Куряче м’ясо одне з найпопулярніших на нашій кухні. Ми з вами вже готували з нього і перші, і другі страви, салати і закуски. А сьогодні в нашому меню курник з куркою та картоплею. Ми розглянемо кілька рецептів цих рум’яних і смачних пирогів.
Слід зауважити, що калорійність пирога в класичному виконанні становить 272,2 кКал. на 100гр. Однак, чим вишуканіше начинка і додаються в тісто інгредієнти, тим вище енергійна цінність страви. І не забувайте, що дріжджова основа, це одні калорії, а пісочна – інші. А в моїй підбірці рецептів знайдуться і ті, і інші варіанти.
Спочатку, судячи з назви, ці пироги випікали тільки з птахом. Сьогодні ж зовсім не обов’язково готувати курник з куркою. Можна використовувати різні види м’яса.До того ж сюди можуть додаватися інші інгредієнти: рис, гриби, сир і т. д.
Що ж стосується основи, вона буває різноманітною. Для приготування можна взяти пісочне, листкове або дріжджове тісто. Підійде для нашої випічки тісто на кефірі.
Традиційно, це їжу готували на пишні свята, наприклад, на весілля. Такий пиріг відрізняється великою кількістю начинки. Саме тому він виходить таким соковитим і дуже ситним. Ви готові створювати кулінарні шедеври? Приступаємо!
Класичний курник з куркою та картоплею (пісочне тісто)
Це бабусин пиріг. Даний рецепт передбачає використання таких продуктів: ніжного курячого філе, ріпчастої цибулі, соковитого картоплі. Прекрасне поєднання компонентів.
Втім, при бажанні цей список можна розширити. Наприклад, чому б не збагатити його тушкованими грибочками, оливками і тертим сиром? Думаю, від такого доповнення страва стане ще смачніше й пахучіше.
Готується цей пиріг з такого набору продуктів:
- Пшеничне борошно – 4 склянки;
- Кефір або ряжанка – 250 мл;
- Масло вершкове – 200 гр.;
- Сода харчова – 1 ч. ложка;
- Картопля – 3-4 шт.;
- Куряче філе – 350-400 гр.;
- Рослинна олія – для змащування дека;
- Цибуля – 3 головки;
- Яйце — 1 шт.;
- Вода – 50 мл;
- Сіль і спеції – за смаком
Приготування тіста та начинки:
1. На чистій сухій сковороді або в каструлі розтопіть вершкове масло. І відкладіть її в сторону, щоб охололо.
2. У глибоку миску просійте борошно і додайте щіпку солі і соду.
3. Розбавте суміш кефіром і охолодженим розтопленим маслом. Замішують пісочне тісто. За структурою воно повинне вийти еластичним, і не прилипати до рук. Скачайте колобок і накрийте миску харчовою плівкою. Приберіть в холодильник на 45-60 хвилин.
4. Обмийте філе і обсушіть паперовим рушником. Нарізайте м’ясо невеликими шматочками. Картопля помитий і почищений подрібнюйте кубиками величиною не більше 1 див. Крім того, тонко нашаткуйте соломкою цибулину.
Формування пирога:
5. Тісто вже підійшло, дістаньте його з холодильника і поділіть на 2 частини. Першу побільше, а другу – поменше (орієнтуйтеся на співвідношення 3:2).
6. Розгортайте один пласт за розміром дека або форми для запікання (це дно), а другий трохи менше (це кришка). Тепер форму змастіть рослинною олією і викладайте той корж, який побільше.
7. Розподіліть інгредієнти начинки. Першим шаром йде сиру картоплю. Злегка посоліть і поперчіть його, далі шар цибулі. Після розкладайте рівномірно м’ясні шматочки. Зверху ще можна присолити і посипати спеціями.
8. Накрийте все це другим пластом тіста. Акуратненько защипайте краю пирога, надаючи їм форму кіски.
9. Потім в серединці верхнього пласта зробіть невелику дірку.
Отвір у пирозі потрібно для того, щоб пар виходив назовні. Без нього під час випічки пиріг сильно набухне і порветься .
10. Залийте в отвір 50 мл води для соковитості майбутнього виробу. Збийте яйце і повапните верхню частину пирога.
11. Надсилайте твір в духову шафу, заздалегідь прогрітий до 200 градусів. Рекомендований час термообробки – 40-50 хвилин.
12. Готову випічку дістати з печі і злегка збризнути водою. Накрити деко кухонним рушником. Відпочити курнику треба 20-25 хвилин. Після цього можна нарізати порційними частинами і подавати на стіл. Вкуууснооо!
Пиріг курник з куркою та картоплею в духовці (листкове тісто)
Такий пиріг мені подобається за те, що люблю я листкову випічку. У нього приголомшлива хрустка структура. Просто неможливо відірватися! Та ви й самі в цьому переконаєтеся, коли спечете його і скуштуєте.
Такий курник з куркою та картоплею дуже калорійна випічка. Природно, систематичне зловживання такий випічкою може призвести до накопичення зайвих кілограмів. В обмеженому ж кількості страва дуже навіть корисно. Так що, помірне поїдання цього листкового пирога благотворно позначиться на вашому здоров’ї та настрої
Для приготування цього диво-страви вам знадобляться ось ці продукти:
- Тісто листкове бездріжджове – 1 кг;
- Печериці – 200 грам;
- Курячий фарш – 0,5 кг;
- Цибуля – пару головок;
- 1 яйце куряче;
- Сир – 150 грам;
- Рослинна олія – 50 мл;
- Сіль і мелений чорний перець – по половинці столової ложки.
Покроковий рецепт з фото:
1. Видаляємо упаковку із замороженого тіста і залишаємо його на присипаному борошном столі. Даємо можливість розморозитися при кімнатній температурі.
Такий процес займає кілька годин. Тому, якщо пиріг запланований на вечерю, можете дістати тісто з морозилки вранці.
2. Лук очищаємо, промиваємо і дрібно нарізаємо або ж пропускаємо через м’ясорубку. Тут спосіб подрібнення не важливий. Головне – щоб не було занадто великих шматочків.
3. Сир натираємо на тертці. Фарш солимо і приперчиваем і гарненько перемішуємо.
Пару слів про м’ясному інгредієнті. Соковитим такий курник вийде лише в тому випадку, якщо ви його будете готувати з фаршем, не пройшов термообробку. Тобто, він повинен бути сирим. Так в процесі томління продукт віддасть весь свій сік і аромат тесту і іншим складовим начинки.
4. Промиті гриби відварюємо в підсоленій воді протягом 3-4 хвилин. Відкидаємо їх на друшляк. Потім в розпечену сковороду наливаємо масло і відправляємо туди печериці. Їх обсмажуємо на середньому вогні пару хвилин. Далі додаємо сюди ж цибулю і продовжуємо тушкувати, періодично перемішуючи інгредієнти. Після посудину знімаємо з вогню і прибираємо в бік. Нехай охолоне..
5. Разморозившееся тісто розрізаємо на дві нерівні частини. Першу навмисно робимо великий, а решту – відповідно менше.
Формування шарів пирога:
6. Залишаємо на робочій поверхні той пласт, що побільше. Присипте його борошном і розкачайте, але не дуже тонко. У результаті його товщина повинна становити 10 мм.
Зверніть увагу, розкачувати листкову основу можна тільки в одному напрямку. В іншому випадку це порушить структуру шарів.
7. Змочуємо деко холодною водою. І укладаємо на нього розкатане тісто. Краї повинні трошки виходити назовні.
8. З’єднуємо всі складові начинки: сир, фарш і грибочки з цибулею. Все це добро акуратно змішуємо. І висипаємо цю масу на листковий пласт.
9. Розкачуємо менший шматочок тіста. І накриваємо їм начинку. Защипуємо бортики основи і верхівки.
Не забудьте в декількох місцях проколоти виделкою верхній корж!
10. Збиваємо яйце. І змащуємо їм верхівку курника. Завдяки цьому пиріг під час випікання придбає розкішний золотистий колір.
11. Прогріваємо духовку до 190 градусів. Занурюємо заготовку в піч на 35-40 хвилин.
На замітку: листковий пиріг випікають в температурному діапазоні не нижче 180 і не вище 230 градусів.
12. Виймаємо курник з грибами, фаршем та сиром з печі. Даємо йому трохи охолонути і дегустуємо вкусняшку. Якщо ви проковтнете мову і не зможете говорити, то напишіть про це в коментарях.
Як приготувати курник в домашніх умовах з дріжджового тіста (відео)
У старовину частенько основу робили дріжджовий. Не скажу, що готувати такий курник легко і просто. Доведеться трохи попрацювати. Так і потрібно запастися терпінням. Але результат перевершить всі очікування!
Як в домашніх умовах робити цю смакоту, ви дізнаєтеся, подивившись ось цей відео рецепт:
Повірте, покуштувавши такої пиріг, ваші близькі та гості приємно здивуються. Від компліментів вам потім не сховатися.
Простий і смачний курник з куркою та картоплею (тісто на кефірі)
Яким же смачним і ароматним він виходить! Ще б, адже всередині три шари начинки, а між ними по блинчику. Ось така дуже смачна конструкція цього святкового пирога.
До речі, про начинку. Всупереч думці, що готується справжній курник з куркою, не пройшла термообробку, в цьому варіанті підхід дещо змінено. Тут начинку роблять з відварною м’ясом. І ця версія має право на життя, тому вирішила вас познайомити і з цим рецептом.
А щоб виготовити це вишукане частування, запасіться таким набором продуктів:
- Пшеничне борошно – 630 грам;
- Вершкове масло – 200 гр.;
- Цукор – 1 ст. ложка;
- Кефір – 1 склянка;
- Сода – 1 ч. ложка;
- Ріпчаста цибуля – 3 головки;
- Відварене куряче філе – 500 гр.;
- Варені яйця – 5 шт.;
- Рослинне масло – 100 мл
- Відварений рис – 1 склянка;
- Зелена цибуля — за смаком;
- Гриби – 300 гр.;
- 4 варені картоплини;
- Сметана – 2 ст. ложки;
- Млинці – 3 шт.;
- 1 сире яйце + 1 сирий жовток (для змащування пирога);
- Сіль і перець – за смаком.
Як зробити курник:
1. Спочатку маленькими шматочками нарізаємо вже розм’якшене масло і відправляємо його в глибоку миску. Вливаємо кефір, посипаємо сіль і соду і все це гарненько розмішуємо.
Пам’ятайте, друзі мої, коли сода додається в кефір або сир, гасити її оцтом не потрібно.
2. Поступово підсипаючи в суміш просіяне борошно, замішуємо тісто. Прибираємо заготовку в пакет. І даємо їй трохи відпочити.
3. А поки займемося начинками. Ріпчасту цибулю шаткуємо кубиками. Виливаємо 50 мл олії на прогріту сковороду і висипаємо половину цибулі. Обсмажувати до золотистого відтінку.
4. Відварені яйця очищаємо і подрібнюємо. Нарізаємо зелену цибулю. Змішуємо все це з відварним рисом. Трохи присмачую масу сіллю і рослинним маслом. Готова маса – це одна з начинок, яка буде в багатошаровому пирозі.
5. Пасеровану цибулька треба змішати з накришеною на дрібні фрагменти вареною курятиною. Підсолити і поперчити. Перемішуємо і відставляємо мисочку в бік. Друга начинка теж готова.
6. У сковорідку наливаємо масло рослинне і прогріваємо і всипаємо залишився лук. Печериці ріжемо тонкими пластинами і відправляємо на сковорідку. перемішуємо її і продовжуємо тушкувати на малюсінькому вогні протягом 5-7 хвилин. Це третя начинка.
Не забувайте помішувати, інакше все згорить!
7. Відварену в підсоленій воді картоплю розминаємо товкачем або натираємо на тертку. І додаємо яйце і сметану змішуємо інгредієнти. Сметану краще взяти домашню. Вона хоча і жирна, зате зовсім не кисла.
Збираємо курник:
8. Тісто, що підійшло, ділимо його на дві нерівні частини (2/3 і 1/3). Більшу половину розкачуємо корж спочатку, який буде в нижній скоринкою курника. Його товщина повинна бути 5-7 мм
9. Форму для випічки вистилаємо фольгою і трохи змащуємо маслом. Намотуємо тісто на качалку і переносимо його на деко. Розподіляємо перший шар начинки – м’ясний.
10. Зверху укладаємо млинець і додаємо рисову начинку. Ретельно розрівнюємо її.
11. Знову накриваємо млинцем, а на нього викладаємо картоплю. Після знову млинець і остання начинка з грибної маси.
13. Розкачуємо «кришечку» з розміром пирога. Посередині цього коржа робимо з допомогою чарочки отвір. Переносимо корж на заготовку. І защипуємо краї основи і верхівки.
14. З тіста робимо прикраси для пирога. Наприклад, можна скатати тонку смужку і зробити численні надрізи на ній. Або вирізати 5 кружечків, тонко розкачати їх і викласти один на інший зі зміщенням. А після розрізати в довжину навпіл і згорнути трояндочки.
15. Змащуємо прикрашений курник збитим сирим жовтком.
16. Ставимо пиріг в прогріту до 200 грд. піч на 40 хвилин. Готового пирога ще хвилин даємо відпочити під рушником, потім подаємо на стіл. Цей рецепт для ледачих не підійде. Але смак і результат коштують витрачених зусиль!
Рецепт приготування курника з млинців з куркою і грибами
В цей варіанті замість тіста будемо використовувати тільки млинці. Прослоенний смачною начинкою, пиріг буде дуже ніжним. Він просто тане у роті.
До речі, в давнину таку смакоту подавали з особливим соусом. Готувався він так: ложку борошна розтирали з такою ж кількістю м’якого вершкового масла. Розбавляли цю суміш 500 мл м’ясного бульйону, 100 мл вершків. Цю масу варили на крихітному вогні, поки вона не набувала консистенцію сметани. Потім кашку охолоджували, заправляли двома жовтками, спеціями і зеленню. Якщо спробуєте такий соус, не пошкодуєте анітрохи!
Для цього шедевра знадобляться такі продукти:
- Вода – 600 мл;
- Борошно – 1,5 склянки;
- Яйця — 3 шт;
- Цукор – 2 ч. ложки;
- Масло рослинне – 150 мл
- Курка відварна – 1200 грам;
- Гриби – 600 грам;
- Майонез – 100 мл;
- Цибуля – 3 головки;
- Сир твердий – 300 гр;
- Сіль і чорний перець – трохи
Приготування начинки:
1. Відокремлюємо м’ясо від кісток, ріжемо його на дрібні шматочки. Цибулю шаткуємо на тонку соломку. Сковорідку за цей час прогріваємо з маслом. І обсмажуємо на ній філе і половину від усього лука. Не більше 10 хвилин.
2. Можна перемістити обсмажену м’ясну начинку в миску, а можна взяти другу сковорідку. Знову налити трохи олії і поставити на вогонь. Всипаємо залишився лук. Дрібно подрібнюємо гриби, відправляємо туди ж. Тушкуємо на малому вогні до випаровування рідини.
3. Обов’язково і першу, і другу начинку солимо і перчимо. Залишаємо начинки остигати і займемося млинцями.
Приготування млинців:
4. Вбиваємо в миску яйця, заливаємо їх водою. Сюди ж підсипати цукор і щіпку солі. Розмішуємо виделкою або вінчиком до отримання однорідної суміші. Поступово всипаємо просіяне борошно, постійно при цьому перемішуючи. І наостанок доливаємо 50 мл олії. З готового тіста смажимо тоненькі млинці. Їх повинно бути не менше 20 штук.
Якщо немає вільного часу, приготувати пиріг можна і на швидку руку. У цьому випадку скористайтеся покупними млинцями.
Збираємо пиріг:
5. На дно рознімної форми для тортів викладаємо відразу два млинця. Решта маємо в своєму розпорядженні по колу внапуск у вигляді пелюсток. На такий один «квітка» у вас піде 8 «коржів».
6. В центр викладаємо ще один млинець. На нього відправляємо м’ясну начинку. Рівномірно розподіляємо її. Робимо майонезну сіточку і присипаємо тертим сиром. Накриваємо наступним «коржиком». На ньому будуть смажені грибочки, майонез і сир. В такому порядку ми будемо збирати наш пиріг до тих пір, поки не закінчиться начинка.
7. Приступаємо до формування. Звертаємо «пелюсточки» по черзі. На кожному з них робимо невеликі складочки.
8. Так збираємо весь пиріг.
Обов’язково притримуйте «пелюсточки» однією рукою, інакше курник «розгорнеться».
9. Зверху накриваємо пиріг ще одним млинчиком.
10. Після чого відправляємо його в духовку, розігріту до 160 градусів. Час запікання – 20 хвилин. Тут сирих продуктів немає, тому нам треба лише трохи потомити конструкцію у духовці.
11. Дістаємо готову смакоту з печі. І прикрашаємо за бажанням. Наприклад, для цього можна скористатися зеленню петрушки, нарізаним кільцями болгарським перцем і томатными кружечками.
Трикутні курники з фаршем і картоплею — самий простий рецепт
Цей варіант хороший тим, що таку випічку можна брати з собою на роботу або на пікнік, давати дитині в школу. Такі булочки з куркою та картоплею дуже зручні: вони не розвалюються в руках на відміну від порізаного шматочками пирога. Та й виглядає ця закуска дуже апетитно.
Тісто у такий випічки може бути будь-яким. Наприклад, дріжджовим, слоенным або пісочним. У запропонованому нижче рецепті розглядається останній варіант.
Інгредієнти, якими потрібно буде запастися:
- Масло вершкове – 250 грам;
- Пшеничне борошно – 400 грам;
- Сметана – 200 мл;
- Куряче філе – 600 грам;
- Картопля – 2 шт;
- Ріпчаста цибуля – 2 головки;
- Розпушувач – 1 ч. ложка;
- Перець чорний мелений і сіль – на свій смак.
Як приготувати:
1. У миску викладаємо сметану. З’єднуємо її з розпушувачем, розплавленим маслом і дрібкою солі. Перемішуємо масу і невеликими порціями додаємо борошно.
Тісто має у вас вийти м’яким і еластичним.
2. Накриваємо миску з заготівлею рушником. І даємо тісту трохи відпочити.
3. Курятину рубаємо в фарш. Цибулю дрібно шаткуємо. Картоплю нарізаємо мініатюрними кубиками (по 1 див.). З’єднуємо ці інгредієнти. Солимо їх, перчимо та ретельно всі складові змішуємо.
4. Починаємо формувати булочки з начинкою. Для цього відщипуємо шматочок тіста розміром для пиріжка. Розкачуємо основу, надавши їй форму кола.
Сильно тонкої робити її не раджу, інакше начинка прорве тісто.
5. На середину поміщаємо картопляно-м’ясну масу і фіксуємо краю. Надаємо пирога форму трикутника. Але середню частину не заліплюємо, щоб через неї пар міг виходити.
6. Викладаємо пироги на деко, застелене папером для випічки. Прогріваємо піч до 180 градусів. І відправляємо в неї наші курники на півгодини.
7. Готові курники викладіть на плоске блюдо. Перед подачею на стіл дайте їм трохи охолонути.
До речі, в давнину вважалося, що господиня, яка вміє готувати курник з куркою та картоплею, є справжньою майстринею. Тепер я за вас спокійна, адже за допомогою цих рецептів ви теж зможете підкорити цю кулінарну сходинку.