вводимо столовий оцет. На кожну литровку додамо 20 мл кислоти. Заливаємо заготівлю киплячим маринадом до самого верху і герметично укупориваем стерильною кришкою.

Відправляємо консервацію в перевернутому стані «під шубу» і прибираємо на зберігання через добу.

Простий рецепт огірків на зиму без оцту і стерилізації (з лимонною кислотою)

Тепер розглянемо варіант без додання оцту, його замінимо лимонною кислотою. Консервація виходить менш гостра і менш кисла. Рецепт є гарною альтернативою для тих людей, які не переносять оцтову кислоту.

Цікаве:  Рамен — 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Візьмемо на 1,5 літрову банку:

  • огірки, скільки увійде,
  • 1 ч. л. лимонної кислоти,
  • засолочний зелень і гірчиця за бажанням, можна без них.

На 1 літр води:

  • 2 ст. л. солі (30-35 г),
  • 2 ст. л. цукру.

Крок 1. Огірки промиваємо чистої нової губкою. Замочуємо на 2 години у воді, щоб вони повернули тургор і вийшли хрусткими. У кожного плоду зрізаємо з двох сторін кінчики.

В чисті стерильні банки кладемо зелень, якщо ви її використовуєте. А поверх вертикально виставляємо овочі. Намагаємося щільно їх утрамбовувати.

Крок 2. Закип’ятимо воду і заллємо нею наповнені банки до самого верху. Прикриємо стерильними кришками і залишаємо на 10-15 хвилин.

Потім на банку надягаємо кришку для зливу і виливаємо воду через мірний стакан в каструлю. Вважаємо, скільки вийшло літрів і на це кількість розводимо сіль і цукор.

Крок 3. Отриманий розчин знову доводимо до кипіння. За цей час в кожну ємність кладемо лимонну кислоту.

Потім заливаємо її киплячим маринадом до самого верху.

Герметично укупориваем стерильними кришками і прибираємо «під шубу» для самостерелизации на добу.

Залишаємо в перевернутому стані. це важлива умова.

Гострі огірки з кетчупом чилі на зиму, рецепт без стерилізації

Любите гострі заготовки? Значить, часто використовуєте перчик чилі. І нижче докладно описаний рецепт з його застосуванням у маринуванні огірків. Тільки візьмемо перчик не в чистому вигляді, а у вигляді кетчупу. Там будуть присутні додаткові добавки, які тільки посилять смак консервації. Виходить пряні хрусткі плоди з остринкой.

Кількість Чилі ви можете регулювати за своїм смаком.

Візьмемо:

  • 5 кг огірків,
  • 2 горошини запашного перцю,
  • 5 горошин чорного перцю,
  • 1 гілочка гвоздики на банку.

Маринад:

  • 3,5 літра води,
  • 600 г кетчупу Чилі,
  • 5 ст. л. солі,
  • 10 ст. л. цукру,
  • 400 мл столового 9% оцту.

Крок 1. Первісна підготовка овочів нічим не відрізняється від інших рецептів. Плоди потрібно промити і замочити у воді на пару годин.

За цей час баночки потрібно ретельно промити з содою і простерилізувати.

Крок 2. Заповнюємо стерильні ємності. Спочатку на дно банок укладається зелень і прянощі. А на них вже щільно і вертикально викладаємо огірки. Якщо вони у вас занадто довгі, то їх можна розрізати на половинки. Наповнюємо всю місткість до самого верху.

Крок 3. Закип’ятимо 3,5-4 л води і заллємо нею наповнені ємності до самого горлечка. Кожну банку потрібно прикрити стерильною кришкою.

Через 15-20 хвилин цю воду зливаємо назад в банки і готуємо маринад.

Крок 4. У злитої води розмішуєм цукор з сіллю. Туди ж додамо оцет і всі 600 г кетчупу.

Розмішуєм масу до однорідності і спробуємо на смак. Якщо вам не вистачає солодощі, то додайте ще трохи цукру. Єдиного рецепту тут немає, адже смаки у всіх різні. Комусь хочеться солодше, а кому-то гостріше.

Отриману заливку знову доводимо до кипіння. І наповнюємо нею банки з огірками повторно.

Відразу закатуємо консервацію стерильними кришками.

Перевіряємо герметичність укупорки і відправляємо заготовки на качки «під шубу».

Неймовірний рецепт огірків в томатному соку на зиму, вони виходять смачні та хрусткі

Ще поділюся варіантом маринування із застосуванням томатного соку. В якості заливки можна використовувати, як вичавлений сік з помідорів, так і розведену томатну пасту. Ви можете використовувати будь-який варіант. В рецепті ж покажу спосіб з пастою, щоб розуміти, скільки її потрібно і в якій кількості води її потрібно розвести.

Візьмемо:

  • огірки,
  • парасольки кропу (по 1 на банку),
  • по листочку смородини в банку,
  • 2 часникових зубки,
  • 5-6 горошин чорного і запашного перцю.

В маринад на 4 літрових банки:

  • 1,5 літра води,
  • 1 склянка цукру,
  • 2 ст. л. солі (70 г),
  • 200 мл або 1 склянка томатної пасти,
  • 150 мл столового 9% оцту.

Крок 1. Попередню підготовку робимо, як зазвичай. Промиті огірки заливаємо на кілька годин водою. Банки ретельно промиваємо і стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом.

Крок 2. Наповнюємо литровки. На дно кожної ємності викладемо по парасольки кропу, листку смородини. Туди ж додамо 2 зубчики часничку, горошини перцю. Ще ля аромату можна ввести по лавровому листочку (за бажанням).

Вертикально викладаємо огірки, щільно притискаючи їх один до одного. Якщо плоди великі, то нарізаємо їх шматочками або часточками.

Крок 3. Робимо першу заливку. Для цього кип’ятимо 1,5-2 літра води і заповнюємо до верху кожну банку.

Через 10 хвилин зливаємо воду і готуємо на її основі розсіл.

Розмішуєм в ній сіль і цукор. До однорідності розведемо томатну пасту. Цей маринад доводимо до кипіння і вимикаємо нагрівання. І в цю гарячу масу вливаємо оцет.

Тепер відразу, не зволікаючи, наповнюємо банки до самого верху.

Герметично укупориваем їх стерильними кришками і прибираємо «під шубу». Консервація буде повільно остигати і за цей час пройде самостерилизацию.

https://youtu.be/3dd-iYPdlw4

Ставити банки потрібно обов’язково кришки, дном вгору. Вже на наступну добу заготовки будуть готові і їх можна прибирати на зберігання.

Як консервувати огірки з горілкою без стерилізації

Тепер розглянемо пару холодних способів соління огірків. Звичайно, обидва вони відбуваються без застосування стерилізації. Плоди виходять просто неймовірні, дуже схожі на бочкові. Але, щоб вони вийшли, потрібно дуже уважно слідувати інструкції.

Візьмемо на 3-літрову банку:

  • 1,5-2 кг огірків,
  • засолочний зелень(листя смородини, хрону, парасольки кропу, щириця (амарант), квітки чорнобривців),
  • 4-5 зубчиків часнику,
  • 100 г солі,
  • 50 г горілки,
  • воду.

Крок 1. Попередня підготовка та ж сама. Промиті плоди заливаємо водою на пару годин. Потім у всіх зрізаємо кінчики. Зелень споліскуємо і даємо їй обсохнути. Банки ретельно промиваємо содою і стерилізуємо.

Крок 2. Переходимо до наповнення. У кожну стерильну ємність викладаємо зелень з часником. Наповнюємо огірками, намагаємося укладати їх вертикально.

Крок 3. Готуємо заливку. У воді розчиняємо сіль. Заливаємо ємності цим розсолом, прикриваємо кришкою і залишаємо на 4 дні при кімнатній температурі.

Через 4 дні зливаємо розсіл. Промиваємо огірки, для цього в банку заливаємо чисту холодну воду. Струшуємо вміст і зливаємо рідину.

Розсіл доводимо до кипіння, кип’ятимо 5 хвилин. У кожну банку вливаємо 50 г горілки, можете перевести в мл.

Наповнюємо гарячою заливкою, герметично укупориваем трьох литровки на зиму.

Перевертаємо консервацію догори дном і закутуємо ковдрами. Даємо повністю охолонути і тільки після цього спускаємо на зберігання.

Кращий рецепт засолки огірків без стерилізації під капронову кришку

Не обов’язково закочувати банки залізними кришками. На сайті є ціла підбірка рецептів під капронову кришку. Подібний варіант ви можете побачити в цьому відео. Господиня докладно і ясно описує кожен крок.

Підводячи підсумок, нагадаю важливі моменти. Щоб ваші заготовки не «вибухали» консервація обов’язково повинна пройти стадію самостерилизации. Саме для цього ми її закутуємо ковдрами і шубами. Так заготівлі дуже повільно остигають і своїм теплом вбивають всі залишилися всередині банки бактерії.

Також важливо не пошкодувати часу і правильно підготувати огірки і банки. Плоди потрібно дуже ретельно промити губкою, навіть якщо ви їх не замочували. Губку беруть нову і абсолютно чистий. Банки ж промивають содою і теж новою чистою губкою. Мити нею посуд у перервах між заготівками не можна! Так як ми опустили процес пастеризації, то самі ємності обов’язково потрібно пропарити або прожарити в духовці. Робимо все можливе, щоб результати наших праць не зіпсувалися під час зберігання.