Сьогодні в рубриці «Заготовки на зиму» прекрасні рецепти з солодкого перцю – лечо з болгарського перцю на зиму, пальчики оближеш, будете їсти й радіти, дуже смачно, корисно і швидко.

Літо закінчилося і в багатьох на грядках визріли соковиті, солодкі, м’ясисті перці, так і помідорів в цей час предостатньо, тому саме час готувати на зиму лечо.

Різних рецептів його приготування досить багато, можете познайомитися з рецептом з перцю, томатів, моркви і цибулі, але в першу чергу я хочу розповісти класичний з червоного солодкого перцю, саме його прийнято називати болгарським, відповідно і рецепт буде по-болгарськи.

Готувати його можна з томатним соком, використовуючи покупної, вже готовий, але особливо воно смачно з соком зі свіжих помідорів, щойно приготованого.

Лечо з болгарського перцю і помідорів з цибулею, рецепт по-болгарськи

Для приготування нам знадобиться:

  • Болгарський перець – 3 кг.
  • Помідори – 2 – 2,5 кг.
  • Цибуля – 700 гр.
  • Сіль кам’яна – 2 ст. л. з невеликою гіркою (50 гр.)
  • Рослинна олія – 0,5 ст.
  • Цукор – 90 – 100 гр.
  • Оцет 9% – 50 мл

Приготування:

Краще всього використовувати такий перець, не важливо якого розміру він буде. З червоного перцю виходить найсмачніше лечо, не рекомендується використовувати не дозрілі плоди.

Якщо все ж у вас такі екземпляри будуть, то щоб не з’явилася гіркота їх потрібно бланшувати. Кинути на кілька хвилин у гарячу воду, тоді гіркота зникне.

Перець добре промиваємо, очищаємо від насіння і нарізаємо на невеликі шматочки, Різати можна і на часточки, можна соломкою, це кому як зручніше і які переваги.

Помідори для лечо підійдуть будь-які, великі і дрібні, головне, щоб вони були стиглі.

Промиваємо їх у холодній воді, нарізаємо шматочками достатніми для того, щоб вони забралися в м’ясорубку.

Робимо з них томатний сік, пропустивши через м’ясорубку або соковижималку. Соку нам потрібно в готовому вигляді – 2 кг. Більш докладно як зробити томатний сік ви можете дізнатися в матеріалі «Томатний сік на зиму в домашніх умовах» .

Цікаве:  Свинина томлена з морквою на сковороді — самий ніжний і смачний рецепт

Якщо у вас не соковижималка, то попередньо можна з помідорів зняти шкірку, надрізав її хрестоподібно і потримавши кілька хвилин в окропі, шкірка дуже легко зніметься.

Очищаємо приготований цибулю та нарізаємо його тонкою, дрібною соломкою.

У приготовлену каструлю, беріть на 1 – 2 літри за обсягом більше. Виливаємо рослинне масло, і висипаємо порізану цибулю, після чого відправляємо її на вогонь.

На сильному вогні пасеруємо цибулю 10 – 15 хвилин, не потрібно доводити його до золотистого кольору. Потрібно щоб масло вбралося в цибуля, і він злегка став прозорим. Не забувайте перемішувати його, а то він підгорить.

Після того, як цибуля спассеровался, заливаємо в каструлю томатний сік, перемішуємо і доводимо до кипіння.

У киплячий сік засипаємо порізаний перець, сіль, цукор, все добре перемішуємо.

Накриваємо кришкою і залишаємо після повторного закипання, варитися на 20 хвилин.

Через 15 хвилин виливаємо в лечо оцет і довариваем до готовності. Готовність можна визначити, спробувавши перець, він повинен залишатися злегка твердим, не хрустким, але і не повністю розм’якшеним.

Лечо готове, обов’язково спробуйте на свій смак, і якщо ви вважаєте, що не вистачає солі або цукру, можна додати, ретельно перемішавши все знову.

Готуємо банки, вони повинні бути простерилізовані.

За обсягом вибирайте такі, щоб взимку, після розтину, ваше блюдо швидко з’їдалося і не стояло відкритим в холодильнику більше 2-х діб.

Простерилізувати їх можна над парою, в духовці, нагрівання її до 150 градусів 10 – 15 хвилин. Можна в мікрохвильовці, кришки для закачування обов’язково прокип’ятіть.

Гарячу масу розливаємо по банках. Ложкою приминаючи вміст, щоб не залишалося повітря і закатуємо кришками.

Перевіряємо якість загортання, не підтікає чи десь рідина. Перевертаємо їх догори дном, вкриваємо і залишаємо до повного охолодження.

З даної кількості інгредієнтів у вас вийде 5 літрів готового смачного лечо по-болгарськи.