Вітаю Вас!
Болгарський перець і молода капуста часто підходять в один час. І це прекрасно. Ми зберемо врожай і приготуємо чудові заготовки з комбінації цих двох овочів. За бажанням можна вводити добавки у вигляді приправ, прянощів. Часто додають зелень або інші сезонні плоди. Але основа тут одна.
У якому вигляді може бути приготована ця консервація? Самий простий і швидкий варіант – салат з маринованих плодів. А можна зробити начинку з капусти і нафарширувати нею перці. Так, у такому вигляді вони також чудово збережуться на зиму. Деякі господині замість звичайного маринаду використовують томатну заливку, так теж виходить смачно! Давайте детальніше поговоримо про кожному способі приготування.
Також приділю увагу термічної обробки за допомогою пастеризації. Якщо ви зберігаєте заготовки в холодильнику всю зиму, то її можна не робити. В інших випадках, обов’язково або трохи проварити овочі, або простерилізувати в банках.
Про самих інгредієнтах. Перці краще використовувати різних кольорів. Вони ефектніше виглядають в банку. Але на смак їх колір ніяк не відбивається.
Капусту треба брати визріла, у неї внутрішня частина буде не зеленуватою, а білої. Тоді вона довго не втратить свою хрусткость в процесі маринування. А це важливо.
Моркву і цибулю додаються за бажанням. Якщо ви забираєте їх з рецепту, тоді перерахуйте решту овочів.
Ну і нагадаю, що в будь консервації 50% довгого зберігання йде за рахунок чистих стерильних банок і кришок. Тому не соромимося промивати їх содою і прожарювати в духовці або мікрохвильовій печі. Кришечки краще обшпарити окропом або 5 хвилин прокип’ятити.
Якщо у вас великий урожай, можна ще зробити лечо на зиму.
Болгарський перець з капустою в банках на зиму без стерилізації
Почнемо з одного з найбільш простих варіантів консервування. І мова піде про салат. Адже немає нічого простішого, ніж покришити інгредієнти і змішати їх. Причому пропорції продуктів ви можете змінювати під себе. Звичайно, при цьому дотримуючись загальна вага продуктів.
У цьому рецепті ми обійдемося без стерилізації, але не обійдемося без термічної обробки овочів. Правда варити їх будемо всього 4 хвилини з моменту закипання. За цей час вони не встигнуть втратити свою хрусткость і пружність. Але основні бактерії встигнуть загинути.
Візьмемо:
- 1,5 кг білокачанної капусти,
- 1 кг моркви,
- 1-1,2 кг солодкого перцю,
- 1 кг цибулі,
- 150 г цукру,
- 70 г солі,
- 150 мл олії,
- 3-4 ч. л. есенції 70% або 8-90 мл 9% оцту.
Крок 1. Починаємо консервацію з підготовки овочів. Першим ділом очистимо качан від верхніх листків і весь дрібно нашинкуем. Для зручності зручно використовувати спеціальний шинкувального ніж або насадку комбайна.
Очищену моркву натираємо на крупній стороні терки, також можна використовувати тертці для корейських салатів. Очистимо цибулини від лушпиння і поріжемо півкільцями.
Перець очистимо від серцевин і накрошим тонкою соломкою. При бажанні можна ще додати помідори.
Овочі ретельно перемішуємо руками. Можна трохи прим’яти шматочки, щоб почав виділятися сік.
Тепер потрібно ввести смакові добавки. Сьогодні це сіль і цукор. Також вливаємо олію. В рецепті використовувалося соняшникова без запаху.
Перемішуємо масу.
Крок 2. Встановимо миску з шматочками на нагрів. З моменту закипання почнемо проварювати їх рівно 4 хвилини. Готувати будемо при постійному помішуванні, щоб верхня частина овочів теж встигла прогрітися і обеззаразиться.
Потім вимикаємо нагрівання і вводимо оцет.
Крок 3. Приступаємо безпосередньо до самої консервації. Перекладаємо гарячий салат в стерильні банки, німого приминаючи овочі, щоб більше увійшло. У порожнечі наллємо виділився маринад і сік, наповнюючи ємність до самого верху. Краще, якщо рідина навіть трохи витече через шийку.
Потім ретельно укупориваем ємності і в перевернутому стані відправимо їх «під шубу» для самотерилизации. Нехай повністю охолонуть, потім можна сміливо спускати заготовки на зберігання.
Рецепт приготування перцю з капустою і медом на зиму
Тепер ми не будемо маринувати і проварити овочі. Ми їх будемо заквашувати. Квашені перці з капустою виходять дуже хрусткими і ядреными. Їх смак дуже багатьом подобається. Звичайно, це не настільки швидко в приготуванні, як звичайне маринування. Але спробувати варто однозначно.
До вказаних продуктів можна вводити кисло-солодкі яблучка.
Інгредієнти на 1,5 літрову банку:
- 1 ч. л. солі без гірки,
- 1 ч. л. меду,
- 1 качан капусти (залежить від розміру качана),
- 2 великі морквини,
- 4 болгарських перцю,
- вода.
Крок 1. Підготовка сама звичайна. Очищаємо і натираємо моркву. Очищений перець подрібнюємо соломкою, а качан тонко шаткуємо.
Змішуємо всі шматочки і акуратно перемішуємо їх. Намагаємося не жамкать і не тиснути овочі.
Крок 2. Перекладаємо масу в стерильну банку. Трохи приминаем їх рукою чи ложкою, щоб шматочки щільно лягли. Так начинки увійде більше.
На поверхню овочів додаємо сіль. І заповнюємо порожнечі звичайною чистою і прохолодною водою до верху.
Ставимо ємність в широку тарілку, в яку буде стікати зайва рідина в процесі бродіння.
Далі нам потрібно трохи прикрити овочі, при цьому залишити доступ кисню. Тому кладемо жерстяну кришечку від банок меншого обсягу. А на поверхню як грузика встановимо камінчик або чарочку.
Залишаємо заготівлю бродити при кімнатній температурі на два дні.
Крок 2. За цей час в миску витекло багато розсолу. На поверхні капусти бульбашки, видно, що вона блукала.
Зливаємо цей розсіл в каструльку, до нього додаємо рідина з банок.
І тепер настала черга меду. Розводимо його злитою рідини до повного розчинення.
Знову заливаємо цю заливку в банку так, щоб рідина повністю покрила овочі. Якщо на поверхні залишаться шматочки, вони можуть почати пліснявіти. Нам це не потрібно.
Крок 3. Щільно укупориваем квашені овочі стерильної пластмасовою кришкою і ставимо в прохолодне темне місце.
Якщо овочі повністю занурені в розсіл, вони дуже довго зберігаються і не псуються.
Перці, фаршировані капустою, в маринаді – рецепт пальчики оближеш
Тепер будемо фарширувати перці. Але не м’ясним фаршем, як багато люблять, а капустяним. Виходить дуже смачна, красива і акуратна закуска. До речі, мало хто з господинь робить так, тому є можливість відзначитися і всіх здивувати.
Візьмемо:
- 1 кг капусти,
- 2 кг болгарського перцю,
- 3 цибулини,
- 300 г моркви,
- 4-5 часникових зубков,
- 5-6 горошин чорного перцю в кожну банку,
- 20 р петрушки.
В маринад на 2 літри води візьмемо:
- 2 ст. л. солі,
- 200 г цукру,
- 180 мл 9% оцту,
- 100 мл рослинного масла.
Крок 1. Петрушку потрібно промити і повністю обсушити. Тільки після цього дрібно нарубим зелень.
Моркву натираємо на тертці, а цибулю нарізаємо півкільцями. Якщо головки дуже великі, тоді можна їх подрібнити сильніше.
Перець акуратно вичищаємо від перетинок і серединки. Намагаємося не пошкодити м’якоть.
Капусту дрібно нашинкуем. В неї додамо моркву і цибулю. Всі перемішаємо. Додамо до цього «фаршу» кашку з передавленного часнику і при бажанні пару кілець пекучого перцю.
Крок 2. Тепер щільно начиняємо масою перці. Коли наповніть їх все, переходимо до банків.
На дно викладемо горошини чорного перцю. І щільно наповнюємо ємність фаршированими плодами.
Крок 3. Готуємо маринад. У двох літрах води розчинний сіль і цукор. З моменту закипання проваримо його пару хвилин. Потім додамо оцет і масло. Проваримо заливку 1 хвилину і вимикаємо нагрівання. Наповнюємо заготовки киплячим маринадом до самого верху.
Якщо у горлечка ємності залишилося вільне місце, то його можна заповнити залишками начинки.
Крок 4. Приступаємо до стерилізації. У каструлі з широким дном потрібно застелити дно рушником. На нього виставляємо заготовки, прикриті кришками. Всередину каструлі вливаємо теплу воду. З моменту закипання стерилізуємо 1,5 літрові банки 30 хвилин. Літрові – 20 хвилин.
Потім укупориваем їх кришками і відправляємо на самостерилизацию «під шубу».
https://youtu.be/ddjPbH5Zmm4
Через добу консервацію можна прибирати на зберігання.
Маринована капуста з болгарським перцем, цибулею і морквою швидкого приготування
Цей рецепт маринованих перців з капустою я теж вважаю досить швидким. Все тому, що знову овочі змішуються разом у вигляді салату. Тільки ми їх не будемо проварювати окремо, а простерилизуем в банках.
Кількість овочів можете брати будь. Головне розрахувати маринад для них. Тому він дається на 1 літр води.
На 1 літр води візьмемо:
- 200 г цукру,
- 1 ст. л. солі,
- 100 мл. оцту 9%,
- 100 мл рослинного масла,
- часник,
- 5 горошин чорного перцю,
- 1 лавровий лист.
Приблизне співвідношення інгредієнтів:
- 2 кг капусти,
- 300 г перцю,
- 300 г моркви.
Крок 1. Підготовку зробимо дуже швидко. Промиті і обсушені овочі швидко подрібнити. Качани і моркву шаткуємо. Перець нарізаємо тонкою соломкою. Змішуємо всі шматочки в одній мисці.
Крок 2. Наповнюємо стерильні банки салатом. Трохи утрамбовуємо його, щоб маринаду увійшло менше, а більше овочів. На дно кожної ємності кладемо по парі часникових зубков. Для посилення аромату можна їх нарізати пластинками.
Крок 3. Окремо зваримо маринад. У літрі води розчинний сіль з цукром. Додамо масло і поставимо маринад на максимальний нагрів. Сюди ж додамо лавровий лист і приправу. Як рідина закипіла, вимикаємо нагрівання і вводимо оцет.
Крок 4. Заливаємо ємності маринадом до самого верху. Прикриваємо стерильними кришками.
Приступаємо до стерилізації. На дно широкої каструлі покладемо рушник. На нього виставимо заготовки. Всередину між ними наллємо теплу воду до рівня плічок банок. З моменту закипання стерилізуємо об’єм 1,5 літра 20 хвилин. 2 літра — 25 хвилин.
Потім акуратно виймаємо консервацію і укупориваем її кришками. Ставимо на шийку і закутуємо ковдрою. Через 12 годин прибираємо на зберігання.
Капуста з перцем в томаті, виходить дуже смачно
Тепер докладніше про незвичайний варіант заготовки фаршированих перців з тушкованою капустою. Вся ця смакота заливають томатним соусом. Така закуска може використовуватися як самостійне блюдо, так і в якості добавок. Вона поєднується з картоплею, м’ясом і з усіма крупами. Виходить смачно і універсально.
Рецепт на 3 кг перців:
- 1 банка томатної пасти (850 м),
- 5 великих цибулин,
- 1,5 кг свіжої моркви,
- 0,5 кг капусти,
- 300 мл рослинного масла,
- 50 г солі в фарш.
Заливка:
- 100 г цукру,
- 50 г солі,
- 12 горошин запашного перцю,
- 12 горошин чорного перцю.
Крок 1. Очищаємо промитий болгарський перець від внутрішніх перетинок і насіння. Цибулю подрібнюємо півкільцями. А цибулю і моркву дрібно шаткуємо.
У сковороду наливаємо олію, обсмажуємо моркву до м’якості. Потім додамо цибулю і капусту. Ретельно перемішуємо і тушкуємо до м’якості. Для смаку потрібно додати 50 г солі і ретельно вимішати її в овочі.
Крок 2. Готуємо заливку. В 2 літри води вводимо томатну пасту. Розчиняємо її. Додаємо сіль і цукор і горошини перцю.
Каструлю з маринадом ставимо на максимальний нагрів і після закипання варимо 10 хвилин. В томатній пасті багато кислоти, тому оцет вводити не будемо.
Крок 3. Починаємо тушкованими овочами перці. Намагаємося щільно утрамбувати начинку. Вона м’яка і легко піддається утрамбування.
І збираємо заготовку. На дно банки виливаємо пару столових ложок томатного соусу. Потім викладаємо фаршировані плоди. Заливаємо ємність до самого верху, притискаючи овочі. Намагаємося, щоб усередині не залишалося порожнеч. Банку можна навіть потрясти або легенько постукати нею об стіл.
Крок 4. Приступаємо до стерилізації. В її процесі овочі стануть м’якше, щільніше осядуть і вивільниться непотрібний повітря.
На дно широкої каструлі викладемо рушник. На нього виставимо наповнену тару. Зверху її прикриємо стерильними кришками.
Всередину каструлі наллємо теплу воду до плічок банок і включимо нагрівання. З моменту закипання води, потрібно стерилізувати овочі 40-60 хвилин.
Потім заготовки потрібно акуратно дістати з гарячої каструлі і ретельно закупорити кришкою. Перегорнемо консервацію догори дном і залишимо так остигати на добу, укривши ковдрою.
Цвітна капуста з болгарським перцем, маринована з оцтом
Солодкий перець поєднується не тільки з білокачанної капустою, але і з кольоровою. Для різноманітності подивіться рецепт приготування у форматі відео. Господиня дуже докладно описує кожен свій крок. Список інгредієнтів буде під відео.
Приємного перегляду!
Інгредієнти:
- цвітна капуста,
- болгарський перець,
- перець гострий Чилі,
- часник — 3 зубчики,
- лавровий лист.
В маринад на 1 літр води візьмемо:
- 1 ст. л. солі,
- 2 ст. л. цукру,
- 1 ст. л. оцту 9%,
- суміш перців.
Дякую вам за увагу. Нагадаю, що ці два основних інгредієнтів відмінно поєднуються між собою, як в свіжому, так і тушкованому вигляді. Вони рівномірно просочуються маринадом. А також приємно хрумтять в ароматних салатах. Дуже раджу.