У кожної господині є свої перевірені рецепти приготування маринованих огірків на зиму. Але якщо ви вперше вирішили їх приготувати або хочете вдосконалити свої кулінарні навички, то варто взяти на замітку запропоновані перевірені рецепти.
В цілому процес приготування не складний, головне враховувати всі нюанси. Всі інгредієнти потрібно розраховувати залежно від кількості банок та їх обсягу. Нагадаю, що ми вже готували з вами солоні огірки на зиму і в пакеті з кропом і часником за 5 хвилин. А ще пробували цікавий рецепт на мінеральної води з газом і у вас були дуже хороші відгуки!
Огірки мариновані на зиму – хрусткі в банках
Смачні та хрусткі мариновані огірки готуються легко. Вже через півтора-два місяці вони будуть готові до вживання.
Інгредієнти:
Маринад на 1 літр води:
- Сіль з гіркою – 40 г
- Цукор з гіркою – 30 г
- Оцтова есенція (70%) – 10 мл
На літрову банку:
- Огірки – 600 г
- Вишня – 2 аркуша
- Лист хрону
- Смородина – 2 аркуша
- Стебло і парасольку кропу
- Часник – 2-3 зубчики
- Гілочка естрагону (не обов’язково)
- Лавровий лист – 1 шт.
- Шматочок гіркого перцю
- Запашний перець – 2-3 шт.
- Чорний перець – 5-6 шт.
- Коріандр – ½ ч. л.
- Гвоздика – 1-2 бутона
- Гірчиця – ½ ч. л.
Приготування:
1. Огірки промити під водою, замочити в холодній воді на пару годин.
2. У цей час можна зайнятися підготовкою банок. Зазвичай беруть банки об’ємом 1-1,5 літра. Але можна використовувати тару більшого обсягу. Банки потрібно добре промити, стерилізувати їх не потрібно.
3. Для маринування потрібні листя хрону і смородини, стебла і парасольки кропу, гілочки естрагону і вишні.
4. Крім цього потрібно взяти гострий перець і часник. Перець потрібно порізати.
В якості спецій можна взяти лавровий лист, гірчичні насіння, чорний і запашний перець, кардамон і гвоздику.
5. На дно кожної банки класти листя хрону, порізаний кріп. Треба брати якомога більше кропу, так як він надає огіркам приємний смак і аромат. Додати гілочки естрагону. Також кладемо по 2 листочка вишні і смородини – вони зроблять огірки хрусткими.
6. На кожну банку покласти пару зубчиків часнику. Якщо любите гостре, то можна додати гострий перець. Покласти по одному лавровому листу, по 3 горошини запашного перцю, по 5 горошин чорного перцю, по 2 бутона гвоздики, по пів чайної ложки коріандру і насіння гірчиці (є).
7. Щільно закласти в банку огірки. Залити крутим окропом, прикрити кришками і залишити на пів години.
8. Після злити воду. Краще це робити через сито, щоб якщо попадуться насіння, їх можна було легко зібрати і покласти назад у банку.
9. У каструлю з чистою водою (3 літри) додати 3 ст. л. харчової солі, 3 ст. л. цукру. Добре перешкодити, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після закипання додати оцтову есенцію (1 десертна ложка на 1 л води). Зменшити вогонь і залишити прокипіти.
10. Отриманий маринад наливаємо у банки до країв. Накрити кришками (їх потрібно заздалегідь прокип’ятити) і можна закочувати.
Перевернути банки догори дном, поставити на рушник і залишити до повного охолодження. На це піде близько доби. Тепер їх можна прибирати на зберігання в льох, підвал.
Мариновані огірки на зиму – дуже смачні, солодкі
Мариновані огірки з часником виходять настільки смачними, що хочеться з’їсти відразу всю банку. Приготування не доставить турбот.
Для цього потрібно (на три літрові банки):
- Огірки – 2 кг
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 200 г
- Оцет 6-9% — 200 мл
- Часник – 6 зубчиків
Приготування:
1. У каструлю налити літр води. Додати сіль, цукор, оцет. Добре розмішати, поставити на вогонь, довести до кипіння. Вимкнути плиту, дати розсолу охолонути до кімнатної температури.
2. Промити банки, простерилізувати. У кожну банку покласти 2 зубчики часнику і можна щільно закладати огірки. Можна заливати готовим розсолом.
3. Поставити банки в каструлю, закрити кришками. Залити водою. Поставити на вогонь на 7 хвилин, поки огірки не змінять колір.
Закатати кришками, поставити банки на стіл в перевернутому вигляді, накрити рушником. Залишити до повного охолодження.
Зберігати можна навіть при кімнатній температурі.
Рецепт маринованих огірків на 1 літрову банку без стерилізації
Мариновані огірки можна готувати без стерилізації. Це дуже простий спосіб, який подобається всім господиням.
Інгредієнти (на три літрові банки):
- Огірки – 1,5 кг
- Парасольки кропу
- Листя вишні, смородини, хрону
- Часник
- Перець чилі і перець запашний
- Гвоздика
- Перець чорний
- Естрагон
- Лавровий лист
- Насіння гірчиці
- Оцет 9% — 2 ст. л. на банку
Маринад (на 1 л води):
- Цукор – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Покрокове приготування:
1. Залити огірки на 5 годин холодною водою.
2. У літрову банку покласти парасольку кропу, кілька листя вишні, смородини, хрону.
3. Додати духмяний перець, лавровий лист, зубчик часнику, трохи перцю чилі (за бажанням).
4. Тепер можна щільно викладати огірки. Залити гарячою водою, накрити кришкою. Залишити на 10 хвилин.
5. Злити воду і знову залити окропом.
6. Півтора літри води, поставити на вогонь, додати 2 ч. л. гірчиці, гвоздику, по чайній ложці естрагону, чорного перцю, 1,5 ст. л. солі, 5 ст. л. цукру. Добре перешкодити, довести до кипіння.
7. Злити воду з огірків. Додати в кожну банку по 2 ст. л. оцту. Тепер можна заливати розсолом. Добре закрити кришки, накрити ковдрою, залишити до повного охолодження.
Як бачите в цьому рецепті досить багато спецій, завдяки чому огірочки виходять надзвичайно смачні. При засолюванні огірків естрагон вносить свою лепту: він покращує їх смак, т. к. робить їх хрусткими. Сам естрагон при засолюванні не їдять, а от молоді верхівки пагонів, укладені на сир з чорним або сірим хлібом — це чудово!
Як маринувати огірки в банках для зберігання в квартирі
У тих, хто живе в квартирі, немає можливості зберігати соління в льохах і підвалах. На цей випадок є рецепт приготування маринованих огірків, які можна зберігати в квартирі.
Інгредієнти банку на 1 л.:
- Огірки
- Чорна смородина – 1-2 аркуша
- Вишня – 2 аркуша
- Часник – 2 зубчики
- Стебло хрону – 1 шт.
- Червоний гострий перець – 1 колечко з зернами
- Кріп – 1 парасольку
- Оцет 9% – 2 ст. л. (30 мл)
Для маринаду на 1 л.:
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль кам’яна – 2 ст. л. без великої гірки
- Лавровий лист – 2 шт.
- Чорний перець – 4 горошини
Приготування:
1. В стерилізовану банку покласти по 2 листочка чорної смородини і вишні, зубчик часнику, розрізаний навпіл, стебло хрону. Стебло хрону отримуємо відірвавши листочок від стеблинки. Нарізаємо стебло ножицями
2. Огірки замочити заздалегідь на 1 годину в холодній воді.
3. Можна укладати в банки огірки. Додати ще один розрізаний зубчик часнику, невеликий шматочок червоного перцю разом з насінням і кріп.
4. У ємність налити літр води, додати цукор, сіль, лавровий лист, чорний перець. Поставити на вогонь до закипання. Залишити прокипіти на пару хвилин.
5. Окремо закип’ятити воду, залити огірки. Це потрібно для того, щоб при зберіганні в квартирі огірки не вибухнули. Залишити на 5-7 хвилин під кришкою. Злити воду і знову повторити.
6. Залити готовим розсолом (повністю не заливати). Додати 2 ст. л. оцту. Тепер долити розсіл до кінця.
7. Накрити кришками і закатати. Перевернути банки і залишити до повного охолодження.
Дуже смачні, щільні, хрусткі і пряні огірочки виходять. Відмінно зберігаються при кімнатній температурі.
Солодкі мариновані огірки — рецепт на 1 літр води
За цим рецептом можна приготувати кисло-солодкі мариновані огірки. За смаком вони дуже схожі з магазинними. Бажано брати дрібні корнішони.
Інгредієнти 1 банку 800 гр.:
- Огірки
- Чорний перець горошком – 8 шт.
- Хрін – щіпка
- Кріп сушений – щіпка
- Часник 4 маленьких зуб.
- Насіння коріандру – 0,5 ч. л.
- Насіння гірчиці – 1 ч. л.
На 1 л води:
- Цукор – 7 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет 9% — 8 ст. л.
Поетапне приготування:
1. У кожну банку покласти 4 маленьких зубчики часнику, трохи хрону, сушеного кропу, 7 горошин чорного перцю, пів чайної ложки коріандру, чайну ложку насіння гірчиці.
2. Щільно укладати огірки в банку. Їх потрібно трохи проколоти ножем в декількох місцях, щоб вийшов весь повітря, щоб не було порожнеч. Залити окропом на 10 хвилин. Злити воду.
3. Тепер готуємо маринад. У каструлю з водою, додати цукор, сіль. Поставити на вогонь, довести до кипіння, додати оцет. Можна заливати огірки.
4. Закатати банки, перевернути, укутати до повного охолодження.
Вони чудово зберігаються в квартирі, не роздувається, не вибухає, не псується і не мутніє.
Хрусткі мариновані огірки швидкого приготування
Необов’язково чекати кілька місяців до повного приготування маринованих огірків. Їх можна приготувати набагато швидше. Всього 20 хвилин і огірки можна їсти або приготувати з них салат. Цей рецепт на зиму не підходить, але іноді і не хочеться чекати зими, щоб скуштувати цю чудову закуску.
Для цього потрібно:
- Огірки – 1 кг
- Кріп – 50 г
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – ½ ст. л. без гірки
- Часник – 5-6 зубчиків
- Рослинне масло – 3-4 ст. л.
Приготування:
1. Огірки промити, розрізати на довгі шматочки.
2. Кріп дрібно порізати.
3. Часник дрібно порізати або потерти на дрібній тертці або пропустити через прес. Всі інгредієнти складати в ємність, у якій буде подаватися салат.
Додати цукор, сіль, рослинне масло. Можна додати чорний перець. Усе ретельно перешкодити, залишити на 12-15 хвилин.
Легкий літній салат можна подавати до столу.
Це супершвидкий рецепт маринованих огірочків з часником і кропом, всього 3 інгредієнта і добре підібрана пропорція спецій забезпечує оригінальний і свіжий смак звичайних огірків. Цей рецепт на
Огірки мариновані з оцтом — рецепт на 3 літрову банку
Смак маринованих огірків можна зберегти на зиму. Є простий і швидкий рецепт приготування. Називається 3-6-9. І названий він так не для оригінальності, а щоб під час приготування заготовок не потрібно було щоразу заглядати до книги рецептів. 3 – це сіль, 6 – це цукор, 9 – це оцет. Ось і весь секрет, а тепер приступимо до приготування.
Необхідні продукти на 3-х літрову банку:
- Огірки – 1,5 кг
- Петрушка і кріп – по 2-3 гілочки
- Часник – 3-5 зубчиків (порізати часточками)
- Запашний перець – 5-7 горошин
- Болгарський перець середнього розміру – 1 шт. (нарізати скибочками)
- Лавровий лист – 2 шт.
- Листя смородини, дуба і вишні – по 2-3 шт.
- Хрін – 1 листок
Для маринаду:
- Вода – 1,5 л
- Цукор – 6 ст. л.
- Велика сіль – 3 ст. л.
- Оцет 6-9% — 9 ст. л.
Приготування:
1. Огірки помити, замочити на кілька годин.
2. У банку покласти часник, зелень і перець. Щільно укладати огірки.
3. Залити окропом на 15 хвилин, потім злити воду.
4. І знову виконати процедуру. Не новою водою, а брати злиту і, довівши до кипіння, знову заливати в банки.
5. На третій раз залити оцтом і готовим розсолом. Для приготування розсолу потрібна в каструлю з водою, яку ми зливали двічі, додати сіль і цукор, довести до кипіння, проварити ще кілька хвилин.
Закатати банки, перевернути, укутати і залишити до повного охолодження. До речі, такий маринад підходить і для помідорів, і для кабачків, та інших овочів. Він універсальний і ідеальний!
Огірки мариновані різані на зиму без стерилізації
Смачні мариновані огірки на зиму можна приготувати скибочками. Виходять такими ж смачними і хрусткими. Стерилізація не потрібна.
Інгредієнти (на чотири літрові банки):
- Огірки – 4 кг
- Цукор – 1 склянка
- Сіль – 40 г
- Рослинна олія – 1 стакан
- Оцет 9% — 1 стакан
- Часник – 3 зубчики
- Чорний мелений перець – 1 ст. л.
- Кріп і петрушка
Приготування:
1. Огірки помити, порізати скибочками.
2. У ємність з огірками додати всі інші інгредієнти, добре розмішати на залишити на 4 години, щоб з огірків вийшов сік.
3. По банкам розподілити огірки, залити їх утворився соком.
4. Закатати. Накрити чимось теплим.
Дуже просто і дуже смачно приготувати поживний салат на зиму.
Смачні огірочки мариновані в банках
У цьому рецепті огірки будуть закладатися в банки особливим чином. На вигляд виходить красиво і оригінально. Такі ж смачні та хрусткі. Дуже красиво і незвично!!! Люблю все креативне і ще раз здивую своїх гостей з цим рецептом. Все просто і зрозуміло.
Інгредієнти:
- Огірки
- Кріп і петрушка
- Часник – 2-3 зубчики на банку
- Болгарський перець
- Гіркий перець
Для маринаду (на 1 л води):
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет 9% — 30 мл
- Перець чорний горошком – 3-4 шт.
- Перець запашний – 3 шт.
- Насіння гірчиці – ½ ст. л.
Процес приготування:
1. Нарізати болгарський перець невеликими смужками.
Часник нарізати слайсами.
2. Огірки замочити в холодній воді на 1-2 години.
3. За допомогою овочечистки тонкими шарами нарізати огірки. Шкірку знімати не потрібно.
4. Банки потрібно простерилізувати, прокип’ятити кришки.
5. У банку покласти кріп, петрушку, зубчики часнику і трохи гострого перцю.
6. Беремо шматочок нарізаного болгарського перцю і закручуємо його у огірок. На вигляд нагадує рулетик. Ними потрібно заповнити всю банку.
7.Поставити кип’ятитися воду. Залити огірки окропом до країв. Накрити кришкою. Залишити на 10 хвилин, після чого злити воду.
8. Поставити на вогонь воду. Коли вона почне закипати, потрібно додати пів столової ложки приправи для маринованих огірків. Туди ж додати цукор, сіль.
9. Все ретельно розмішати, залишити прокипіти на 3 хвилини. Тепер можна гарячий готовий маринад заливати в банки. У кожну банку налити 40 мл оцту.
Банки повинні бути наповнені до країв. Можна закривати кришкою. Перевернути і укутати до повного охолодження.
Яка краса! Явно делікатес! Так незвично, красиво і оригінально, обов’язково пробуйте.