Сьогодні будемо робити заготовки на зиму. Солити, правильно маринувати гриби — опеньки. І як тільки не називають гриби. Це лісові — овочі, м’ясо, хліб. А які вони смачні. Будемо їх заготовляти їх, щоб в холодну пору насолодитися ароматним і смачним блюдом.
Існує кілька видів соління: холодний, сухий і гарячий.
Мешканці приватних будинків, у яких в господарстві холодний підвал підійдуть всі три види заготовок. А тим хто живе в квартирах, краще закривати третім способом. Тим більше, що є їх можна буде вже через кілька днів.
Як маринувати (консервувати) їх сьогодні з цим будемо знайомитися. Що таке маринування? Це участь консерванту в процесі, який не дає розвитку шкідливих мікроорганізмів.
Перед тим як почати цю процедуру, видобуток перебираємо, промиваємо і кілька разів відварюємо. Для чого ми це робимо? Для того, щоб видалити містять у плодах гіркоту і шкідливі речовини. І надалі отримати від цієї страви тільки задоволення. Щоб не ризикувати здоров’ям своїм або чужим, обов’язково дотримуємося не складних правил.
Не менш важливий момент— час варіння наших заготовок в маринаді 25-30 хвилин. Відварювання закінчується, коли вони почали опускатися і не раніше, а маринад став світлим і тягучим.
Мариновані опеньки — простий рецепт приготування на зиму в літрових банках
По такому рецепту виходить чудова закуска на зиму з приємною кислинкою. Спосіб перевірений часом і нашою сім’єю. Буде дуже приємно відкривати і пригощати своїх рідних дарами лісу. Вони такі смачні, в мить відлітають зі столу.
Інгредієнти:
- гриби опеньки
маринад на 1 літр води
- 1 літр води
- 2 ст. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 75 мл оцет 9%
- лавровий лист
- перець горошком
- запашний перець
- гвоздика
Спосіб приготування:
Зібраний лісовий урожай перебираємо. Обрізаємо нижню частину ніжки. Гарненько промиваємо під проточною водою кожен примірник. Після цієї процедури вони стали світлими.
Потім перекладаємо їх у зручну каструлю. Заливаємо водою так, щоб вони були повністю сховані. Ставимо на вогонь і проварюємо 10-15 хвилин (після закипання). Пінку необов’язково прибирати.
Через зазначений час відкидаємо вариво на друшляк. Промиваємо і перекладаємо в чисту посудину. Наливаємо в них мірною кружкою воду, для того щоб правильно зробити маринад. Додаємо туди ж всі компоненти за рецептом, крім оцту. Кип’ятимо на середньому вогні 100-120 хвилин. Далі вливаємо консервант.
Проваримо ще 5-7 хвилин. Потім викладаємо їх в стерилізовані балони. Заповнюємо тару на 3/4 її об’єму, залишаючи місце для маринаду. Заливаємо зверху розсіл. Трохи потрясем, примнем ложкою, щоб вийшли бульбашки і дольем рідина.
Далі закатуємо стерильної металевою кришкою. Перевертаємо шийкою вниз. Перевіряємо герметичній закрутки. Закутуємо в теплу ковдру. Залишаємо до повного охолодження.
Після цього ставимо в прохолодне темне місце. Приємного апетиту.
Смачні маринованные опеньки на зиму — рецепти з оцтом і стерилізацією
У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як правильно маринувати гриби. Консервувати їх зовсім не складно. Головне їх добре промиваємо. Надалі дотримуємося докладної інструкції, наведеної нижче.
Інгредієнти:
- гриби
- 1 ст. л. солі (на літр води)
- лавровий лист
- перець чорний горошком
- 50 мл. оцту 9% (у кожну 1 л. банку)
Спосіб приготування:
Лісовий продукт перебираємо, обрізаємо брудні ніжки. Потім перекладаємо їх у велику посудину. Замочуємо їх у холодній підсоленій воді 2-4 години.
Після цього промиваємо під проточною водою. Потім ставимо варитися на 1,5 – 2 години після закипання. Обов’язково знімаємо пінку шумівкою.
Після цього ще раз зливаємо воду. Лісового красеня відкидаємо на друшляк, промиваємо під краном.
Перекладаємо їх знову в чисту тару. Заливаємо водою, так щоб вони вільно плавали в ній. Солимо за смаком.
Проварюємо їх 20 хвилин. У підготовлені скляні ємності кидаємо перець, лаврушку і вливаємо консервант 50 мл у кожну літрову ємність.
Гарячу засолку перекладаємо з балонів разом з розсолом.
Прикриваємо металевими кришками. Далі ставимо їх в каструлю з теплою водою, дно, якій застеляємо чистим рушником або серветкою. Так, звичайно,будемо стерилізувати нашу закуску 10 хвилин після закипання.
Потім дістаємо і закочує їх металевими кришками. Перевертаємо закупорки вгору денцем і перевіряємо герметичність закрутки. Залишаємо їх остигати. Зберігати можна в квартирі подалі від батарей або в підвалі (льоху). Така закусочка відлітає в один момент.
Мариновані опеньки на зиму найсмачніший рецепт з часником в банках
Як приємно буде відкрити таку смачну і ароматну закуску взимку. Виходять вони трохи кислуватими. Обов’язково треба пам’ятати, смак гарячого маринаду повинен бути більш вираженим, т. к. при охолодженні він трохи стане слабшою. Маринад повинен повністю закривати засолювання.
Інгредієнти:
на 1 літр води:
- опеньки
- 3-4 ст. л. солі кам’яної
- перець горошок
- кріп
- вода
- часник
- оцет 9% (яблучний)
- лавровий лист
- головку цибулі
Спосіб приготування:
В ліс сходили в ліс, назбирали повні кошики з смачною здобиччю.
Тепер переберемо їх від сміття і обрізаємо нижню частину ніжки. Великі екземпляри розрізаємо на частини. Зважуємо, щоб знати яку кількість солі покласти. Далі їх будемо промивати під проточною водою.
Ще ми потім заливаємо їх теплою водою і залишаємо постояти 2-3 години. За цей час вся бруд відійде. Ще раз промиваємо. Потім перекладаємо продукт в каструлю зручного розміру або дві. Заливаємо туди ж води, приблизно трохи більше половини обсягу врожаю.
Так як надалі гриби починають увариваться, а рідина може перелитися на плиту. Варимо на середньому вогні хвилин 20. З’явилася обов’язково знімаємо піну.
Потім вариво відкидаємо на друшляк і ще раз промиваємо їх. Перекладаємо чисту ємність.
Заливаємо водою так, щоб рідина повністю приховувала наших красенів. Проварюємо масу 30 хвилин, незабутній періодично помішувати. Додаємо в них сіль, перець горошком, лавровий лист (за бажанням), насіння і сухий (свіжий або морозиво) кріп і головку цибулі. Проварюємо суміш 10 хвилин. Кидаємо до них дрібно порізаний, очищений часник.
Пробуємо на сіль і при необхідності додаємо. Уварюємо заготівлю 3 хвилини. Вливаємо в засолку оцет. Виловлюємо лавровий лист, цибулю. Через хвилину вариво перекладаємо в стерилізовані баночки. Заповнюємо їх на 2/3 об’єму, останое простір заповнюємо розсолом. Закатуємо металевими кришками. Перевертаємо їх вгору денцем.
Закутуємо загортання в теплу ковдру і залишаємо так до повного охолодження. Їх можна їсти вже на наступний день. Відкриваємо один балон і знімаємо пробу. Вони виходять дуже смачні і ароматні. Інші прибираємо в прохолодне темне місце до зими.
Опеньки на зиму: смачний рецепт з лимонною кислотою
У цьому рецепті використовуємо лимонну кислоту, але її дія слабкіше при зберіганні продукту. Можна додати ще й оцет, який дає кращу гарантію консервації.
Інгредієнти:
- опеньки
При варінні грибів на 1 л води—
- 50 гр солі,
- 2 гр лимонної кислоти
Для маринаду на 500 мл води:
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. цукру
- 1 р. лимонної кислоти
- 6 шт запашного перцю
- 7 шт гвоздики
- 2,5 ст. ложки 9% оцту
Спосіб приготування:
Перебираємо зібраний трофей. Буває так, що походили по лісі, зібрали і дуже втомилися, але:
Сирими їх не залишаємо на ніч, обов’язково проварюємо хоча б 10-15 хвилин в підсоленій воді.
Потім промиваємо. Заливаємо водою на 1/3 об’єму , щоб піна не побігла через край. Щоб знати точно, можна взяти літрову банку або мірну кружку. Після закипання, додаємо сіль і лимонну кислоту, проварюємо 50-60 хвилин.
Кислота оберігає від потемніння під час варіння, лісові красені залишаться світлими і дуже красивими.
Якщо у вас великий трофей. Можна додавати його частинами у посудину. Так як лісовий продукт дуже добре уварюється. Потім зливаємо рідину за допомогою друшляка.
Перекладаємо вариво в чисті банки без рідини до плічок (початок суживающей частини).
Далі укладаємо їх у чисту скляну тару.
Далі варимо маринад. У каструлю наливаємо чисту воду (скористаємося мірною кружкою). Доводимо до кипіння і додаємо в неї сіль, цукор, кислоту, перець, гвоздику. Проварюємо 5-10 хвилин після закипання. Потім в ливаем туди ж оцет (розрахунок вказано в рецепті). Продовжимо процедуру ще 2-3 хвилини.
Киплячий маринад вливаємо в засолочную тару в кілька прийомів, так як розсіл повинен осісти. Для цього можна балони трохи потрясти.
Намагайтеся, щоб прянощі потрапили в кожну баночку. Прикриваємо кришкою. Ставимо стерилізуватися на в каструлю (0, 5 мл — 30 хвилин, 1 літрові-40 хвилин), на дно якої постелити чисту бавовняну ганчірочку (рушник). Заливаємо їх теплою водою (гарячою) по плічка.
Після цього акуратно дістаємо їх з окропу, закручуємо. Перевертаємо і закутуємо в теплий рушник до поступового повного остигання. Прибираємо нашу закуску в прохолодне місце для зберігання. Приємних вам заготовок.
Простий рецепт опеньків на зиму
У цьому рецепті не використовуємо оцет, сіль, прянощі. При бажанні можна додавати листя хрону, парасольки кропу. Робити можна в глиняного каструлі, дубовій бочці чи скляній банці. Зберігати в холодному місці або холодильнику.
Інгредієнти:
- 1 кг опеньків
- 30 г солі
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. л. сухого кропу
- 3-4 лаврового листа
- гвоздика
- перець чорний мовляв. за смаком
- ростить. масло
Спосіб приготування:
Зібраний урожай очищаємо від лісового сміття і бруду. Замочуємо їх на 1-2 години в підсоленій воді.
Потім добре промиваємо в декількох водах. Відварюємо продукт 10-20 хвилин. Не забуваємо знімати пінку. Далі відкидаємо красенів в сито (друшляк, щоб стекла рідина. Очищаємо і нарізаємо тонкими шматочками часник.
У ємність для соління кидаємо всі спеції. Потім гриби невеликим шаром. Зверху на них посипаємо знову усіма спеціями. Продовжуємо укладати рядами до тих пір, поки не закінчаться. Заключний шар повинен бути обов’язково— це спеції і сіль.
Закриваємо плоскою тарілкою. Далі можна прикриваємо целофановим пакетом або марлею.
Зверху водружаем гніт (банку з водою).
Через 24 години, овочі пустять сік.
Знімаємо вантаж. Перемішуємо наше творіння і ущільнюємо. Поливаємо рослинним маслом.
Це компонент закриває всі пори і не дає з’явитися цвілі.
Знову ставимо під банку з рідиною (камінь, наповнена пластикова пляшка).
Вже через 72 години можна дегустувати. Але якщо ви почекаєте 2 тижні, ви отримаєте величезне задоволення від закуски. Зберігати можна в холодильнику. Але я думаю, це триватиме не довго, відлітають відразу.
Рецепт смачних маринованих опеньків з маслом на зиму зі стерилізацією
В рецепті додаємо олію, яке охороняє засолку від цвілі і надає маринаду пікантну маслянистість. Летить така закуска в одну мить. На смак вони виходять кисло -солоні з часниковим ароматом.
Інгредієнти:
- 2 кг. грибів опеньки
маринад
- кріп сухий
- 5 зубчиків часнику
- 1 ст. л. солі
- 50 г оцту 9%
- 200 мл води
- 100 г. соняшникової олії
Спосіб приготування:
Зібраний продукт перебираємо. Очищаємо від сміття і бруду. Обрізаємо краєчки ніжок. Промиваємо під краном. Замочуємо на 2-3 години в підсоленій воді. Потім ще раз промиваємо. Перекладаємо в зручну каструлю.
У миску насипаємо сіль за рецептом. Розводимо її теплою кип’яченою водою. Додаємо туди ж рослинне масло і оцет. Суміш добре перемішуємо.
Заливаємо її в посудину з промитими грибами. Додаємо води (1/3 від обсягу врожаю). Проварюємо вміст 40-50 хвилин на середньому вогні, після закипання.
Після цього, ми бачимо наш урожай добре уварился. Бульйон посвітлішав. Плоди опустилися. Пробуємо на смак. За бажанням, його можна підкоригувати.
В чисті балони кинемо лаврушки і порізаний часник.
Потім розкладаємо в них нашу закуску. Далі ставимо ємності стерилізувати. Літрові — 40 хвилин; 0, 5 -0, 7 — 30 хвилин.
Через зазначений час засолювання закриваємо щільно металевими кришками. Перевертаємо їх вгору денцем. Закутуємо в ковдру.
Залишаємо так до повного охолодження. Можете одну баночку не закривати і зняти пробу. Вони вже готові до вживання. Для тривалого зберігання ставимо в прохолодне місце. Приємних вам заготовок.
Мариновані опеньки без стерилізації (рецепт на зиму з рослинною олією)
Цей рецепт ми часто використовували, потім як то все подзабывается. Але виходить консервація дуже смачною. Багато хто не миють, але краще промити і не один раз, щоб видалити з продукту все зайве.
Інгредієнти:
- 3-4 кг. опеньки (відварені)
для маринаду на 1,5 літра води:
- 2 ст. л. солі крупного помелу
- 3 ст. л. цукру —
- 10 горошків перцю
- 5 лаврових аркуша —
- 6 зубчиків часнику —
- 3 ч. л. оцту 70%
Спосіб приготування:
Починаємо традиційно. Спочатку очищаємо від землі, сміття, листя. Потім промиваємо під проточною водою, кілька разів. Якщо примірники великі нарізаємо їх невеликими шматочками і обрізаємо ніжки.
В каструлю, заливаємо води не менше 5%-ів від її обсягу, тобто, наприклад в ємність об’ємом 3 літри заливаємо 150 мл чистої води. Викладаємо в каструлю промиті і підготовлені плоди лісу. Ставимо на вогонь. Доводимо масу до кипіння. Кидаємо в вариво лимонної кислоти на кінчику ножа, щоб засолювання не потемніла.
Варимо 7-10 хвилин. Після цього зливаємо весь вміст з тари у друшляк (сито). Промиваємо під проточною водою. Даємо стекти рідини.
Самі ж готуємо маринад. Для цього в чистий сотейник наливаємо 1, 5 літра чистої води. Додаємо туди ж всі компоненти за рецептом. Кип’ятимо розсіл 5-7 хвилин після закипання. Викладаємо в неї наші смаколики. Варимо до готовності 20-30 хвилин (за цей час вони повинні осісти вниз).
Тару знімемо з вогню. Розкладаємо гаряче сировину в простерилізовані банки. Закриваємо їх щільними капроновими кришками (ошпареними окропом). Даємо засолюванні охолонути при кімнатній температурі. Потім їх відкриємо і заллємо зверху рослинного масла. Щільно закриваємо і прибираємо на тривале зберігання в холодний льох або холодильник.
Важливо пам’ятати, що зібраний урожай треба переробляти в день збору.
Тому їх перебираємо, очищаємо, промиваємо в декількох водах. Потім, якщо вже пізно, і ви втомилися, необхідно приварити їх у підсоленому розчині 10 хвилин після закипання. Наступний день можна продовжити процедуру консервування.
Відео, про те як маринувати опеньки в домашніх умовах смачно і швидко
Пропоную подивитися відео ролик приготування грибів. Все просто, швидко і смачно. Спробуйте готувати і вам сподобається. Навіть якщо ви не любитель збирати їх, можна просто походити по лісі і приємно провести час на природі, а азарт прийде при першому знайденому трофей.
Мариновані опеньки на зиму, прокрученные через м’ясорубку
Для приготування закуски можна використовувати будь-які гриби різного розміру. Ми все одно будемо пропускати через м’ясорубку. Виходить смачна ікра, яку можна відразу вживати або заготовити на зиму.
Інгредієнти:
- 2 кг. відварених опеньків
- 500 р. цибулі ріпчастої
- 1/3 ч. л. чорного меленого перцю
- 1 ст. л. солі
- 200 р. вершкового масла
- 100 мл рослинне масло
- 2 ч. л. оцту 70%
Приготування:
Зібрані і перебрані, очищаємо від листя, бруд і промиваємо під проточною водою. Потім замочуємо на 1-2 години в підсоленій воді. Через зазначений час ще раз промиваємо. Ставимо відварювати в зручній каструлі 15-20 хвилин після закипання. Для аромату кидаємо в каструльку лавровий лист. Після цього відкидаємо їх на друшляк. Промиваємо і даємо стекти вологи.
Шаткуємо великими шматочками цибулю. Перекладаємо його в сковорідку з олією і обсмажуємо до прозорості.
Гриби нарізаємо невеликими частинами. Відправляємо їх до цибулі. Добре все перемішуємо.
Солимо, перчимо за смаком. Смажимо на середньому або повільному вогні 30-40 хвилин. Не забуваємо періодично помішувати. Далі беремо м’ясорубку з дрібною решіткою і прокручуємо через неї отриману масу. Обов’язково пробуємо на смак і додаємо при необхідності потрібне.
Перекладаємо її зручну чашу. Додаємо в неї вершкове масло і почекаємо, поки вона розтане. Суміш перемішуємо.
Далі беремо блендер і розіб’ємо смакоту дрібніші до однорідного стану. Але можна цього не робити. У суміш додаємо кислоту, ще раз все будоражим. У підготовлені чисті скляні банки розкладаємо щільніше ікру, щоб не було порожнеч, бажано ложкою її утрамбувати. Заповнюємо по плечики балонів.
Прикриваємо чистими металевими кришками. Ставимо в холодну духовку. Потім розігріваємо духовку до 110 градусів і стерилізуємо 40 хвилин, тобто додаємо ще 5 -7 хвилин на нагрівання печі. Відразу заготовки дістаємо, герметично закатуємо кришками. Закутуємо в теплу ковдру і залишаємо в такому стані до повного охолодження. Зберігаємо закуску в холодному сухому місці.
Салат з маринованими опеньками і овочами (рецепт на зиму)
Приємно буде почастувати такий ікрою рідних і близький. або просто сидіти перед телевізором і наминати таку закуску. Її можна робити не тільки зі свіжих продуктів, але і заморожених і навіть сушених. Часник та інші овочі додадуть страві дуже приємний аромат і смак. Перед вживанням можна додати свіжу зелень.
Інгредієнти:
- 1 кг. опеньків
- сіль за смаком
- 100 мл рослинного масла
- 1 ст. л. оцет 9%
- 400 р. лука
- 2 шт. моркви
- 3-4 зубчиків часнику
Спосіб приготування:
Зібрані гриби перебираємо, сортуємо за різними посудинам. Маленькі можна замаринувати цілком, великі екземпляри і ніжки — прокрутимо через м’ясорубку.
Далі беремо екземпляри, які відклали для прокручування. Гарненько промиваємо під проточною водою. Потім відварюємо перший раз 10 хвилин. Промиваємо їх під краном. Перекладаємо в чисту каструлю. Заливаємо водою, щоб вони вільно плавали в ній. Відварюємо 40 хвилин після закипання бульйону.
По готовності зливаємо з них воду, пропускаємо через м’ясорубку.
Очищаємо овочі. Часник дрібно рубаємо, моркву натираємо на крупній тертці. Цибулю шаткуємо невеликими кубиками.
Нарізку відправляємо в казан або сковороду обсмажуватися на повільному вогні до м’якості. Додаємо обов’язково рослинного масла. Далі закидаємо в обжарку подрібнений лісовий продукт. Перемішуємо смачну суміш, солимо за смаком. Смажимо 20 хвилин на повільному вогні, періодично помішуємо, щоб наша закуска не підгоріла. Якщо ви хочете, щоб вона підсмажилася, не закривайте кришкою. І навпаки під кришкою, то отримаємо більш тушковану закуску.
В кінці смаження додаємо оцет і перемішуємо. Перекладаємо в стерильні балони. Закрити капроновими кришками. Залишаємо повністю охолонути при кімнатній температурі. Зберігаємо в холодильнику не більше місяця, але вона полетить у вас раніше. Приємного апетиту.
У цій статті розглянули прості і смачні рецепти маринування опеньків на зиму в банках з покроковими фото. На цьому закінчую. Сподіваюся пост буде корисним. Пишіть свої коментарі, діліться з друзями в соц. мережах. Бажаю всім гарного настрою і вдалого тихого полювання.