Зізнатися, познайомилася особисто з таким десертом я порівняно недавно. Якось не доводилося навіть чути про нього. Тільки бачила знаменитий мультик «Маша і Ведмідь». Там головна героїня наготувала своєму другові варення з шишок, грибів, моркви… А потім я дізналася, що варення із соснових шишок і смачне й корисне.

Виглядає десерт дуже апетитно, немов шишечки потрапили в банку з медом. Таке ласощі дозволяє попередити і частково усунути різного виду хвороби. Особливо рекомендую його їсти в сезон застуд і вірусів.

Часто до складу, для різноманітності смаку і вітамінів, додають ягоди, цитрусові, горіхи, мед. Сьогодні ми розглянемо кілька цікавих рецептів. А заодно торкнемося того, як і коли збирати шишки. Залишайтеся з нами — буде смачно і цікаво!

Як готувати варення із зелених шишок сосни

Головне, зібрати шишки вчасно, коли вони ще зелені. Цю тему докладніше ми розглянемо нижче. А поки що перед вами покроковий рецепт приготування.

Склад:

  • зелені шишки сосни
  • чиста вода
  • цукровий пісок у співвідношенні 1:1 з готовим відваром

Процес приготування:

1. Зібрані шишки перебираємо від голок, зрізаємо «хвостики». Гарненько промиваємо їх теплою водою. Потім перекладаємо в підходящу по місткості каструлю або таз.

2. Заливаємо чистою водою, щоб рідина повністю покрила. Притопити їх не вийде, так як вони будуть спливати. Ставимо на плиту і даємо закипіти. Після цього вогонь зменшуємо. Проварюємо вміст 40 хвилин, періодично перемішуючи. Шишки трохи посвітлішають і осядуть на дно.

Відвар на цьому етапі буде каламутним. Але вас це не повинно бентежити, сироп все одно стане прозорим і красивим.

Даємо відстоятися 12 годин, а потім продовжимо приготування.

3. Шишки з допомогою шумівки перекладаємо в інший посуд. Відвар, при цьому не виливаємо, він нам потрібен. Його відміряємо будь-мірним посудом.

В даному випадку, готового настою вийшло 2 л. 300 мл Тому, піску нам знадобиться рівно стільки ж — 2,3 кг.

4. Переливаємо відвар знову в каструлю, шишки поки не додаємо. Сюди ж додаємо цукровий пісок, ставимо на плиту. На повільному вогні, часто помішуючи, проварюємо 1,5 години до стану густого сиропу.

З часом, він почне ставати прозорим і змінювати колір на більш насичений янтарний.

5. За 20 хвилин до закінчення варіння, повертаємо шишки в сироп. Довариваем належний час. Якщо хочете, їх можна взяти в половину менше, ніж брали спочатку. Тоді, у банку сиропу буде більше. А шишки будуть лише для краси. Хоча їх теж можна їсти.

6. Коли вміст каструлі провариться ще 20 хвилин, знімаємо її з плити. До того часу, мали бути вже підготовлені стерилізовані банки з кришками. Розливаємо варення з ємкостей, закриваємо і даємо охолонути. Після чого, прибираємо на зберігання в холодний льох або холодильник.

Коли і як збирати збирати соснові шишки для варення

Їх потрібно збирати тоді, коли вони ще зелені і м’які. Залежно від кліматичних зон, збирання краще проводити приблизно з березня по червень. Так, наприклад, в середній смузі, до середини березня вже можна вирушати на «полювання».

Для варення із соснових шишок брати потрібно молоді, соковиті плоди. Це легко визначити, натиснувши нігтем. Збір краще здійснювати в лісах, розташованих далеко від доріг. Адже не секрет, що пил і кіптява від автомобілів осідають на дерева.

Плодоносять тільки дорослі дерева, яким не менше 30 років.

У Сибіру, наприклад, період збору може наступити на 1,5-2 місяці пізніше, в залежності від погоди. Спочатку на соснах утворюються чоловічі колоски. На фото нижче гулька чоловічий сосни.

Нам же потрібні жіночі особини. В той час, як насіння в них дозрівають близько 1,5 років, самі шишки ростуть дуже швидко. Тому, важливо не упустити момент їх дозрівання.

Вони придатні для варіння варення тоді, коли вже сформувалися. Але, при цьому, ще залишаються м’якими. Якщо проткнувши одну з них нігтем, ви відчуваєте, що плід вже твердий, то збір краще відкласти до наступного року.

Як приймати зілля (користь і протипоказання)

Таке незвичайне варення заслужило свою шану зовсім не за оригінальне виконання. Головна його заслуга — величезна користь для організму. Якщо розбирати все по поличках, піде дуже багато часу. Але основні аспекти хотілося б виділити.

Корисні властивості

1. В склад соснових плодів входять фітонциди. Ці елементи, наділяють наше ласощі протизапальними і антибактеріальними властивостями. Приймають його в якості профілактики, а також і в боротьбі з багатьма недугами.

Цікаве:  Малина з цукром на зиму без варіння (пропорції)

Лікарським засобом такий десерт не є. В цілях лікування його приймають разом з препаратами, призначеними лікарем.

2. В сезон застуд і епідемій, треба побільше пити чаю з таким варенням. Імунітет стане міцнішим і буде захищати вас активніше. Такі «ліки» з задоволенням приймають і маленькі дітки. Достатньо половини чайної ложечки ввечері з чаєм. Часто хворіючі діти починають хворіти рідше, організм стає витривалішим.

3. Багатий вміст вітамінів групи В. Корисно для людей із захворюваннями серця. Навіть якщо таких проблем у вас немає профілактика зайвою ніколи не буде. Крім того, шишечное варення нормалізує рівень гемоглобіну, покращує еластичність судин.

4. При захворюваннях нижніх або верхніх дихальних шляхів. У цьому випадку, варення розводять окропом, охолоджують і п’ють теплим. Морс володіє відхаркувальною і протизапальною дією. Крім того, знімає жар і озноб.

5. Помічено і властивість зілля знімати біль. Примочки з нього дозволяють позбутися від деяких больових відчуттів. Біль в яснах можна зняти, приклавши ватку, намочену відваром із хвойних плодів.

6. Періодичне помірне вживання цієї смакоти покращує травлення.

7. Протипухлинні властивості у нашого страви теж є. У поєднанні з основним лікуванням, частіше заварюйте собі чайок під шишковое варення! Навіть якщо таких проблем немає, профілактику ніхто не відміняв!

8. Бадьорить, тонізуючу, просто піднімає настрій властивість незаперечно!

Для всіх тих властивостей, що ми розглянули вище, достатньо приймати по 0,5-3 ч. л. в день. Це кількість і корисно, і фігурі не зашкодить!

Протипоказання

Як і у будь-якого, навіть самого корисного продукту, у них є ряд протипоказань і тонкощів. Зараз ми їх розглянемо.

Ще раз прошу зауважити, що збирати сировину потрібно подалі від автотрас. А так само від промислових заводів, мінімум за кілометр. Якщо знехтувати цією умовою, то зілля буде приносити лише шкоду. Адже шишки вбирають всі шкідливі речовини з навколишнього середовища.

Приймати його у великих кількостях теж не варто. Не забувайте про цукор в складі.

З обережністю:

  • Вагітні жінки і в період лактації
  • Маленькі діти до 3 років
  • Літній вік (старше 70 років)
  • Ниркова недостатність
  • Алергічна схильність
  • Індивідуальна непереносимість продуктів
  • Наявність гепатиту, зокрема в період загострення

Здоровій дорослій людині достатньо 1-2 ст. л. на добу для підтримки імунітету і запобігання недуг. Дітки від трьох років і більше можуть поласувати солодощами у кількості не більше 1 ч. л. Фахівці рекомендують приймати сосновий мед розводячи водою або чаєм.

Варення із соснових шишок з медом без варіння (відео рецепт)

Як відомо, зберегти максимум корисних елементів можна без термообробки. Тут я знайшла такий рецепт, без варіння. Соснові шишки, бажано з голками, ми законсервуємо в меду. Користь від цього вийде навіть не подвійна, а мінімум потрійна. Адже мед сам по собі володіє цілющими властивостями. У сезон вірусів і застуд ложечка такої смакоти зміцнить імунітет і підніме настрій!

Подробиці ви дізнаєтесь з відео! Окремо я підготувала для вас склад:

  • 1 частина шишок
  • 1 частина меду
  • соснові голки (необов’язково)

Варення із соснових шишок і кедрових горішків

В якості різноманітності, доповнимо варення кедровими горішками і ароматом кориці. Ці продукти додадуть ласощів новий смак і додаткову користь.

Що взяти:

  • Очищених кедрових горішків — 1кг.
  • Зелених шишок — 1 кг.
  • Цукру — 1 кг.
  • Води — 1 л.
  • Кориця — на кінчику ножа

Простіше кажучи, всі продукти, що входять до складу, використовуються в співвідношенні 1:1, крім кориці. По можливості або за бажанням, ви можете взяти трохи менше горішків.

Процес приготування:

1. На сухій сковороді без додавання масла, підсушити ядерця горіхів. Хвилин 10-15, до легкої рум’яності і хрускоту. Частенько при цьому перемішуємо, щоб вони не підгоріли.

2. Переходимо до шишкам. Першим ділом, прибираємо весь сміття, голки. Моєму їх і складаємо в каструлю. Заливаємо водою, ставимо на вогонь, чекаємо повноцінного закипання вмісту.

3. Після цього, відправляємо в загальну посуд горішки, цукровий пісок і все перемішуємо. На невеликому вогні уварюємо близько 2 годин. Не забувайте знімати пінку.

До моменту готовності десерту, моєму і стерилізуємо банки. Це можна робити будь-яким зручним способом. Наприклад, на пару, в духовці або просто обдати їх окропом.

4. Можна використовувати будь-які кришки — закручуються, під закатку або звичайні капронові. Охолонути банкам краще дати повільно, це послужить додатковою стерилізацією. Для цього закриті ємності добре укутати теплою ковдрою. Тільки через добу їх можна переносити його в холодний льох або холодильник.

Якщо у вас є можливість зібрати молодих шишок в цьому році, обов’язково зробіть це. По-перше, похід в ліс — це вже відмінне рішення! Свіже повітря і тиша теж відмінно впливають на здоров’я та емоційний спокій. А з добутих хвойних красунь обов’язково приготуйте варення.

Таку баночку можна навіть подарувати близькій людині. Адже турбота про здоров’я — найдорожчий подарунок, який ні за які гроші не купити!

Якщо ви сьогодні варили варення із соснових шишок разом зі мною, то я вам дуже вдячна! А якщо ще тільки збираєтеся цим зайнятися, то зберігайте собі у соцмережі цю статтю.