Хрусткі мариновані огірки на зиму – рецепт на 1 літрову банку

Багато господині скаржаться, що залили огірки гарячим маринадом, але заготівля швидко в банку помутніла і через деякий час плоди розм’якли.

Щоб уникнути такої неприємності, бажано корнішони заготовляти методом нетривалої стерилізації. Тоді улюблений разносол збереже всі потрібні властивості і буде дуже смачним навіть при тривалому зберіганні.

Розглянемо перелік основних компонентів, розрахований на одну літрову баночку.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 650 гр.
  • Вода – ½ літра.
  • Горошок запашного перцю – 5 шт.
  • Зубчик часнику – 2-3 шт.
  • Парасолька кропу, лавровий лист, гвоздика, коріандр – по 1 шт.
  • Оцет 9%-ний – 4 ст. л.
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.

Приготування:

1. Свіжі, невеликі за розміром огірки ретельно промиваємо і висипаємо в кухонний таз. Заливаємо холодною чистою водою і залишаємо на 2-4 години. Цей прийом дозволить не тільки видалити зайву гіркоту, але і насичує плоди необхідною кількістю рідини, щоб потім вони не вбирали в себе маринад як губка, не залишали верхні шари в банку «голими», і зберігали свою пружність і хрускіт.

Перед використанням огірки обов’язково замочують у холодній воді від 2 до 6 годин. За цей час бажано двічі змінювати воду. Це робиться для того, щоб вони ввібрали в себе воду і відновили колишню свіжість.

Якщо пропустити цей етап, то огірки, перебуваючи в банку, увберуть в себе решту рідина, кількість маринаду зменшиться, з’явиться багато вільного простору, який може наповниться повітрям. При неякісної укупорюванню в банку може розпочатися бродіння, що призведе до зривання кришки.

2. А поки є час, ретельно промиваємо літрову баночку і стерилізуємо її разом з новою закаточной кришкою будь-яким звичним способом. Охолоджуємо до кімнатної температури, щоб ємність не лопнула при наповненні.

Головними умовами збереження консервів є дотримання стерильності, правильна термічна обробка овочів, а також зберігання готової продукції в герметично закритій тарі.

3. Промиваємо лавровий лист і парасольку кропу. Даємо їм обсохнути. Очищаємо зубчики часнику і відправляємо їх разом з гвоздикою, чистої лаврушкой і горошинками запашного перцю в простерилизованную остиглу банку.

Цікаве:  Швидкий салат з куркумою, свіжою капустою та огірками: користь куркуми

Для консервування бажано використовувати огірки довжиною не більше 12 див. Якщо потрібно замаринувати великі огірки, то їх попередньо розрізають упоперек на кілька частин.

4. Огірки ще раз промиваємо після замочування в проточній воді, стряхиваем з них крапельки, і укладаємо досить щільними красивими рядками в банку поверх спецій. Зверху прикриваємо корнішони парасолькою кропу.

Для маринування огірків використовують ароматичну зелень: кріп, петрушку, естрагон, коріандр, чабер, базилік. Пряний смак і гостроту огіркам додають часник, хрін, гострий перець.

5. У невелику каструльку виливаємо воду і ставимо її на вогонь. В процесі нагрівання рідини розчиняємо в ній сіль та цукровий пісок. Як тільки ця основа маринаду закипить, відключаємо нагрівання і вливаємо оцет.

Для маринування використовуємо тільки засолочную кам’яну сіль.

6. Поки кислота не встигла випаруватися і маринад не охолов, одразу ж їм заливаємо банку з вмістом по самі краї. До цього часу у нас повинна вже бути в змозі закипання ще одна каструлька з водою.

На її дно кладемо рушник і акуратно, щоб не обпектися, ставимо в неї нашу заготовку так, щоб зовні рідина покривала баночку до рівня плічок. Температура маринаду в баночці і водяній бані повинна бути практично однакова.

Маринування – один з видів консервування. Оцет не тільки впливає на смакові якості, але і служить чудовим консервантом, так як перешкоджає розвитку мікрофлори в консервах.

Накриваємо стерильною кришкою і на середньому вогні даємо воді покипіти. Стерилізуємо таким чином наші огірочки в банку буквально 5-8 хвилин.

Разом із зеленню в банки з огірками можна класти листя чорної смородини, вишні, дуба. У їх складі багато дубильних речовин, завдяки яким огірки зберігають щільну консистенцію, не размякают, залишаються хрусткими.

7. Акуратно виймаємо баночки щипцями з киплячої води і відразу ж щільно закорковуємо. Перевертаємо «догори ногами» і залишаємо стояти на кришці до повного охолодження.

Через 3-5 днів огірки вже будуть повністю промаринованы і їх можна буде відкрити і спробувати. Зберігаємо в прохолодному темному місці або в коморі.

Приємного апетиту!

До змісту