Серед багатьох ягідних культур суниця займає перше місце за ароматом, смаком і красивим зовнішнім виглядом. Ще й тому, що вона рано дозріває. Заготівля суниці без варіння відмінно зберігає запах свіжих ягід. Компот із суниці на зиму в якості заготовки представляє всю принадність цієї ягоди.

Ягоди суниці цінуються за наявність у них цінних цукрів — фруктози і глюкози. І ще у них є пектинові речовини, які сприяють виведенню з організму радіації. У свіжозібраних ягодах є багато вітаміну С. Потім, з часом, його кількість зменшується. Тому, при переробці ягід, бажано мати найменший розрив у часі від збирання до переробки.

Для приготування компотів найбільш підходять сорти суниці з щільною і яскраво забарвленою м’якоттю. А ось м’які і перезрілі ягоди розварюються при пастеризації.

Хотілося, щоб читач знав режим пастеризації для ягід суниці. А саме, при температурі 85 градусах З пів-літрові банки прогріваються — 15 хвилин, літрові — 20 хвилин, трилітрові — 30 хвилин. Стерилізація в киплячій воді відповідно становить — 7, 15 і 20 хвилин.

Способи (рецепти) приготування компоту є різні. Давайте приготуємо кращі і дуже смачні.

Компот із суниці на зиму з лимонною кислотою

Склад заливання:

  • Вода — 1 літр
  • Цукор — 200-600 г
  • Лимонна кислота — 4 г

Приготування:

1. Підготовлені банки заповніть по плечики чистими ягодами.

2. Приготуйте заливку у вигляді цукрового сиропу.

При зберіганні компоту на холоді — беріть мінімальна кількість цукру = 200 р. При зберіганні в кімнатній температурі — максимальна кількість = 600 р. Або ж — на свій розсуд.

3. Приготовлений цукровий сироп нагрійте, додайте лимонну кислоту для збереження кольору. Все перемішайте.

Цікаве:  Огірки по-корейськи - найсмачніший рецепт швидкого приготування

4. Залийте ягоди гарячим цукровим сиропом з лимонною кислотою. Потім пастеризують.

Полуничний компот на зиму — простий рецепт

Потрібно:

  • Суниця — 1 кг
  • Цукор — 250 г

Приготування:

1. Підготовлені ягоди покладіть в емальовану каструлю.

Для компоту краще брати свіжозібрані ягоди. Вони повинні бути без гнилі і без найменших ознак псування. Тому що, сама мала її частка, може зіпсувати смак всієї партії заготовок.

2. Ягоди в каструлі засипте цукром.

3. Витримайте ягоди в такому стані 2-3 години, щоб ягоди пустили сік.

4. Коли ягоди пустять сік, то перекладіть їх у чисті банки разом з соком.

5. Закип’ятіть воду і залийте ягоди з соком киплячою водою. При цьому, не доливайте її 2 см до горлечка. Потім пастеризують.

Компот суничний на зиму

Потрібно:

  • Вода — 1 літр
  • Цукор — 1-1.2 кг

Приготування:

1.Помиті і перебрані ягоди укласти в банки по плічка.

Від чашолистків ягоди необхідно відокремлювати в кінці миття. Тобто, безпосередньо перед закладкою в банки.

2. Приготуйте цукровий сироп.

3. Залийте ягоди в банках теплим цукровим сиропом (50-55 градусів С).

4. Витримайте сироп у банках протягом 3-4 годин. Потім злийте сироп.

5. Злитий доведіть сироп до кипіння і варіть 10-12 хвилин.

6. Потім перелийте сироп у банки з ягодами. Пастеризують.

Рецепт компоту на зиму з ягід суниці

Потрібно на 10 півлітрових банок:

  • Ягоди суниці — 4 кг
  • Цукор — 1.3 кг
  • Вода — 700 мл

Приготування:

1. Ягоди промийте. Очистіть ягоди від плодоніжок і покладіть їх у миску.

2. Приготуйте цукровий сироп.

3. Залийте ягоди в тазу цукровим сиропом.

4. Залиште так стояти ягід в сиропі 3-4 години або на ніч. За цей час частина води з ягід перейде в сироп. А цукор — проникне в ягоди, які від цього стануть менше і щільніше.

Цікаве:  Баклажани на зиму: 17 кращих рецептів

5. Потім покладіть ягоди щільно в чисті банки. Залийте ягоди в банках тим же сиропом, але нагрітим до кипіння. Пастеризують.

Відео про те, як приготувати на зиму компот з суниці і полуниці (вікторії) на 3 літри

Подивіться рецепт самого смачного і ароматного компоту.

Потрібно на 3 літрову банку:

  • Ягоди — 700 г
  • Цукор — 250 г (склянку з гіркою)

Компот із суниці на зиму — є делікатесної консервою (заготівлею). Тому його варто готувати не у великих банках, а в пів-літрових або пляшках. Зазвичай в таку банку вміщається до 350 г ягід.

У невеликій тарі стерилізація відбувається швидше і ягоди не так сильно розварюються.