Смажені кабачки – дивно смачне і поживне блюдо. Його можна готувати в безлічі варіацій і поєднувати з різними продуктами: м’ясом, сиром, сметаною, томатами, морквою, картоплею, зеленню та спеціями. Страви з кабачків виходять соковитими, красивими і дуже корисними. Ці овочі володіють великим набором вітамінів і мінералів. Наприклад, вітамін С має загальнозміцнюючі для організму людини властивостями, а калій і магній допомагають правильно працювати серцю.
Кабачок, навіть у смаженому вигляді, можна вважати дієтичним блюдом – він легко засвоюється і сприяє легкому травленню. Цікаві рецепти і простий спосіб готування роблять кабачки одним з найпопулярніших страв літнього меню. За що вони подобаються і дорослим і дітям? Сьогоднішня добірка рецептів смажених кабачків покаже, як зробити меню з цих овочів оригінальним і смачним.
З різними стравами зі смажених кабачків добре поєднується сметанна заправка. Вона надає страві ніжний смак і приємний аромат. Щоб приготувати такий соус, потрібно змішати 4 ложки сметани зі свіжим, дрібно нарізаний кропом. Любителям гострого слід додати зубчик тертого часнику і чорний мелений перець.
Рагу з кабачків
Варіантів приготування цієї страви досить багато. Кабачок чудово поєднується з більшістю овочів, м’ясом і грибами. Рагу – справжнє літнє блюдо, оскільки через велику кількість свіжих різнокольорових овочів набуває яскравий відтінок.
В класичний рецепт (на 4 порції) входить:
- молодий кабачок – 500 гр;
- картопля – 4 шт;
- морква – 2 шт.;
- куряче філе – 200 гр;
- сіль, часник і спеції – за смаком.
Щоб рагу вийшло соковитим і красивим, слід готувати його в сотейнику або глибокій каструлі:
1. В соняшниковій олії обсмажити курку з часником і спеціями 2-3 хвилини.
2. Потім додати попередньо очищений і нарізаний кубиками кабачок.
3. Добре перемішати і влити 100 мл холодної води (можна замінити на курячий бульйон, тоді рагу стане ще ситніше).
4. Коли вода закипить, додати картоплю, нарізану кубиками, моркву – кружальцями.
5. Інгредієнти добре перемішати і залишити гаситься під кришкою на повільному вогні 10-15 хвилин. Слід періодично помішувати, щоб рагу не підгоріло.
6. Коли овочі стануть м’якими, потрібно відкрити кришку і додати улюблені спеції. Це можуть бути: чорний і червоний перець, суміш трав, паприка або спеціальні прянощі для овочів.
7. Після цього потрібно гасити овочі без кришки ще 5 хвилин.
Смак рагу зміниться, якщо додати баклажани і солодкий перець. Готове блюдо ідеально поєднується з заправкою з сметани і свіжої зелені. Якщо блюдо було зроблено на бульйоні, то його можна подавати на обід в якості першого – як густий суп-юшку.
Кабачки в клярі з копченим смаком
Кабачки в клярі, мабуть, найпопулярніша страва, яку готують з цього овоча. Але класичні гуртки кабачків в паніровці з борошна і яйця придбають незвичайний смак, якщо додати в процесі приготування копчену паприку. Ця приправа виготовляється з солодкого червоного перцю, попередньо копченого на грилі. Продається вона в більшості сучасних магазинів і відмінно підходить до багатьох страв.
Для «підкопчені» кабачків знадобиться:
- молодий кабачок – 500 гр;
- борошно – 4 столові ложки;
- яйце куряче – 2 штуки;
- часник – 2 зубчики;
- приправа «Копчена паприка» – 3 столові ложки;
- сіль і чорний перець.
Кабачки в клярі готувати досить просто:
1. Кабачок ретельно вимити й нарізати кружечками товщиною не більше 1 см
2. Часник дрібно порубати, натерти їм гуртки кабачка і залишити маринуватися на 5-10 хвилин.
3. Борошно і копчену паприку з’єднати. Суміш повинна вийти приємного рожевого відтінку.
4. В окремій мисці збити яйця і з’єднати їх зі спеціями (сіллю, чорним перцем або травами).
5. Вмочити гуртки перцю в яйце, потім в борошно, до утворення щільної панірування.
6. Обсмажити кабачок в соняшниковій олії з двох боків до утворення золотистої скоринки.
Страва буде смачним і в холодному, і в гарячому вигляді. Останнє краще подавати з соусом із сметани, часнику і свіжої зелені.
Щоб гуртки кабачків були не надто олійними, їх відразу після смаження слід викладати на кілька хвилин на паперовий рушник – воно прибере зайвий жир.
Човники з кабачків з куркою і сиром
Ситне блюдо стане відмінним варіантом на обід або вечерю. Його можна готувати як з молодих, так і з зрілих кабачків. Якщо вибирати овочі невеликого розміру, то з 1 кабачка вийде 2 «човники». Великий довгий кабачок можна перетворити в 6-8 «човників».
Кількість інгредієнтів буде залежати від розміру овоча. На 1 порції (2 «човники») знадобиться:
- кабачок;
- куряче філе — 50 гр;
- помідор — 1/2 штуки;
- цибуля — 1/5 штуки;
- сир твердий — 20 гр.
Готується страва в духовці на деко, попередньо застеленому фольгою або папером для випічки:
1. Кабачок розрізати уздовж і акуратно вийняти насіння, залишивши тільки м’якоть, щільно прилягає до стінок. Важливо! Чистити кабачок не потрібно.
2. Приготувати начинку. Куряче філе нарізати невеликими шматочками, помідор – кубиками, цибулю дрібно нашаткувати. Всі інгредієнти змішати в окремій мисці.
3. Викласти кабачки на деко.
4. Човники наповнити налаштуванням і запікати в духовці 15 хвилин.
5. Через зазначений час дістати човники, посипати тертим сиром і запікати ще 5-10 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Якщо при підготовці човників разом з насінням вичищається занадто багато м’якоті, її можна вибрати, порізати дрібно і використовувати у складі начинки.
Готові «човники» виходять яскравими і дуже соковитими. Вони можуть стати прикрасою святкового столу і подаватися в якості холодної закуски. До цієї страви добре підходить як сметанний, так і гострий томатний соус.
Піца на сковороді з кабачків
Блюдо стане відмінним варіантом для сніданку або швидкого перекусу протягом дня. Його родзинкою є те, що для приготування піци не потрібно її довгий запікання в духовій шафі або тривала робота з тестом. Смак нагадує класичну піцу.
Для приготування знадобляться:
- кабачок середнього розміру – 1 штука;
- куряче яйце – 1 штука;
- борошно пшеничне – 4 столові ложки;
- сіль і чорний перець за смаком.
Для начинки:
- сир тертий – 30 – гр;
- ковбаса салямі – 10 гуртків;
- помідор – 1 штука;
- цибуля ріпчаста — 1/4 штуки;
- свіжа зелень.
Важливо! Інгредієнти для начинки можуть бути змінені за смаком готує. До кабачкової піці відмінно підходить моцарела з томатами і базиліком, і поєднання різних видів сиру, і печериці, і бекон.
Для соусу:
- кетчуп томатний – 2 столові ложки;
- сметана 15% жирності – 1 столова ложка.
Це найпростіший варіант соусу «на швидку руку». Його можна вдосконалити, додавши сметану, тертий сир або табаско.
Кабачкову піцу приготувати дуже просто:
1. Кабачок вимити, очистити від шкірки і розрізати вздовж на 2 частини. Якщо багато насіння, витягти їх. Якщо овоч молодий, можна використовувати його цілком.
2. Натерти кабачок на крупній тертці. Залишити на 5-10 хвилин, щоб овоч виділив сік. У цей час підготувати начинку.
3. Натерти сир, нарізати кубиками помідор, дрібно нашаткувати цибулю і зелень. Відкласти в сторону до потрібного часу.
4. Віджати і злити кабачковий сік, щоб тісто не вийшло занадто рідким.
5. До натертому овочу додати борошно і спеції. Добре розмішати.
6. Ввести збите куряче яйце і розмішати.
7. Добре розігріти сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії.
8. Викласти рівним шаром кабачкове тісто. Його висота повинна вийти 2-3 сантиметри.
9. Обсмажити кабачкову коржик з одного боку до утворення рум’яної кірочки і повного затвердіння поверхні. Потім акуратно лопаткою перевернути.
10. На підсмажену сторону нанести підготовлений соус, викласти салямі, цибулю і томати. Зверху посипати сиром і накрити кришкою.
11. Блюдо томити на повільному вогні 5-7 хвилин, щоб низ піци затвердів, а сир розплавився. Потім зняти з вогню, перекласти на тарілку і щедро прикрасити свіжою зеленню.
Піца виходить легкою і не жирною. Вона сподобається і в гарячому, і в холодному вигляді. Приготування займає не більше півгодини.
Кабачкова піца може стати чудовим блюдом для малюків. Щоб зробити її дієтичної, слід прибрати зі складу ковбасу, кетчуп і гострі спеції.
Овочеві деруни з сиром
Деруни – варіант класичних кабачкового оладок, тільки більш ситний. Для їх приготування знадобиться:
- середній кабачок – 1 штука;
- картопля – 2 штуки;
- тертий сир – 30 гр;
- борошно пшеничне – 4 столових ложки;
- яйце куряче – 1 штука.
Процес приготування:
1. Кабачок почистити і звільнити від насіння.
2. На крупній тертці нашаткувати картоплю, кабачок і сир.
3. До овочів додати яйце і борошно, добре розмішати до утворення густої тягучої маси.
4. Вмішати В тісто натертий сир.
5. Додати дрібно нарізаний зелений лук, кріп і будь-які спеції.
6. На добре розігріту сковороду налити соняшникову олію. Сформувати деруни: на одну корж йде 2 столові ложки маси.
7. Обсмажити деруни по 1 хвилині з кожної сторони.
Любителі гострого можуть додати в тісто для дерунів дрібно натерту цибулю або часник. Овочеві деруни приємні і холодними, і теплими. З цим блюдом добре поєднується сметанно-часниковий соус.
Літо – прекрасний привід зробити кабачки частим гостем обіднього столу. Рецепти, що включають в себе цей овоч, відрізняються швидкістю і простотою у приготуванні. Любителі експериментів поєднують кабачки з незвичайними приправами і соусами – і це того варто! Щоб страви радували, потрібно вибирати стиглі плоди без ознак зовнішніх пошкоджень. Приємного апетиту!