Ці червоні, яскраві ягоди гарні в компоті, адже вони більш кислі, порівняно з чорною смородиною. Фруктові кислоти в плодах становлять понад 4%. З них, частіше готують джеми, варення, прохолодні напої. Особливо смачні напої, які можна приготувати і для щоденного вживання, і на зиму.

Підвищений вміст кислот і вітамінів позначається на смакових якостях готового продукту. Напої набувають легку кислинку, добре вгамовують спрагу, покращують роботу травної системи, підвищують апетит. Вони гарні для відновлення імунітету після тривалих захворювань і в період міжсезоння.

На блозі вже є добірка рецептів приготування варення з червоної смородини. Її можна перетирати з цукром на зиму, як і малину. А якими смачними виходять консервовані огірки з червоними ягодами! Заодно, подивіться, як зварити густе варення – п’ятихвилинку з чорних плодів.

Кислий смак ягід вигідно поєднується з іншими плодовими культурами. Тому червоні ягоди комбінують з більш солодкими чорними і жовтими. Смачні мікси можна приготувати, змішуючи плоди з яблуками, агрусом, вишнями.

З додаванням апельсинів виходить майже справжня «фанта», тільки без газів. А благородний смак «мохіто» проявляється, якщо в нього покласти листя і гілочки м’ятних трав (м’яти, меліси). У добірці компотів, ви знайдете різні рецепти приготування.

Компот із червоної смородини на зиму рецепт на 3 літрову банку

Корисний та смачний компот, можна вживати вже через годину. Після прогрівання окропом, як в цьому рецепті, закриті під металеву кришку банки, спокійно стоять до весни, навіть в умовах квартири. Тонка кислинка надає йому непідробний смак, який неможливо сплутати з чимось іншим.

Разом з приємним десертним напоєм, ми отримуємо масу корисних компонентів, які підтримують наше здоров’я. Не випадково, його відносять до розділу найкращих вітамінних напоїв. Якщо вам подобаються більш солодкі компоти, то кількість цукру можна збільшити.

Що нам потрібно на 3-х літрову банку:

  • 2-3 склянки ягоди;
  • 1 склянка цукру;

Покрокове приготування:

Крок 1. Добре промиваємо ягоди під проточною водою. Якщо миєте в ємності, то поміняйте воду кілька разів, тим самим, звільняючи плоди від пилу і бруду.

Плодоніжки з плодів можна не обривати. Вони не зіпсують смак напою, а от користь додадуть.

Перекладаємо плоди на друшляк для стікання води.

Крок 2. Промиваємо з-х літрові банки і стерилізуємо їх над парою. Цей процес можна провести в мікрохвильовій печі або в духовці.

Крок 3. В чисті банки засипаємо за 1,5 -2 склянки ягід. Кількість плодів ви можете збільшувати.

При приготуванні компоту є таке негласне правило. Обсяг ягід може становити 1/3 від обсягу ємності, але не більше.

Чим більше плодів, тим більш насиченим і концентрованим буде напій.

Крок 4. Кип’ятимо воду в каструлі і заливаємо ягоди в банках окропом. Прикриваємо металевими кришками і залишаємо плоди для прогрівання хвилин на 30-40.

Крок 5. Зливаємо ягідний настій в каструлю. Доводимо його до кипіння, засипаємо цукор по розкладці. В середньому на одну 3-літрову банку необхідно брати склянку цукру (250-300 г). Але, оскільки, хтось любить якнайсолодше, а комусь подобається кисліші, то краще пробувати на смак і підлаштовуватися під свої уподобання.

Крок 6. Заливаємо банки цукровим розчином, закатуємо кришками, перевертаємо догори дном. Зверху накриваємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження.

Укутування ковдрою, на тривалий час зберігає банки гарячими. А це, додаткова стерилізація. Підвищується ймовірність того, що в банках не збережеться ні один мікроб, а значить, компот буде стояти тривалий час.

Напій виходить концентрованим і солодким. При вживанні, його можна розбавити кип’яченою водою.

Простий рецепт компоту з червоної смородини без стерилізації

Простий варіант приготування компоту, готується він без стерилізації, шляхом одноразової заливки. А стерилізацію замінює тепле укутувание, до самого остигання. Додавання гілочок меліси надає легкий лимонний аромат, з тонким смаком. Його аромат настільки очевидний, що цілком замінює цитрус.

Ефірні олії та насичені кислоти збагачують напій корисними речовинами. Роблять його більш приємним. При приготуванні компоту, цю траву можна поєднувати з чебрецем, майораном і базиліком. Вони добре доповнюють один одного і видають цілий букет смакових відчуттів.

Що необхідно:

  • 1 ст. смородини на 3-х літрову банку;
  • 1 гілочка меліси;
  • 1 склянка цукру;

Приготування:

Готуємо банки для напою. Промиваємо їх і стерилізуємо будь-яким доступним методом. Ягоди перебираємо, промиваємо під краном.

Засипаємо плоди в скляні ємності, по одній склянці. У кожну банку додаємо по одній гілочці меліси.

Крім цього, воно має масу корисних властивостей, оздоровлюючих нервову, судинну систему. Має протизапальну і противірусною дією.

Це дивовижне рослина привносить в напої ненав’язливий запах лайма.

Додаємо по одній склянці стахара. У каструлі кип’ятимо воду і заливаємо ємності по саму «верхівку». Відразу ж закочує банки кришками.

Щоб швидше розчинився цукор, переверніть ємність на бік і покатайте його по столу. Тільки не трусіть в руках, той процес може зірвати кришку!

Перевертаємо банки на кришку, закутуємо теплим пледом і чекаємо остигання. Смачний і корисний напій виходить таким же яскравим, як і сама ягода.

Як приготувати компот із червоної смородини з апельсином на зиму

Додавання апельсинових часточок в смородиновий компот, перетворює його смак. Виходить фантастична «фанта», вона анітрохи не поступається справжній, хіба тільки гази відсутні. Але вони нам і не потрібні. Такий чудовий напій п’ється із задоволенням і насолодою.

Цікаве:  Кабачки по-корейськи - найсмачніші рецепти швидкого приготування

Беріть цей рецепт на замітку, ви не пошкодуєте. Готувати його не складно, тут застосовується стерилізація. Але після цієї процедури, вже не потрібна «шуба». На сприйняття, напій виходить м’яким, не нудотним.

Необхідні продукти на 3-х літрову банку:

  • 400 г червоної смородини;
  • 250 г цукру;
  • 0,5 частину апельсина;
  • 2,5 л води;

Приготування:

Ягоду перебираємо, висипаємо в друшляк і поміщаємо у велику каструлю з водою. Витримуємо 2 хвилини, промиваємо під струменем свіжої води. Або просто промиваємо під краном. Апельсини краще вибирати солодких сортів. Також промиваємо плоди і нарізаємо довільно (як вам подобається).

Розкладаємо ягоди і шматочки апельсина по банкам.

Робимо в каструлі солодкий сироп. Для цього, кип’ятимо воду, засипаємо цукор і даємо йому повністю розчинитися. Заливаємо ємності до самого верху, прикриваємо свержу кришками.

Поміщаємо банки в широку каструлю, на дно якої вистилаємо серветкою. Заповнюємо її гарячою водою. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. На повільному режимі стерилізуємо банки протягом 20 хвилин. Виймаємо їх з каструлі і закручуємо кришками.

Після стерилізації, шубу для банок можна не робити. Досить буде перевернути їх на кришку і залишити до повного охолодження.

Компот із червоної смородини з м’ятою і лимоном

Цей напій ще називають Мохіто, адже в нього додаються лимонні часточки, які вигідно підкреслюють кислинку, притаманну червоним ягодам. А листя м’яти, наповнені пряним ароматом ментолу, пом’якшують і облагороджують цей смак.

Напій виходить незвичайним, особливо, якщо подавати його охолодженим, з шматочками льоду. Ефірні олії та кислоти пряної трави, мають тонізуючу і бадьорить ефектом.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • 3 склянки смородини червоної;
  • 200 г цукру;
  • 3 часточки лимона;
  • 3-5 гілочок м’яти;

Приготування:

Рецепт дуже простий і швидкий у приготуванні, оскільки готується компот без стерилізації. Важливо, щоб банки і кришки були добре простирилизованы.

Засипаємо в ємності промиті і підсушені ягоди. Кладемо по гілочці м’яти і по 3 часточки лимона. Кісточки з них потрібно прибрати. Додаємо по одній склянці цукру. Заливаємо ємності окропом і закручуємо кришками.

Для продовження стерилации — закутуємо банки теплою ковдрою, перевернувши їх на кришку. Після охолодження — прибираємо в шафу на зберігання.

Рецепт смачного компоту з червоною смородиною і малиною

Напій, незважаючи на свою простоту прриготовления, виходить дивовижним. Вражає його яскравий колір і насичений аромат. Поєднання двох ягід вигідно підкреслюють смакові особливості один одного. Напій виходить на славу: смачний і освіжаючий.

Що потрібно на 1,5 л. банку:

  • 150 г червоної смородини;
  • 150 р малини;
  • 150 г цукру;

Процес приготування:

Готуємо ягоди: перебираємо їх, видаляємо пошкоджені і не свіжі плоди, промиваємо і підсушуємо. В стерилізовані банки закладаємо плоди, засипаємо цукор.

Заливаємо вміст ємностей окропом, доверху. Закручуємо кришки. Перевертаємо ємності вниз кришками. Накриваємо теплим рушником і залишаємо до повного охолодження.

Готуємо узвар з ягодами смородини і яблуками

Користь напою зі смородини та яблук важко переоцінити. Він містить величезну кількість біологічно активних компонентів, вітамінів і мінералів. Разом з фруктовими кислотами добре підтримують імунітет, зміцнюючи здоров’я.

Готується компот швидко, а зберігається добре. Взимку можна буде відкрити баночку і насолодитися смачним напоєм, насичених корисними речовинами. Колір залишається яскравим і насиченим, завдяки присутності лимонної кислоти.

Інгредієнти на 3 літрову банку:

  • 500 г яблук;
  • 150 г смородини;
  • 300 г цукру;
  • лимонної кислоти (на кінчику ножа);
  • 2,7 л води;

Послідовність приготування:

Спочатку готуємо банки, кришки. Яблука і ягоди гарненько промиваємо й обсушуємо. Закладаємо яблука в скляні ємності. Оскільки ми їх не розрізаємо, а закладаємо цілими, необхідно їх бланшувати. Заливаємо плоди окропом і залишаємо хвилин на 20, щоб вони добре прогрілися.

Зливаємо воду з ємностей, додаємо до яблук смородину. Її можна класти прямо з гілочками.

Додаємо лимонну кислоту, вона зберігає колір напою яскравим.

Засипаємо в кожну банку цукор, заливаємо вміст окропом. Закриваємо кришками. Перевіряємо, чи щільно вони закриті. Прибираємо під теплу ковдру. Після охолодження можна перенести на постійне місце зберігання.

Червона смородина в компоті з аґрусом на зиму

Обидва види ягід містять у великій кількості аскорбінову кислоту (вітамін С). Кислинка плодів збільшується, її ми будемо врівноважувати цукром. Тут важливо дотримати норму, щоб напій не вийшов приторно солодким.

Агрус надає компоту соеобразный смак і аромат, а ягоди смородини — красивий, насичений колір.

Що потрібно:

  • 500 г червоної смородини;
  • 500 г аґрусу;
  • 300 г цукру;

Як готувати:

Зазначене кількість інгредієнтів розрахована на 3-х літрову банку. Ми беремо 2 банки по 1,5 літра. Розкладаємо ягоди в скляні ємності, заливаємо крутим окропом. Прогріваємо плоди хвилин 20. Зливаємо настій в каструлю і на його основі готуємо цукровий сироп.

Закипечиваем його і відразу з вогню, розливаємо по банках. Закатуємо кришками. Закутуємо заготовки теплою ковдрою і залишаємо на ніч.

Компот без стерилізації з червоної смородини і вишні

Оригінальний і яскравий напій, як за зовнішнім виглядом, так і за смаком. Вишня привносить в напій солодкувато — пряний присмак, не позбавлений невеликою кислинкою. Цей букет створюється пектинами, антоціанами. Особлива цінні біофлавоноїди (вітамін Р), які зміцнюють состуды.

Корисний ефект підсилюють фруктові кислоти. В цілому, компот виходить незвичайно смачним, насиченим. Його хочеться пити нескінченно.

Необхідні інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • 500 г ягід червоної смородини;
  • 500 р вишні;
  • 1 склянка цукру;

Приготування:

В стерилізовані банки закладаємо чисті, промиті ягоди. Попередньо їх треба підсушити.

Відразу ж додаємо цукровий пісок. Кип’ятимо воду і заливаємо ємності з ягодами.

Закатуємо кришками і прибираємо під шубу, до охолодження.

Ми любимо компот із червоної смородини, його приємно пити в будь-який час року. У нас поки, один молоденький кущ на дачі, який дає не так багато ягід. Тому, частіше робимо мікси з чорними плодами, додаємо агрус, яблука і дикорослі ягоди.

Який би ви рецепт не вибрали, в результаті ви приготуєте напій, збагачений біологічно активними речовинами і вітамінами. А взимку, порадуєте своїх близьких смачним напоєм і самі собі скажете за це спасибі. Якщо вам сподобався якийсь варіант, не забудьте зберегти його на своїй сторінці соцмережі. До нових зустрічей!