Всім привіт! Сьогодні запропоную вам кілька цікавих рецептів домашнього томатного соусу. Його можна додавати до будь-яких м’ясних страв, овочів та іншим гарнірів. Також він підійде для приготування піци.

Готувати соус з помідорів дуже легко. Час приготування може бути різним, в залежності від того, який сорт ви вибрали для заготівок. Більш соковиті і водянисті сорти вимагають більше часу для досягнення потрібної густоти.

Ви також можете зробити з цього овоча томатну пасту або кетчуп. Ще з помідор виходить дуже смачна чортівня або аджика. Спробуйте зробити і ці заготовки.

Викладати готовий соус слід в стерилізовані банки і закривати прокип’яченими кришками.

Томатний соус на зиму в домашніх умовах з оцтом

Даний томатний соус люблять готувати на Кавказі. Він виходить неймовірно смачним, в міру гострим. Втім, гостроту ви можете регулювати самі, змінивши кількість часнику і перцю. Обов’язково спробуйте, вам повинно сподобатися.

Інгредієнти:

  • Помідори — 7 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1,5 кг
  • Часник — 1 головка
  • Рослинне масло — 70 мл
  • Петрушка (можна додати кінзу) — пучок
  • Базилік — пучок
  • Цукор — 1 стакан (250 мл)
  • Сіль — 1,5-2 столові ложки
  • Гострий перець — 1-2 шт. (або за смаком)
  • Паприка — 1-2 столові ложки
  • Оцет 6% — 10 столових ложок

Якщо у вас в наявність інша кількість томатів, то просто поділіть інші інгредієнти на 7, щоб вирахувати скільки брати на 1 кг. Наприклад, лука знадобитися 1,5-2 шт, часник-1-2 зубчики, цукру 1 столова ложка з гіркою, сіль 1 чайна ложка або за смаком. Зелень беріть на око, гострий перець — за смаком. Паприка приблизно 0,5 чайної ложки. Оцет 6% — 1,5 столові ложки. Якщо у вас 9%, то вистачить 1 столової ложки.

Цікаве:  Яблучний джем на зиму в домашніх умовах за простим рецептом

Приготування:

1. Наріжте помідори кубиками і викладіть у велику каструлю з товстими стінками і дном. Поставте каструлю на вогонь і уваривайте їх до тих пір, поки маса не зменшиться на третину. Точний час вказати складно, так як сорт томатів може бути у всіх різний. Якщо вони тверді, то уварятся і загуснуть швидше, ніж водянисті сорту.

При бажанні, томати можна заздалегідь очистити від шкірки. Зробіть біля основи хрестоподібні надрізи і залийте окропом на 30 секунд. Після цього вони легко очищаються.

2. Очистіть і дрібно наріжте часник. Цибулю поріжте кубиками. Викладіть їх на іншу сковороду, заздалегідь добре розігріту, і обсмажте на рослинному маслі до золотистого кольору.

3. Як тільки помідори перетворяться в практично однорідну масу і вона загусне, додайте цукор і 1,5-2 столові ложки солі (не пробуйте на смак). Потім викладіть туди обсмажений часник і цибулю, порізану дрібними шматочками гострий перець, крупно порізану зелень і паприку. Все перемішайте і варіть 5 хвилин після закипання маси. В кінці влийте оцет і варіть ще 5 хвилин.

Якщо бажаєте більш однорідну консистенцію, то перед тим, як додавати туди інші інгредієнти, пробийте отриману масу заглибним блендером. Тоді соус вийде ніжніше.

4. Отриманий соус розлийте по стерильним банкам і щільно загорніть кришками. Залиште їх при кімнатній температурі до повного охолодження, а потім приберіть в прохолодне місце для зберігання.