Томатний сік, напевно, люблять багато. Я і моя сім’я – не виняток. Але той, що продається в магазинах не може порадувати дійсно корисним складом і ідеальним смаком. Тому я завжди закриваю томатний сік з помідорів на зиму, тим більше що рецепти прості і не забирають надто багато часу в готуванні.

Нижче пропоную вам ознайомитися з різноманітними рецептами, серед яких обов’язково знайдеться той, який захочете приготувати саме ви. Є й інші цікаві варіанти приготування томатного соку в домашніх умовах. Що ще можна зробити з помідорів? Ці овочі легко задіяти для створення смачної пасти на зиму або апетитною аджики з часником.

Дуже смачний томатний сік на зиму в домашніх умовах

За цим рецептом кожна господиня (навіть новачок на кухні) зможе зробити дуже смачний томатний сік. Він легко зберігається всю зиму, не втрачаючи своїх смакових якостей і поживністю. Це один з моїх улюблених рецептів, якими я завжди із задоволенням користуюся. Так готувала ще моя мама.

Без таких інгредієнтів не обійтися:

  • томати – 5 кг;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.

З цієї кількості вийде приблизно 4-4,8 літра соку. Кількість соку і цукру можна регулювати за смаком.

Кроки приготування:

1. Збираємо соковижималку, віддаючи перевагу великої насадці.

2. Помідори миємо, видаляємо ущільнення від плодоніжки і все зайве.

3. Пропускаємо через соковижималку підготовлені томати. Макуха виходить сухим. Якщо потрібно, пропускаємо двічі.

4. Стерилізуємо ретельно вимиті банки. Для цього відправляємо на плиту чайник з широким горлом і повним води. На нього встановлюємо перевернуту банку і кип’ятимо протягом 5-7 хвилин. Кришки кип’ятимо окремо в ковшике протягом 3-5 хвилин. Банки розставляємо для зручності.

5. Томатний сік виливаємо у велику каструлю, додаємо сіль і цукор. Перемішуємо.

6. Доводимо рідину до кипіння і кип’ятимо протягом 5 хвилин.

7. Після цього розливаємо сік по підготовленим банкам і закатуємо стерилізованими кришками. Перевертаємо банки і закутуємо ковдрою. Даємо повністю охолонути.

Відправляємо на зберігання. Зберігати можна, як в прохолодному місці, так і при кімнатній температурі.

Томатний сік з помідорів на зиму – простий рецепт

Якщо потрібен більш простий рецепт приготування томатного соку на зиму, його ви знайдете нижче. Тут кроки готування максимально спрощені, тому процедура не забере багато часу. При цьому за смаком і корисності напій нічим не поступається іншим варіантам.

Інгредієнти:

  • томати – 5 кг;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • гвоздика – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Приготування:

1. Помідори миємо, обрізаємо все зайве і нарізаємо великими шматками.

2. Викладаємо помідори в каструлю і ставимо на плиту.

3. Доводимо до кипіння і варимо до повного розм’якшення помідорів – приблизно 10 хвилин.

4. Додатково періодично перемішуємо помідори і злегка мнемо.

5. Даємо охолонути томатам.

6. Після цього проціджуємо сік через сито або капронову сітку, щоб позбутися від насіння і шкірки.

7. Стерилізуємо банки-яким зручним способом.

8. Сік перелити в каструлю або казан і відправляємо на плиту, додаємо цукор і сіль (можна додатково ввести гвоздику і чорний мелений перець), доводимо до кипіння і вмикаємо повільний вогонь.

9. Починаємо закочувати, наливаючи сік під саме горлечко.

10. Залишаємо остигати прямо на столі, перевертати і укутувати не обов’язково. Напій виходить насиченим смаком і досить густим.

Користуйтеся із задоволенням цим рецептом, щоб ви і ваші домочадці всю зиму могли насолоджуватися свіжим напоєм з помідорів.

Як приготувати томатний сік без стерилізації за простим рецептом

Не хочете морочитися на проведення стерилізації банок або просто немає зайвого часу? Не біда. Завжди можна обійтися без цього етапу, якщо готувати за цим рецептом. Напій вийде з приємним смаком, ідеально збалансованим складом.

Необхідні продукти:

  • томати – 5 кг.

Приготування:

1. Готуємо помідори: добре миємо й ріжемо великими шматочками.

2. Пропускаємо томати через соковижималку або м’ясорубку (потрібно попередньо зняти шкірку, обдавши овочі окропом).

3. Відправляємо сік в каструлю, доводимо до кипіння і варимо протягом 5-10 хвилин.

4. Розливаємо томатний сік добре вимитим банкам і закатуємо.

5. Перевертаємо на кришки всі банки, закутуємо і даємо повністю охолонути, а потім прибираємо на зберігання.

По цьому рецепту часто готує моя дочка. Вона завжди віддає йому перевагу зважаючи на простоту приготування і відсутності «заморочок».

Як зробити томатний сік у домашніх умовах через соковижималку

У побуті в багатьох є така помічниця на кухні, як соковижималка. Її можна використовувати і для приготування томатного соку, наприклад, за цим рецептом. Ви будете приємно здивовані простотою процедури приготування і відсутності будь-яких складних нюансів.

Інгредієнти:

  • помідори – 3 кг;
  • сіль – 3 ч. л.;
  • цукор – 1-2 ст. л.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • чорний мелений перець – 3-5 шт.
Цікаве:  Овочеве рагу з баклажанами і кабачками

Бажано використовувати різні помідори (і м’ясисті і соковиті), щоб сік вийшов смачним і в міру густою.

Приготування:

1. Моєму помідори, видаляємо ущільнення від плодоніжки і обрізаємо все зайве. Нарізаємо овочі великими шматками.

2. Збираємо ручну соковижималку або електричну. Можна задіяти м’ясорубку, але після цього сік перед закриванням потрібно буде протерти через сито.

3. Перекручуємо помідори через соковижималку.

4. Перелити сік в каструлю і ставимо на плиту, доводимо до кипіння, встановлюємо повільний вогонь і проварюємо протягом 30 хвилин. Періодично потрібно помішувати.

5. Після осідання піни можна додати сіль і цукор, а також всі спеції. По закінченню варіння всі прянощі потрібно дістати.

6. В простерилізовані зручним способом банки потрібно розлити томатний сік під горлечко і замовити стерилізованими кришками.

7. Банки перевертаємо верх ногами, закутуємо ковдрою і чекаємо повного остигання (зазвичай потрібно близько 20-24 годин), а потім відправляємо в зручне місце для зберігання.

Переконалися, що складнощів немає ніяких? Тоді приступайте до готування прямо зараз. Трохи зусиль – і вся ваша сім’я взимку буде насолоджуватися смачним томатним соком.

Рецепт томатного соку на зиму через м’ясорубку з м’якоттю

Ще наші бабусі користувалися м’ясорубкою для полегшення процедури створення томатного соку на зиму. Ви теж можете задіяти саме цю кухонну помічницю. З її допомогою томатний сік вийде насичений за смаком і з м’якоттю. Повірте, це дуже смачно, а якщо не вірите, приготуйте за цим рецептом і переконайтеся особисто.

Інгредієнти:

  • помідори (будь-які) – 9 кг;
  • сіль – 4,5-5 ч. л.

Приготування:

1. Томати потрібно добре помити, видалити ущільнення від плодоніжки.

2. Збираємо м’ясорубку і пропускаємо овочі через дрібну решітку.

3. Перелити сік в каструлю і доводимо до кипіння, періодично помішуючи. Варимо протягом 10 хвилин.

4. Сік потрібно перетерти через дрібне сито так, щоб макуха виходив абсолютно сухим. Це дозволяє позбутися від кісточок і залишків шкірки.

5. Отриманий сік відправляємо в каструлю, перемішуємо і доводимо до кипіння, варимо протягом однієї хвилини і вимикаємо.

6. Банки стерилізуємо в мікрохвильовці. На дно тарілки потрібно налити трохи води, встановити банку і включити прилад на повну потужність на 2-3 хвилини. Кришки потрібно просто прокип’ятити в окропі.

7. Розливаємо По банках сік і закатуємо кришками. Банки перевертаємо, закутуємо і залишаємо до повного охолодження. Після цього можна відправляти напій в зручне місце для зберігання. Можна зберігати при кімнатній температурі.

По-моєму, це самий економний рецепт. Подивіться, який сухий макуха був.

Найпростіший рецепт томатного соку прямого віджиму

Сік прямого віджиму вважається одним із самих смачних і дуже корисним. Серед безлічі рецептів мені хочеться відзначити саме цей. Крім можливості отримання дійсного смачного і поживного напою, він ще і дуже просто готується.

Інгредієнти:

  • помідори – 6 кг;
  • червоний болгарський перець – 100 г;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • чорний перець – 10 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • цукор – за смаком.

Етапи готування:

1. Помідори миємо, видаляємо ущільнення від плодоніжки і при необхідності моєму.

2. Пропускаємо овочі через соковижималку, отриманий сік відправляємо в каструлю.

3. Туди ж потрібно відправити болгарський перець, попередньо вимитий і розрізаний навпіл.

4. Доводимо сік до кипіння, періодично помішуючи дерев’яною ложкою або лопаткою. Додаємо сіль, цукор і спеції. Варимо протягом 45 хвилин – орієнтовно до зникнення піни.

5. Після закінчення зазначеного часу потрібно витягти прянощі.

6. Розливаємо томатний сік з підготовленим стерилізованим банкам, закатуємо прокип’яченими кришками.

Після цього банки перевертаємо, закутуємо чимось теплим і даємо повністю охолонути, а потім вже можна переставити в прохолодне місце для зберігання.

Відео про те, як приготувати томатний сік з болгарським перцем і спеціями

Якщо вам більше підходить наочна подача інформації, пропоную звернути увагу на відео нижче. У ньому описаний оригінальний рецепт томатного соку зі спеціями і болгарським перцем. Смак вас точно приємно здивує, а простота готування обов’язково порадує.

Інгредієнти:

  • помідори 4,0 кг
  • перець болгарський – 500-600 г
  • лавровий лист (середнього розміру) – 3 шт.
  • сіль – 3 ч. л. (без гірки)

Сміливо готуйте за цим рецептом, щоб показати свій талант, як господині. Напій виходить дуже корисним і збалансованим. У мене їм із задоволенням ласують всі домочадці.

Користь і шкода томатного соку для організму

Користь самого томатного соку величезна. Він благотворно впливає на нервову систему, допомагаючи боротися з розладами і стресом. Він також робить позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи, поліпшує стан при недокрів’ї, нормалізує обмінні процеси і функціонування нирок. А регулярне вживання цього напою допоможе позбутися від «поганого» холестерину.

До інших позитивних властивостей напою відносяться:

  • стабілізація серцевого ритму;
  • прискорення трансформації жиру в енергію;
  • підвищення лактації;
  • підвищення лібідо;
  • відновлення статевої функції;
  • зміцнення капілярної стінки;
  • поліпшення зовнішнього вигляду і стану шкіри і волосся;
  • стимуляція синтезу серотоніну;
  • підвищення життєвого тонусу.

Томатний сік може нанести шкоду людям, які страждають холицеститом, гастритом, подагру, панкреатитом, виразкою шлунка, цироз печінки, а також при підвищеному гемоглобіні і неконтрольованому споживання напою. Не рекомендується напій при гемофилиии, схильність до утворення каменів у нирках, отруєннях, наявності алергії на рослинні пігменти та дітям до 1 року. Шкода може проявлятися у появі отруєння, загальному нездужанні, розвитку гастриту або виразки.

Досить дотримуватися рекомендацій у готуванні і вживати томатний сік помірно, щоб виключити проблеми. Але пам’ятайте, що при наявності протипоказань цей напій повинен бути під забороною.

Вам сподобалися запропоновані рецепти? Поділіться ними з вашими друзями і близькими. Можливо, вони теж захочуть запастися на зиму корисним і поживним напоєм, який радує і смаковими якостями.