Машхурда по-узбецьки – рецепт узбецького супу в домашніх умовах

Друзі, я радий привітати всіх і сьогодні покажу Вам, як можна приготувати смачну, наваристу юшку на основі рису і маша. Купити «МАШ» в нашому регіоні досить складно, але можна і якщо хочете справжню машхурду, то зробити це доведеться по-любому. Його не продають в кожному магазині, але на ринках, де торгую різними спеціями і прянощами знайти можна. Ця страва національної узбецької кухні і має цікаву назву — «Машхурда».

Вважається що цей узбецький, машевый суп раніше наминали тільки пастухи, які не могли дозволити собі якихось понад дорогих інгредієнтів. Надалі ми зрозуміємо чому. Але якщо коротко, то до складу йде тільки найдоступніше «сировина» і навіть м’ясо потрібно зовсім небагато і не обов’язково самого найвищої якості. Але не дивлячись на всю простоту і дешевизну страви, в сучасний час воно користується хорошою репутацією і його часто готують і подають в узбецьких кафе і не тільки.

Даний рецепт приготування супу може бути схожий зі зовсім недавно приготовлений узбецьким супом — «Мастава». Кому цікаво можете пройти по посиланню і познайомиться, а заодно порівняти ці два рецепту. Обидва вони дуже наваристі і поживні.

Узбецький суп «Машхурда» — простий покроковий рецепт в домашніх умовах

Як і більшість узбецьких супів, даний відноситься до смаженим, де всі інгредієнти спочатку обсмажують, а потім тушкують у бульйоні. За рахунок цього він має свою пікантність і сильно відрізняється від звичайних і повсякденних, які більш нами звичні. Самі уявіть овочі і м’ясо віддають бульйону свій нагар і прижаренную скоринку. Так само різноманітність овочів додають супу дуже яскравий і веселковий цвіт. Що дуже добре радує очі.

Безперечно, так і Ви напевно самі вже здогадалися, що краща посуд для приготування — це чавунний казан. Якщо готуєте в домашніх умовах в квартирі, то підійде і товстостінна каструля. Я ж готую на природі, на відкритому вогні і використовувати буду товстостінний чавунний казан.

З посудом визначилися і тепер саме час розібратися з усім списком продуктів, необхідних для машхурды. Список і фото інгредієнтів нижче, і він зовсім не маленький, запастися потрібно строго за нього:

  • М’ясо — 300 грам
  • Морква — 3 шт.
  • Помідори — 2 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Перчик чилі — за смаком
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Картопля — 4-6 шт. (не обов’язково!)
  • Часник — 1 головка
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Рис — 150 грам
  • Маш — 200 грам
  • Рослинне масло — 120 мл
  • Коріандр — 1 ч. л.
  • Паприка — 1 ч. л.
  • Зіра — 1 ч. л.
  • Сіль і мелений перець — за смаком

Для подачі:

  • Цибуля ріпчаста
  • Зелень
  • Кефір
  • Сметана
  • Часник

Звичайно, з кількістю інгредієнтів орієнтуйтеся по своїй посуді. Я готую у великому 12 літровому казані, тому й не скупився з продуктами. Можу дозволити собі і взяти їх більше, а так як я готую для себе і в домашніх умовах, то м’яса сміливо беру в два рази більше покладеного. Впевнений, їм неможливо зіпсувати даний узбецький суп.

Як приготувати узбецьку «Машхурду»

Почати приготування потрібно з замочування на кілька годин у холодній воді маша. Найкраще робити це на широкому блюді в один шар. Це у мене він вже замочений з вечора і я його переклав в блюдо поменше. А загалом йому потрібно близько 10 годин. Приблизно в два рази він повинен збільшиться в розмірі, а деякі боби навіть можуть потріскатися. Це все нормально і відповідно такого потрібно буде менше часу на приготування.

Цікаве:  Компот з вишні на зиму на 3 літрову банку — прості рецепти вишневого компоту

Коли маш замочен, то саме час зайнятися овочами і м’ясом. А саме наріжемо їх невеликим кубиком.

Часник і перець чилі просто дрібно подрібнити ножем. Покрокове фото прикладаю…

А коли всі інгредієнти готові, то саме час переходити до казану. Розпалюємо під ним вогонь і чекаємо поки сильно розжариться рослинне масло.

Першим відправляємо в казан м’ясо і половину від усього обсягу часнику. М’ясо відразу почне смажиться і робитися скоринкою. Тут же має різко повеять ароматом свіжого часнику. Мені вже все подобається і я впевнений, що даний узбецький суп вийде яким треба.

М’ясо вже з скоринкою, може не всі, але все одно це означає, що пора відправляти ріпчасту цибулю.

І буквально через 3-4 хвилини додаємо в казан моркву. Нагадую, вогонь під казанів весь час максимальний, всі овочі повинні просочитися соками і як слід обсмажиться.

Хвилин через 5 можна додати томатну пасту і сіль. Але пам’ятайте! На сіль будемо пробувати суп коли додамо воду, тому в подальшому, можливо, доведеться його досолити.

Пасту рекомендую перед перемішуванням спочатку прижарить в рослинному маслі близько 1 хвилини. Тоді вона не буде віддавати недостатністю і повністю розкриє свої аромати. Не обсмажена у мене вона викликає саме такий терпкий аромат. А Ви самі спробуйте не обсмажувати її і подивіться, як вона буде пахнути!

Через хвилину слідом за томатною пастою відправляємо помідори.

І майже відразу ж відправляємо болгарський перець і всі спеції, включаючи чорний мелений перець і перчик чилі за смаком. Суп вийде ще яскравіше, якщо солодкий перець візьмете різних кольорів. Я ж готую не в сезон і, крім червоного, іншого не знайшов.

На цьому етапі можна відразу додати воду, а можна спочатку обсмажити кубики картоплі близько 2-ух хвилин і тільки після залити водою. Картопля зовсім необов’язковий в цьому супі і в багатьох узбецьких рецептах його немає.

Кількість води залежить від Вашої посуду. Ви повинні розуміти, що далі будемо додавати ще й маш, і рис. Зараз саме час спробувати на сіль і за необхідності досолити.

Доводимо суп до кипіння і додаємо замочений маш, попередньо злив з нього воду. Вогонь можна зменшити, щоб кипіння було не сильним.

Маш був добре і тривало замочен, а значить йому достатньо буквально 15-20 хвилин на приготування. Сухого потрібно було б для приготування аж до 50 хвилин. А це занадто багато і самі розумієте, що стане за цей час з усіма інгредієнтами в казані.

Вже через 10 хвилин можна висипати рис. Якщо він гарної якості і чистий, то можна засипати прямо з пачки.

Рис варимо до готовності, періодично пробуючи. Цей процес займе приблизно хвилин 10.

Кількість його має бути менше, ніж маша і він потрібен для загустіння. Якщо переборщити, то замість супу Ви отримаєте друге блюдо.

За 3 хвилини до відключення нагріву, додаємо подрібнену зелень і залишки часнику.

Узбецький суп машхурда з махаємо і рисом — готовий!

Подавати суп потрібно з зеленню, цибулею і будь-яким кисломолочним продуктом. Якщо дозволяє час, приготуйте до нього спеціальний соус. Для нього потрібно змішати сметану, кефір, щіпку солі і подрібнену зелень з часником.

Ну ось і все! Це все що я хотів вам розповісти і показати про цікавий узбецькому супі з махаємо. Мені залишається побажати Вам приємного апетиту і до нових зустрічей.