Фруктові вина відрізняються від виноградних більш солодким смаком і яскравим, багатогранним букетом. Сливове вино має насичений відтінок, щільну консистенцію, т. к. повністю висвітлити сливовий сік практично неможливо, і приємний смак і аромат чорносливу з легким шоколадним відтінком.

З сливи можна отримати напівсолодке, солодке й міцне вино. У середній смузі та на півночі зливу виростає недостатньо солодкої, щоб приготувати з неї більш сухі сорти напою.

Існує думка, що винний напій робиться з тих плодів, які вже нікуди не придатні: перезріли, пом’ялися. Мій досвід показує, так і професійні винороби на спеціалізованих форумах стверджують також, хороший напій виходить тільки з якісної сировини.

Для приготування домашнього вина може знадобитися спеціальне обладнання та інгредієнти, наприклад, винні дріжджі, спиртометр. Але більшість рецептів дозволяють обійтися тим інвентарем, який є на кожній кухні. Досвідчені винороби навчилися обходити професійні фішки в домашніх умовах.

Я пробувала домашнє вино і у знайомих, і в міні виноробнях. Пробувала готувати сама. Що сказати, хороший напій, дбайливо і уважно приготовлений із стиглих, соковитих фруктів, не поступається за якістю і смаком молодому вину з заводу. Тому сміливо пробуйте, шукайте свій варіант. Приготування вина, це свого роду творчість, результатом якого може стати чудовий напій, за яким вишикується черга з рідні і друзів.

Домашнє вино з сливи — покроковий рецепт без дріжджів

Щоб отримати вдома напій, які можна по праву назвати вином, потрібно дотримуватися технологію, набратися терпіння і придбати деяке обладнання. Перше – це посуд. Можна використовувати спеціальні ємності і бутлі, можна обійтися звичайною начинням, яка є на кожній кухні.

Важливо, щоб посуд був нержавіюча, без сколів і тріщин, чиста. Потрібно також гідрозатвор. Це пристосування, яке не пропустить повітря всередину бутлі, де проходить бродіння, але випустить всю вуглекислоту, яка там утворюється. Його можна придбати в спеціалізованому магазині, але багато обходяться крапельницею або простий гумовою рукавичкою.

Склад:

  • сливи без кісточок – 5 кг;
  • вода питна – 5 л;
  • цукор 4-6 склянок.

Приготування:

1. Плоди зібрати, перебрати і промити. Сливи можуть бути м’ятими, але ні в якому разі не зіпсованими.

2. Вийняти кісточки і будь-яким зручним способом зробити пюре із слив.

3. До пюре долити воду з розрахунку на 1 кг пюре – 1 л води. І залишити суміш з теплі, накривши нещільно звичайною кришкою або марлею на 4-5 днів. За цей час вся гуща підніметься наверх. Її треба прибрати, що залишився сік процідити і перелити в чистий ту тару, де він буде бродити.

4. Додати цукор з розрахунку 100 г на 5-10 л суміші. Закрити кришкою з гідрозатворів і залишити на кілька тижнів в теплі або на місяць у прохолоді.

5. Після цього напій треба перший раз зняти з осаду і додати цукор. Накрити кришкою з гідрозатворів і відправити в тепло до тих пір, поки процес газоутворення не зупиниться. Після цього вино треба знову зняти з осаду і перелити в пляшки для зберігання і дозрівання.

6. Щоб отримати більш чистий, прозорий напій, можна використовувати професійні суміші, які осаджують м’якоть і освітлюють напій. Але для домашнього вина цей момент не є принциповим.

Для контролю вмісту цукру і спирту також є спеціальні пристосування. Більшість домашніх виноробів регулюють ці параметри за власним смаком.

Домашній рецепт сливового вина з кісточками з жовтих слив

Цікаве на смак вино виходить, якщо його приготувати із слив з кісточками. У нього з’являється пікантна, легка горіхова нотка. Процес приготування такого вина спрощується, скорочується на один етап – не треба витрачати час на видалення кісточок.

Інгредієнти:

  • солодка слива з кісточками – 1 відро;
  • вода питна – 2 л;
  • цукор – 3 рази по 600 гр.

Процес приготування:

1. Якщо зливу зростала далеко від дороги, плоди рівні і не биті, то її можна не мити. На шкірці збережуться речовини, які потім перетворяться в винні дріжджі і прискорять процес. Брудні плоди треба перебрати і помити.

2. Далі будь-яким зручним способом сливу треба пом’яти. Це можна зробити руками, товкачем або навіть будівельним міксером. Без фанатизму, досить просто перетворити вміст відра в кашу (з кісточками)

Важливо: посуд і весь інвентар повинні бути чистими і сухими.

3. Далі накрити ємність тканиною і залишити в теплі на 4-5 днів, періодично помішуючи.

4. Через цей час на вміст відра з’явиться щільна шапочка з макухи, нижче буде винна заготівля і на 2-3 см осаду на дні. За допомогою гнучкої трубки злити середню фракцію в бутель.

5. Додати в бутель цукор (перші 600 гр.) і воду.

6. Встановити гідрозатвор (рукавичка, крапельниця або будь саморобний пристрій) і залишити в теплі приблизно на тиждень.

Цікаве:  Опеньки, мариновані в банках: прості і смачні рецепти приготування на зиму в домашніх умовах

За цей час цукор перебродить в спирт, активне пузирування піде на спад. Значить, прийшов час перший раз зняти з осаду і додати другу порцію цукру.

Через тиждень процедуру повторити. Після третьої порції цукру бутель треба забрати в прохолоду на доброджування і дозрівання. Виходить, з осаду ми знімаємо вміст бутлі 2 рази. Напій буде готовий до вживання через 2 місяці в холоді.

Вино зі сливи з рукавичкою в трилітровій банці

Щоб отримати вино більш благородного смаку, з шоколадним відтінком, плоди треба попередньо підсушити. Ця невелика хитрість виводить смак і аромат вина на новий рівень.

Необхідні інгредієнти:

  • сливи без кісточок – 4 кг;
  • вода – 4 л;
  • цукор – 4 склянки.

Етапи приготування:

1. Стиглі сливи треба розкласти в ящики тонким шаром і залишити на провітрюваному місці на сонце на 2-3 дні. Після цього плоди перебрати, видалити кісточки і перекрутити через м’ясорубку або комбайна в пюре.

Важливо: чистий сливовий сік отримати неможливо, т. к. сливи дуже м’ясисті. Сік (нектар) виходить з пюре і води.

2. Готове пюре розбавити водою в пропорції 1 до 1, і на кожні 2 л нектару додати по 1 склянці цукру.

3. Розлити суміш по банкам і покрити гумовою рукавичкою. В одному-двох пальцях зробити невеликі проколи. Газ, який виділяється при бродінні, буде через них виходити. Банки поставити в тепло, але не під сонце.

4. Через місяць або більше (до 2-х місяців) весь цукор перейде в спирт. Це стане зрозуміло по рукавичках, вони опадуть. Молоде вино готове. Його треба акуратно зняти з осаду.

Для подальшого дозрівання вино потрібно процідити, розлити по пляшках і закупорити. Поставити в темне прохолодне місце на 2-3 місяці.

Вино в домашніх умовах зі сливи без кісточок

Це найпростіший рецепт, який можна повторити вдома, без спеціальних пристосувань. Не потрібна навіть соковижималка. Можна робити вино виключно із слив, а можна додати трохи інших фруктів. Вони введуть в букет вина нову нотку аромату і смаку. Пропорції не змінюються в залежності від складу. Важливо, щоб злив було 70% і більше.

Склад:

  • сливи (або сливи + інші фрукти) – 5 кг;
  • цукор – 1-1,5 кг (залежить від солодощі сливи);
  • вода питна – 5 л.

Процес приготування:

1. Сливи, трохи яблук і груш треба добре промити і почистити. Як вже було сказано, для хорошого вина підходить тільки якісну сировину. Будь-яка червоточина або гнилинка почне псуватися далі, а не бродити і переводити цукор в спирт.

2. Із слив прибрати кісточки, з яблук серцевину. Якщо є якісь дефекти на плодах, їх треба обрізати.

3. В підходящу чистий посуд (вона не повинна піддаватися корозії, підійде емальована, скляна або пластикова ємність) скласти плоди, залити водою і додати цукор. Чим більше цукру, тим міцніше буде напій. Якщо сливи солодкі, медові, при додаванні 200-250 гр. цукру на 1 кг плодів вийде легке вино приблизно в 7 градусів. Якщо важко з вибором, краще додати 250-300 гр. цукру, щоб його вистачило на бродіння.

4. Каструлю накрити кришкою і залишити в теплому місці на 5-7 днів, раз в день вміст треба розмішувати дерев’яною або пластиковою ложкою. Після цього фруктову суміш треба процідити до прозорого стану. Можна зробити це в два етапи: спочатку через друшляк, потім через кілька шарів марлі. Влити майбутній напій в бутель і встановити гідрозатвор з рукавички (у декількома проколами на пальцях) або мембрани з медичної крапельницею.

Вино дозріває близько 3-4 місяців у прохолодному (при температурі близько 20 градусів). За цей час його треба буде двічі зняти з осаду будь-яким зручним способом. Зберігати готовий продукт слід в прохолодному темному місці.

Міцне сливове вино з горілкою — швидкий спосіб приготування без води

Для любителів міцніших напоїв підійде наступний рецепт. Вино готується на горілці, тому дозріває швидше, ніж у всіх попередніх варіантах. Ще один плюс – спиртова витяжка дозволяє зберігати смак плодів свіжим, без спотворень, ніби сливу тільки зібрали в саду. Вміст спирту буде близько 25 градусів.

Необхідні інгредієнти:

  • сливи – 1 кг
  • горілка – 0,5 мл
  • цукор – 300 гр.

Приготування:

1. Сливи промити, видалити з них кісточки. Великі плоди порізати.

2. Скласти їх в банку і залити горілкою так, щоб вона покривала плоди. Закрити кришкою і прибрати в темне, холодне місце (в льох, наприклад) на 1 місяць.

3. Через місяць отриманий настій потрібно акуратно злити, залишивши плоди недоторканими в банку. Додати до плодів цукор і обидві ці ємності прибрати на тиждень в льох.

4. Через тиждень цукровий сироп треба відцідити від плодів. Їх вже можна м’яти, щоб забрати максимум смаку і аромату в злив. З’єднати спиртовий настій злив і цукровий сироп. Залишити ще на місяць у темному прохолодному місці.

5. Після цього напій треба добре профільтрувати, наприклад, через бавовняну тканину або вату і можна пробувати.

Як зробити сливове вино в домашніх умовах?

Пропоную подивитися процес приготування сливового вина власні очі у відео-ролику, так сказати наочно. Автор докладно розповідає, як приготувати смачний домашній напій.

Домашнє вино готується без додавання барвників та консервантів. Воно повністю натурально. Смак його також регулюється під того, хто його буде пити. Така якість в магазині складно знайти, адже зараз більшість марок вина, включаючи дорогі, додається консервант – діоксид сірки. Крім того, сам процес приготування власного вина дуже захоплюючий.

Так що якщо пити міцні напої, то краще домашнє!