Доброго часу доби!
Поспішаю швидше поділитися з вами новими для мене рецептами заготовок на зиму. І на черзі незвичайний варіант консервації болгарського перцю. Зазвичай ми його маринуємо або пускаємо в різноманітні салати. Але в цій статті ми його будемо смажити!
Зізнаюся чесно, для мене цей варіант став відкриттям. Заготівля абсолютно нова для нас. І виявилася дуже смачною.
Отже, суть в тому, що цілий перчик обсмажується в маслі до готовності і маринується в банках зі спеціями. В результаті у вас виходить ароматна закуска. Підходить в якості добавок до вареної картоплі або шашликів. Так само просто смачно поїсти вприкуску з хлібом.
Варіантів консервації всього два. З пастеризацією і без неї. Детально опишу всі варіанти, щоб не виникало питань.
Які перці брати? Та будь-які цілі і без пошкоджень. Важливо відсортувати плоди і прибрати всі підгнилі і діряві. До солодких сортів можна додавати гіркі. Або зробити заготовку тільки гостру або тільки з болгарського перцю. Це вже на ваш смак. Ми гостре їмо мало і рідко, тому частіше використовую тільки солодкі сорти.
Нагадаю, що консервація любить чистьох. Тому баночки потрібно промити содою і чистої нової губкою. Потім простерилізувати так, як ви звикли. Як прожарити тару в духовці або мікрохвильовій печі, докладно описано тут. Кришки або кип’ятимо в воді хвилин п’ять, або ошпарюємо окропом перед закачуванням.
Смажений в олії перець з часником і без стерилізації – рецепт на літрову банку
Почнемо з найпоширенішого рецепта. Кількість інгредієнтів не вказано на обсяг літрової банки. Або ви можете взяти 2 пів літрові, якщо готуєте вперше і на пробу.
Кількість болгарського перцю не вказую, бо воно дуже індивідуально. Залежить від розмірів і довжини плодів.
Для краси можна взяти плоди різних кольорів. Так закуска в банку буде виглядати яскравіше і апетитніше.
Візьмемо на 1 літрову банку:
- болгарський перець,
- 1 ч. л. солі,
- 40 г цукру,
- 40 мл 9% оцту,
- 2 часникових зубки,
- соняшникова олія для смаження.
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати основний інгредієнт. Перебираємо плоди і прибираємо пошкоджені або зіпсовані.
Ті, що годяться в харч, промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками. Нам важливо максимально обсушити овочі. Інакше при обсмажуванні вода почне стріляти, стикаючись з розпеченим маслом.
Чистити плоди не потрібно, смажити їх будемо цілком. Насіння в процесі термічної обробки стануть м’якими, а також сильно розкриють свій аромат і передадуть його закуски.
Якщо у вашого врожаю залишилися довгі хвостики, їх краще підрізати. При цьому намагаємося не пошкодити саму м’якоть.
Крок 2. У глибоку сковороду наливаємо трохи олії і розжарюємо його. Якщо відразу наллє багато масла, то при обсмажуванні вона почне бризкати і забруднить всю кухню.
Викладаємо обсушенный перець і обсмажуємо його з двох сторін до моменту, коли він повністю стане м’яким. Нагрівання плити краще знизити до середнього або мінімального. Обсмажувати потрібно під закритою кришкою!
Крок 3. За цей час ми встигнемо промити і простерилізувати тару і кришки для консервації.
Потім відразу зі сковороди подцепляем перці вилочкою і перекладаємо їх вертикально в банки.
Плоди стали м’якими і легко утрамбовували ложкою. Допомагаємо ложкою, щоб з плодів вийшов повітря.
Як утрамбуємо половину банки, видавлюємо всередину через часниковий прес 1 зубок.
Потім доповідаємо перці до верху тари і додаємо ще один подрібнений часниковий зубок.
Тепер вводимо добавки.
У литровку всипаємо цукор і сіль. Вливаємо потрібну кількість оцту. І, щоб заповнити всі можливі порожнечі, зверху доливаємо крутий окріп так, щоб він трохи перелився через край. Зсередини банки можуть почати виходити бульбашки. Почекаємо, коли булькання закінчиться і закатуємо заготовки стерильними кришками.
Перегорнемо консервацію догори дном і укутаем її ковдрою для самостерилизации залишковим теплом. Через добу прибираємо закуску на зберігання. Вона відмінно стоїть і при кімнатній температурі вдалині від джерел обігріву.
Болгарський перець на зиму, смажена цілком з плодоніжкою на сковороді
Тепер рецепт з додаванням яблучного оцту і невеликої кількості прянощів. Виходить більш насичений і яскравий аромат.
При бажанні можна вести зелень.
На 0,5 літрову банку візьмемо:
- смажений перець,
- 1,5 ст. л. цукру,
- 0,5 ч. л. солі,
- 50 мл 5% яблучного оцту,
- 4 часникових зубки,
- 0,5 ч. л. горошин запашного і чорного перцю,
- 0,5 ч. л. коріандру.
Крок 1. Починати консервацію будемо з підготовки перців. Їх ретельно перебираємо і промиваємо. Не дуже коротко обрізаємо плодоніжку. Плоди не ріжемо, залишаємо цілими.
Крок 2. Приступаємо до термічній обробці овочів. У глибокій сковороді розігріваємо олію. Знижуємо нагрівання до мінімального. Викладаємо плоди і обсмажуємо їх під кришкою по п’ять хвилин з кожного боку. Час приготування вказано приблизний і залежить від розміру плодів і вибраного режиму плити. Маленькі і не м’ясисті приготуються раніше.
Визначаємо готовність по м’якості перців. До речі, перевертати їх дуже зручно кулінарними щипцями.
Крок 3. В промиті і стерильні банки викладаємо перший шар плодів. Вони стали м’які і легко утрамбовували. На них додаємо суміш запашного і чорного перцю з коріандром.
Сюди ж пропустимо через прес 2 часникових зубки і продовжуємо утрамбовувати овочі до верху банки. Щоб увійшло більше овочів і заодно вийшов повітря, придавлюємо їх ложкою.
Зверху в тару викладемо ще подрібнені 2 зубчики часнику. Додамо сіль і цукор для смаку. І оцет для довгого зберігання.
І доливаємо окропу до самого верху, щоб повністю заповнити всі можливі порожнечі в банку.
Укупориваем ємність стерильною кришкою і в перевернутому вигляді відправляємо «під шубу» на добу. Потім прибираємо на зберігання.
Кращий рецепт заготівлі смаженого перцю з зеленню в маринаді (Пальчики оближеш!)
Тепер спробуємо маринад з додаванням зелені. Сюди краще підходить петрушка. Вона також віддає свій аромат маринаду. Її стебла можна подрібнити, а можна використовувати в цілому вигляді.
Важливо не забути її ретельно промити і обсушити перед тим, як відправити в консервацію. Також виходить дуже смачно!
На обсяг 1 л банки візьмемо:
- болгарський перець,
- 3 часникових зубки,
- 1 ч. л. солі,
- 1 ст. л. оцту,
- 1 ст. л. цукру,
- 2 гілочки петрушки.
Крок 1. Підготовка овочів йде стандартна. Перебираємо, промиваємо й обсушуємо. Для кращого проникнення маринаду по периметру кожного перцю робимо проколи вилкою.
Промиваємо гілочки петрушки і також даємо їм повністю висохнути.
Крок 2. У глибоку сковороду наливаємо невелику кількість олії і розігріваємо його. Викладаємо перчинки і обсмажуємо з кожної сторони до м’якості. Готувати треба під закритою кришкою.
Крок 3. У сухі стерильні банки на дно викладемо стебла петрушки. Чи її можна подрібнити, це не так важливо і не позначиться на смаку.
Далі всередину додамо дрібно порубаний часник і перекладаємо гарячі перці, укладаючи їх дуже щільно один до одного. Наверх заповненої банки всипаємо цукор з сіллю. І вливаємо оцет.
Так само для того, щоб повністю заповнити порожнечі всередині овочів і між ними, в банку вливаємо крутий окріп.
Чекаємо, коли поверхня води перестане булькати і тоді укупориваем заготовки на зиму. Остигати їх залишимо в перевернутому на кришку стані. Бажано укутати консервацію рушником і залишити на добу.
Гострий перець, смажений в олії з часником в банках: цицак по-вірменськи
Тепер приготуємо дуже гостру закуску. Для цього візьмемо тільки гіркий перець і заправку до нього.
Подібна заготовка має коріння з вірменської культури, де люблять гостру їжу. І полюбилася по всьому світу за свій аромат і смак.
Щоб убезпечити себе від попадання кислот на слизову, працювати краще в рукавичках!
Також в цьому рецепти ми не будемо використовувати окріп, як у попередніх. Маринувати плоди будемо в часниковою заливці.
Візьмемо:
- 1,5 кг гострого перцю,
- 1,5 головки часнику,
- 5 ч. ложок оцту 9%,
- 1 ч. ложку солі,
- 3 ч. ложки цукру.
Крок 1. Перець промиваємо і ретельно витираємо. Обрізаємо хвостик так, щоб плід залишався закритим. Але при цьому не утворювалася дірка.
Щоб при обсмажуванні він менше вибухав і швидше готувався, проколюємо перець в декількох місцях зубочисткою.
Крок 2. У глибокій сковороді раскалим невелику кількість олії. Викладемо плоди і прикриємо їх кришкою. Інакше масло почне стріляти і потім доведеться відмивати всю кухню і лікувати опіки.
Обсмажуємо плоди з двох сторін. Готовність визначаємо за зовнішнім виглядом. Перець повинен стати м’яким, покритим невеликий скоринкою. Його часто потрібно перевертати, щоб шкірка і м’якоть не пригоріли.
Крок 3. Готуємо заправку. У миску пропускаємо через прес часник. До нього вливаємо оцет. Для смаку додати сіль і цукор. За бажанням сюди можна ввести рубану зелень. Заправку добре перемішуємо, щоб кристали повністю розчинилися.
Крок 4. На дно чистої банки викладаємо столову ложку заправки. Потім шар м’яких перчиком. Намагаємося їх щільно притискати один до одного.
Потім знову пару столових ложок заливки і знову плоди до самого верху ємності. Залишилася заправку рівномірно розподіляємо по банкам.
Прикриваємо їх стерильними кришками і приступаємо до стерилізації.
Крок 5. На дно широкої каструлі постелити рушник. Виставив на нього заготовки. Всередину каструлі наллємо теплу воду до рівня плічок тари. Включаємо нагрівання. З моменту закипання стерилізуємо 7 хвилин. Пів літрові банки стерилізуємо 10 хвилин, літрові – 13-15.
Воду в заготовку ми не додаємо, тому що в процесі стерилізації з перців виділиться сік і він заповнить можливі порожнечі.
Потім по черзі виймаємо баночки з окропу і укупориваем їх стерильними кришками. Перевертаємо кожну заготовку догори дном і закутуємо рушником. Після повного охолодження, консервацію можна прибирати на зберігання.
Смачний рецепт смаженого перцю з підливою з помідор
Можливо, вас пригощали смаженим перцем в томатній підливі. Частіше це повноцінний обід або вечерю. Але його можна з успіхом закатати на зиму. Або заморозити у морозильній камері, використовуючи звичайні пластикові контейнери.
Докладний опис процесу приготування видно на відео. Швидше натискайте на кнопку відтворення. Бажаю приємного перегляду.
Інгредіентний склад:
- 6 перців,
- 8 часникових зубчиків,
- 800 г помідор,
- 5 ст. л. рослинної олії,
- 1 ч. л. солі,
- 2 ч. л. цукру.
Тепер давайте підведемо підсумок і детальніше зупинимося на нюансах приготування смаженого перцю.
По-перше, даємо плодам повністю обсохнути. Інакше волога, що скупчилася на поверхні, почне стріляти, зустрівшись з розпеченим маслом.
По-друге, щоб не забруднити кухню і не обпектися готувати потрібно в глибокій сковороді і під кришкою. При цьому бажано, не перевертати кришку, коли відкриваєте сковороду. Інакше конденсат зсередини почне капати в масло і воно буде стріляти.
По-третє, краще подстрховаться і простерилізувати банки і кришки. У стерильних ємностях заготовки зберігаються довго.
По-четверте, приділіть увагу самостерилизации консервації. Для цього, закатані банки потрібно заховати «під шубу» на добу.
По-п’яте, рецепти можна урізноманітнити, якщо ввести нові добавки. Приміром, використовувати зелень, прянощі або зробити суміш з солодкого та гострого перцю.
По-шосте, Плоди потрібно добре притискати ложкою, щоб з них виходив повітря, інакше він може «підірвати» банку.
Ось і всі основні нюанси. Бажаю приємного апетиту.