Хрусткі мариновані огірки на зиму без стерилізації – рецепт на 1 літр води

Почнемо з самого поширеного варіанту маринування, де розраховувати розсіл на 1 літр води. Вважаю, що це самий зручний метод для господинь. Адже у всіх різна кількість плодів. А так зручно, відміряв розсіл літровими кухлями і точно знаєш, що все вийде як треба.

Візьмемо на 1 банку:

  • огірки, скільки увійде,
  • засолочную зелень (листя вишні, хрін, кріп і т. д.),
  • по 3 горошини чорного і духмяного перцю,
  • 1-2 лаврових листа,
  • 3-4 часникових зубков,
  • пара суцвіть гвоздики за бажанням,
  • 2 ст. л. оцту 9% на 1 літрову банку.

Маринад на 1 літр води:

  • 1 ст. л. солі з гіркою,
  • 3 ст. л. цукру без гірки.

Крок 1. Першим ділом заллємо огірки холодною водою і залишимо їх насичуватися на 2 години.

Цей процес опускають, якщо плоди тільки що зібрали і вони не встигли постояти більше двох годин.

Потім споліскують їх і ретельно промиваємо. При бажанні можна зрізати кінчики, цей момент не обов’язковий.

Засолочную зелень також потрібно сполоснути і обсушити на рушнику. Ви можете брати будь-яке поєднання зелені. Часто використовують листя хрону, парасольки кропу, тархун і петрушку. Іноді додають листя вишні і смородини. Все дуже індивідуально.

Заздалегідь очистимо головку часнику від лушпиння. Будемо використовувати цілі зубчики.

Крок 2. У чисту стерильну банку починаємо закладати інгредієнти. На дно викладемо по три листочки вишні. Лист хрону порвемо на частини і відправимо туди ж. Додамо невеликий парасольку кропу. Туди ж додамо і 3-4 часникового зубчики. Для аромату потрібно ввести прянощі у вигляді лаврового листочка і кілька горошин чорного і запашного перцю.

Цікаве:  Пишні оладки на кефірі – 7 покрокових рецептів

І на цю ароматну зелену «подушку» вертикально викладаємо огірки. Намагаємося утрамбовувати їх щільніше, щоб побільше увійшло. Кінчики плодів можна не зрізати.

Крок 3. Тепер ставимо воду на плиту і чекаємо закипання. Як вона завирує, вимикаємо нагрівання, а цим заливаємо окропом баночки до самого горлечка. Щоб скло не луснуло, можна під дно покласти лезо ножа. Метал вбере в себе зайве тепло.

Прикриємо банки стерильними кришками на 15 хвилин. За цей час окріп простерилизует і прогріє огірки, а скло трохи охолоне і його можна буде брати руками. Зливаємо воду через мірний стакан назад в каструлю. Щоб зливати було зручніше, використовують спеціальну капронову кришку з отворами.

Вважаємо, скільки вийшло літрів в мірній склянці і на це кількість розводимо маринад. У цій воді змішуємо сіль і цукор і даємо розчину закипіти.

Крок 4. У кожну банку вливаємо столовий оцет, виходячи з розрахунку на 1 літрову ємність йде 2 ст. л. Та наповнюємо тару маринадом так, щоб розсіл трохи перелився через край. Намагаємося не залишати всередині консервації повітряний зазор.

Укупориваем заготовки стерильними кришками і перевіряємо їх на герметичність. Для цього її потрібно перевернути і поставити догори дном. Якщо в районі горлечка нічого не підтікає, то укупорку зробили якісно.

Залишаємо консервацію у цьому ж перевернутому положенні і закутуємо її ковдрами. Так вона додатково пройде самостерилизацию власним теплом. Через добу консервацію можна спускати на зберігання.