Сьогодні в рубриці «Заготовки» хочу розповісти, як приготувати мариновані опеньки на зиму. Для Вас найпростіші рецепти, якими користуються дуже багато грибники, любителі «тихого полювання»

Осінь приносить багато смачних подарунків людині, як приємно збирати чистенькі, ростуть цілими великими сім’ями, опеньки. А як приємно взимку відкрити баночку маринованих грибочків. Викласти на тарілку, підрізати лучку, наколоти на вилку цілий, блискучий грибочок і …, та з картоплею.

Адже, для цього всього – то, потрібні опеньки і бажання їх приготувати.

Невелика порада для тих, хто не дуже розбирається в грибах і боїться, що може випадково зрізати не їстівний гриб. Для заспокоєння душі, під час варіння, покладіть у воду до грибів очищену цибулину. Якщо вона не змінила свого кольору, значить турбуватися не про що.Але якщо вона потемніла, значить десь ви переглянули, краще цю порцію не використовувати.

Готуємо прекрасний зимовий делікатес – мариновані опеньки

Опеньки, мариновані на зиму по-домашньому

Використовувані інгредієнти:

  • Опеньки осінні — 3 кг.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Запашний перець – 10 шт.
  • Часник – 6 зубчиків
  • Сіль — 2 ст. л.
  • Цукор — 3 ст. л.
  • Оцтова кислота 70% — 3 ч. л.

Як замаринувати гриби:

3 кілограми опеньків за своїм обсягом, звичайно, вражають, це ціле відро. Першим ділом сама копітка робота – підготувати гриби.

Обережно, щоб не поламати, викладаємо їх в мийку і під тонким струменем води промиваємо кожен гриб, складаємо у великий таз.

Тепер їх треба порізати, найменші можна залишити цілком. Середні поділяємо на ніжки і капелюшки, а у великих відрізаємо ніжку, а капелюх розрізаємо на 2 – 4 частини.

Беремо велику каструлю літрів на 8 – 10, наливаємо в неї 2 літра води. Щоб опеньки не втратили свій колір, додаємо на кінчику ножа лимонної кислоти, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння.

У киплячу воду закладаємо 2/3 наших підготовлених грибів, всі вони відразу не заберуться, доводимо до кипіння.

Гриби будуть увариваться, зменшуватися в своєму обсязі і по мірі уварювання додаємо решту.

Всі гриби закладені в каструлю, помішуємо їх щоб не пригоріли, доводимо до кипіння.

Обов’язково знімаємо з’явилася піну, варимо 5 хвилин.

Минуло 5 хвилин, знімаємо каструлю з вогню, відкидаємо на друшляк, щоб вода скла.

Поки що стікає вода, варимо маринад. Для цього в 5-ти літрову каструлю заливаємо 1,5 літра чистої води, можна бутильованої або профільтрованої водопровідної, ставимо на вогонь.

Як тільки вода закипіла кидаємо в каструлю лавровий лист, запашний перець, часник, порізаний пластиками, сіль і цукор, беріть їх з невеликою гіркою. Сіль краще використовувати крупного помелу для засолювання.

Як тільки маринад закипить, викладаємо в нього гриби. Вливаємо 3 чайні ложки оцту, добре перемішуємо. Чекаємо поки вони закиплять, накриваємо кришкою, варимо 20 хвилин.

Пройшло 20 хвилин, знімаємо з грибів лавровий лист, варимо ще 5 хвилин.

Мариновані грибочки готові, знімаємо їх з вогню, розкладаємо в простерилізовані банки, закриваємо кришками, чекаємо, коли повністю охолонуть.

Зберігати краще в холодильнику. На виході виходить трохи більше 3-х літрів готових грибів.

Дуже простий, перевірений рецепт маринованих опеньків

У багатьох виникає питання, а чи можна за цим рецептом готувати мариновані опеньки, та ще під капроновими кришками.

Можна! Виходять дуже смачні, можна закочувати металевими кришками, термін зберігання тільки збільшується. Єдина умова, яку потрібно виконати, це після приготування, дати їм постояти місяця півтора, щоб просолились.

Інгредієнти на банку 0,5 літра:

  • Опеньки
  • Часник — 1 зубчик
  • Кріп – 1 маленький парасольку
  • 0,5 ч. л. оцтової есенції 70%
Цікаве:  Ікра кабачкова на зиму з майонезом — сама смачна ікра з кабачків з покроковими фото

Для відварювання грибів на 2 літри води:

  • 1 ст. л. солі з гіркою

Для маринаду на 2 літри води:

  • 2 ст. л. солі з гіркою

Приготування:

Гриби потрібно перебрати, очистити від сміття, для маринування відібрати самі маленькі, щоб їх не різати, а на тарілці вони виглядають дуже красиво і апетитно.

Перебрані гриби добре промити, можна під невеликий струменем води або в тазі, заливаючи його 3 – 4 рази чистою водою. Дати воді добре стекти.

Наливаємо половину каструлі води, ставимо на вогонь, обсяги дивіться з розрахунку кількості ваших приготованих грибів.

Кладемо і розмішуємо сіль із розрахунку 1 столова ложка з гіркою на 2 літри води.

У закипілу воду закладаємо опеньки, притапливаем їх шумівкою накриваємо кришкою, чекаємо, коли закипить.

Після закипання варимо їх 2, максимум 3 хвилини, не потрібно проварювати довго.

Відкидаємо на друшляк, даємо добре стекти воді.

Беремо чисті банки, не можна стерилізувати, розкладаємо в них до половини відварені гриби. Утрамбовувати або притискати їх не треба, щоб вони вільно плавали в маринаді, тим більше самі опеньки ще набухнуть.

У кожну банку кладемо по зубчику часнику, невеликого парасольки кропу.

Окремо в каструлі готуємо заливку – наливаємо воду, ставимо її кип’ятити. Розмішуємо сіль із розрахунку на 2 літри води – 2 столові ложки з гіркою крупної солі.

Киплячу заливку розливаємо по банках, спочатку наливаємо трохи, щоб холодна банку нагрілася і не лопнула. А потім доливаємо майже до самих країв.

Наливаємо в кожну баночку по половині чайної ложки оцту, обполіскуємо решти заливці чисту капронову кришку і закриваємо банки.

Кожну баночку кілька разів струшуємо, щоб усередині все перемішалося і залишаємо остуджуватися.

Остиглі гриби ставимо в льох або прохолодне місце, через півтора місяця можна відкривати і пробувати.

Рецепт маринованих опеньків на зиму – найсмачніші опеньки

Продукти (на 1-літрову банку):

  • Осінні опеньки — 1 кг
  • Сіль — 1 ст. л. з гіркою
  • Лавровий лист — 3 шт.
  • Чорний перець — 5 горошин
  • Суцвіття гвоздики — 2 шт.
  • Гірчиці — 1 ч. л. зерен
  • 70% оцтова есенція — 1 ч. л. або 2 ст. л. 9% оцту

Приготування:

Перебираємо і очищаємо від лісового сміття гриби, промиваємо холодною водою. Великі за розмірами примірники розрізаємо на 3 – 4 частини, маленькі залишаємо цілком.

У велику каструлю наливаємо води з розрахунку 1 літр на 1 кг грибів.

Ставимо на сильний вогонь, чекаємо, поки вони закиплять, не забуваємо зняти з’явилася піну. Додаємо сіль, зменшуємо вогонь, варимо 30 хвилин.

Поки варяться гриби можна встигнути простерилізувати банки і кришки.

Гриби зварилися, обережно шумівкою перекладаємо їх на друшляк, даємо стекти, а залишився бульйон проціджуємо. Беремо половину, знову заливаємо в каструлю. Кладемо туди гвоздику, перець, гірчицю і лавровий лист, ставимо на вогонь.

Як тільки бульйон закипить, закладаємо в нього опеньки, продовжуємо варити 10 хвилин. Після цього додаємо оцет, залишаємо варитися наш маринад ще на 5 хвилин.

У гарячому вигляді, перекладаємо гриби в простерилізовані банки, підливаючи маринад зі спеціями.

Після цього закатуємо кришками, ставимо банки догори дном, вкриваємо, залишаємо остуджуватися.

Зберігати такі заготовки можна і при кімнатній температурі.

Найсмачніші опеньки мариновані на зиму

Час приготування 40 хвилин + маринування.

Інгредієнти для заготівлі

  • Свіжі опеньки — 1 кг
  • Вода — 1 л
  • Сіль — 2 стіл. лож.
  • Лавровий лист — 3 шт
  • Чорний перець — 4 горошини
  • Часник — 1 зубчик
  • Гвоздика — 4 бутона
  • Столовий оцет — 25-30 мл

Приготування

Опеньки потрібно перебрати, очистити від сміття, добре промити, дати стекти на друшляку.

Закип’ятити воду в каструлі, засипати в неї опеньки і варити 12 хвилин. Зняти з вогню, злити воду через друшляк.

Перекласти гриби знову в каструлю, налити 1 літр води, довести до кипіння. Додати сіль, всі спеції, перемішати і варити 10-15 хвилин. В кінці влити столовий оцет.

Зняти з вогню, перекласти опеньки в банку, долити маринаду, закатати кришками, остудити. Готові, прибрати в холодильник маринуватися.

Подавати можна зі смаженою, вареною картоплею, або як звичайну закуску з нарізаною цибулею.