Всім привіт! Якщо ви знайшли цю статтю, значить сьогодні ми варимо суп разом з вами. Розсольник класичний — це один з наваристих супів, які так популярні у нас в холодну пору року. Ми зробимо його, як прийнято, з перловкою. Але іноді варять і з рисом, і навіть з гречкою.

Такий суп з квашеними огірками стали готувати на Русі ще в п’ятнадцятому столітті, тільки тоді він носив назву калья. Взагалі, раніше в такий суп йшли всякі потрухи — нирки свинячі або яловичі, наприклад. Зараз, в основному, варять його на основі будь-якого шматка м’яса на кісточці.

Можна брати будь-яке м’ясо, або приготувати вегетаріанський суп зовсім без м’яса. Обов’язковим інгредієнтом страви є солоні огірочки. Дуже добре буде, якщо у вас є огірки, так званого, бочкового засолу. Якщо ж немає, то можна замінити маринованими.

Суп розсольник з перловкою і солоними огірками — покроковий рецепт

Це варіант приготування знайомий більшості з нас ще з дитинства. У мого чоловіка цей суп найулюбленіший. Так, що я варю його досить часто, але нам він не набридає.

Виходить він пікантний за рахунок розсолу, томату, спецій. А жирність і наваристого страви залежить від того, яке м’ясо ви візьмете. Дуже підходящий обід для зголоднілого чоловіки.

Нам знадобиться:

  • Шматок яловичини або свинини на кісточці — 500 грам
  • Перлова крупа — 120 гр.
  • Солоні огірки — 4 шт.
  • Розсіл огірковий — 0,5 склянки
  • Картопля — 3 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Цибулина — 1 шт.
  • Томатна паста — 2 ст. л. (або два середніх помідора)
  • Масло рослинне — 2 ст. л.
  • Коріандр, лавровий лист, сіль, часник, гострий перець стручком — за смаком
  • Вода – 3 літри

Приготування:

1. Попередньо необхідно відварити перловку. Спочатку промийте її кілька разів. Потім залийте склянкою води і поставте на плиту. Після закипання варити на повільному вогні приблизно 15-20 хвилин. Не забувайте, що за крупою потрібно обов’язково доглядати. Щоб вона не тікала, відкрийте кришку.

2. М’ясо промити і покласти в каструлю, в якій буде варитися вся юшка. Залити водою і довести до закипання. Зняти піну і варити 30-40 хвилин на середньому вогні. Час варіння залежить від сорту обраного м’яса. Наприклад, свинина вариться швидше, ніж яловичина. Можна, звичайно, і птицю.

Готовність можна легко визначить того, як м’якоть легко відділяється від кісточки.

3. Тим часом, можна підготувати овочі. Обмити їх і почистити. Морква нарізати тонкою соломкою, цибулю разом з огірочками порізати дрібними кубиками (сторона 1см.).

Цікаве:  Сирна запіканка в духовці — класичні рецепти пишних запіканок

Дуже часто я чую останнім часом про те, що краще морквину саме порізати, а не терти на тертці. Огірки, до речі, можна теж порізати соломкою, як і морква — на Ваш розсуд.

4. Картопля подрібнюйте шматочками довільної форми.

Готуємо піджарку в суп

5. На розігріту сковороду з олією викласти спочатку моркву. Смажити до коричневого кольору її не потрібно. Припустіть три-чотири хвилини, періодично помішуючи, щоб вона не пригоріла.

6. Далі додайте в сковороду нашатковану цибулю. Обсмажувати ще хвилин п’ять, при цьому не забуваючи перемішувати.

7. Як тільки цибулька став прозорим, висипати туди ж подрібнені огірочки. Нехай вони злегка розм’якшиться і обміняються з іншими інгредієнтами смаком і ароматом.

8. В останню чергу додайте томатну пасту або подрібнені помідори. І тепер сюди вливаємо огірковий розсіл.

Розсольник класичний передбачає додавання розсолу. Але, якщо не любите кислий суп, то це не обов’язково.

Все ретельно перемішати і залишити гаситися ще хвилин 5-7.

У підсумку, зажарка повинна вийти апетитного кольору, густий і ароматною. Тепер можна прибрати її з плити і відставити поки збоку, трохи пізніше ми до неї повернемося.

9. М’ясо вже зварилася, діставайте його з бульйону і залиште остигати на тарілочці.

10. Висипати в каструлю готову перловку і картоплю. Довести до закипання і варити приблизно десять хвилин. А поки наріжте м’ясо на невеликі шматочки довільної форми.

11. Тепер відправте зажарку в суп і подрібнене м’ясо, а також необхідні спеції, крім часнику. Перемішати і варити ще 5 хвилин. Настав час посолити юшку.

12. Вийняти стручок гострого перцю і додати в каструлю часник. Його необхідно пропустити через прес або просто дрібно порубати. Ось такий густий наваристий і супчик вийшов.

І ось, нарешті, можна зняти з вогню і залишити настоятися під щільно закритою кришкою.

Подавати в порційних тарілках, зі сметаною і рубаною зеленню.

Відео про те, як готувати розсольник класичний в домашніх умовах

А ще я хочу вам порекомендувати рецепт такого супу з яловичиною. У відеоролику від Калниной Наталії дуже чітко показані всі етапи приготування

Склад продуктів:

  • яловичина на кістці — 500 гр. (або будь-яке інше м’ясо, бажано на кістки)
  • огірковий розсіл -150 мл
  • огірки солоні або мариновані — 3 шт. або 200 гр.
  • картопля — 400 гр.
  • цибулина — 1шт.одна морквина
  • перловка — 70 гр.
  • томат паста — 2 ст. ложки
  • сіль, лавровий лист і інші приправи — за смаком
  • вода — 4 л.

Ось такий розсольник домашнього приготування.

Спробуйте обидва варіанти і вирішіть, який найбільш вам за смаком. А я прощаюся до таких смачних рецептів. Дякую всім, хто зі мною сьогодні готував!