Сезон полуниці – це можливість забезпечити себе і свою сім’ю смаколиками на весь рік. Ягоду можна заморозити. А можна з цієї ягоди зварити компоти і варення. Ось саме про варення ця стаття. У ній зібрані самі різні рецепти варення. А об’єднує їх те, що ягода в варення залишається цілою!
Нагадаю, що ми готували вже густющий джем з полуниці і робили заготовки ягоди без варіння на зиму.
Густе варення з полуниці з цілими ягодами на зиму
Щоб приготувати варення густим, не варто додавати в нього воду при варінні. Або ж, можна домогтися щільної консистенції варення, якщо додати загусник. У цьому рецепті показується, як скористатися обома методами і отримати чудове варення-джем.
Інгредієнти:
- Полуниця – 3кг;
- Цукор – 2кг + 100гр;
- Лимонний сік – 75гр;
- Агар-агар – 25гр.
Приготування:
1. Під проточною водою ретельно миємо полуницю. Нехай ягоди постоять в друшляку, щоб видалити зайву рідину.
2. Зрізати у ягід плодоніжки. Велику полуницю розрізати навпіл.
3. Скласти ягоди в каструлю. Засипати цукром. Перемішати.
4. Залишити полуницю на 3-4 години. Тоді ягоди пустять сік.
5. Приблизно через 3 години можна простерилізувати банки в духовці: 30-35 хвилин при 100⁰.
6. З’єднати сік лимона і агар-агар. Перемішати. Залишити настоюватися. А перед застосуванням знову перемішати.
6. Поставити каструлю з ягодами на вогонь.
7. Влити в каструлю агар-агар з соком лимона. Перемішати і дати закипіти варенню.
8. Варення після кипіння вариться ще 25-30 хвилин.
Не забувати знімати пінку з варення.
9. Варення розлити по банках.
10. Закрутити кришки на банках. Перевернути банки і поставити їх на кришки; укутати рушниками.
Коли банки і варення в них повністю охолонуть, перевертаємо банки і відправляємо їх на зберігання в прохолодне місце.
Завдяки агар-аґару варення, поки буде остигати, загусне і вас взимку чекає приємний. Ароматний і красивий солодкий сюрприз!
Варення з полуниці з цілими ягодами 5-хвилинка – класичний рецепт
Варення «п’ятихвилинка» – це найпоширеніший і найулюбленіший варіант ласощі з полуниці. Фактично, ягоди садової суниці такі ніжні, що дуже швидко розвалюються при тепловій обробці. І є ідеальний варіант не розварити ягоди! Варити їх лише 5 хвилин!
Інгредієнти:
- Ягоди полуниці (вже підготовлені) – 1кг;
- Цукор – 0,5 кг
Приготування:
1. Ягоди потрібно ретельно промити. Краще це зробити з чашолистками, а потім видалити чашолистки.
Великі ягоди можна розрізати навпіл, дрібні залишити, як є.
2. Заповнюємо дно миски або миски, в якій будемо варити варення щільним шаром з ягід.
3. На ягоди насипаємо цукор.
4. Зверху цукру знову шар ягід. І так, поки ягоди не закінчаться: пересипаємо шару полуниці цукром. Верхній шар робимо з цукру.
5. Залишаємо ягоди постояти на 2 години, щоб вони пустили сік.
6. Ставимо тазик з ягодами на плиту. Вогонь робимо мінімальним. Ягоди перемішуємо, але акуратно і без фанатизму.
7. Доводимо варення до кипіння і знімаємо його з вогню. Залишаємо варення до повного охолодження.
8. Остигле варення знову ставимо на маленький вогонь. доводимо до кипіння і варимо ще 3 хвилини.
9. Гаряче варення розливаємо по стерилізованим банкам. Закочує банки з варенням стерилізованими кришками.
10. Банки ставимо «на кришку» і закутуємо рушником.
11. Хвилин через 30-40 перевертаємо банки і даємо їм повністю охолонути.
Важливо, щоб всі ягоди або їх частини, були приблизно однакового розміру. Тоді вони приготуються одночасно.
Рецепт полуничного варення з цілими ягодами на зиму в банках
Хочеться, щоб ягоди полуниці, після приготування, не втратили свій колір і привабливий вигляд. Зробити це дуже просто, якщо дотримуватися пропорції інгредієнтів, готувати за рецептом. У цьому рецепті є один маленький секрет! Про нього я і розповім.
Інгредієнти:
- Полуниця – 1 кг;
- Цукор – 600гр.
Приготування:
1. Заливаємо полуницю холодною водою і залишаємо на хвилину. Потім воду разом з піском зливаємо.
2. Видаляємо плодоніжки.
3. Викладаємо до каструлю шар полуниці. Засипаємо зверху цукром. І так до кінця: пересипаємо ягідні шари цукром.
4. Залишаємо полуницю на кілька годин. Поки не з’явиться у великій кількості сік (години 2-3).
5. Ставимо варення на середній вогонь.
6. Доводимо варення до кипіння і вимикаємо вогонь.
7. Залишаємо варення на 8-10 годин.
8. 3-4 рази потрібно довести варення до кипіння, після чого повністю остудити.
9. Останній раз довести до кипіння і гарячим варення перелити в стерилізовані банки.
Варення на колір дуже красиве. Ягоди красиві, цілі. Можна додати на кінчику ножа лимоную кислоту, що дасть гарантію 100 % що буде стояти всю зиму.
Як правильно мити полуниці. Щоб повністю видалити бруд, пісок і землю з ягід, з заливають водою. А потім зливають воду через друшляк.
Класичний рецепт варення з полуниці з цілими ягодами
Незважаючи на велику кількість рецептів варення з полуниці, велика рідкість зустріти рецепт, в якому варення не вариться кілька разів. Як обробити ягоди, щоб вони залишилися цілими? І ще, як довго зберігається таке варення і при яких умовах? Зараз розповім!
Інгредієнти:
- Полуниця – 1 кг;
- Цукор – 1кг;
- Сік 1/3 лимона.
Приготування:
1. У миску закладаємо шарами ягоди і цукор.
2. 8 годин даємо ягодам постояти і пустити сік.
3. Ставимо миску з полуницею в сиропі на вогонь. доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин.
4. Вичавлюємо сік з лимона і вливаємо його в каструлю з варенням на 10-ій хвилині кипіння.
5. Перемішуємо варення і вимикаємо вогонь. Знімаємо пінку з варення.
6. Поки гаряче варення, розливаємо його по стерилізованим банкам, закручуємо кришками (заздалегідь простерилизованными).
Як простерилізувати банки і кришки. Вимиваємо їх содою або миючим засобом. Банки після цього ставимо в мікрохвильовку на 2 хвилини на повну потужність. Чисті кришки заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин.
Варення з цілими ягодами полуниці з желатином
Навіщо в рецепті лимон або лимонний сік? Він робить смак варення об’ємним, не приторно солодким, а з легкою кислинкою. Крім того, лимонна кислота очищає сироп, робить його прозорим і забарвлює ягоди в більш яскраві фарби.
Інгредієнти:
- Полуниця – 0,5 кг;
- Цукор – 0,5 кг;
- Вода (кипяченная, охолоджена) – 0,5 л;
- Желатин – 30гр;
- Лимон – 0,5 частину.
Приготування:
1. Готуємо ягоди: миємо і зрізаємо чашолистки.
2. Нарізаємо лимон на невеликі часточки.
3. У каструлю кладемо ягоди, лимон і цукор. Даємо постояти 5-7 годин.
4. Через 7 годин вливаємо воду і ставимо на вогонь.
5. Даємо варенню закипіти й варимо 5 хвилин. Відставляємо з вогню.
6. Потрібно дати варенню повністю охолонути (приблизно на добу).
7. Через добу розвести желатин у 100гр води (кип’яченою, охолола до 50-60⁰).
8. Даємо варенню знову закипіти. Вливаємо в нього набухлий желатин.
10. Доводимо варення до кипіння і заливаємо в стерильні банки. Закатуємо кришками.
11. Накриваємо банки рушником і даємо йому охолонути.
Зберігати таке варення можна в холодильнику.
Один важливий момент! Коли читаєте в рецептах вага ягід, знайте, що це вага чистих і підготовлених ягідок.
Відео про те, як зробити варення з цілими ягодами полуниці без варіння
Густе полуничне варення можна приготувати і без варіння ягід і без води. Його можна намазати на хліб або їсти з млинцями. На 1 кг ягід знадобиться 800 г цукру і 1/4 ч. л лимонної кислоти, а також 2-3 г вершкового масла при великому пенообразовании. Про те, як його приготувати дивіться у відео: