Кетчуп на зиму можна купити в магазині. Однак, краще його зробити самому в домашніх умовах. Поняття слова «кетчуп» асоціюється зі словом «соус». Який ми звикли додавати в страви з м’ясом курки або з задоволенням поїсти спагетті з домашнім соусом.

Виходить так, що кетчуп — це соус. В якому основними інгредієнтами є помідори. Крім помідор, тут обов’язково присутні спеції: перець, сіль. Частіше додають оцет з цукром. Є рецепти, в яких помідори відсутні.

Заготівля ця має національні корені. Тому рецепти існують різні і цікаві. Давайте приготуємо і спробуємо його смакові якості.

Кетчуп на зиму з помідор — дуже смачний рецепт

Подивіться, як зовсім просто зробити домашній кетчуп самому. Щоб додати його потім до м’яса або до макаронних виробів.

Необхідні продукти:

  • Свіжі помідори — 5 кг
  • Цибуля ріпчаста подрібнений — 1 стакан
  • Цукор — 160-200 г
  • Сіль — 30 г
  • Оцет 9 % — 1 стакан
  • Чорний мелений перець — 1 ч. л.
  • Гвоздика — 1 ч. л.
  • Насіння гірчиці — 1 ч. л.
  • Кориця — 1 шматочок
  • Насіння селери — 0.5 ч. л.

Спосіб приготування:

1. Помідори помийте, видаліть плодоніжки і наріжте на шматочки.

2. Покладіть нарізані помідори разом з подрібненою цибулею в каструлю. Помішуючи, распарьте масу під кришкою на невеликому вогні.

3. Розпарену масу протріть через сито. Шкірки і насіння добре відділяється.

4. Отриманий сік уварите, помішуючи, наполовину.

5. Всі приготовані прянощі покладіть в мішечок з марлі. Зав’язаний мішечок зі спеціями опустіть в киплячу масу.

6. У киплячу помідорну масу додайте сіль, цукор, оцет і варіть ще 5-7 хвилин.

7. Після чого прянощі в мішечку дістаньте.

8. Приготований кетчуп на зиму розлийте по пляшках і відразу ж укупорьте.

Рецепт кетчупу з хріном

А ви пробували їсти котлети з кабачка і фаршу з домашнім кетчупом. Спробуйте, дуже апетитно.

Потрібно:

  • Помідори стиглі — 2 кг
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Винний оцет — 2 ст. л.
  • Червоне вино — 2 ст. л.
  • Цукор — 100 г
  • Мелений імбир — 1 ст. л.
  • Гвоздика — 1 ст. л.
  • Чорний мелений перець — 1 ст. л.
  • Тертий хрін — 1 ст. л.
Цікаве:  Варення з чорниці — 6 рецептів на зиму

Приготування:

1. Вимийте помідори. Видаліть у них плодоніжки.

2. Цибулю очистіть і наріжте на дрібні шматочки.

3. Варіть нарізані помідори з подрібненою цибулею в каструлі 15-20 хвилин.

4. Протріть пом’якшену масу через сито.

5. Додайте протертої маси оцет, вино, цукор і приправи. Перемішайте і ще варіть на слабкому вогні близько 1 години.

6. Перелийте готовий кетчуп на зиму у банки чи пляшки і закрийте кришками.

Заготівля кетчупу в домашніх умовах — рецепт пальчики оближеш

Приготуйте і такий рецепт, який супроводжує мало не кожен сімейний стіл.

Необхідно:

  • Помідори — 500 г
  • Ріпчаста цибуля — 500 г
  • Винний оцет -1 склянка
  • Рослинна олія — 0,5 склянки
  • Цукор — 0.5 склянки
  • Солодкий перець — 6 шт.
  • Червоний гіркий перець — 2 шт.
  • Гвоздика — 5 шт.
  • Чорний перець горошком — 6 шт.
  • Мелений імбир — 1 щіпка
  • Кориця мелена — 0.5 ч. л.
  • Мелений червоний перець — 0.5 ч. л.
  • Сіль — 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Візьміть солодкий і гіркий перець, щоб потім очистити від насіння і нарізати.

2. Помідори помийте і наріжте на шматочки.

3. Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте на пластинки.

4. У каструлю покладіть нарізані цибулю, солодкий перець, томати. Додайте перець горошком, рослинне масло, імбир, гвоздику. Поставте каструлю з овочами на вогонь і тушкуйте на невеликому вогні протягом 30 хвилин.

5. Всі зварені овочі в каструлі протріть через сито.

6. В отриману масу додайте оцет, корицю, червоний мелений перець, цукор і сіль. Всі варіть, помішуючи, до загустіння.

7. Готовий соус розлийте по чистим банкам. Закрийте чистими кришками.

8. Зберігайте заготовки в прохолодному погребі.

Відео про те, як приготувати кетчуп з помідорів і болгарського перцю на зиму

Багато людей в магазині соус не купують, а готують його самі в домашніх умовах. Подивіться відео і повторіть рецепт.

Вам знадобиться:

  • Помідори — 3 кг
  • Болгарський перець — 1.5 кг
  • Цибуля ріпчаста — 3-4 шт.
  • Часник — 50 г
  • Стручковий гострий перець — 10 шт.
  • Кукурудзяний крохмаль — 1.5 ст. л.
  • Цукор — 100 г
  • Оцет яблучний 6% (або винний) — 0.5 кавової чашки
  • Сіль — за смаком
  • Мускатний горіх — трохи на тертці
  • Гвоздика — 3 шт.
  • Запашний перець — 6 шт.
  • Часник — за смаком
  • Чорний перець горошком — 20 шт.

Готуйте домашній кетчуп на зиму. Тому що домашні рецепти завжди натуральні і без всяких добавок. Заготівля зберігається завжди поруч, у своєму погребі.