Сезон полуниці – це можливість забезпечити себе і свою сім’ю смаколиками на весь рік. Ягоду можна заморозити. А можна з цієї ягоди зварити компоти і варення. Ось саме про варення ця стаття. У ній зібрані самі різні рецепти варення. А об’єднує їх те, що ягода в варення залишається цілою!

Нагадаю, що ми готували вже густющий джем з полуниці і робили заготовки ягоди без варіння на зиму.

Густе варення з полуниці з цілими ягодами на зиму

Щоб приготувати варення густим, не варто додавати в нього воду при варінні. Або ж, можна домогтися щільної консистенції варення, якщо додати загусник. У цьому рецепті показується, як скористатися обома методами і отримати чудове варення-джем.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 3кг;
  • Цукор – 2кг + 100гр;
  • Лимонний сік – 75гр;
  • Агар-агар – 25гр.

Приготування:

1. Під проточною водою ретельно миємо полуницю. Нехай ягоди постоять в друшляку, щоб видалити зайву рідину.

2. Зрізати у ягід плодоніжки. Велику полуницю розрізати навпіл.

3. Скласти ягоди в каструлю. Засипати цукром. Перемішати.

4. Залишити полуницю на 3-4 години. Тоді ягоди пустять сік.

5. Приблизно через 3 години можна простерилізувати банки в духовці: 30-35 хвилин при 100⁰.

6. З’єднати сік лимона і агар-агар. Перемішати. Залишити настоюватися. А перед застосуванням знову перемішати.

6. Поставити каструлю з ягодами на вогонь.

7. Влити в каструлю агар-агар з соком лимона. Перемішати і дати закипіти варенню.

8. Варення після кипіння вариться ще 25-30 хвилин.

Не забувати знімати пінку з варення.

9. Варення розлити по банках.

10. Закрутити кришки на банках. Перевернути банки і поставити їх на кришки; укутати рушниками.

Коли банки і варення в них повністю охолонуть, перевертаємо банки і відправляємо їх на зберігання в прохолодне місце.

Завдяки агар-аґару варення, поки буде остигати, загусне і вас взимку чекає приємний. Ароматний і красивий солодкий сюрприз!

Варення з полуниці з цілими ягодами 5-хвилинка – класичний рецепт

Варення «п’ятихвилинка» – це найпоширеніший і найулюбленіший варіант ласощі з полуниці. Фактично, ягоди садової суниці такі ніжні, що дуже швидко розвалюються при тепловій обробці. І є ідеальний варіант не розварити ягоди! Варити їх лише 5 хвилин!

Інгредієнти:

  • Ягоди полуниці (вже підготовлені) – 1кг;
  • Цукор – 0,5 кг

Приготування:

1. Ягоди потрібно ретельно промити. Краще це зробити з чашолистками, а потім видалити чашолистки.

Великі ягоди можна розрізати навпіл, дрібні залишити, як є.

2. Заповнюємо дно миски або миски, в якій будемо варити варення щільним шаром з ягід.

3. На ягоди насипаємо цукор.

4. Зверху цукру знову шар ягід. І так, поки ягоди не закінчаться: пересипаємо шару полуниці цукром. Верхній шар робимо з цукру.

5. Залишаємо ягоди постояти на 2 години, щоб вони пустили сік.

6. Ставимо тазик з ягодами на плиту. Вогонь робимо мінімальним. Ягоди перемішуємо, але акуратно і без фанатизму.

7. Доводимо варення до кипіння і знімаємо його з вогню. Залишаємо варення до повного охолодження.

8. Остигле варення знову ставимо на маленький вогонь. доводимо до кипіння і варимо ще 3 хвилини.

9. Гаряче варення розливаємо по стерилізованим банкам. Закочує банки з варенням стерилізованими кришками.

10. Банки ставимо «на кришку» і закутуємо рушником.

11. Хвилин через 30-40 перевертаємо банки і даємо їм повністю охолонути.

Важливо, щоб всі ягоди або їх частини, були приблизно однакового розміру. Тоді вони приготуються одночасно.

Цікаве:  Салат з огірків на зиму без стерилізації

Рецепт полуничного варення з цілими ягодами на зиму в банках

Хочеться, щоб ягоди полуниці, після приготування, не втратили свій колір і привабливий вигляд. Зробити це дуже просто, якщо дотримуватися пропорції інгредієнтів, готувати за рецептом. У цьому рецепті є один маленький секрет! Про нього я і розповім.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг;
  • Цукор – 600гр.

Приготування:

1. Заливаємо полуницю холодною водою і залишаємо на хвилину. Потім воду разом з піском зливаємо.

2. Видаляємо плодоніжки.

3. Викладаємо до каструлю шар полуниці. Засипаємо зверху цукром. І так до кінця: пересипаємо ягідні шари цукром.

4. Залишаємо полуницю на кілька годин. Поки не з’явиться у великій кількості сік (години 2-3).

5. Ставимо варення на середній вогонь.

6. Доводимо варення до кипіння і вимикаємо вогонь.

7. Залишаємо варення на 8-10 годин.

8. 3-4 рази потрібно довести варення до кипіння, після чого повністю остудити.

9. Останній раз довести до кипіння і гарячим варення перелити в стерилізовані банки.

Варення на колір дуже красиве. Ягоди красиві, цілі. Можна додати на кінчику ножа лимоную кислоту, що дасть гарантію 100 % що буде стояти всю зиму.

Як правильно мити полуниці. Щоб повністю видалити бруд, пісок і землю з ягід, з заливають водою. А потім зливають воду через друшляк.

Класичний рецепт варення з полуниці з цілими ягодами

Незважаючи на велику кількість рецептів варення з полуниці, велика рідкість зустріти рецепт, в якому варення не вариться кілька разів. Як обробити ягоди, щоб вони залишилися цілими? І ще, як довго зберігається таке варення і при яких умовах? Зараз розповім!

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг;
  • Цукор – 1кг;
  • Сік 1/3 лимона.

Приготування:

1. У миску закладаємо шарами ягоди і цукор.

2. 8 годин даємо ягодам постояти і пустити сік.

3. Ставимо миску з полуницею в сиропі на вогонь. доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин.

4. Вичавлюємо сік з лимона і вливаємо його в каструлю з варенням на 10-ій хвилині кипіння.

5. Перемішуємо варення і вимикаємо вогонь. Знімаємо пінку з варення.

6. Поки гаряче варення, розливаємо його по стерилізованим банкам, закручуємо кришками (заздалегідь простерилизованными).

Як простерилізувати банки і кришки. Вимиваємо їх содою або миючим засобом. Банки після цього ставимо в мікрохвильовку на 2 хвилини на повну потужність. Чисті кришки заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин.

Варення з цілими ягодами полуниці з желатином

Навіщо в рецепті лимон або лимонний сік? Він робить смак варення об’ємним, не приторно солодким, а з легкою кислинкою. Крім того, лимонна кислота очищає сироп, робить його прозорим і забарвлює ягоди в більш яскраві фарби.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 0,5 кг;
  • Цукор – 0,5 кг;
  • Вода (кипяченная, охолоджена) – 0,5 л;
  • Желатин – 30гр;
  • Лимон – 0,5 частину.

Приготування:

1. Готуємо ягоди: миємо і зрізаємо чашолистки.

2. Нарізаємо лимон на невеликі часточки.

3. У каструлю кладемо ягоди, лимон і цукор. Даємо постояти 5-7 годин.

4. Через 7 годин вливаємо воду і ставимо на вогонь.

5. Даємо варенню закипіти й варимо 5 хвилин. Відставляємо з вогню.

6. Потрібно дати варенню повністю охолонути (приблизно на добу).

7. Через добу розвести желатин у 100гр води (кип’яченою, охолола до 50-60⁰).

8. Даємо варенню знову закипіти. Вливаємо в нього набухлий желатин.

10. Доводимо варення до кипіння і заливаємо в стерильні банки. Закатуємо кришками.

11. Накриваємо банки рушником і даємо йому охолонути.

Зберігати таке варення можна в холодильнику.

Один важливий момент! Коли читаєте в рецептах вага ягід, знайте, що це вага чистих і підготовлених ягідок.

Відео про те, як зробити варення з цілими ягодами полуниці без варіння

Густе полуничне варення можна приготувати і без варіння ягід і без води. Його можна намазати на хліб або їсти з млинцями. На 1 кг ягід знадобиться 800 г цукру і 1/4 ч. л лимонної кислоти, а також 2-3 г вершкового масла при великому пенообразовании. Про те, як його приготувати дивіться у відео: