Влітку ми насолоджуємося дарами природи в повній мірі. Фрукти, овочі, ягоди – все це в достатку і прямо з грядки. Взимку ж цього немає. Виручають домашні закачування у вигляді баночок варення або компоту.
Сьогодні ми поговоримо про те, як смачно заготовити компот з яблук на зиму. Напевно, ви або ваші діти п’єте соки або нектари, що продають у магазинах. Я ж пропоную закрити побільше корисної компоту і замінити покупні напої. Це і смачніше, і корисніше. Навіть на святковий стіл не потрібно купувати соків, адже можна дістати з льоху пару баночок запашного компоту!
Якщо у вас видався багатий урожай яблук можна приготувати своє, дуже смачне домашнє вино. Рецепти подивіться в моїй статті «Як зробити домашнє вино з яблук» .
Компот з яблук на зиму з лимонною кислотою без стерилізації
Для зимових заготовок годяться не кожні яблука. М’які і пухкі за своїм сорту не вистоять всю зиму в банках. Не секрет, що найкраще для консервування годиться знаменита антонівка. Її ми пустимо на компот.
Інгредієнти:
- Яблука
На літр води:
- Чайна ложка лимонної кислоти
- Стакан цукрового піску
Кількість сиропу залежить від повноти наповнення яблуками. Зазвичай це 2,5 літра, приблизно.
Приготування:
1. Помиємо яблука і разрежем їх на 2 частини. Очищати від шкірки не потрібно. А от якщо на них є чорні крапки або ознаки псування, їх обов’язково потрібно зрізати. Виріжемо щільну серцевину з насінням, залишаючи одну м’якоть.
2. Наріжемо їх на часточки середньої товщини. Я, наприклад, люблю в цій заготівлі не тільки сам напій, але і яблука. Тому ріжу їх для зручності поїдання.
3. У воді розчинний цукровий пісок з лимонної кислоти. Встановимо на плиті і кип’ятимо. Коли він скипить, відправляємо сюди яблука. Будемо бланшувати.
4. Коли вони трохи пробланшируются, викладемо їх відразу в банку. Я заповнюю їх приблизно на третину банки. Потім заливаємо сиропом, через сито.
Банки обов’язково стерилізуємо до моменту розливу
5. Закриваємо кришкою і закатуємо. Акуратно перевернути банки на кришки шийкою вниз, з допомогою прихваток або рушники. Будьте обережні. У деяких випадках, якщо кришка була закручена не герметично, її може зірвати!
6. Тепло ховаємо їх і залишаємо на ніч. За цей час узвар охолоне і її можна переносити в льох, наприклад.
Простий рецепт смачного компоту з яблук часточками з лимоном на 3 літри
Лимон додасть компоту дуже тонку і пікантну кислинку. Не пошкодуйте часу і закатайте кілька баночок такого напою. Взимку ви будете дякувати себе за це!
Інгредієнти на 3 літрову банку:
- Півкіло яблук у вже підготовленому вигляді
- Часточка лимона
- 300 грам цукрового піску
- Вода
Приготування:
1. Старанно миємо й обсушуємо після цього яблука. Нарізаємо їх на 4 частини. Щільну потрібно вирізати серцевину. Якщо на шкірці є якісь подпорченности, їх обов’язково потрібно зрізати.
2. Банку до цього моменту вона вже має бути готова. Спочатку добре промиємо її, а потім простерилизуем. Це просто зробити в духовці або на пару. У другому випадку зручно робити це на спеціальній насадці або через ґрати від духовки.
3. Підготовлені яблука четвертинками закладаємо в банку. Тим часом, на плиті закип’ятимо воду. На банку місткістю 3 літри, піде приблизно два з половиною літри води.
4. Потихеньку, невеликими частинами, вливаємо сюди окріп. Якщо банку попередньо простерилизована, вона не повинна тріснути. Але якщо у вас є сумніви і побоювання, можете поставити її на холодний деко. Він зробить різке нагрівання більш рівномірним.
5. Коли заллємо банку повністю, до горлечка, прикриємо пастеризованной кришкою і залишимо так на 20 хвилин. Закочувати поки не потрібно.
6. Злити компот назад в каструлю. Це зручно робити спеціальною насадкою на кришку з дірочками. Вона продається в будь-якому господарському магазині, особливо в сезон заготовок.
7. Знову закип’ятимо воду. До цього моменту в банку вже потрібно насипати цукровий пісок і відправити кружечок лимона, без насіння. Залити киплячою водою яблука знову. Тепер вже будемо влаштовувати. Після цього встановимо їх на кришки і тепло укутаем. На наступний день вони вже охолонуть і можна прибирати їх на зберігання.
Дуже смачний рецепт яблучного компоту на зиму на 3 літрову банку
Якщо зовсім не хочеться возитися з приготуванням компоту, але почуття обов’язку бере своє, пропоную вам цей рецепт. Він не вимагає додаткової стерилізації або складної підготовки яблук.
Інгредієнти:
- Яблука
- На трилітрову банку 250 грам цукрового піску або більше
Приготування:
1. Яблука добре промиємо і обсушим. Якщо є якісь підозрілі фрагменти (підгнилі, м’які, темні і так далі), їх потрібно зрізати.
2. Простерилизуем банки. Яблука наріжемо довільними шматками. Від серцевини позбавлятися не будемо. Поміщаємо в банки. Кількість яблук залежить від бажаної насиченості компоту. Приблизно на третину закладаємо їх у банку.
3. Заливаємо окропом повністю, до горлечка. Залишимо в такому вигляді хвилин на 10. За цей час яблука нагріються, а рідина трохи охолоне. Зливаємо її знову в каструлю. Яблука при цьому повинні залишитися на місці. Це можна зробити з допомогою сита або спеціальної насадки на банку.
4. У воду, що ми злили, додаємо цукор з розрахунку на 3 літрову банку. Кип’ятимо і знову заливаємо доверху.
Невеликий лайфхак, як заощадити банки і місце у погребі, одержавши при цьому більше компоту. Якщо у вас солодкі яблука і ви покладете в банку 250 грам цукрового піску, то вийде напій дуже солодкий. Тому, його потім можна розводити кип’яченою водою, отримуючи при цьому двічі більше компоту. Якщо кислуваті яблука, можна всипати більше цукру
5. Закорковуємо банки і ставимо їх на кришки. Перевіримо, не випливає чи компот. Тепло укутаем і залишимо до ранку. Потім вже будемо переносити в підвал.
Як приготувати компот з яблук з лимоном і корицею на зиму без стерилізації
Рецепт такого компоту незвичайний. Адже до складу ми додамо ароматні спеції. Обов’язково спробуйте приготувати кілька таких баночок. Вам неодмінно сподобається.
Інгредієнти банку на 3 літри:
- Приблизно 1,2 кілограма яблук
- Половина лимона
- Половина палички кориці
- 3 гвоздики
- Зірочка бадьяна
- Півтора літра води
- 300 грам цукрового піску
- Лимонна кислота на кінчику ножа
Приготування:
1. Яблука миємо і зрізаємо все непотрібності. Якщо десь помітили чорну крапку або вм’ятину обов’язково зрізаємо.
2. Нарізаємо їх часточками будь-якого розміру, на ваш смак.
3. Наливаємо воду в каструлю і чекаємо, коли вона скипить. Потім додаємо бадьян, корицю, цукор і гвоздику. Якщо не любите ту чи іншу спецію, можна не додавати. Взагалі, компот можна варити і без них, нічим не замінюючи. Але в даному випадку, ми їх додамо, для різноманітності. Після закипання варимо 5 хвилин.
4. Тепер додамо в сироп лимонну кислоту і викладемо яблука. Варити будемо 2 хвилини.
5. Яблука закладаємо в стерильну банку. Полум’я під сиропом не вимикаємо. Сюди відправляємо нарізаний часточками лимон, а точніше його половину. Проварюємо приблизно 5 хвилин. Потім в банки закладемо лимон і заллємо сиропом.
Якщо ви не хочете насичену концентрацію спецій, а лише легкий аромат, у банку їх можна не класти, а процідити сироп через сито
6. Закатуємо кришками і встановлюємо шийкою вниз. Вкриваємо ковдрою, пледом або старої курткою. Нехай у такому вигляді компот повністю охолоне. Потім можна прибирати в льох.
Рецепт яблучного компоту на зиму в банках 3 літра
Пропоную вам ще один простий рецепт дуже смачного і насиченого компоту. Замінить будь сік або напій з магазину!
Інгредієнти на 3 літрову банку:
- Підготовлені яблука на 1/3 банки
- 2,7 літра води (приблизно)
- Стакан цукрового піску
Приготування:
1. Насамперед потрібно підготувати банки. Обов’язково добре промиємо і простерилизуем будь-яким зручним способом. Від кількості заготовлених банок і ягід розраховуйте і інші інгредієнти.
2. Яблука миємо, зрізаємо все непотрібне і ріжемо їх часточками. Відразу ж закладаємо в банки. Чим більше ви їх покладіть, тим насиченішим за смаком стане напій. Паралельно поставимо на плиту воду, щоб вона закипіла.
3. Киплячою водою заливаємо яблука. Щоб скло не тріснуло, робіть це маленькими порціями. Заливаємо до горлечка. Залишаємо хвилин на 5-10. Потім воду зливаємо і знову ставимо її нервувати.
4. Всипаємо в цю воду цукровий пісок, не забуваючи розраховувати пропорції, якщо готуєте більше однієї банки.
5. Коли цукор повністю розійдеться, а рідина скипить, вимикаємо нагрівання. Знову розливаємо все в банки. На цей раз вже можна закочувати під кришки. Для тривалого зберігання краще вибирати залізні.
7. Перевертаємо їх дном вгору і вкриваємо теплим матеріалом. Залишаємо в безпечному місці на кілька годин, а краще на ніч. Коли яблука і компот охолонуть, можна переносити банки в льох.
Компот з диких абрикосів з яблуками, рецепт на 3 літри без стерилізації
Пропоную такий компот асорті. Приємний смак, чудовий аромат. Читати далі ….
Як зробити смачний компот з яблук на зиму в 3-літровій банці на відео youtube
Автор цього відео покаже вам свій рецепт компоту на зиму. Він пропонує законсервувати компот з яблук цілком. Крім того, він розкриє основні секрети вибору фруктів і приготування цієї заготовки.
Приємного перегляду!
На будь-яке свято ми дістаємо банки з компотом. Це набагато смачніше і корисніше покупних напоїв. Крім того, не потрібно витрачати гроші на те, що ти можеш зробити, і набагато краще. У списку компотів варіант з яблуками є одним з найпопулярніших. Якщо рік видався «яблучним», значить, компоту буде ще більше.
Для цієї заготовки найбільше підійде пізня антонівка або інші схожі сорту. Ранні яблука краще не вибирати
Сподіваюся, наші рецепти допоможуть вам заготовити ще більше компоту з яблук на зиму. Адже випивають його зазвичай дуже швидко. Тому, потрібно запастися їм про запас. Забирайте статтю собі в закладки або соціальні мережі, щоб вона завжди була під рукою.
Заходьте до нас частіше! До швидких зустрічей!