Сьогодні будемо готувати ніжні, м’які пиріжки на кефірі без додавання дріжджів.

Дуже часто я чую думку, що пиріжки з бездріжджового тіста виходять не такими смачними: не пишні, не повітряні, тісто як гума. Мене завжди дивує, адже я часто готую пиріжки без додавання дріжджів і завжди вони виходять м’якими, ніжними і дуже смачними. Можливо, не все ще знайшли свій рецепт.

Бездріжджове тісто для пиріжків можна робити декількома способами: на молоці, на сироватці, на кефірі. Саме останній варіант і зайняв міцне місце в нашому меню. Пиріжки, приготовані на кефірі, виходять дуже смачними, незалежно від того, яку начинку я додаю. З такого тіста виходять чудові пиріжки з капустою, з картоплею, з цибулею і яйцем, зі щавлем, з повидлом. Загалом, підійде абсолютно будь-яка начинка. Пробуйте, експериментуйте і радуйте своїх близьких смачною, домашньою випічкою!

Пиріжки на кефірі з капустою

Список необхідних інгредієнтів (на 10 великих пиріжків):

  • Капуста – 600 гр;
  • Морква – 1 шт;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Борошно пшеничне – 400 гр;
  • Кефір – 250 мл;
  • Сметана – 2 ст. л;
  • Жовток яєчний – 1 шт;
  • Томатна паста – 2 ст. л;
  • Цукор – 1 ст. л;
  • Сода – 0.5 ч. л;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Олія рослинна.

Як приготувати пиріжки на кефірі з капустою:

1. Капусту дрібно шаткуємо, а моркву натираємо на крупній тертці. Добре обминаємо овочі руками, щоб капуста стала м’яка.

2. Лук очищаємо, нарізаємо кубиками і обсмажуємо на рослинній олії до прозорості.

3. Додаємо в сковороду капусту та моркву, смажимо близько 5-7 хвилин під кришкою.

4. Додаємо томатну пасту, 1 ст. л. цукру, 0.5 ч. л. солі і перець за смаком. Все добре перемішуємо і готуємо ще близько 10 хвилин, накривши кришкою.

5. Готової капусті даємо охолонути. Можна зробити подвійну порцію тіста і приготувати ще пиріжки з картоплею. Для цього потрібно відварити картоплю, розім’яти в пюре і додати туди обсмажений ріпчасту цибулю і кріп. Потім, дати охолонути.

6. Кефір трохи нагріваємо, він повинен бути трохи теплим. Потім додаємо сметану, жовток, 0.5 ч. л солі і 0.5 ч. л. соди. Добре перемішуємо.

7. Просіваємо 200 гр борошна, і додаємо 2 ст. л. рослинного масла. Знову все добре перемішуємо.

8. Додаємо решту 200 гр борошна і замішуємо тісто на пиріжки.

9. Чисту миску змащуємо олією і викладаємо туди тісто. Накриваємо плівкою і залишаємо на півгодини при кімнатній температурі.

10. Ділимо тісто на 10 рівних частин. Якщо робите подвійну порцію тіста – на 20.

11. З кожної кульки формуємо коржик і викладаємо столову ложку начинки.

12. Акуратно защипуємо краю і притискаємо шов.

13. Викладаємо пиріжок швом вниз і трохи придавлюємо. Надаємо пиріжку рівну форму.

14. Якщо робите подвійну порцію тіста і пиріжки з картоплею, то формуємо пиріжки з картоплею.

15. Готові пиріжки викладаємо на присипану борошном дошку або стіл.

16. Добре розігріваємо рослинне масло. З пиріжків стряхиваем зайву муку і викладаємо їх в сковороду.

17. Обсмажуємо до золотистого кольору з обох сторін.

18. Готові пиріжки викладаємо на паперові рушники , щоб видалити зайве масло. Приємного апетиту!

Масло в сковороді має покривати пиріжки до середини. інакше, вони можуть не просмажиться

Пиріжки на кефірі без дріжджів з картоплею

Список необхідних інгредієнтів:

  • Картопля – 800 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт;
  • Борошно – 700 гр;
  • Кефір – 500 мл;
  • Масло вершкове – 50 гр;
  • Сіль – 1 ч. л;
  • Сода – 1 ч. л;
  • Цукор – 2 ч. л;
  • Олія рослинна.

Як приготувати пиріжки на кефірі з картоплею:

1. Лук очищаємо, нарізаємо кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі до м’якості. Періодично, не забуваємо помішувати, він не повинен підгоріти.

2. Картоплю чистимо і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Додаємо 50 г вершкове масла і розминаємо картоплю в пюре. Потім викладаємо обсмажені цибулю і добре перемішуємо.

3. У мисці змішуємо сіль, цукор і вливаємо кефір. Потім додаємо соду і перемішуємо. Вводимо половину борошна, яку потрібно попередньо просіяти.

4. Перемішуємо інгредієнти до однорідності і додаємо чотири столові ложки рослинної олії. Потім, другу частину борошна висипаємо на стіл і викладаємо тісто.

5. Замішуємо м’яке тісто. Коли воно візьме на себе всю муку, необхідно помити руки, і додати в тісто ще дві столові ложки рослинної олії. Добре вимішуємо тісто, загорнути плівкою і залишаємо на півгодини при кімнатній температурі.

6. Дістаємо тісто, змащуємо руки і стіл рослинним маслом. Ділимо тісто на 18 рівних кульок.

7. З кожної кульки робимо коржик і викладаємо в центр одну столову ложку начинки. Акуратно защипуємо краю, формуємо пиріжок.

8. У сковороді добре нагріваємо олію. Викладаємо пиріжки і обсмажуємо до золотавої скоринки з обох сторін.

9. Готові пиріжки рекомендується викласти на паперовий рушник, це допоможе позбавитися від надлишок олії. Приємного апетиту!

Якщо формувати пиріжки без борошна, змастивши руки і стіл рослинним маслом, при обсмажуванні на сковороді не буде залишатися підгоріла борошно

Пиріжки на кефірі без дріжджів з м’ясом

Список необхідних інгредієнтів:

  • Свинина – 500 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • М’ясний бульйон – 3-4 ст. л;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Борошно – 800 гр;
  • Кефір 3.2% – 500 мл;
  • Сметана – 4 ст. л;
  • Курячі жовтки – 2 шт;
  • Масло рослинне – 2 ст. л;
  • Цукор – 2 ст. л;
  • Сіль – 1.5 ч. л;
  • Сода – 1 ч. л;
  • Олія – для смаження.
Цікаве:  Пшоняна каша на молоці. Рецепти приготування розсипчастої каші

Як приготувати пиріжки на кефірі з м’ясом:

1. М’ясо відварюємо в підсоленій воді до готовності. Потім, остуджуємо і пропускаємо через м’ясорубку.

2. Лук очищаємо і ріжемо кубиком. Після цього викладаємо цибулю в розігріте на сковороді олію і смажимо на середньому вогні до готовності.

3. Далі, додаємо до цибулі, пропущену через м’ясорубку свинину і 4 ст. л. бульйону, в якому варилося м’ясо. За смаком коригуємо кількість солі і перцю. Даємо начинці повністю охолонути.

4. Кефір виливаємо в невелику каструлю і додаємо сметану. Потім, нагріваємо до температури 36-37º. Ретельно перемішуємо і знімаємо каструлю з плити.

5. Виливаємо кефір зі сметаною в глибоку миску. Додаємо 2 ст. л. цукру, 1,5 ч. л. солі і 2 курячих жовтка. Ретельно перемішуємо до однорідності.

6. Просіваємо в миску половину борошна, додаємо соду і починаємо замішувати тісто. Після цього, додаємо 2 ст. л. рослинного масла.

7. Просіваємо другу половину борошна і добре перемішуємо. Потім, викладаємо тісто на припыленный борошном стіл, змащуємо руки рослинним маслом і продовжуємо вимішувати.

8. Готове тісто повинне вийти м’яким і добре тягнутися. Змащуємо чисту миску олією, з тіста робимо кулю і теж змащуємо маслом. Потім, викладаємо його в миску, накриваємо плівкою або рушником і залишаємо на 20-30 хвилин відпочити.

9. Ділимо тісто на 25 рівних шматочків. Якщо хочете, щоб пиріжки були більше, ділите на 20.

10. Кожен шматочок розминаємо пальцями в коржик. Середина коржа повинна бути трохи товщі, а краї – тонший.

11. Викладаємо в середину коржі начинку і починаємо з’єднувати краю за принципом ліплення вареників. Дуже добре слепливаем шов і трохи придавлюємо його до пиріжка. Таким же чином поступаємо з рештою тестом.

12. Тепер, добре розігріваємо в сковороді рослинне масло і викладаємо пиріжки. Обсмажуємо до золотавої скоринки з обох сторін. Готові пиріжки викладаємо на паперові рушники, щоб скло зайве масло. Приємного апетиту!

Свинину можна замінити будь-яким іншим м’ясом по своєму смаку, Так само, можна взяти 250 гр м’яса і 250 гр відвареного рису, вийдуть пиріжки з м’ясом і рисом

Пиріжки на кефірі без дріжджів з цибулею і яйцем

Список необхідних інгредієнтів:

  • Кефір – 300 мл;
  • Сметана – 5 ст. л;
  • Яйця курячі – 2 шт;
  • Цукор – 2 ст. л;
  • Сіль – 2 ч. л;
  • Сода – 1 ч. л;
  • Борошно – 700 гр;
  • Масло рослинне (для тіста) – 2-3 ст. л;
  • Яйця курячі – 10 шт;
  • Цибуля зелена – 250 гр;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Сіль – за смаком.

Як приготувати пиріжки на кефірі з яйцем і зеленою цибулею:

1. Яйця курячі відварюємо до готовності і охолодити до кімнатної температури. Потім нарізаємо кубиком.

2. Зелену цибулю дрібно ріжемо і обсмажуємо на вершковому маслі на середньому вогні 3-4 хвилини. Після цього, перекладаємо обсмажену цибулю в миску до нарізаним яйця, солимо за смаком і добре перемішуємо.

3. Кефір з’єднуємо зі сметаною і трохи нагріваємо на плиті або в мікрохвильовій печі. Потім додаємо цукор, сіль, курячі яйця і добре перемішуємо.

4. Вводимо половину борошна (необхідно попередньо просіювати) і рослинне масло. Починаємо замішувати тісто.

5. Далі вводимо другу частину борошна і добре перемішуємо. Викладаємо тісто на стіл і продовжуємо вимішувати. Якщо тісто сильно липне до рук – рекомендується змастити його і руки рослинним маслом. А зайву муку краще не додавати.

6. Готове тісто викладаємо в змащену олією миску і накриваємо плівкою. Даємо тісту 20-30 хвилин відпочити.

7. Ділимо тісто на однакові шматочки. Кількість залежить від бажаного розміру пиріжків. Кожному шматочку, пальцями надаємо форму коржі, викладаємо начинку і з’єднуємо формуючи пиріжки.

8. У сковороду наливаємо олію і добре нагріваємо. Потім викладаємо пиріжки і обсмажуємо з обох боків до золотистої скоринки. Готові пиріжки рекомендується викласти на паперовий рушник, воно вбере в себе зайве масло. Приємного апетиту!

Всі інгредієнти для тіста повинні бути кімнатної температури, тому їх необхідно заздалегідь дістати з холодильника

Пиріжки на кефірі без дріжджів з яблуками

Список необхідних інгредієнтів:

  • Борошно – 2.5 склянки;
  • Кефір – 1 склянка;
  • Цукор – 2 ч. л;
  • Сіль – 1 ч. л;
  • Сода – 0.5 ч. л;
  • Масло рослинне – 100 гр;
  • Яблука – 2-3 шт;
  • Цукор (для начинки) – 150 гр.

Як приготувати пиріжки на кефірі з яблуками:

1. Кефір трохи нагріваємо, він повинен бути трохи теплим. Додаємо цукор, сіль, соду і рослинне масло. Все добре перемішуємо.

2. Далі, просіваємо борошно і вводимо невеликими порціями. Вимішуємо м’яке, еластичне тісто. Обертаємо його плівкою і залишаємо на півгодини.

3. Яблука добре миємо, зрізаємо шкірку і видаляємо серцевину. Потім нарізаємо яблука невеликими кубиками.

4. Тісто ділимо на рівні шматочки. Кількість шматочків залежить від бажаного розміру майбутніх пиріжків.

5. Кожен шматочок розминаємо в коржик, викладаємо на середину яблука і зверху висипаємо 0.5 ст. л цукру.

6. З’єднуємо і формуємо пиріжок. Таким же чином ліпимо інші.

7. Готові пиріжки викладаємо на змащене олією деко. Потім, змащуємо пиріжки збитим курячим яйцем і випікаємо при 180 º 20-25 хвилин до рум’яності. Приємного апетиту!

Замість яблук можна покласти повидло або джем

Пиріжки на кефірі без дріжджів з печінкою та картоплею відео-рецепт

У відео нижче докладно описаний рецепт приготування бездрожжевых пиріжків на кефірі з печінкою. Рецепт досить простий, а пиріжки виходять дуже смачними. Обов’язково подивіться, не пошкодуєте!

Сподіваюся, Ви підібрали для себе підходящий рецепт і порадуєте своїх близьких смачними, ніжними пиріжками. Приємного апетиту!