Компот з вишні на зиму – корисний і смачний напій, який у домашніх умовах можна приготувати кожна господиня. Склад вражає великою кількістю потрібних для організму компонентів: вітаміни групи В, а також А, С, РР, велика кількість мікро – і макроелементів (включаючи фосфор, залізо, магній, мідь, цинк тощо), крохмаль, дубильні речовини, антиоксиданти та інші.
Регулярне вживання такого напою підвищує кількість гемоглобіну в крові, покращує опірність організму інфекціям (а це особливо важливо взимку), налагоджує перистальтику кишечника, зміцнює кістковий скелет і нервову систему, знижує ризик розвиток тромбів. Тому частіше їжте вишню, хоча б в якості вареників, пиріжків або варення з ягід.
А приготувати таку корисну заготівлю будинку простіше простого, і я розповім вам як. В нашому саду росте три вишневих дерева, тому вишневі заготівлі я опанувала досконало, що підтверджують знайомі та близькі. Всі рецепти прості у виготовленні і дуже доступні. Вибирайте підходящий і порадуйте своїх близьких смачним компотиком вже цієї зими. А ще пропоную приготувати компот з яблук.
Компот з вишні на зиму на 3 літрову банку
Компот по цьому рецепту виходить дуже смачним з насиченим ароматом. Напій виходить досить солодким, тому його можна розбавляти водою. Однієї банки вистачить на цілу компанію.
Інгредієнти на одну 3-х літрову банку:
- цукор – 300 г;
- вишня – ¼ банки;
- вода – 2,2-2,3 л.
Приготування:
1. Вишню перебираємо і моєму, від живців позбавляємося.
2. Трилітрові банки моєму харчовою содою і стерилізуємо протягом 5 хвилин над киплячою водою.
3. Кришки стерилізуємо в киплячій воді протягом 2-3 хвилин.
4. У кожну банку кладемо ¼ ягід. Це близько 2 склянок вишні.
5. Воду відправляємо на плиту каструлю, доводимо до кипіння.
6. Заливаємо в кожну банку по 2,2-2,3 літра окропу.
7.Зверху прикриваємо ємність кришкою і залишаємо на 10-30 хвилин для прогрівання ягід.
8. Після закінчення зазначеного часу рідина з банок зливаємо назад в каструлю.
9. Каструлю ставимо на плиту, доводимо до кипіння і додаємо цукор з розрахунку, що на кожну трилітрову банку знадобиться 300 грамів цукрового піску.
10. Добре перемішуємо сироп, доводимо до кипіння, даємо хвилинку покипіти.
11. Цукровим сиропом заливаємо банки з вишнями до краю так, щоб під кришкою не було повітря.
12. Закочує банки, перевертаємо їх верх ногами, вкриваємо теплим пледом або ковдрою і даємо охолонути протягом доби. Потім можна зберігати зручним способом.
За цим рецептом я готую кожен рік. І щороку все випивається до останньої банки – ось який смачний продукт.
Компот з вишні на зиму – простий рецепт без стерилізації
Не багато господинь люблять возитися з закрутками, яким потрібна стерелизация. Для вас у мене є альтернативний рецепт компоту. Стерилізувати банки не треба – напій буде зберігати без проблем.
Нам знадобиться на одну 3-х літрову банку:
- вишня – 700-800 г;
- цукор – 250 г;
- крутий окріп – скільки влізе.
Приготування:
1. Вишню промиваємо 3-4 рази.
2. Залишаємо ягоди просушитись протягом 30-40 хвилин.
3. В чисті трилітрові банки засипаємо по 700-800 г ягід і всипаємо по 250 г цукру.
4. Ставимо кип’ятитися воду.
5. Заливаємо окропом банки з ягодами, під саме горлечко.
6. Закатуємо кришками, обережно струшуємо або перекатываем, щоб цукор розчинився.
7. Перевертаємо банки, закутуємо пледом і залишаємо охолонути.
8. Після цього компот можна відправити на зберігання в підвал, комору або на балкон.
Дуже простий рецепт – вам не знадобиться довше 15 хвилин, щоб закатати цілу партію смачного компоту для ваших домочадців.
Простий компот з вишні на зиму на 1 літрову банку
Якщо хочеться спробувати зробити компот за новим рецептом, пропоную цей. Інструкція перевірена роками. За нього робила смачний напій ще моя мама, і виходило класно.
На 1-літрову банку потрібно:
- вишня – 1/3 частина банки;
- цукор – 100 г;
- крутий окріп – скільки знадобиться.
Приготування:
1. Банки і кришки простерилизуем зручним способом, наприклад, на водяній бані протягом 5 хвилин, у духовці або мікрохвильовій печі.
2. Вишню перебираємо, видаляємо листочки і живці, добре миємо.
3. У кожну літрову банку засипаємо приблизно 1/3 вишень, всипаємо по 100 грамів цукру.
4. Каструлю з водою відправляємо на плит і доводимо до кипіння.
5. В банку з вишнею ставимо ложку (щоб ємність не тріснула), заливаємо крутим окропом під горлечко.
6. Ложкою розмішуємо цукор, а потім банку закатуємо або закручуємо кришкою.
7. Готовий вишневий компот перевертаємо догори дном, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо до повного охолодження – не менше 10-12 годин.
Зберігати можна в прохолодному місці протягом одного року. За бажанням вишню можна замінити виноградом, черешнею, смородиною або полуницею. Буде не менш апетитно.
Вишневий компот з кісточками на зиму
Вишневий компот з ягід з кісточками виходить напрочуд насиченим смаком. Солодкість можна регулювати. Наведене в рецепті кількість цукру дозволить отримати в міру солодкий напій.
Інгредієнти на трилітрову банку:
- вишня – 1-2 склянки;
- цукру – 200-250 м;
- вода – 2,3-2,6 літра.
Як готувати?
1. Вишню добре промиваємо під проточною водою 2-3 рази, гнилі ягоди, листочки і живці видаляємо.
2.Велику каструлю ставимо на плиту і доводимо до кипіння, висипаємо в неї вишні.
3. Доводимо рідину до кипіння і варимо ще 5-10 хвилин.
4. В цей час стерилізуємо банки на водяній бані протягом 5 хвилин.
5. У кожну банку насипаємо цукор, заливаємо підготовленим компотом прямо з ягідками і під горло.
6. Закочує банки кришками, даємо охолонути в затишному місці і відправляємо на зберігання.
По такому рецепту напій виходить з яскраво вираженим смаком. Незважаючи на варіння, корисні речовини, як і свою форму, ягідки зберігають.
Як закрити вишневий компот з м’ятою
М’ята – дивно корисна рослина, з освіжаючим смаком та ароматом. Якщо додати її в компот, його смакові властивості тільки виграють.
Для однієї трилітрової банки потрібно підготувати:
- вишня – 700-800 г;
- цукор – 0,5 склянки;
- вода – 3 л;
- м’ята – 2 гілочки.
Алгоритм приготування:
1. Вишню моєму і перебираємо.
2. Воду відправляємо закипати на плиту, в неї відразу ж додаємо цукор з розрахунку, що на трилітрову банку потрібно половина склянки.
3. У попередньо вимиті та простерилізовані трилітрові банки насипаємо по 700-800 г ягід, кладемо по 2 гілочки м’яти.
4. Заливаємо вишні та солодким окропом під горлечко.
5. Банки закатуємо кришками, перевертаємо догори ногами і закутуємо ковдрою. Після охолодження відправляємо на зберігання.
Цей рецепт я вперше знайшла в минулому році, і закрила всього пару баночок на пробу. В цьому році буду виправлятися, так як домочадцям дуже сподобався незвичайний смак. 6 літрів на нашу велику родину «відлетіло» за 1 день.
Рецепт вишневого компоту з лимонною кислотою
Любителям солодких напоїв з кислинкою точно сподобається компот за цим рецептом. Тим більше що готування гранично проста. Він виходить як два в одному, спочатку випивається сам вишневий сік, а пізніше можна ласувати і самими вишнями.
Інгредієнти на одну трилітрову банку:
- вишня – 1 кг або 1/3 банки;
- вода – 3 л;
- цукор – 160-200 г
- лимонна кислота – ½ ч. л.
Приготування:
1. Вишню перебираємо, миємо, видаляємо листочки, сміття і плодоніжки.
2. Промиті ягоди укладаємо в банки, які попередньо були простерилізовані зручним способом.
3. Туди ж відправляємо лимонну кислоту і цукор.
4. Всі інгредієнти заливаємо підготовленим крутим окропом під саме горлечко.
5. Банки закатуємо простерилизованными кришками, а потім гарненько струшуємо ємність для розчинення цукор.
6. Банки кладемо в тепле темне місце, щоб вони повільно охололи.
Спочатку компотик буде майже прозорим, але через 2-3 дні стане насиченим кольором, і дуже смачним.
В компот часто додають лимонну кислоту або лимонний сік в якості консерванту. Так ми маємо можливість знизити кількість цукру. Крім цього, якщо лимонну кислоту додавати в компоти з кольоровими ягодами, такий компот стане яскравого кольору. І остання причина, з якої додають лимонку в компот — урізноманітнити смак. Особливо, якщо ягоди або фрукти мають недостатньо насичений смак, лимон здатний його багаторазово посилити.
Компот з вишні з апельсинами
Цей компотик – один з найулюбленіших дитячих напоїв. Доведеться за смаком він і дорослим – у вас неодноразово будуть просити рецепт. Це незвичайний рецепт, в якому всім звичну вишню поєднують з яскравим і смачним апельсином. Напій виходить не тільки смачним, але і ароматним, з легкої апельсинової кислинкою.
Нам знадобиться на 3-хлитровую банку:
- вишня – 450 г;
- цукор – 250 г;
- апельсин – ½ частину плода;
- вода – 2,4 л.
Кроки приготування:
1. Вишню беремо стиглу, не порченную, промиваємо під проточною водою.
2. Апельсин моєму під проточною водою, нарізаємо кільцями, які потім ріжемо четвертинками.
3. Банки стерилізуємо на пару протягом 5 хвилин.
4. В простерилізовані банки викладаємо вишню і апельсин.
5. Воду відправляємо у великій каструлі на плиту, додаємо туди цукор з розрахунку, що на кожну трилітрову банку знадобиться 250 г цукор.
6. Крутим солодким заливаємо окропом банки під горлечко і відразу ж закатуємо прокип’яченими кришками.
7. Банки перевертаємо, закутуємо у ковдру на 12 годин, а потім відправляємо на зберігання.
Насичене забарвлення напій придбає через 2-3 дні.
Випиваючи стаканчик освіжаючого вишневого компоту з апельсином взимку, ваші домочадці не відразу зможуть зрозуміти, а в чому тут справа – чому вишня вийшла незвичайна, як ніби з цитрусовим ароматом. А готувати його так же просто і легко, як звичайний.
Як приготувати компот з вишні з яблуками на зиму
Такий фрукт, як яблуко, здатний зробити більш цікавим за смаком будь-яку страву. Він допоможе поліпшити смакові якості і вишневого компоту. Смак вийде яскравим і насиченим, а колір – ніжно-рожевим.
Для двох трилітрових банок потрібно:
- вишня – 1 кг;
- яблука – 4-5 шт.;
- цукор – 300 г на кожну банку;
- окріп – по мірі необхідності.
Якщо використовуєте дуже солодкі яблука, цукру можна покласти трохи менше. Або ж готовий напій завжди можна розбавити чистою водою.
Алгоритм приготування:
1. Вишні миємо, видаляємо плодоніжки і сміття. Яблука промиваємо під проточною водою і нарізаємо четвертинками.
2. Ягоди і фрукти відправляємо в банку, заливаємо крутим окропом і зверху прикриваємо кришкою. У такому вигляді залишає на столі на 20-30 хвилин.
Після цього рідину зливаємо в каструлю, додаємо туди 300 грам цукру і 0,5 літрів води з розрахунку, що це потрібно для кожної банки.
Варимо сироп протягом 3-4 хвилин після закипання.
Наваристим сиропом заливаємо банки під горло, закатуємо простерилизованными кришками.
Банки перевертаємо і закутуємо ковдрою. У такому вигляді залишає на 1-2 дні, і тільки потім переносимо в місце для зберігання.
Готую такий компотик в роки, коли врожай яблук. Дітям і чоловікові подобається. А головне – взимку можна балувати себе різними напоями, в кожному з яких є дуже корисна для людини вишенька.
Вишнево-абрикосовий компот на зиму
Вишнево-абрикосовий компот виходить ідеальним за смаковими якостями – в міру солодким і з легкою кислинкою. Цим рецептом поділилася зі мною подруга – у неї він регулярно прикрашає святковий стіл в холодну пору року.
Інгредієнти для трилітрової банки:
- вишня – 700-800 г;
- цукор – 200-300 р;
- абрикоси – 10 шт.;
- вода – 3 л.
Рада! Якщо потрібно розлити компот в менші за обсягом банки, кількість інгредієнтів пропорційно зменшуємо.
Алгоритм приготування:
1. Вишню моєму, видаляємо плодоніжки і листочки. Абрикоси моєму, ділимо навпіл, видаляємо кісточки.
2. Відправляємо в банку ягоди і фрукти, засипаємо цукром і заливаємо половиною склянки окропу. Зверху прикриваємо кришкою. У такому вигляді залишаємо на 20-30 хвилин.
3. Після цього заливаємо крутим окропом під горлечко, накриваємо кришками.
Рада! Банки і кришки повинні бути попередньо простерилізовані. Можна використовувати будь-який спосіб – на водяній бані, на пару, в духовці або мікрохвильовій печі.
4. Кип’ятимо воду в каструлі, на дно опускаємо рушник, ставимо банку і пастеризуем протягом 20-25 хвилин. Я визначаю час на око, як тільки вишні в банку повністю спливають, можна знімати і закочувати.
4. Закатуємо. Готові закатані банки перевертаємо на кришки і вкриваємо. Дістаємо банки повністю остиглі. А потім переносимо в прохолодне місце для зберігання.
Як бачите, складнощів у готуванні немає. З таким алгоритмом легко впорається і починаюча господиня. Головне – «озброїтися» необхідними інгредієнтами і нічого не боятися.
Компот асорті з вишнею та смородиною
Таке поєднання дозволяє відкрити нове смакове поєднання і зробити компот ще більш корисним. Запевняю, цей рецепт нікого не залишить байдужим простотою приготування і ідеальним смаковими балансом.
Необхідні продукти на одну літрову банку:
- ягоди – 200 г;
- цукор – 120 г;
- вода – 700 мл
В принципі можна використовувати будь-які ягоди, а не тільки вишню і чорну смородину. Ви можете комбінувати напій з 2-3 і більше видів, щоб створити свій ідеальний варіант по смакової балансу.
Алгоритм приготування:
1. Банки стерилізуємо заздалегідь будь-яким зручним способом.
2. Ягоди моєму, перебираємо, прибираємо сміття і зіпсовані ягідки.
3. Воду і цукор відправляємо в каструлю з розрахунку кількості банок, доводимо до кипіння і варимо протягом 5 хвилин.
4. Банки заливаємо солодким крутим окропом під саме горлечко.
5. Встановлюємо банки у велику ємність, попередньо застелене бавовняною тканиною (щоб уникнути тріскання банок), заливаємо водою і доводимо до кипіння. Кип’ятимо протягом 5-10 хвилин.
6. Після цього закочує банки простерилизованными кришками, перевертаємо і закутуємо у щось тепле.
7. Після закінчення не менше 10-12 годин (а краще за 1-2 доби) банки повертаємо в звичне положення і відправляємо на зберігання.
Зберігати можна в будь-яких умовах: в квартирі при кімнатній температурі, і в погребі.
Завдяки комбінації декількох видів ягід компот стає ароматніше і насиченим смаком. Користь напою колосальна, адже за складом – це справжня вітамінна бомба. В цілому компоти-асорті в нашій сім’ї люблять за те, що вони допомагають урізноманітнити наш раціон.
Кожен із запропонованих мною рецептів оригінальний за смаком, корисний і простий у приготуванні. Обов’язково приготуватися напій по тій інструкції, яка найбільше сподобалася. Не забувайте ділитися моїми рецептами з друзями, вони точно будуть дякуючи за наочні алгоритми приготування насичених і ароматних компотів.