Соління на зиму — це дуже смачно. І не менш корисно. Тим більше, що саме взимку так необхідні організму вітаміни. І щороку їх недолік ми заповнюємо за допомогою заготовок, які робимо влітку і восени.

Найпоширенішими і затребуваними вважаються огірки і помідори. Яких тільки рецептів не існує. Я часом дивуюся, коли бачу щось нове і незвичайне на просторах інтернету. Часом навіть здається, що інгредієнти в рецепті абсолютно несумісні. А спробувавши приготувати, думаєш, що треба було зробити більше. Наприклад, зовсім нещодавно ми заготовляли в’ялені помідори. І в коментарях, як на самому блозі, так і в соцмережах, багато писали що навіть не чули про такі рецепти. Якщо і вам не знайомий такий вид заготовки на зиму, то раджу до прочитання.

Але іноді трапляються і невдалі варіанти, про які і згадувати не хочеться. Саме тому ми ділимося з вами тільки перевіреними рецептами, за якими з року в рік готуємо самі. І сьогоднішній пост присвячений саме огіркам і помідорам. В принципі, якщо ви потрапили на цю сторінку, то вам і так ясно, що сьогодні у нас асорті.

Найсмачніший рецепт асорті з огірків і помідорів на зиму

Дуже красиве асорті виходить з огірків і помідорів різного ступеня стиглості. Колірна гамма заготовки мимоволі викликає апетит. Так і хочеться відкрити баночку і спробувати на смак. Процес приготування практично не відрізняється від стандартних рецептів. За винятком того, що у нас буде незвичайний маринад. Вам спочатку може здатися, що це не маринад, а компот. Але не поспішайте з висновками. Спочатку спробуйте і ви все зрозумієте. Але про все по порядку.

Так само нехай вас не бентежить те, що томати недостиглі. Адже скільки існує рецептів навіть з зеленими помідорами. Так, наприклад, у нас є супер рецепти заготівлі зелених помідорів по-корейськи і ще ми консервували зелені помідори цілком. Раджу подивитися ці рецепти і обов’язково спробувати приготувати.

Інгредієнти:

  • Огірки
  • Помідори
  • Парасольки кропу
  • Листя хрону
  • Лавровий лист — по 1 шт на кожну банку на
  • Часник — 2-3 зубчики в кожну банку
  • Листочки смородини, вишні, винограду (якщо є)
  • Цукор — 100 гр на 1 літр води
  • Сіль — 40 гр на 1 літр води
  • Перець горошок чорний і запашний
  • Оцет столовий 9% — 1 десертна ложка на банку

Приготування:

1. Насамперед підготуйте овочі. Огірки потрібно добре помити і зрізати у них кінчики. Потім замочіть огірки холодною водою на 1-1,5 години.

2. У тій частині, де у помідорів була плодоніжка, зробіть кілька проколів. Для цього можна скористатися виделкою або зубочисткою.

Особисто я не завжди користуюся цим радою. Все залежить від сорти помідор. Якщо шкіра у томатів товста і самі плоди жорсткі, типу сорти зливу, то робити проколи немає необхідності.

3. У каструлю відправте листя хрону, смородини, вишні, парасольки кропу і залийте окропом.

Туди ж можна відправити і очищений часник.

4. У чисті, стерильні банки відправте по 1 листку лаврового листа, 2-3 зубчики часнику і по кілька горошин чорного і запашного перцю.

5. Потім укладіть парасольки кропу, листя хрону, вишні і т. д.

Якщо у вас немає в наявності листя смородини, винограду або вишні, то нічого страшного. Їх наявність не обов’язкова. Просто вважається, що огірки з ними виходять більш хрумкими. Не знаю наскільки вірно це твердження, бо у мене огірки завжди виходять хрусткими. Але ось аромат ці листя додають однозначно. З цим не посперечаєшся.

6. Далі укладіть в банки з приправами охолоджені огірки. Кількість огірків має бути рівною кількості помідорів. Хоча це теж не настільки важливий момент. Можна більше, а можна і менше. На ваш розсуд.

7. Поверх огірків йдуть помідори.

Не намагайтеся втиснути в банку овочі по максимуму. Нічого страшного не буде, якщо вони будуть вільно бовтатися.

8. Тепер залийте банки з огірками та помідорами крутим окропом. Робіть це обережно, щоб банки не лопнули. Тобто потрібно вливати воду тонкою цівкою, щоб банку прогрівалася рівномірно.

Потім накрийте банки стерильними кришками і залиште до охолодження. Скільки знадобиться часу сказати складно. Бо погода у всіх різна. Але при кімнатній температурі 20-30 хвилин буде достатньо. Загалом орієнтуйтеся на те, щоб ви могли спокійно брати банки руками.

Цікаве:  Сирна запіканка в духовці — класичні рецепти пишних запіканок

9. Після цього воду потрібно злити. А банки обов’язково прикрити кришками, щоб нічого зайвого в них не потрапило, поки ми будемо готувати маринад.

10. В чисту воду всипте цукор і сіль і доведіть воду до кипіння.

Що стосується кількості води. На одну 3-х літрову банку йде приблизно 1 літр води. Плюс-мінус 100 мл. А на 1 літр маринаду вам знадобиться 100 гр цукру 40 гр солі. За кількість цукру не переживайте. Рецепт перевірений неодноразово і запевняю вас, що вийде дуже смачно.

11. Гарячим маринадом залийте банки з овочами. Тільки не заповнюйте повністю. Потрібно врахувати, що у нас ще є оцет.

12. Так от, в кожну банку влийте по 1 десертній ложці оцту. А потім долийте маринаду до самого горлечка банки.

13. Загорніть банки за допомогою закочувального ключа. Обов’язково перевірте цілісність банок і відсутність протікання.

14. Потім їх потрібно перевернути догори дном і укутати теплою ковдрою або рушником до повного охолодження.

Готові закачування відмінно зберігаються в погребі чи коморі. Загалом в темному, прохолодному місці.

Раджу спробувати приготувати таке асорті на зиму. Виходить дуже смачно. Тим більше, що ні в одному магазині ви такого точно не знайдете.

Асорті з огірків і помідорів на зиму — рецепт на 1 літрову банку:

Так уже повелося, що огірки і помідори ми закриваємо у великих кількостях. І найцікавіше, що в основному використовуємо 2 і 3 літрові банки. Обсяг таких заготовок оптимальний для великої кількості народу. Наприклад, якщо ви чекаєте гостей.

А для повсякденного споживання цілком достатньо літрової банки. Тим більше, якщо у вас сім’я з 3-4 осіб. Саме тому важливо заготовляти асорті в різних банках. І краще всього асорті з помідорів і огірків робити у вигляді салату. А як правильно і найголовніше смачно їх приготувати, я зараз розповім і покажу.

Інгредієнти для закладки:

  • Помідори — 2 кг.
  • Огірки — 1 кг

З даної кількості помідорів і огірків виходить 5 літрових банок.

Добавки для 1 банки:

  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Перець чорний (горошок) — 3-5 шт.
  • Насіння гірчиці — 1/4 ч. л.
  • 1 парасольку кропу
  • Невелика частина листків хрону
  • Рослинне масло — 1 ст. л.

Для маринаду на 1 літр:

  • Сіль — 1 ст. л. з гіркою
  • Цукор — 2 ст. л. без гірки
  • Оцет 70% — 50 мл

Приготування:

1. В чисті банки відправляємо всі добавки, крім рослинної олії. Воно нам знадобиться трохи пізніше.

2. Огірки миємо й нарізаємо на шматочки однакової товщини. Приблизно 0,5 див.

До речі, для цього салату підійдуть будь огірки. В сенсі будь-якої форми. Адже ми все одно їх нарізаємо.

3. Банку укладаємо горизонтально і починаємо викладати скибочки огірків. Заповнюємо приблизно на 1/3, бо як огірків у нас менше. Якщо хочете, то ви можете взяти рівну кількість овочів. Або навпаки, кількість томатів зменшити, а огірків збільшити.

4. Поверх огірків, так само в лежачому положенні банки, відправляємо часточки помідорів. Тим самим у нас вийдуть шар з часточок помідорів і огірків у вертикальному положенні.

Можна укласти і звичайним способом. Смак від цього не зміниться. Просто такий метод укладання зручний тим, що при відкритті банки, у вас будуть доступні і огірки і помідори.

5. Ось тепер, коли банки наповнені, ми вливаємо 1 столову ложку рослинної олії.

6. Тепер зваримо маринад. Нам знадобиться приблизно 3 літри. Відповідно, кількість солі, цукру та оцту треба взяти з розрахунку на 3 літри.

На замітку. Що стосується оцту. Буває так, що в будинку немає 70% розчину, а є тільки 9%. Що можна зробити в цьому випадку? Все дуже просто. На 1 частина оцту, додайте 7 частин води. Тобто 1 ложку 9% есенції змішайте з 7 ложками води. В результаті отримаєте 70%.

7. Каструлю з товстим дном потрібно застелити рушником. Потім киплячим маринадом наповнюємо банки з огірками і помідорами. Але робимо це не до країв, а щоб залишалося трохи простору. Накриваємо банки кришками, щоб між горлом і кришкою залишався невеликий зазор.

Цікаве:  Овочеве рагу з м'ясом і кабачками в мультиварці. Мій рецепт фото

Заливаємо в каструлю гарячу воду (60-70 С) і включаємо вогонь. Вода повинна доходити до плічок банок. Чекаємо поки вода закипить і стерилізуємо 10 хвилин.

Тут потрібно врахувати, що кількість часу дано на 1 літрові банки. Якщо ви використовуєте 2-х літрові, то знадобиться 20 хвилин. А 3-літрові стерилізуємо 30 хвилин.

8. Через 10 хвилин виймаємо банки з води за допомогою прихвата.

9. Піднімаємо кришки і ось тепер доливаємо маринад до самих країв банки.

10. Загортаємо кришками і обертаємо газетою кожну банку. Газета добре тримає тепло, а так само ми побачимо наявність протікання (якщо буде). Закутуємо заготовки теплою ковдрою і залишаємо остигати.

Асорті готово! Можна відправляти його на зберігання до настання зими. А потім насолоджуватися неповторним смаком річного салату в холодну пору року.

На мій погляд, це один з найбільш вдалих варіантів заготовки з помідорів і огірків у вигляді салату. Нічого зайвого. Смак збалансований і овочі відмінно доповнюють один одного. Так що, беріть рецепт на озброєння.

Рецепт найсмачнішого асорті з помідорів і огірків

Для цього асорті найкраще підходять помідори черрі. Ну а якщо таких немає, то краще всього, якщо будуть звичайні помідори, але дуже дрібні в розмірах. Приготування розсолу і складові заготовки практично не відрізняються від стандартних. За винятком того, що ми додамо трохи остринки.

Пікантна нотка не залишить байдужим нікого. Овочі і розсіл на смак виходять в міру солоні, з цікавим смаком завдяки перцю чилі. А корінь хрону додасть огіркам хрусткость, яку всі так люблять. Загалом, не буду забігати вперед і розповім все по порядку.

Інгредієнти:

  • Помідори
  • Огірки

У кожну банку об’ємом 1,5 л.:

  • Парасольки кропу — 1 шт.
  • Свіжа петрушка — 1 гілочка
  • Часник — 1 зубчик
  • Корінь хрону — за смаком
  • Духмяний перець — 2 горошини
  • Перець чорний — 4 горошини
  • Перець чилі — за бажанням

Для розсолу (1,5 л):

  • Цукровий пісок — 2 ст. л.
  • Сіль — 2 ст. л.
  • Оцет 70% — 4 ст. л.

Приготування:

1. Першим ділом потрібно помити і простерилізувати банки. У кожну банку відправте 1 парасольки кропу, трохи зелені петрушки і 1 зубчик часнику. Потім додайте трохи кореня хрону, 2 горошини запашного і 4 горошини чорного перцю.

2. Далі потрібно укласти шар огірків. Поверх огірків укладіть помідори.

Кінчики огірків бажано зрізати. А помідори проколоти зубочисткою в районі плодоніжки. Так вони точно не потріскаються.

3. За бажанням додайте трохи гострого перцю. Тут все залежить від смакових уподобань та стану здоров’я. Наприклад «язвенникам» такого роду закуска протипоказана. Отже, від перцю в цьому випадку краще відмовитися.

4. Залийте банки окропом і накрийте стерильними кришками. Залиште підніматися на 15 — хвилин.

5. Потім Злийте воду з банок в каструлю.

6. Додайте необхідну кількість цукру і солі. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

7. Оцет можна залити безпосередньо в банки, або в розсіл. Співвідношення таке: на 1,5 літри розсолу знадобиться 4 столові ложки оцту. Якщо додаєте в банку, то на 1 літрову тару буде достатньо 1,5 ст. л.

8. Залийте овочі киплячим маринадом і загорніть кришками. Надішліть остигати банки, обгорнувши їх теплою ковдрою або рушником. Так само можна використовувати стару куртку або щось в цьому роді.

Асорті по цьому рецепту відмінно зберігається як у погребі, так і в квартирі. Приємного апетиту!

Як приготувати асорті з огірків і помідорів на зиму в 3-літрових банках?

Консервовані помідори разом з огірками у вигляді асорті, набагато смачніше звичайних заготовок. І, як я вже говорив, ми намагаємося заготовляти такого виду закуску у великих кількостях. Тобто, мається на увазі не тільки кількість банок, але і їх обсяг. У нас найбільш затребуваними банками для асорті є саме 3-х літрові.

Справа в тому, що ми дуже часто зустрічаємо гостей. І літровою баночки з подібною заготівлею буде замало. Або потрібно відкривати відразу три. Або й того більше. Тому і віддаємо перевагу 3 літровим.

Ще одним плюсом можна вважати те, що у велику тару можна вмістити великі плоди. Адже саме великі помідори навіть у свіжому вигляді дуже соковиті. Уявляєте якими вони будуть після маринування? Ммм… Просто смак.

Цікаве:  Мариновані помідори на зиму — ну дуже смачні та прості рецепти

Інгредієнти:

  • Огірки і помідори
  • Листя хрону
  • Селера
  • Парасольки кропу
  • Часник
  • Лавровий лист
  • Чорний перець (горошок)
  • Гострий стручковий перець (червоний або зелений)

Приготування:

1. Огірки і помідори добре промиваємо проточною водою. Потрібно переконатися, що на них не залишилося ніякого бруду.

Якщо у овочів є ушкодження, то їх краще не використовувати для консервування.

2. Часник замочуємо на 5-10 хвилин холодною водою. В результаті його буде легше очистити від лушпиння.

3. Всю зелень необхідно так само дуже добре промити і віджати.

4. Банки і кришки стерилізуємо будь-яким способом, який вам зручний.

5. Тепер пора закладати інгредієнти по банкам. Спочатку відправляємо пару листочків лаврушки і 6-8 — горошин перцю.

6. Стручковий перець нарізаємо на 2-3 частини і відправляємо в банку.

7. Викладаємо шар помідорів. Для нижнього шару краще брати великі плоди. А більш дрібні залишити для верхнього шару.

8. Коли банку буде наповнена томатами на 1/3, можна закладати огірки. Після огірків додайте по кілька зубчиків часнику в кожну банку.

9. Потім знову йдуть томати, впереміш із листям хрону, парасольками кропу і селерою.

Банки не обов’язково утрамбувати овочами. Нічого страшного, якщо вони будуть вільно розташовуватися. У будь-якому випадку, розсіл виходить дуже смачним і чудово п’ється взимку.

10. Дуже повільно заливаємо банки окропом. Потім накриваємо їх кришками. І закриваємо теплим рушником. Банки і овочі повинні добре прогрітися 30-40 хвилин.

11. Після цього злити воду в каструлю. Врахуйте, що банки до цього моменту будуть ще гарячими. Будьте обережні. Воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Банки тим часом потрібно накрити кришками і знову помістити під рушник.

Вони повинні залишатися максимально гарячими. Безпосередньо перед заливкою киплячої води, в кожну банку насипаємо по 1 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру і 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Не переживайте, що розсіл може вийти солодким. Все буде саме так, як треба. Рецепт перевірений неодноразово і зарекомендував себе тільки з позитивної сторони.

12. Киплячою водою заливаємо банки з помідорами й огірками. Закатуємо за допомогою ключа і перевертаємо банки догори дном. Тим самим переконуємося в надійності закачування. У цьому ж положенні закутуємо заготовки і залишаємо на 12-15 годин.

Після цього можна сміливо розміщувати їх навіть в кухонній шафі. А потім, в зимовий час продегустувати і переконатися в тому, що цей рецепт асорті дійсно гідний називатися одним з кращих.

Саме смачне асорті з помідорів з огірками без стерилізації

Останній рецепт асорті так само один з найбільш вдалих і смачних. А найголовніше, що він дуже простий і швидкий. Обійдемося без стерилізації та інших маніпуляцій. На підготовку і приготування вам буде потрібно не більше 2 годин. Не вірите?

Інгредієнти:

  • Огірки
  • Помідори
  • Лист хрону
  • Кілька гілочок естрагону
  • Часник
  • Чорний перець (горошок)
  • Парасольки кропу
  • Листя смородини і вишні
  • Сіль, цукор
  • Оцет 9%

Приготування:

1. На дно стерилізованих банок (у нас 1 літрові) викладаємо пару зубків часнику, листя вишні і смородини. Сюди ж кладемо гілочку естрагону і кілька горошин перцю.

2. Потім розкладаємо огірки. Найкраще щільно їх утрамбувати в стоячому положенні.

3. Поверх огірків йдуть помідори. І вже в самому кінці парасольку кропу і невелику частину листків хрону.

4. Заливаємо банки окропом. Накриваємо стерилізованими кришками. Прибираємо в сторону на 30 хвилин.

5. Через півгодини зливаємо воду в каструлю. З розрахунку на 1 літрову банку, насипаємо в неї 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку солі.

6. Ставимо каструлю з водою на вогонь. Доводимо до кипіння і повного розчинення цукру і солі.

7. Заливаємо банки киплячим розсолом до середини. Потім вливаємо в кожну банку по 1,5 десертних ложки оцту. Доливаємо маринад до самих країв.

8. Загортаємо банки кришками. Перевертаємо і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.

Неймовірно смачне асорті буде готове до вживання через скільки днів. Воно відмінно зберігається як у квартирі, так і в погребі. Термін зберігання заготовки варіюється від 2 до 3 років. Це як мінімум.