Сьогодні огляд присвячений приготування домашніх настоянок. Взагалі, різних алкогольних напоїв у домашніх умовах виготовляється досить багато. В першу чергу, цим займаються приготуванням ті, у кого є свої дачні ділянки. Урожаю буває найчастіше, дуже багато і традиційних компотів, варення й інших консерваторій вже вистачає, але хочеться зробити чогось такого. Ось тут на допомогу і приходять рецепти різних алкогольних напоїв.

Традиційним вважається приготування вина. Однак, не варто забувати і про настоянки і наливку. Крім вживання їх на свята, вони добре підходять і в кулінарних цілях, як добавки до різних страв. Готуються такі алкогольні напої набагато швидше вина, а це значить, що спробувати їх можна вже максимум через 20-25 днів.

Причому, готувати їх можна не тільки влітку в сезон ягід і плодів, але і взимку. Для цього використовуються заморожені ягоди. Багато садівники морозять надлишки свого врожаю. Якщо ж у вас немає свого городу – не біда, в магазині можна легко придбати заморожену продукцію. Для настоянок підійдуть будь-які ягоди, які ви знайдете. Їх також можна змішувати один з одним. Зазвичай, у рецептах приготування на 0,5 л алкогольної основи рекомендується брати від 400 до 500 г ягід. Однак, я в своїх приготування таких напоїв використовую різну кількість.

Що стосується алкогольної основи, то тут використовують лише три варіанти: горілка, спирт і самогон. Все залежить від того, що у вас є під рукою, або що ви можете придбати.

Домашня настоянка на горілці на заморожених ягодах

Отже, у нас є багато замороженої ягоди, від якої треба позбутися. Не поспішайте її викидати. Заморожена ягода добре підійде для приготування настоянки.

Дістаємо з морозилки ягоду і вибираємо необхідну кількість для приготування настоянки. Брати можна будь-яку, яка у вас є: вишня, смородина, малина, брусниця, чорниця і т. д.

Природно, набуваємо і алкогольну основу, в даному випадку – це горілка, як найбільш доступний варіант. Тепер вибираємо тару, де будемо робити настоянку. Багато хто використовує для цього трилітрові банки. Однак я для себе вибрав найбільш зручний варіант – скляні пляшки з-під гранатового соку.

За обсягом – вони літровий, що зручно, по-друге, вони закриваються кришками, що загвинчуються і немає потреби шукати кришки. Краще всього використовувати пляшку з темного скла, але підійде і з звичайного світлого.

Отже, все приготували. Тепер необхідно заповнити тару ягодою. Ось тут-то і виникає питання, а скільки все-таки класти. Відразу зазначу, що в таку пляшку я кладу ягід трохи менше половини її обсягу. Смак від цього у настоянки анітрохи не змінюється, вона виходить насиченим і ароматною.

Втім, можна заповнити пляшку повністю. Якщо ви робите в трилітрових банках, тоді заповнюйте її ягодою всю.

Ще один момент – цукор. Часто його радять класти відразу, але деякі кладуть вже в кінці приготування. Я йду по цьому шляху, проте цукор найчастіше не кладу. Він знадобиться, якщо ви хочете зробити настоянку солодкої – а це вже справа смаку. На трилітрову банку знадобиться близько двох-трьох склянок цукру.

Залишається тільки залити все горілкою. Заливаємо до самого горла, ягода повинна бути повністю занурена в рідину.

Ємність герметично закривається і ставиться наполягати при кімнатній температурі в темному місці на 25 днів. Кожні п’ять днів ємність необхідно струшувати. Після закінчення терміну настоювання продукт пробується на смак і, при необхідності, подслащивается. Якщо ви додали цукор, добре перемішуєте і ставите в холодне місце: льох або холодильник дня на 4.

Остаточно готовий продукт багато проціджують, ягоди викидають, а рідина прибирають на зберігання. Зазначу, що я так теж не роблю, навіть більше, ці ж ягоди я використовую повторно, після чого вже їх викидаю. При цьому смак повторно настояних ягід не змінюється. В принципі, можна додати жменю свіжих.

Зберігати продукт краще в темному місці, тоді його можна тримати близько двох років.

Крім ягід в цьому році я вирішив ще використовувати і абрикоси.

Благо, їх завжди багато, але крім варення і компотів вони нікуди не йшли. Засипавши трохи більше половини, заливаємо горілкою ємності і прибираємо в темне місце настоюватися.

Що ж, по закінченні подивимося, що вийшло.

Як зробити домашню настоянку на горілці з журавлини

Журавлина – ягода дуже корисна, хоча і кисла. Настоянки на журавлині виходять не тільки смачними, але і корисними для здоров’я.

У ягоді міститься багато таких елементів, як йод, залізо, магній, лимонна та хінна кислоти і вітаміни С,РР, К1, а також групи В.

Застосовувати в лікувальних цілях таку настоянку можна від перепадів тиску і виразки шлунка. А якщо випити чарочку за півгодини до їжі, то ви тим самим, підвищити апетит.

У періоди, коли лютує грип, прийом по 50 г у добу, допоможе підвищити імунітет.

Аналогічними властивостями володіє ще і настоянка на глоді, яку так само легко приготувати.

В якості підсолоджувача можна взяти цукор, однак, так само як і глід, журавлина краще поєднується з медом. Втім, це справа смаку кожного.

Класичний рецепт настоянки на журавлині

Рецептів існує дуже багато, практично кожен винороб вносить щось своє. Однак є класичні рецепти, з яких, і починаються всі інші.

Інгредієнти:
  • горілка – 0,5 літра;
  • журавлина – 250 р.;
  • цукор або мед – 2 ст. л.

Найкращі настоянки без підсолоджувачів. Однак, при використанні кислих ягід, вони будуть кислуватими на смак, тому, якщо ви не любитель кислинки, кладіть цукор. У даному рецепті пропонується ще й мед. З медом буде набагато корисніше. Мед найкраще використовувати рідкий. Якщо він у вас густий, то попередньо його розтоплюємо.

Ягоди можна потовкти або використовувати цілком. У другому варіанті настоянка буде більш прозорою.

Беремо відповідну тару, засипаємо в неї ягоди і заливаємо горілкою. Потім закриваємо кришкою і ставимо в тепле темне місце на два тижні. Періодично пляшку або банку збовтуємо. Через два тижні зливаємо настоянку. Якщо ви тиснули ягоди, то проціджуємо її через фільтр.

В результаті вийде готовий продукт, але він буде несолодким. Якщо вам потрібна солодка, додаємо в неї цукор або мед. Розмішуємо і ставимо для стабілізації продукту на місяць.

Швидкий рецепт настоянки журавлиною

Якщо ви хочете отримати готовий напій вже буквально через пару годин, тоді цей рецепт для вас. На відміну від попереднього рецепту, в цьому ягоди будуть піддаватися термічній обробці.

Інгредієнти:
  • журавлина – 500 г
  • горілка – 1 л
  • цукор – 250 г

Ягоди кладемо у велику миску і обдаємо окропом. Потім через друшляк зливаємо воду, а ягоди обполіскуємо. Після цього насипаємо цукор і перетираємо ягоду. Перетерту масу кладемо в скляну тару: банку або пляшку і заливаємо горілкою. Закриваємо кришкою і ставимо настоятися дві години. Після цього проціджуємо напій, терту журавлину віджимаємо.

Ще раз отфильтровываем напій і розливаємо в пляшки. Вживати таку настоянку можна відразу.

Цікаве:  Помідори в соку різних ягід і фруктів - рецепти на зиму

Настоянка на горілці з винограду в домашніх умовах

Здавалося б виноград – це інгредієнт для виробництва вина. Однак з нього можна приготувати і хорошу настоянку. Причому, в залежності від того який виноград – білий або червоний, результат так само буде відрізнятися.

Солодка Настойка з червоного винограду

Виходячи з назви для цього напою використовуємо будь-який сорт червоного винограду, має солодкий смак.

Інгредієнти:
  • Виноград – 1 кг
  • Горілка – 1 л
  • Цукор – 300 г

Першим ділом готуємо ягоди. Знімаємо їх з грон, промиваємо, видаляємо погані ягоди. Потім беремо банку і складаємо туди виноградини. Далі засипаємо їх цукром і заливаємо горілкою. Банку закриваємо і ставимо в тепле темне місце настоюватися. Термін настоювання становить близько двох тижнів. Показником готовності повинні стати побілілі ягоди.

Після готовності настоянка профільтровується і розливається по пляшках. Пляшки ставлять на зберігання ще на тиждень, після чого її можна пробувати.

Якщо ж вам необхідна гірка настоянка, то цукор додавати не потрібно.

Настоянка на білому винограді

Використовуємо білий (або як прийнято, зелений виноград).

Інгредієнти:
  • Виноград — 2 кг
  • Горілка — 0,5 л

Цукор використовуємо за необхідності, якщо треба підсолодити настоянку. Готуємо виноградини, миємо їх, тиснемо і складаємо в банку. На такий обсяг винограду використовуємо трилітрову тару. Заливаємо горілкою, закриваємо і ставимо настоятися в темному місці два тижні. Періодично необхідно збовтувати.

Рецепт домашньої настоянки на горілці з м’ятою

М’ята хороша не тільки в чаї, хоча тут вона більш вигідна за своїми корисними якостями. Можна це рослина використовувати і для приготування настоянки.

Інгредієнти
  • М’ята листя — 50 г
  • Горілка — 500 мл
  • Цукор — 150 г

М’ята збирається кущиками, однак для приготування краще використовувати саме листя. Обриваємо необхідну кількість листочків м’яти і кладемо їх у банку або іншу ємність для настоянки. Попередньо розминаємо або розтираємо листя, що б вони пустили трохи соку. Потім заливаємо все горілкою. Закриваємо банку кришкою і ставимо для настоювання в темне місце на 40 днів. Періодично вміст необхідно збовтувати.

Після закінчення терміну настоювання напій проціджують і переливають в бутель. При необхідності настоянку можна підсолодити цукром. Зберігати у прохолодному місці, ідеально – в холодильнику.

При бажанні разом з м’ятою можна додати інші інгредієнти, наприклад, малину.

Кращі рецепти настоянки на горілці з малини

Малина корисна не тільки при простудних захворюваннях як чайного відвару. Цю ягоду можна використовувати і для приготування настоянок. Наприклад, дуже смачна виходить з малини з м’ятою, про що згадувалося в попередньому розділі. Однак, про це рецепті дещо пізніше, а поки – рецепт з малини на горілці.

Інгредієнти:
  • Малина – 1 кг
  • Горілка – 1 л

Цукор для підсолоджування напою як і в попередніх рецептах додаємо вже в кінці приготування по необхідності.

Зібрану малину перебираємо, очищаємо і моєму. Якщо у вас заморожена ягода, використовуємо як є. Кладемо ягоду в банку і мнемо її. Для додання більш терпкого смаку можна додати до 10 листків малини. Але можна і без них. Потім наливаємо горілки і ставимо в темне місце для настоювання на 40 днів. потім проціджуємо і переливаємо в бутлі. Якщо є необхідність – додаємо цукор, але при цьому настоянку необхідно ще достаивать близько місяця.

Настоянка на малині з м’ятою

Це цікавий варіант, коли разом використовуються корисні інгредієнти. Малину краще брати свежесобранную.

  • Малина – 1 кг
  • Горілка — 500 мл
  • Цукор – 50 г
  • М’ята – 6 листочків

Зібрані ягоди перебираються, промиваються. Потім малину необхідно подрібнити і покласти в банку. Додаємо цукор, перемішуємо. Розминаємо добре листя м’яти і так само кладемо їх у банку. Після цього заливаємо горілкою, ставимо настоятися на 20 днів у темне місце.

Коли настоянка буде готова, проціджуємо її. Якщо на смак гірка – можна додати ще трохи цукру і поставити на витримку на місяць.

Після цього вона буде готова до вживання.

Рецепти приготування домашнього коньяку

Використовуючи таку алкогольну основу як горілка або самогон, можна приготувати вдома не тільки настоянки або наливки, але навіть і коньяк.

Звичайно, можна купити і в магазині, але дуже хороший коньяк коштує дорого, а купувати сурогат, як то не дуже…

Якщо вже затеялись приготуванням домашніх вин і настоянок, то чому б не спробувати і коньяки. Тим більше, що технологія їх домашнього приготування не так вже й складна. Та й виробляти ми коньяк будемо не бочками, а всього лише банками, нехай і трилітровими.

Рецепт коньяку з кавою

Думаю, цей рецепт сподобається любителям такого напою, як кава, оскільки в приготуванні коньяку використовується натуральна мелена кава.

Інгредієнти:
  • Кава мелена — 2 ст. л.
  • Горілка — 3 л.
  • Цукор — 3 ст. л.
  • Вода — 100 мл
  • Гвоздика — 10 шт.
  • Кориця — 1 шт.
  • Ванілін — 5 р.

Першим ділом варимо сам кави. Можна зварити більше, частина використовувати для приготування коньяку, а частина випити, поки готуєте цей самий коньяк. Поки кава гаряча, додаємо в нього корицю і гвоздику, залишаємо хвилин на 15 постояти.

Потім беремо трилітрову банку, переливаємо туди каву і додамо ванілін. Ванілін надає солодкуватий смак, тому багато його додавати не варто, а можна взагалі обійтися без нього. Потім заливаємо горілку.

Перемішуємо все, накриваємо кришкою, ставимо настоюватися на два тижні в темному місці. Через два тижні дістаємо банку. Беремо цукор (три столові ложки), робимо з нього на сковороді карамель-льодяник. Кладемо цей цукровий льодяник у коньяк і наполягаємо ще з тиждень.

По закінченні настоювання фільтруємо напій, розливаємо в пляшки. Коньяк готовий до вживання.

Рецепт коньяку на чорносливі

Всі компоненти для приготування даного коньяку можна спокійно придбати в магазині. Єдино, тут використовується кора дуба, але її ви знайдете в будь-якій аптеці.

Інгредієнти:
  • Чорнослив — 10 шт.
  • Горілка — 2 л.
  • Кора дуба — 2 ст. л.
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Лимонний сік — 2 ст. л.
  • Гвоздика — 6 шт.

Попередньо кору заливаємо окропом і залишаємо розм’якшуватися хвилин 15. За цей час готуємо лимонний сік, який отримуємо з вичавленого лимона. Далі беремо банку, кладемо туди кору, додаємо всі інгредієнти, крім цукру і заливаємо горілкою.

Банку закриваємо кришкою, ставимо в темне місце настоюватися протягом трьох тижнів.

Після закінчення цього терміну дістаємо банку, кладемо в неї приготовлену заздалегідь цукрову карамель. Знову закриваємо банку, ставимо її на п’ять днів настоюватися далі.

Через п’ять днів отфильтровываем коньяк і розливаємо його по пляшках. Напій готовий до вживання.

Рецепт коньяку з червоним перцем

Дуже цікавий і оригінальний рецепт, в який входить ще і меліса. Всі інгредієнти, як і в попередньому рецепті доступні, а тому зробити такий напій буде досить просто.

Інгредієнти:
  • Горілка — 3 л.
  • Перець червоний — 1 шт.
  • Меліса — 1 ст. л.
  • Чайна заварка — 1 ст. л.
  • Цукор — 3 ст. л.

Беремо трилітрову банку, кладемо туди суху чайну заварку, листя меліси, цукор. Перець попередньо подрібнюємо і додаємо до решти компонентів.

Банку закриваємо і ставимо настоятися 15 днів. По закінченні настоювання напій отфильтровываем і розливаємо по пляшках.

Швидкий рецепт коньяку

Цей рецепт передбачає приготування практично оригінального напою. Головним інгредієнтом тут служить кора дуба. Крім того, за цим рецептом можна приготувати коньяк всього за 24 години. Для тих хто не любить чекати тижнями це буде добре. У якості алкогольної добавки краще використовувати самогон, втім як я для будь-якого коньяку. Але за відсутності такого підійде і горілка.

Інгредієнти:
  • Самогон — 1 літр.
  • Дубова кора — 1 ч. л.
  • Мед — 1 ч. л.
  • Гвоздика — 3 шт.
  • Кориця — 1 р.
  • Ванілін — 1 р.

Приготування – простіше нікуди. Беремо трилітрову банку, засипаємо в неї всі компоненти і заливаємо самогоном або горілкою. Банку закриваємо і ставимо настоюватися на добу.

Через добу напій профильтровываем і розливаємо по пляшках. Все, коньяк готовий до вживання.

А в ув’язненні уявляю невелике відео про те як приготувати коньяк на дубовій трісці.

Успіхів!