Всім привіт! Кінчається літо, зібраний урожай на дачах і городах. І багато законсервованих овочів і фруктів вже припасено у наших засіках. На черзі залишилася остання заготівля на зиму. Ця смачна, ніжна закуска буде постачати нас натуральними вітамінами до весни. Сьогодні у мене запланована квашена капуста в банках.

Качани залишалися в городі до перших заморозків. Як тільки перший морозець прихопив капустяне листя, значить прийшла пора зібрати овоч і починати переробку. Ми вже квасили капусту з буряком, і з журавлиною, і в бочках. А так само готували мариновану. Ці рецепти ви можете знайти в розділі «Домашні заготовки«.

Сьогоднішній варіант квашення прямо в банках досить простий. А капуста виходить дуже смачний і соковитий. Як здорово додати її в щі або вінегрет, у деякі салати. Та й просто поїсти її з цибулею та олією. Поки пишу, вже слинки течуть і хочеться скоріше її скуштувати!

Зміст:

  • Квашена капуста в 3-х літрових банках на зиму без оцту
  • Класичний рецепт хрусткою квашеної капусти в розсолі
  • Сама смачна капуста квашена в банках на 3 літри швидкого приготування

Спробуйте кожен рецепт, щоб мати можливість вибрати якийсь один, який найбільше вам сподобається.

Квашена капуста в 3-х літрових банках на зиму без оцту

Напевно, це один із самих стандартних рецептів приготування цієї страви. Готувати з нього дуже просто. Однак, дотримуйтеся описану технологію, щоб отримати чудовий результат.

Ранні, скоростиглі сорти капусти не підходять для закваски!

Нам знадобиться велика емальована каструля або миска. У ній ми будемо перемішувати інгредієнти, перш ніж утрамбувати їх у трилітрову банку.

Хто любить спеції, сміливо підсипати кмин або насіння кропу. Вони сюди дуже підходять.

Склад:

  • Білокачанної капусти — 3кг.
  • Моркви — 200 гр.
  • Засолочний сіль — 3 ст. ложки без гірки

Приготування:

1. Качан необхідно очистити від верхніх млявих листя, вирізати качан і обполоснути. Дати стекти воді і нашаткувати тоненькою соломкою. Для цього можна використовувати як спеціальну шатківницю, так і звичайний довгий ніж.

Кладемо подрібнену капусту в каструлю в якій зручно буде м’яти і перемішувати в подальшому. Тільки не використовуйте для цього алюмінієвий посуд.

2. Потім необхідно почистити і вимити морквину, а потім подрібнити її через крупну тертку. Можна моркву нарізати кружечками або соломкою.

3. Всипайте моркву і сіль в ту ж каструлю. Якщо будете додавати спеції, то їх теж підсипати на цьому етапі. Тепер ретельно перемішуйте, перетирайте і уминайте все це добро руками. Добре б закликати для цієї роботи сильні чоловічі руки.

Використовується тільки велика, засолочний сіль. Дрібну або иодированную брати не можна!

Через п’ять хвилин після такої процедури капустяна маса зменшиться в об’ємі в два рази. При цьому з неї виділиться дуже багато соку.

4. Трилітрову банку для заквашування капусти стерилізувати зовсім не обов’язково. Просто промийте водою і перекладайте в неї капусту.

Укладати її потрібно як можна щільніше, поступово вона почне виділяти все більше соку. У підсумку цей розсіл повинен повністю покрити овочеве кришиво.

5. Заповнену ємність слід поставити високу миску. Тому що через деякий час почнеться процес бродіння і тоді сік почне витікати з банки. Можна прикрити кришкою, але не закривати! Краще просто накинути марлю або полотняну серветку. Нехай капуста ось так кваситься протягом трьох днів при кімнатній теплій температурі.

6. Через кожні 8-10 годин треба проробляти отвори в капусті, щоб випускати газ, який утворюється під час бродіння. Він досить смердючий, але не треба цього лякатися.

Цікаве:  Опеньки мариновані на зиму найсмачніші рецепти приготування

Через три доби цей процес припиниться і страва буде готове. Можете їсти відразу або прибрати в підвал на зберігання. Капуста квашена в банках дуже добре зберігається в холодному приміщенні до наступного літа.

Класичний рецепт хрусткою квашеної капусти в розсолі

Цей варіант напевно для тих, хто любить смак квашеної капусти цікавіше, ніж просто в своєму соку. У приготуванні тут теж немає особливих складнощів.

Просто додатково необхідно зробити розсіл і чудова страва готова.

Нам знадобиться на одну трилітрову банку:

  • Вилок капусти близько трьох кілограм
  • Одна велика морквина

Розсіл:

  • По одній столовій ложці крупнокаменной засолочной солі і цукру без гірки
  • Один літр холодної води

Приготування:

1. Спочатку необхідно почистити моркву, а з качана прибрати верхні листочки зів’ялі і вирізати качан. Овочі помити під краном і дати стекти воді. Потім нашаткувати вилок тоненькою соломкою. Помістити її в кухонний таз або каструлю, в якій зручно буде перемішувати її в подальшому.

2. Моркву нарізати або натерти на крупній тертці. Перемішати гарненько подрібнені овочі.

Тиснути і м’яти при цьому капусту не треба!

Тому що робимо ми її не у власному соку, а саме в розсолі.

3. Потім отриману овочеву суміш щільно укласти в трилітрову банку. Тут теж такий нюанс, що сильно утрамбовувати теж не потрібно. Залиште місце для заповнення розсолами. Тепер встановіть банку високу миску.

4. Ретельно змішайте всі складові розсолу до повного розчинення солі та цукру. Тепер залийте банку до верху, щоб вкрилися овочі. Прикрийте серветкою і залиште в темному місці на три доби.

Дерев’яною, можна китайської, паличкою протыкайте капусту в декількох місцях, щоб виходив зайве повітря. Робити це потрібно вранці і ввечері протягом трьох днів бродіння.

Через три дні смачна квашена капуста в банку готова! Можна взяти трохи такий капусточки, заправити рослинним маслом, січеною зеленню або дрібно порізаним ріпчастою цибулею. Це дуже смачна закуска. А інший вміст баночки щільно закрийте пластиковою кришкою і приберіть в льох або холодильник.

Сама смачна капуста квашена в банках на 3 літри швидкого приготування

Іноді, звичайно, не хочеться чекати аж цілих три дні коли ж заквасится смачна капустка. Хочеться швидше). І на такий випадок теж є рецепт.

Відрізняється він від попередніх тим, що тут буде гаряча заливка. Саме тому капуста набагато швидше приготується.

Нам знадобиться на одну трилітрову банку:

  • Качан білої капусти приблизно три кілограми
  • Дві середні морквини або одна велика

Для розсолу:

  • По одній столовій ложці цукру і засолочной солі без гірки
  • Один літр окропу

Приготування:

1. Спочатку необхідно звичайно ж почистити і помити всі овочі. залишити на кілька хвилин, щоб стекла зайва вода. Кочан розрізати, прибрати верхні листи і видалити качан. Шинкуйте капусту так, як вам подобається. Хтось любить дуже тонку шатківницю, а є любителі великих шматків.

2. Моркву нарізаємо соломкою або кружечками. Можна і подрібнити на тертці. Робіть по своєму смаку.

3. Далі подрібнені овочі помістіть в таз або каструлю і перемішайте. М’яти і тиснути їх не треба. Закладати отриману овочеву масу в банку щільно, але не трамбувати.

4. Можна приготувати заливку. Для цього необхідно змішати між собою інгредієнти розсолу.

Банки обов’язково потрібно ретельно промити, але стерилізувати не потрібно.

5. Залити капусту отриманим розсолом, який повинен виявитися вище овочів, тобто до країв. Далі встановити банку в глибоку посудину. Прикрити кришкою або марлею, щоб виходило повітря. Не потрібно щільно закривати!

6. Для випускання газів, пробивайте вміст банки дерев’яною паличкою через 6-8 годин.

При такій гарячої заливки, капуста буде готова вже через 1-2 дні. Можна подавати до столу як закуску, або використовувати для приготування страв.

Як бачите всі рецепти дуже прості. Приготувати їх під силу навіть молодої господині.