Доброго дня!

Дивно, що огірки та болгарський перець відмінно поєднуються в зимових заготовках. Вони обоє залишаються хрусткими і при цьому одночасно добре просочуються розсолом.

Частіше зустрічається простий варіант їх поєднання, коли свіжі овочі маринуються і відразу закладаються в банки. Але є варіанти з використанням томатної заливки. А також улюблені всіма «Асорті» з додаванням помідорів і капусти. Виходить дуже гідна закуска під шашлик або варену картоплю. Кисло-солона з хрусткими овочами. Загалом, смачно.

Так як частіше використовується варіант приготування салату з свіжих овочів, то вони не проходять стадію варіння. Але без термічної обробки такі заготовки не будуть зберігатися, на жаль. Тому їх піддають стадії стерилізації. Знаю, що багато господинь дуже не люблять даний процес. Але насправді в ньому немає нічого складного. А іноді із застосуванням пастеризації виходить навіть швидше.

Звичайно, нижче буде варіант консервації без стерилізації, але в більшості випадків вона присутня. Але це не повинно вас налякати, адже смак подібної закуски того варто.

Отже, в салати йдуть будь-які цілі овочі, що знайшлися у вас під рукою. Колір солодкого перцю особливої ролі не грає. Але якщо є кілька варіантів, то в банку вони буде виглядати дуже ошатно. Огірки ж частіше сюди йдуть ті, що не підходять для маринування в літрові банки. Це перерослі плоди або ті, що мають вигнуту форму. Так як подібні заготовки овочі зазвичай нарізаються, то їх форма не має значення і на смак ніяк не відбивається.

Салат з огірків і болгарського перцю, просто пальчики оближеш

Насамперед розглянемо найпоширеніший варіант спільної заготівлі огірків і перцю. Беруться ці два основних інгредієнта. І для них готується насичений і дуже ароматний маринад. Овочі їм добре просочуються і виходять дуже смачними.

Якщо у вас більша кількість плодів, то рівномірно збільшуйте співвідношення інгредієнтів у заливці.

До речі, якщо ви любите закуски погостріше, то сміливо вводите гіркий перчик.

Візьмемо:

  • 1,5 кг огірків,
  • 6 шт. солодкого перцю.

В маринад:

  • 1 склянку води,
  • 1/3 склянки олії,
  • 3 ст. л. цукру,
  • 2 ст. л. солі,
  • 1 ст. л. оцту,
  • насіння кропу,
  • коріандр,
  • 6-7 часникових зубчиків.

Крок 1. Заздалегідь відсортуємо і зважимо овочі. Якщо огірки були зібрані не напередодні, то їх бажано замочити у воді на пару годин. Так вони компенсують втрату вологи і знову набудуть свою природну пружність і щільність.

А поки вони насичуються зробимо маринад. Для цього в глибоку миску потрібно налити склянку кип’яченої води. Стакан береться об’ємом 250 мл У нього вливаємо олію.
Потім у цій воді розчиняємо сіль і цукор. Відразу сюди ж додаємо оцет. Для прянощі додамо зубчик часнику, які заздалегідь пропустили через прес.

А підсилювачами аромату у нас виступлять насіння кропу і не мелене насіння коріандру. Насіння кропу можна зняти з парасольки або купити в аптеці в засушеному вигляді. Звичайно, зняті зі стебла будуть набагато пахучіше. Вже зараз у вас на кухні повинен заструиться просто чарівний, гостро-пряний запах. Є такий? Тоді продовжуємо.

Всі складові маринаду ретельно перемішуємо до повного розчинення кристалом солі і цукру.

Крок 2. Швидко подрібнити овочі. Промиті перці очистити від серцевини. Решту ретельно оглядаємо на можливі пошкодження. Якщо такі є, то їх зрізаємо. У салат вони не йдуть.

М’якоть ріжемо кільцями, якщо плід маленький і півкільцями, якщо великий. Товщину шматочків робіть приблизно 0,5-1 див.

Огірочки потрібно вийняти з води, ретельно обробити їх чистою губкою від бруду. Зрізаємо кінчики і подрібнюємо кільцями. Товщину робіть приблизно таку ж, що і в шматочків перцю.

Потім викладаємо овочі разом і заливаємо маринадом. Щоб заливка розподілилася рівномірно, масу потрібно перемішати. Якщо чесно, то такий свіжий і літній салат вже смачний. Його вже хочеться з’їсти. Але для того, щоб його закрити на зиму він повинен настоятися 1,5-2 години. Тоді всі шматочки просочаться, а також пустять сік.

До речі, за цей час нам потрібно три рази перемішати салат. Щоб маринування відбувалося рівномірно.

Крок 3. Але цей час ми не будемо витрачати даремно. А ретельно промиємо і простерилизуем банки. Стерилізувати тару можна на пару, а можна в духову або мікрохвильовій печі. Кришки ошпарим окропом або прокип’ятимо пару хвилин.

На вказану кількість інгредієнтів знадобиться приблизно 5 підлогу літрових банок.

Крок 4. Час вийшло і ми наповнюємо підготовлену тару овочами до верху. Шматочки навіть можна утрамбувати, щоб увійшло більше. У процесі стерилізації вони трохи осядуть і зверху з’явиться місце. Обов’язково усередину банок вливаємо сік з маринадом. Прикриваємо заготовки стерильними кришками і приступаємо до пастеризації.

Для цього потрібно взяти каструлю з широким дном. Всередину кладемо рушник і виставляємо повні баночки. Між ними потрібно влити холодну воду до рівня плічок тари. Так, щоб при кипінні вона не потрапляла всередину заготовок. Включаємо нагрівання і чекаємо, коли вода закипить. З моменту активного булькания засікаємо 7-12 хвилин. І виймаємо по черзі наші підлогу литровки.

Укупориваем їх стерильними кришками і в перевернутому стані ставимо для самостерилизации власним теплом під ковдру. У нас вдома цей процес називають «відправити під шубу».

Приблизно через добу можна прибирати консервацію на зберігання.

Якщо хочете, щоб овочі залишилися більш хрусткими, то залишайте заготовки під ковдрою не добу, а 4 години.

Смачний салат з огірків і солодкого перцю в томатній заливці без стерилізації

Тепер докладний варіант приготування без стерилізації салату. Він теж виходить смачний, але овочі трохи втрачають у хрусткості. Однак, родзинку цим рецептом додасть томатна заливка. Виходить насичена закуска в ароматному помідоровому соку.

Візьмемо:

  • 3 кг томатів,
  • 3 кг огірків,
  • 1.5 кг солодкого перцю,
  • 2 гострих перцю за бажанням,
  • пучок зелені,
  • 3 головки часнику,
  • 2,5 ст. л. солі,
  • 200 мл олії,
  • 120-180 г цукру,
  • 100 мл оцту 9%,
  • 12 горошин чорного перцю.

Крок 1. Починаємо підготовку овочів. Перебрані і промиті плоди подрібнюємо. Болгарські перці очищаємо від серединок і нарізаємо соломкою. Якщо використовуєте гострий перець, то його пропускаємо через м’ясорубку разом з томатами.

Огірки позбавляємо від кінчиків і подрібнюємо кільцями.

Очищаємо від лушпиння часникові часточки і розрізаємо їх на пластинки. У помідор прибираємо плодоніжку і м’якоть розрізаємо на шматочки, щоб було зручно їх спускати в м’ясорубку або подрібнити в блендері.

Крок 2. В отриманий томатний сік додаємо перець і цю масу ставимо на нагрів. З моменту закипання, проваримо 15 хвилин. Потім додамо сіль і цукор і ретельно їх перемішати.

Знову дочекаємося закипання і овочеву масу додаємо огірки. Відразу всипаємо горошини чорного перцю і вливаємо олію. З цього моменту салат потрібно проварити ще 15 хвилин.

Потім додамо часник і дрібно порізану зелень. Відразу вливаємо оцет і вимикаємо нагрівання.

Цікаве:  Минтай — найсмачніший рецепт в томатно-сметанному соусі

В якості зелені беріть ті види, що любите. Ми частіше використовуємо кріп з петрушкою. Але додають і селеру і базилік. Все на любителя.

Крок 3. Готову гарячу масу переливаємо в стерильні банки. Намагаємося, рясно і рівномірно наливати заливку. Щоб з банки вийшов повітря, трохи потрясіть її, то зникнуть всі порожнечі.

Укупориваем ємності стерильними кришками.

Перевіримо заготовки на герметичність, для цього перевернемо консервацію догори дном і залишимо в такому положенні до повного охолодження.

Самий смачний рецепт салату з перців і огірків без додання оцту

Оцет є найпоширенішим консервантом. Але при цьому він не дуже корисний, а деяким людям і зовсім протипоказаний. Тому пропоную варіант приготування перцевої заготовки без його додавання.

Візьмемо:

  • 2 кг помідорів,
  • 1 кг огірків,
  • 1 кг цибулі,
  • 1 кг болгарського перцю,
  • 50 г свіжої петрушки,
  • 4 ч. л. цукру,
  • 3 ст. л. солі,
  • у кожну банку по дві горошини запашного перцю.

Крок 1. Починаємо з підготовки і нарізки овочів. Солодкі перці ретельно промиваємо. Видаляємо зсередини перетинки з насінням і м’якоть нарізаємо соломкою.

Томати краще брати не переспілі, які тримають форму. Їх потрібно нарізати часточками або чверть скибочками.

Огірочки потрібно нарізати у формі кілець або середніми шматочками. Готування ріпчастої цибулі очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями. Залишається дуже дрібно порубати зелень.

Крок 2. Беремо широку ємність і шарами викладаємо овочі для рівномірного просолювання. Спочатку викладемо частина томатів, на них цибулю. Потім зробимо шар огірків і зелені. Присипаємо їх 2 ст. л. цукру і 1,5 ст. л. солі. У нас кам’яна.

Робимо ще шар томатів та інших овочів і також зверху посипаємо рештою 1,5 ст. л. солі і 2 ч. л. цукру.

Тепер ретельно перемішуємо всі шари для рівномірності розподілу солі і цукру. На цьому етапі потрібно спробувати салат на смак і при необхідності ще підсолити або підсолодить масу.

На дно кожної ємності викладемо по парі горошин перцю. Перекладаємо в стерильні банки отриману овочеву суміш, намагаючись щільно утрамбувати шматочки. Потрясем баночку, щоб заповнилися порожнечі і рівномірно розподілимо овочевий сік.

Прикриваємо заготовки стерильними кришками і приступаємо до стерилізації.

Крок 3. Дно широкої каструлі застеляємо ганчірочкою і виставляємо на неї наповнені ємності. Всередину каструлі наливаємо холодну воду, не доходячи рівня шийок банок. Важливо врахувати, що при кипінні води не повинна потрапляти всередину заготовок.

З моменту закипання знижуємо нагрівання плити і засікаємо 1 годину.

Потім по черзі дістаємо консервацію і укупориваем її кришками. Залишаємо на добу в перевернутому стані під ковдрою.

https://youtu.be/Add4-shMBCQ

Потім прибираємо на зберігання.

Як приготувати салат з перцю з огірками і часником

Тепер розглянемо цікавий варіант салату з додаванням часнику і порошку гірчиці. Порошок додасть закуски гостро-пряний присмак, заодно виступить додатковим консервантом. Також зазначу, що за додавання консервацію гірчичного порошку, маринад вийде каламутним. При бажанні його можна замінити насінням.

Візьмемо:

  • 1 кг огірків,
  • 2 солодких перцю,
  • пучок петрушки,
  • 6-7 зубчиків часнику.

В маринад:

  • 1 ч. л. солі,
  • 2 ст. л. цукру,
  • 1 ч. л. сухої гірчиці,
  • 50 мл оцту 9%,
  • 50 мл рослинного масла.

Крок 1. Промиті огірки нарізаємо шматочками або великими часточками. Очищений перець також подрібнюємо великими шматками, не мельчим.

Пучок петрушки дрібненько порубаємо гострим ножем або наріжемо кухонними ножицями. А часникові зубки пропустимо через прес.

Всі овочі змішати в одній мисці.

Крок 2. Готуємо маринад. Для цього в сухі інгредієнти вводимо пісне масло і оцет. Ретельно перемішуємо, щоб кристали солі і цукру повністю розчинилися.

Переливаємо заливку в овочеву масу і залишаємо маринуватися на 3 години, періодично помішуючи.
За вказаний час шматочки виділять багато соку. Нам потрібно спробувати салат на смак. Щоб вчасно внести корективи.

Крок 3. Тепер наповнюємо овочевий масою стерильні банки до самого верху. Як і раніше намагаємося щільно утрамбувати шматочки і трохи потрясти ємність, щоб вийшло повітря.

Намагайтеся, щоб зверху у вас заливка повністю покривала овочі. Накриваємо наповнені банки стерильними кришками і приступаємо до пастеризації.

Крок 4. На дно широкої каструлі викладемо непотрібне рушник. Воно збереже нашу консервацію від перепаду температур.

Всередину каструлі наллємо холодну воду до рівня плічок тари. Та з моменту закипання на повільному вогні простерилизуем їх 10 хвилин.

Потім акуратно виймаємо гарячі ємності і ретельно їх укупориваем. Перевіряємо герметичність закупорки, перевернувши їх догори дном. Кришка не повинна пропускати вологу зсередини.

Після повного охолодження прибираємо на зберігання.

Літній салат з огірків, перцю, помідорів і цибулі

Ще пропоную вам дуже гарну закуску. Овочі укладаємо шарами. Використовувані інгредієнти мають різний колір, тому в банках вони виглядають яскраво і нарядно. Смак теж не підкачає, повірте.

Візьмемо:

  • 300 г помідор,
  • 200 г огірків,
  • 200 г болгарського перцю,
  • 150 г ріпчастої цибулі,
  • 3 часникового зубчики,
  • 6 ч. л. столового оцту 6%,
  • 3 ч. л. солі,
  • 1,5 ч. л. цукру,
  • 3 ст. л. рослинної олії,
  • 6 горошин запашного перцю,
  • 650 мл води.

Цієї кількості продуктів вистачає приблизно на три 0,5 літрові банки.

Крок 1. Почнемо з підготовки овочів. Головки ріпчастої цибулі очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо півкільцями.

У солодкого перцю виймаємо перегородки і насіння. І м’якоть нарізаємо тонкими смужками.
Огірки подрібнюємо кільцями, помідори часточками. Часникові дольки ріжемо уздовж тонкими пластинками.

Крок 2. На дно стерильних банок викладаємо по парі горошин запашного перцю, на них наливаємо масло по 1 ст. л. в кожну ємність.

Далі викладаємо шари. Першим йдуть півкільця цибулі. На нього шар перців. Потім йдуть огірки, і завершує наповнення шар з помідор.

На самий верх в кожну банку кладемо по парасольки кропу в кожну банку і по парі пластинок часнику для аромату.

Виливаємо по 2 ч. л. столового оцту в кожну тару і додаємо підсилювачі смаку. По 1 ч. л. солі і 0,5 ч. л. цукру. Потім кип’ятимо воду і наповнюємо окропом банки до самого верху. Прикриваємо стерильними кришками.

Крок 3. Для пастеризації потрібно взяти широку каструлю. На її дно укласти рушник або серветку. На неї встановлюємо заготовки і наливаємо в каструлю холодну воду.

З моменту закипання стерилізуємо салат 10 хвилин на повільному вогні.

Акуратно виймаємо заготовки з каструлі і укупориваем. Перевертаємо на кришку і відправляємо «під шубою» до повного охолодження.

На це піде приблизно добу. Потім прибираємо консервацію на зберігання.

«Асорті» з болгарського перцю, огірків, помідорів і капусти

Улюблений багатьма варіант заготовок – асорті. Це коли, беруться всі овочі, що є під рукою і за один раз прибираются на зиму. До складу можуть входити і свіжа капуста, баклажани. Це на ваш розсуд. Підібрала чудовий рецепт у форматі відео і запрошую вас до перегляду.

Інгредіентний склад:

  • 2 кг капусти,
  • 2 кг помідорів,
  • 1,5 кг моркви,
  • 1,5 кг огірків,
  • 1,5 кг болгарського перцю,
  • 2 гострих перцю,
  • 30 горошин чорного перцю,
  • 6 шт. лаврового листа,
  • 500 мл рослинного масла,
  • 200 мл столового оцту 9%,
  • 150 г цукру,
  • 4 ст. л. солі.

Нагадаю, що ви можете додавати в консервацію зелень. Тільки вводити її потрібно в самому кінці приготування. Тоді залишиться гарного яскравого кольору і передасть салату свій аромат.

Дякую вам за увагу і раджу додавати статтю в закладки, щоб вчасно знайти.

Також з задоволенням ознайомлюсь з вашими коментарями. Раптом, у вас є унікальний рецепт, який ми ще не знаємо. Сміливо діліться ними з нами.

Всього вам світлого і доброго!