Кетчуп на зиму можна купити в магазині. Однак, краще його зробити самому в домашніх умовах. Поняття слова «кетчуп» асоціюється зі словом «соус». Який ми звикли додавати в страви з м’ясом курки або з задоволенням поїсти спагетті з домашнім соусом.
Виходить так, що кетчуп — це соус. В якому основними інгредієнтами є помідори. Крім помідор, тут обов’язково присутні спеції: перець, сіль. Частіше додають оцет з цукром. Є рецепти, в яких помідори відсутні.
Заготівля ця має національні корені. Тому рецепти існують різні і цікаві. Давайте приготуємо і спробуємо його смакові якості.
Кетчуп на зиму з помідор — дуже смачний рецепт
Подивіться, як зовсім просто зробити домашній кетчуп самому. Щоб додати його потім до м’яса або до макаронних виробів.
Необхідні продукти:
- Свіжі помідори — 5 кг
- Цибуля ріпчаста подрібнений — 1 стакан
- Цукор — 160-200 г
- Сіль — 30 г
- Оцет 9 % — 1 стакан
- Чорний мелений перець — 1 ч. л.
- Гвоздика — 1 ч. л.
- Насіння гірчиці — 1 ч. л.
- Кориця — 1 шматочок
- Насіння селери — 0.5 ч. л.
Спосіб приготування:
1. Помідори помийте, видаліть плодоніжки і наріжте на шматочки.
2. Покладіть нарізані помідори разом з подрібненою цибулею в каструлю. Помішуючи, распарьте масу під кришкою на невеликому вогні.
3. Розпарену масу протріть через сито. Шкірки і насіння добре відділяється.
4. Отриманий сік уварите, помішуючи, наполовину.
5. Всі приготовані прянощі покладіть в мішечок з марлі. Зав’язаний мішечок зі спеціями опустіть в киплячу масу.
6. У киплячу помідорну масу додайте сіль, цукор, оцет і варіть ще 5-7 хвилин.
7. Після чого прянощі в мішечку дістаньте.
8. Приготований кетчуп на зиму розлийте по пляшках і відразу ж укупорьте.
Рецепт кетчупу з хріном
А ви пробували їсти котлети з кабачка і фаршу з домашнім кетчупом. Спробуйте, дуже апетитно.
Потрібно:
- Помідори стиглі — 2 кг
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Сіль — 1 ст. л.
- Винний оцет — 2 ст. л.
- Червоне вино — 2 ст. л.
- Цукор — 100 г
- Мелений імбир — 1 ст. л.
- Гвоздика — 1 ст. л.
- Чорний мелений перець — 1 ст. л.
- Тертий хрін — 1 ст. л.
Приготування:
1. Вимийте помідори. Видаліть у них плодоніжки.
2. Цибулю очистіть і наріжте на дрібні шматочки.
3. Варіть нарізані помідори з подрібненою цибулею в каструлі 15-20 хвилин.
4. Протріть пом’якшену масу через сито.
5. Додайте протертої маси оцет, вино, цукор і приправи. Перемішайте і ще варіть на слабкому вогні близько 1 години.
6. Перелийте готовий кетчуп на зиму у банки чи пляшки і закрийте кришками.
Заготівля кетчупу в домашніх умовах — рецепт пальчики оближеш
Приготуйте і такий рецепт, який супроводжує мало не кожен сімейний стіл.
Необхідно:
- Помідори — 500 г
- Ріпчаста цибуля — 500 г
- Винний оцет -1 склянка
- Рослинна олія — 0,5 склянки
- Цукор — 0.5 склянки
- Солодкий перець — 6 шт.
- Червоний гіркий перець — 2 шт.
- Гвоздика — 5 шт.
- Чорний перець горошком — 6 шт.
- Мелений імбир — 1 щіпка
- Кориця мелена — 0.5 ч. л.
- Мелений червоний перець — 0.5 ч. л.
- Сіль — 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Візьміть солодкий і гіркий перець, щоб потім очистити від насіння і нарізати.
2. Помідори помийте і наріжте на шматочки.
3. Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте на пластинки.
4. У каструлю покладіть нарізані цибулю, солодкий перець, томати. Додайте перець горошком, рослинне масло, імбир, гвоздику. Поставте каструлю з овочами на вогонь і тушкуйте на невеликому вогні протягом 30 хвилин.
5. Всі зварені овочі в каструлі протріть через сито.
6. В отриману масу додайте оцет, корицю, червоний мелений перець, цукор і сіль. Всі варіть, помішуючи, до загустіння.
7. Готовий соус розлийте по чистим банкам. Закрийте чистими кришками.
8. Зберігайте заготовки в прохолодному погребі.
Відео про те, як приготувати кетчуп з помідорів і болгарського перцю на зиму
Багато людей в магазині соус не купують, а готують його самі в домашніх умовах. Подивіться відео і повторіть рецепт.
Вам знадобиться:
- Помідори — 3 кг
- Болгарський перець — 1.5 кг
- Цибуля ріпчаста — 3-4 шт.
- Часник — 50 г
- Стручковий гострий перець — 10 шт.
- Кукурудзяний крохмаль — 1.5 ст. л.
- Цукор — 100 г
- Оцет яблучний 6% (або винний) — 0.5 кавової чашки
- Сіль — за смаком
- Мускатний горіх — трохи на тертці
- Гвоздика — 3 шт.
- Запашний перець — 6 шт.
- Часник — за смаком
- Чорний перець горошком — 20 шт.
Готуйте домашній кетчуп на зиму. Тому що домашні рецепти завжди натуральні і без всяких добавок. Заготівля зберігається завжди поруч, у своєму погребі.