Доброго дня! Продовжуючи готувати консервацію з огірків, ми не можемо обійти рецепти з додаванням моркви. Заготовки виходять яскраві і контрастні. А для більшої краси, овочі можна фігурно нарізати. Тоді від погляду на свою консервацію, ви будете отримувати естетичне задоволення.

В заготовки можна брати абсолютно будь огірки. Однаково смачно вона виходить з цілими і з різаними. Але, якщо вони вже переросли, то шкірку краще зняти.

Нагадаю, що для пружності плодів, їх заливають холодною водою на пару годин. Щоб м’якоть встигла насититися вологою і відновила свій тургор. Це правило не працює тільки на свіжозібраний врожай, який простояв не більше двох годин. За цей час вони ще не встигли втратити багато вологи, тому можете відразу прибирати їх на зберігання.

А ще буде смачнішим, якщо додати молоду моркву. Вона солодка і соковита. І тому збагатить будь-яку засолювання. А в якій формі ви її покладіть у банку, вирішувати тільки вам. Хочете, наріжте кружечками, хочете довгими брусочками.

До речі, не викидайте морквяну бадилля. Адже з нею можна замаринувати помідори. Виходить просто приголомшлива консервація. Добірку рецептів читайте тут. Також ми робили заготівлі огірків з червоною смородиною. Окремо розглядали рецепти в гірчичній і томатної заливки. Рекомендую до ознайомлення.

Консервація сама по собі не складна річ. Проте варто пам’ятати, що вона любить чистоту. А це означає, що вся тара і кришки повинні бути простерилізовані над парою або в духовці. Детальніше про стерилізацію читайте в цій статті. Всі плоди ретельно промиті чистою губкою. Тоді всі баночки відмінно перенесуть весь зимовий період.

Мариновані огірки з морквою на зиму – рецепт на 1 літрову банку

На пробу зручніше влаштовувати невеликі баночки. Щоб відкрити і з’їсти за один раз. Тоді не залишається нічого зайвого в холодильнику, нічого не стоїть і не псується. Тому пропоную замаринувати огірки в літрові баночки. А для зручності маринад дам в розрахунку на 1 літр води. Раптом, литровок під рукою не знайдеться або ви вирішите використовувати інший обсяг тари.

Візьмемо на 1 літрову банку:

  • огірки,
  • 1-2 моркви,
  • 1 лавровий листок,
  • 4-5 горошин запашного перцю,
  • 1 гілочка гвоздики,
  • 4-5 горошин чорного перцю,
  • кілька кілець цибулі за бажанням.

На 1 літр маринаду візьмемо:

  • 4 ст. л. солі (50 г),
  • 8 ст. л. цукру (80 г),
  • 8 ст. л. 9% оцту (80 мл).

Крок 1. Першим ділом потрібно перебрати і промити огірки. Якщо вони у вас не тільки з грядки, то замочіть їх на пару годин, нехай відновлять рівень вологи. Кожну штучку ретельно промиваємо чистої нової губкою. З двох сторін зрізаємо кінчики.

Плоди можна брати будь-якого розміру. Великі ріжемо на частини, маленькі будемо використовувати цілими.

Морква та цибулю очищаємо від верхнього шару і нарізаємо. Моркву можна подрібнити кільцями або довгими брусочками. Це на ваш смак.

На дно стерильної литровки укладаємо прянощі. При бажанні можна додати будь-яку засолочную зелень. Для цього можна взяти парасольку кропу і корінь хрону. Або покласти листочки смородини і малини. Можна обійтися без зелені, якщо під рукою не виявилося.

Далі, на прянощі рядами викладаємо овочі. Першим шаром вертикально укладемо кружечки моркви і кілька кілець цибулі. Поверх них додамо огірки, доповідаємо плоди до самого верху.

Крок 2. Прогріваємо овочі. Для цього закип’ятимо 1 літр води і заллємо нею литровку до самого верху. Прикриємо банку кришкою і залишимо на 20 хвилин. За цей час пройде первинна обробка овочів і тари. Більшість бактерій знищиться.

Як вода в банку трохи охолоне, зливаємо її в каструлю через мірний стакан. Мірний стакан потрібен для того, щоб точно розрахувати кількість маринаду. Ми ж пам’ятаємо, що розрахунок ведемо з кількості на 1 літр води.

Якщо обсяг злитої води не дотягує до 1 літра, то дольем звичайну воду до потрібного обсягу.

Розчиняємо в злитої рідини сіль і цукор. Ставимо на максимальний нагрів плити і доводимо до кипіння.

В кожну ємність вводимо оцет і наповнюємо їх гарячим маринадом до самого верху.

Крок 3. Далі литровки потрібно закупорити стерильними кришками і перевірити на герметичність закупорки. Перевернемо і поставимо на горлечко банки. Біля нього має бути сухо.

Закутуємо консервацію ковдрами і залишаємо в такому положенні для самостерилизации внутрішнім теплом на добу. Після повного охолодження прибираємо заготовки на зберігання.

Огірки з морквою по-корейськи на зиму

За що ми любимо корейські салати? За їх гостроту і пікантність. А також за хрусткі овочі. І чи знали ви, що таку закуску можна зберегти на зиму. Не готувати кожен раз нову порцію, а просто дістати з підпідлоги та відкрити. А потім насолоджуватися смаком і свіжістю вприкуску з вареною картоплею. Давайте мамою приготуємо смачний пару банок смачного салату про запас.

Візьмемо:

  • 2 кг огірків,
  • 2 моркви,
  • 1 головку часнику,
  • 125 мл оцту 9%,
  • 80 г цукру,
  • 100 мл рослинного масла,
  • 2 ч. л. солі,
  • 1 упаковку приправи для корейської моркви,
  • 0,5 ч. л. коріандру.

Якщо у вас є якісні спеції, то готову корейську приправу можна не брати. Але розглянемо більш поширений варіант з покупними спеціями.

Крок 1. Спосіб різання плодів не так важливий. Промиті огірки можна нарізати уздовж на 4 частини або натерти на терці для корейської закуски. У цю ж миску шаткуємо очищену моркву. Часник пропускаємо через прес в загальну ємність.

Цікаве:  Баклажани на зиму: 17 кращих рецептів

Овочі готові. Вводимо спеції. Для смаку додаємо сіль і цукор. Пікантності нам додасть коріандр і готова приправа. Сюди ж додаємо олію без аромату. Найчастіше використовують соняшникову. І заливаємо цю ароматну овочеву масу оцтом.

Крок 2. Готовий салат ретельно перемішуємо і даємо настоятися. Для цього приберемо ємність в холодильник на ніч, попередньо прикривши її харчовою плівкою або кришкою. Аромат салату насичений і стійкий, прикриваємо його щоб не просочити інші продукти в холодильнику.

Крок 3. Вранці перекладемо овочі в банки, рівномірно розіллємо сік, що виділився з маринадом.

І приступимо до пастеризації. Для цього знайдемо каструлю з широким дном. Всередину викладемо рушник, на який виставимо наповнені ємності. Банки обов’язково потрібно прикрити кришками. У каструлю вливаємо холодну воду по плечики тари і вмикаємо нагрівання.

З моменту закипання стерилізуємо наповнені банки. Щоб скло не луснуло, нагрів потрібно трохи знизити. Час стерилізації залежить від об’єму тари.

Так, литровки стерилізують 20 хвилин, 3-х литровки – 25 хвилин. Дістаємо гарячі заготовки з каструлі і укупориваем їх закаточной машинкою. Перевіряємо герметичність укупорки в перевернутому стані прибираємо до повного охолодження.

Потім спускаємо консервацію на зберігання.

Самий смачний рецепт салату з огірків з морквою та цибулею

Крім маринування, можна зробити смачний зимовий салатик. Це відмінна можливість прибрати довгі і не дуже гарні плоди. Тому що їх потрібно буде нарізати.

Овочеву масу ми трохи проваримо, але рівно стільки, скільки потрібно, щоб огірки не втратили свою хрусткость. Тому закуска вийде чудова.

Візьмемо:

  • 5 кг огірків,
  • 1 кг цибулі,
  • 1 кг моркви,
  • 1 стакан рослинного масла без запаху,
  • 1 склянка оцту,
  • 4 ст. л. солі,
  • 100-150 г цукру,
  • перець чорний мелений за смаком.

Крок 1. Підготуємо овочі. Для цього добре промиємо огірки. Подрібнимо їх кружечками середньої товщини. Занадто тонко нарізати не потрібно.

Головки цибулі очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями. Очищену моркву тремо на крупній стороні терки.

Овочеву масу змішуємо і вводимо смакові добавки. Додаємо сіль з цукром. Вливаємо олію і оцет. І за бажанням можна додати прянощі: чорний або перчик запашний.

Отриману масу ретельно вимішуємо, щоб маринад рівномірно розподілився по шматочках. Прикриємо чашу кришкою і залишимо постояти на 3 години і замаринувати.

Крок 2. В чисті банки перекладемо салат, намагаючись наповнити ємності по саме горло. Прикриємо стерильними кришками. І приступимо до стерилізації.

Дно широкої каструлі застеляємо рушником. На нього виставимо наповнені овочів банки. Між ємностями наллємо холодну воду до рівня плічок банок. І включимо нагрівання плити. З моменту закипання води засікаємо час і проварюємо салат 10-15 хвилин. Маса всередині тари трохи осяде, це не страшно.

Виймаємо заготовки з булькаючого окропу і укупориваем їх стерильними кришками. Перевіряємо герметичність закупорки і прибираємо консервацію «під шубу» до повного охолодження. За цей час вона пройде природну стерилізацію власним теплом. Через добу салат можна спускати на зберігання.

Хрусткі солоні огірки з морквою в банках без стерилізації

Ще сподобався рецепт маринованих огірків з дуже ароматним розсолом. Незвичайну пікантність йому надаємо гірчиця. При цьому раджу використовувати саме насіння, а не порошок. Адже порошок надає маринаду каламутність і всю яскраву красу заготовки просто не буде видно. А насіння дуже гарно плавають в маринаді і на них приємно дивитися.

Крім естетики, вони ще й пікантно збагачують смак. І заодно виступатимуть додатковим природним консервантом. Ось скільки плюсів додати гірчиці. Повірте, цей рецепт вам точно сподобається.

Візьмемо:

  • 4 кг огірків,

На дно кожної банки кладемо:

  • 0,5 ч. л коріандру,
  • 1 ч. л. насіння гірчиці,
  • 2 шт. гвоздики,
  • 2-3 шт. запашного перцю,
  • 1 лаврушку,
  • 2 ст. л. натертої моркви,
  • кілька кілець цибулі.

Маринад на 2 л. води:

  • 100 г солі,
  • 300 г цукру,
  • 250 г оцту 9%,
  • 250 мл води.

Крок 1. Замочені плоди ретельно промиваємо і зрізаємо хвостики. Моркву натираємо на крупній тертці або нарізаємо кружечками. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо кільцями.

Крок 2. На дно чистої стерильної банки викладаємо спеції. Всипаємо насіння гірчиці і трохи коріандру. Кладемо лавровий лист, гвоздичку і горошини перцю. Потім викладемо натерту моркву, трохи цибулевих кілець і щільно утрамбуємо огірки. Якщо плоди великі, розрізаємо їх.

Крок 3. Закип’ятимо 2 літри води і наповнимо банки до самого верху. Прикриваємо стерильними кришками і залишаємо на 20 хвилин.

Потім зливаємо воду і знову її кип’ятимо. Повторно прогріваємо овочі, заливаючи ємності окропом. Знову залишаємо їх на 20 хвилин.

Другий раз знову зливаємо рідину з огірків і на основі неї готуємо маринад. Якщо овочі ввібрали в себе багато вологи, то у розсіл можна додати приблизно 250 мл простої води. Розчиняємо в ньому сіль і цукор. І даємо закипіти. Потім вимикаємо, вливаємо оцет і одразу в третій раз заповнюємо банки до самого верху.

Потім герметично укупориваем ємності кришками. Перевертаємо догори дном і прибираємо на добу для самострерилизации. Після охолодження прибираємо на зберігання.

Огірки у власному соку з морквою і гірчицею на зиму

Також є чудовий варіант заготовки – огірки у власному соку. Пробували? Якщо ні, то обов’язково спробуйте. Плоди виходять дуже соковитими. Може, в баночці вони виглядають не дуже, але смак вище всіх похвал. Для зручності даний рецепт наводжу в форматі відео. Тому бажаю приємного перегляду. Сам інгредіентний склад залишаю під відео.

Візьмемо:

  • 3 кг огірків,
  • 1 кг моркви,
  • 200 г цукру,
  • 2,5 ст. л. солі,
  • 200 мл рослинного масла,
  • 200 мл оцту 9%,
  • 2 головки часнику,
  • 1 пучок кропу,
  • 2 ст. л. сухої гірчиці,
  • 1 ч. л. чорного меленого перцю.

Вибирайте будь-який з наведених вище рецептів. Всі вони дуже гідні і з задоволенням займуть місце у вашій кулінарній книзі.

Якщо ви готуєте інакше, то діліться своїми варіантами в коментарях, а також додавайте статтю в закладки. Тоді ви точно не втратите список інгредієнтів в потрібний момент.

Я бажаю вам всього чудового, рясних врожаїв і легких заготовок.

Всього доброго!