Настала пора заготівель! У багатьох господинь є свій список «must do». У моєму арсеналі це салатики, які додають різноманітності на зимовий без вітамінний стіл і напівфабрикати, які економлять час і гроші цілий рік. Борщова заправка, розсольник, лечо, яке я додаю в голубці і тефтелі – це моє все.

Такі домашні заготовки як розсольник сильно спрощують життя протягом всього року. Провівши один день на кухні, закочуючи напівфабрикати для супу або навіть на друге, потім багато разів можна не витрачати час на приготування їжі. Досить відкрити заповітні банку, додати в бульйон і все, суп на велику сім’ю готовий!

Така закрутка виручить в умовах форс-мажору: коли немає часу, щоб приготувати обід, або несподівано прийшли гості, і їх треба ситно і смачно нагодувати. Поки овочі і крупа були в банку і чекали, коли з них будуть варити суп, вони «подружилися», наїлося ароматами один одного. Час приготування першої страви за рахунок цього сильно скорочується.

Скільки господинь, стільки рецептів та все цікаво спробувати. Кращі експериментальні записую рецепти в свою кулінарну книгу і готую з ним кожен рік. Розсольник пробувала і з томатом, і без, з різними видами круп. Кожен варіант цікавий по-своєму.

Розсольник на зиму з перловкою і свіжими огірками

Принадність цього рецепту в тому, що огірки для нього потрібні свіжі. Вони засолюються разом з іншими продуктами в процесі приготування і їх попередня підготовка не потрібна.

Необхідні інгредієнти:

  • Перлова крупа (в сухому вигляді) – 250 гр.
  • Цибуля – 5 середніх головок
  • Огірки свіжі – 1,5 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Томати – 700-800 гр.
  • Олія соняшникова – 60 гр.
  • Оцет 9% — 70 мл
  • Вода питна – 1 стакан
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.

Приготування:

1. Овочі необхідно підготувати так, як ви зазвичай робите для супів. Огірок і цибулю порізати дрібно, а моркву перетерти на крупній тертці.

2. Перлову крупу промити і відварити до напівготовності за своїм звичайним рецептом. Відкласти заготовки в бік.

3. Помідори пропустити через м’ясорубку або зробити з них «смузі» з допомогою блендера. Перелити отриману кашку в підходящу за розміром каструлю з товстим дном. Якщо томати були дуже м’ясисті і сухі, додати трохи води. Всипати сіль і цукор, влити рослинне масло і поставити на середній вогонь тушкуватися.

4. Овочі закладаються по черзі. Першим йде цибулю. Його треба проварити в томатній пасті хвилин 10, потім додати огірки і буквально через кілька хвилин моркву. Проварити все разом ще 10 хвилин.

5. Після додати в каструлю перлову крупу, все гарненько перемішати. Якщо суміш вийде дуже густа і «суха», можна додати ще трохи води. Варити суп треба ще 20-25 хвилин. Потім в нього необхідно додати оцет і варити ще 2-3 хвилини, щоб кислота встигла розподілитися по всьому об’єму заготовки.

6. Готову гарячу овочеву масу розкласти по сухим стерильним банкам і закатати.

У цій заготівлі в ролі консервантів виступають оцет і томати. Вони впливають не тільки на смак, але і на тривалість зберігання. Консервація спокійно простоїть в прохолодному місці (в коморі, наприклад) один рік. Якщо залишиться одна-дві баночки, вони без проблем переживуть і другий рік зберігання.

Важливо! Якщо помідори потрапили з щільною, товстою шкіркою, то її краще почистити. Для цього треба позначте ножем «попки» хрест-навхрест, опустити плоди в окріп на 3-5 хвилин, облити холодною водою. Шкірка після цього легко зніметься.

Суп розсольник на зиму в банках з рисом (без перловки)

Для тих, хто не поважає перловку, підійде цей рецепт. Тут використовується рис. Він не має такої яскравої фактури і смаку, як перловка. Заготівля виходить трохи крохмалиста, суп з неї буде густий і наваристий.

Необхідні інгредієнти:

  • Рис (сухий) – 250 гр.
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Огірки свіжі – 1,5 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Томати – 700-800 гр.
  • Пісне масло – 200 гр.
  • Оцет 9% — 80 мл
  • Вода питна – 150 мл
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

1. Продукти треба заздалегідь підготувати. Огірки порізати кубиками, цибулю дрібно, а моркву подрібнити на тертці. Помідори прокрутити в м’ясорубці.

Рис варити не треба. Його достатньо промити від зайвого крохмалю і запарити в окропі на третину години, потім злити воду.

Важливо: рис краще вибрати длинозерновой, пропарений. Він менше розварюється і не перетвориться в розсольнику в кашу.

2. У каструлю з товстим дном або казан вилити масло і трохи розігріти його. Всипати цибулю і підсмажити до легкого рум’янцю. Потім влити прокрученные томати і моркву, проварити 15 хвилин.

3. Далі йдуть огірки і рис. Їх треба закладати одночасно. Все вариться разом ще 10 хвилин.

4. Вміст казана треба перемішати, посолити, додати цукор і оцет.

5. Щоб все поєдналось, прогріти на вогні овочі ще кілька хвилин і можна розливати по банках. У всіх рецептах, включаючи цей, банки заздалегідь стерилізуються, а кришки досить прокип’ятити.

6. Закриті перевернути баночки кришками вниз і укутати на ніч. Це збільшує термін зберігання заготовок.

Цікаве:  Страви з кабачків - 5 швидких і смачних рецептів

Цей суп виходить смачним, трохи розсипчастим, тому підійде навіть як варіант чергового експрес-гарніру. Хоча для супів він підходить краще. Зберігається така заготовка без холодильника.

Рецепт заготівлі розсольнику з капустою — простий рецепт

Цікавий варіант розсольнику виходить, якщо додати в нього капусту. Виходить незвичайний смак, близький до класичного варіанту, але трохи нагадує солянку.

Інгредієнти:

  • Перлова крупа – 300 гр.
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Огірки свіжі – 1,5 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Соняшникова олія – 200 гр.
  • Есенція – 15 мл
  • Томатний сік – 0,3 л.
  • Вода питна – 150 мл (при необхідності);
  • Капуста – 0,75 кг
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л

Етапи приготування:

1. Даний рецепт не сильно відрізняється від попередніх. Овочі треба подрібнити, як для супу: огірки і цибулю дрібно, моркву на тертці. У цій заготівлі цікава фактура виходить, якщо цибулю порізати «пір’ям», тобто півкільцями в поздовжньому напрямку.

2. А капусту треба пошинкувати так дрібно, щоб вона була порівнянна з шматочками цибулі. Перловку можна відварити до повної готовності, щоб зробити заготовку одного закладкою.

3. У каструлю пересипати всі овочі і крупу, залити олією, водою та соком і варити 30 хвилин. Через це час додати сіль, цукор, можна перемішати і спробувати на смак. Якщо чогось не вистачає – додати.

4. Влити есенцію і проварити вміст каструлі ще 3-5 хвилин. Після цього киплячий суп розкласти по банках і закатати.

Щоб зварити суп з такої заготовки, достатньо перекласти вміст банки в бульйон і варити. Навіть картопля додавати не обов’язково (але можна і з ним).

Заготівля розсольнику на зиму в банках з перловкою, солоними огірками і томатною пастою

Щоб отримати ефект «бочкових» огірків в розсольнику, в якості сировини потрібно використовувати не свіжі овочі, а вже солоні або мариновані. Можна взяти і магазинний варіант. У будь-якому випадку, такі огірки вже підживили в себе аромати спецій: вони злегка гострі, пахнуть кропом і лаврушкой. Розсіл від них також піде в справу.

Склад:

  • Перлова крупа – 500 гр.
  • Морква – 300 гр.
  • Цибуля – 250 гр.
  • Солоні огірки – 500 гр.
  • Томат-паста – 50 гр.
  • Вода – 400 мл
  • Цукор – 50 гр.
  • Сіль – 25 гр.
  • Лаврове листя – 2 шт.
  • Запашний перець – 5 горошин

Приготування:

1. Перловку треба зварити до готовності. Овочі почистити і порізати. Огірки можна порізати соломкою або кубиками, можна потерти на крупній тертці.

2. На невеликій кількості жиру припустити цибулю, моркву й огірки. Вони повинні стати м’якими, цибулю прозорим.

2. Викласти спассированные овочі в глибоку каструлю. Томатну пасту розвести водою до стану соку. Можна використовувати сік, але хорошої якості, а краще домашній.

2. У каструлю додати розсіл від огірків. Якщо його немає, то потрібно 1-2 столові ложки оцту. Всипати перловку і згасити все на повільному вогні 25-30 хвилин.

Після цього заготовку треба розлити по банках і закрити їх. Зберігається така заготовка добре, незважаючи на малу кількість оцту та інших консервантів. Суп з неї виходить наваристий, ароматний, в кращому сенсі « радянський»

Розсольник на зиму з квасолею і томатною пастою

Поєднання квасолі і солоних огірків виграшне і часто використовується в салатах. Чому б не спробувати їх разом і розсольнику. Суп, приготовлений на такий заготівлі, виходить ситним і не дуже калорійним. Дану заготівлю можна назвати універсальною: якщо суп зварити на свинячий кісточці, то вийде розсольник, якщо в нього додати копченості і маслини, то вже солянка.

Важливо: квасоля можна використовувати суху. Її треба заздалегідь замочити, краще на ніч, після чого злити воду і відварити в свіжої до готовності. Воду, в якій варилася квасоля теж злити. Після такої підготовки квасоля готова до консервації.

Необхідні інгредієнти:

  • Квасоля консервована – 2 банки
  • Морква – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 250 гр.
  • Солоні огірки – 500 гр.
  • Томатна паста – 50 гр.
  • Вода – 400 мл
  • Цукор – 50 гр.
  • Сіль – 25 гр.

Порядок приготування:

1. Цибулю і огірки треба порізати дрібно, моркву подрібнити за допомогою терки. Овочі трохи підсмажити на сковороді.

2. Перекласти їх в каструлю. Якщо у каструлі хороше, товсте дно, то припускати засмажку можна відразу в ній. Додати огірковий розсіл і тушкувати 10-15 хвилин.

3. Квасоля відкрити, злити рідину. Всипати її в каструлю. Додати пасту, сіль, цукор і все перемішати. Якщо вологи не достатньо можна влити води 100-200 мл.

4. Тушкувати ще 25 хвилин, після чого розлити гарячим по банкам і закрутити їх.

5. Можна використовувати квасоля в томаті. Тоді томатна паста не потрібна. В цьому випадку потрібно додати трохи оцту, т. к. в готової квасолі не вистачає кислинки.

Вдалою консервації!

Відео про те, як заготовити розсольник на зиму в банках з перловкою, свіжими огірками та помідорами

Хочу ще порекомендувати один рецепт заготівлі, який стане паличкою виручалочкою взимку. Цей рецепт відрізняється від попередніх тим, що ми будемо готувати заготівлю без томатної пасти (томатного соку)з помідорами. Виходить теж дуже смачно!

Рецепт пропоную подивитися у відео-ролику, автор детально розповідає кроків, як зробити таку консервацію на зиму.

Ось такі прості рецепти, які полегшать і скоротять хазяєчці час для приготування першої страви!

На приготування цієї консервованого потрібно 2-3 години часу (з урахуванням заготовок і прибирання після приготування), пару ножів, терка, обробна дошка, каструля. Помити доведеться інвентар рівно в такій кількості. Зате потім десять разів не треба мити ніж і тертку, сковороду для приготування засмажки, витрачати на це 30-40 хвилин. Економія сил і часу очевидна.

З точки зору економії грошей така заготовка теж хороша. У сезон овочів продукти коштують копійки, собівартість банки розсольнику близько 20-30 рублів. Якщо купувати його готовим в магазині, він обійдеться в 2-3 рази дорожче.

Рекомендую закрити такі овочеві баночки з крупою, а взимку ви мені скажіть спасибі))