Продовжуємо тему огіркових заготовок на зиму. Рецептів безліч: пікантні корейські, з приємною кислинкою бочкові, солодкі по-болгарськи. і т. д. Також з цих зелених хрустиків виходять чудові салати .

Сьогодні статтю присвячено маринованою хрустких огірочків з найсмачнішим рецептами, а саме головне перевіреними в нашій сім’ї і друзями . Погодьтеся, що в зимовий час дуже приємно відкрити баночку ароматних зеленцов і схрумкать їх. Також цей продукт завжди затребуваний для приготування вінегретів та інших салатів.

Багатьом господиня не дуже подобатися заготовлювати їх, по причині того що балони з заготовленим овочем вибухає. У мене теж таке було, і не раз. Кожен раз собі казала:— Все, більше не буду їх робити. Але на наступне літо, операція— повторювалася, але вже з урахуванням помилок.

Буду розглядати і розповідати всі тонкощі і секрети консервування цього овоча. У цій добірці варіанти різних рецептів на будь-який смак, солодкі, гострі і найголовніше, щоб вони хрустіли.

Закривати можна в банках різного обсягу— в літрових , 2-х та 3-х літрових. З використанням спецій і трав, листя вишні, смородини, хрону. Кількість плодів не вказую, так як ємності у всіх різні. В процесі маринування, консервування, соління даного овочу— головне правильно витримати пропорції солі, цукру і консерванту на 1 літр води, щоб вони вийшли хрусткими і дуже смачними. У рецептах розрахунок маринаду вказано.

Поїхали.

Зміст

Мариновані огірки на зиму хрусткі та смачні в 1 літрових банках — рецепт з 9% оцтом

Щоб зеленці вийшли хрусткими, їх необхідно замочувати у холодній воді на кілька годин. Для консервування в банках намагаємося брати плоди однакового розміру, так вони рівномірніше промаринуются. В рецепті описана покрокова інструкція маринування плодів. Дотримуючись правильні пропорції маринаду, отримаємо дуже смачні результати.

Інгредієнти:

  • огірки
  • часник
  • листя хрону, смородини, вишні
  • кріп (суцвіття)
  • гвоздика
  • чорний перець горошком
  • перець духмяний
  • лавровий лист
  • 1 ст. л. солі (без гірки)
  • 1 ст. л. цукру (з гіркою)
  • 6 ст. л. оцет 9%

Спосіб приготування:

В першу чергу, промиваємо основний продукт і все листя під проточною водою. Останні компоненти обсушуємо на рушник.

Якщо примірники колючі з пухирцями, краще для такої роботи потрібно використовувати нову губку.

У підготовлені чисті скляні банки складаємо очищений часник, прянощі і листя смородини, вишні та хрону. Вони додадуть чудовий аромат і міцність коханому овочу.

Замочуємо їх обов’язково на 6 і більше годин в холодній воді, щоб вони наситилися вологою і стали твердими. Така процедура оберігає їх від пустот. А нас від вибухів у кладовочках. Потім за бажанням гострим ножем обрізаємо кінчики з двох сторін, але необов’язково. Далі укладаємо їх щільніше в балони з прянощами, щоб менше вільного місця було в банку.

Підготуємо розсіл для заливки. Закип’ятимо в зручній каструлі необхідний для маринаду об’єм води. Приблизно в літрову сулію необхідно 500 мл. рідини. Висипаємо туди ж сіль, цукор з розрахунку на 1 літр води 1 ст. ложка солі з верхом і 1 ст. л. без верху цукру.

Проварюємо маринад 5 хвилин після закипання. Вливаємо в кожну ємність консервант.

  • 3 столові ложки оцту в літрову банку
  • 6 столових ложок оцту в 2 літрову банку,
  • 9 столові ложки оцту в 3-літрову банку

Потім заливаємо киплячий розчин у банки поступово (щоб вона не тріснула) тонким струменем до самого верху.

Накриваємо металевою кришкою. Ставимо заготівлю стерилізувати у високій каструлі на 10 хвилин після закипання.

Після цього виймаємо банку на стіл. Кришки не відкриваємо. Щоб позбутися від бульбашок, покрутимо склотару 3-4 рази в один бік і в інший.

Закручуємо або закочує їх герметично. Перевертаємо їх догори дном. Перевіряємо якість загортання. В такому стані залишаємо на 24 години. Потім прохолодні ємності приберемо в прохолодне місце на зберігання до зими.

Огірки на зиму, ну дуже смачні — рецепт маринаду на 1 літр води з оцтом (без стерилізації)

Виростити хороший урожай, а потім треба законсервувати, так щоб вони були хрусткі і дуже смачні. Цей рецепт, якраз відповідає всім цим вимогам. Головне дотримуватися пропорції маринаду, вказаного в рецепті.

Важливо! Сіль для консервування, соління, маринування використовуємо тільки крупного помелу, кам’яну (без вмісту йоду).

Інгредієнти:

На 1 л розсолу:

  • 2 ст л. без гірки(30г) солі кам’яна
  • 2 ст. л. з гіркою(40 г) цукру
  • 60 мл оцту 9%

на 1 л. банку:

  • 2-3 парасольки кропу
  • лавровий лист
  • 2 зубчики часнику
  • листя вишні
  • листя чорної смородини
  • лист хрону
  • 6-7 горошин чорного перцю
  • 3-4 горошини запашного переца
  • 1-2 шт гвоздики
  • 1 ч. л. зерна гірчиці
  • пекучий перець (за бажанням)

Спосіб приготування:

Зібрані плоди гарненько промиваємо під проточною водою. Потім помістимо їх в крижану воду на 4-6 годин, щоб вони наситилися вологою для запобігання пустот.

Обрізаємо у них з двох сторін кінчики.

Укладаємо на дно в стерильні ємності чисті листочки, прянощі і приправи за вашим бажанням. Але дуже важливо пам’ятати:

Якщо покласти багато часнику, плоди будуть м’які. Також не перестарайтеся з гвоздикою.

Далі укладаємо вертикаль щільніше зеленці. Спочатку великі, потім ті, які поменше. Для засолювання беремо плоди однакового середнього або маленького розміру. Якщо у вас трапляються більші екземпляри, їх можна розрізати на частини.

Закип’ятимо воду. Заливаємо його в заповнені балони до самого краю. Намагаємося лити дуже акуратно на овочі, щоб не тріснуло скло і ви не постраждали.

Прикриваємо тару кришками. Залишаємо прогріватися продуктів хвилин 10-20. Як тільки руками можна буде братися за банки, можна рідина зливати в раковину.

Заливаємо ще раз крутим окропом наші заготовки. Ще раз їх залишаємо прогріватися. Щоб правильно зробити розсіл, обов’язково заміряємо об’єм води. Потім цю воду виливаємо в каструлю, додаємо ще трохи, так як вона википає і випаровується. Кидаємо в неї сіль, цукор за рецептом. Варимо розсіл 5 хвилин. За цей час сипучі повністю розчиняться. Наллємо туди ж оцет і одразу ж вимикаємо. Заливаємо маринад в скляну тару із вмістом до країв. Для контролю кілька разів покрутимо тару у різні боки, щоб пішли бульбашки. Потім закручуємо металевими кришками. Перевертаємо їх шийкою вниз на чистий рушник, перевіряємо герметичність. Закутуємо їх в ковдру (плед).

Лишаємо в такому стані до повного охолодження, приблизно на 24 години. Потім прибираємо їх у темне прохолодне місце до зими.

Хрусткі огірки з горілкою на зиму

У цьому рецепті додаємо горілку. Але можна не лякатися, все в розумних межах. Вона додасть маринаду трохи пікантності і зеленцам хрусткості. Виходять вони дуже смачні та хрусткі. Тут використана трава тархун. Якщо хтось не любить її, можна замінити на кріп, петрушку. У цьому рецепті розрахунок зроблений на 1, 5 літра води. Такий обсяг рідини знадобиться для маринування на 3 літрових балонах.

Інгредієнти:

На 3-х літрову банку:

  • огірки
  • 2 зубчики часнику
  • 3-4 парасольки кропу
  • корінь хрону
  • по 2-3 шт. перцю горошком, запашний
  • 1 ст. л. горілки
  • 5-6 гілочок зелені тархуну
  • 2 ст. л. оцту 9% (1 ч. л. есенції)
  • 2 ст. л солі (без верху)
  • 2 ст. л цукру (без гірки)
  • 1, 5 л. води

Спосіб приготування:

Зібрані плоди, промиваємо і замочуємо в холодній воді на 6-8 годин . Обрізаємо у плодів кінчики з двох сторін. Добре споліскують зелень. Можна додати за бажанням листочки смородини, вишні. В першу чергу складаємо всі спеції і прянощі в підготовлені балони.

Якщо постукати по тріснутому банку дерев’яною паличкою, звук буде глухим і деренчавим.

Заповнюємо їх овочем. Розміщуємо їх стоячи, так вони гарніше виглядають і навіть смачніше виглядають.

Закип’ятимо воду і заллємо її в засолювання. Банки з вмістом прикриємо кришкою. Залишимо в такому стані на 10 хвилин, щоб овочі прогрілися. Потім цю рідину зливаємо в каструлю. Кип’ятимо і повторюємо таку операцію ще 2 рази. В результаті у нас буде 3 заливки. В третій раз воду знову кип’ятимо і додаємо сіль, цукор.

Варимо 5 хвилин до повного розчинення сипучих компонентів. Вливаємо в склотару з засолками горілку і оцет. Далі заливаємо киплячим розсолом.

Закрити металевими кришками. Але обов’язково перед цим покрутіть банки по 3 рази в кожну сторону, щоб повітря з них віддалився. Цьому прийому нас вчила наша бабуся. Перевертаємо ємності догори дном, перевіряємо герметичність закруток.

Закутуємо в теплу ковдру (покривало, рушник, куртку). Залишаємо їх так до повного охолодження. Потім переміщаємо на зберігання в темне прохолодне місце (в підвал або кладовочку). Мариновані і хрусткі вони добре стоять у квартирі, подалі від опалювальних приладів. Виходять вони дуже смачні, як малосольні. Приємних вам хрустинок.

Солодкі мариновані огірки на зиму «Пальчики оближеш» —самий смачний рецепт

В рецепті використовуємо ароматні листя, часник, перець духмяний. Цими ароматами насититься наш улюблений овоч. Яким ми будемо хрустіти в зимовий холод. Зеленці дуже добре підійдуть до будь-якої страви. Можна з’їсти їх без усього, просто так похрумтіти. Погодьтеся, що це приємно. Оцтова кислота додасть заготівлях приємну кислинку.

Інгредієнти:

  • огірки
  • 2 зубчики часнику
  • зелень кропу і петрушки
  • чорний перець горошком
  • перець горошком запашний
  • листя вишні
  • гвоздика

для маринаду:

  • вода (1 — 1,2 л)
  • сіль -1 ст. ложка
  • цукор — 2 ст. ложки
  • 50 мл оцет 9%

Спосіб приготування:

Починаємо завжди з підготовки продуктів до соління, маринування, консервування. Правильно, всі миємо й обсушуємо. Зелененькі гарненько промиваємо під проточною водою чистою губкою. Потім їх замочуємо в холодній воді годин на 5-7. Потім відбираємо хороші тверді екземпляри без пошкоджень. Бажано, щоб вони були однакового розміру.

Великі — можна розрізати на часточки. На дно чистих банок викладаємо спеції і чисту листя. Поріжемо очищений часник по зубчику в кожну ємність.

Потім заповнюємо все інше простір хрустким продуктом. Намагаємося укладати щільніше.

Зверху прикриваємо листом хрону. Ця зелень є дуже корисною. Вона надає овочу хрускоту і оберігає від цвілі.

Закип’ятимо воду. Дуже зручно користуватися електрочайником, але вибір за вами. Крутим окропом заповнюємо засолювання. Прикриваємо чистими кришками. Даємо прогрітися овочів 10-15 хвилин. Першу воду виливаємо в раковину. Ще кип’ятимо воду. Киплячу воду заливаємо в балони з вмістом. Прикриваємо кришкою. Залишаємо так постояти 10-15 хвилин.

Щоб визначити потрібну кількість води для приготування розсолу, зливаємо її в літрову склотару або мірну кружку, додаємо ще 150 мілілітрів. Так як під час кипіння, волога випаровується. Таким чином ми правильно зробимо маринад.

Цю воду зливаємо в каструлю. Варимо з неї маринад. Для цього у неї додаємо цукор, сіль і кип’ятити 3-5 хвилин до повного розчинення компонентів. У банки до хрустикам додаємо оцет. Потім вливаємо в них вируючий розсіл.

Закриваємо чистими металевими кришками. Закочує їх або закручуємо герметично. Перегорнемо заготовки вгору денцем на рушник або чисту серветку, перевіряємо якість загортання. Потім повертаємо їх у нормальний стан до повного охолодження. У цьому рецепті ми їх не будемо загортати, так як від укутування, вони стають м’якими. Далі прибираємо їх в прохолодне темне місце, можна зберігати у квартирі.

Гострі огірки з кетчупом чилі на зиму

У цьому рецепті використовуємо гострий соус чилі, можна також взяти часниковий. Це надає закуски новий оригінальний відтінок. Зеленці вийдуть гострі з пікантним і хрустким смаком. Якщо ви любитель більш м’якого й солодкого смаку, знайдете такий рецепт нижче.

Інгредієнти:

  • розрахунок на 5 л банок:
  • 4 кг огірків
  • 7 ст. води
  • 1 пакет кетчупу чилі (часниковий)
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ст. цукру
  • 1 ст. оцту

Спосіб приготування:

Зеленці промиваємо нової губкою під краном. Потім замочуємо їх у крижаній воді 3-4 години. За цей час вони напитаются вологою. Обрізаємо у них з двох сторін кінчики.

Беремо простерилізовані скляні ємності. Заповнюємо їх промитими овочем. Укладаємо їх по можливості щільніше. Великі екземпляри можна розрізати на 4 частини. Постараємося максимально заповнити всі порожнечі. Кип’ятимо воду. Заливаємо нею балони з засолками і залишаємо прогріватися 20-30 хвилин. Потім цю воду виливаємо в раковину. І тут же повторюємо цю процедуру ще раз.

Важливо! Зливаємо воду з банок і тут же заливаємо нової, щоб плоди не перебували без рідини.

На цей раз рідина виливаємо в каструлю. Додаємо туди сіль, цукор і доводимо до кипіння. Варимо розсіл 5 хвилин до повного розчинення компонентів. Далі вливаємо в каструльку кетчуп і проварюємо ще 5 хвилин після закипання.

В останню чергу вливаємо оцет і тут же вимикаємо. Гарячий маринад розливаємо по банках з хрустяшками. Закрити металевими кришками. Перевертаємо ємності денцем вгору. Перевіряємо герметичність закупорки. Закутуємо в теплу ковдру краще.

Чим довше буде засолювання остигати, тим краще замаринується.

Лишаємо в такому стані до повного охолодження. Після цього прибираємо їх в прохолодне темне і сухе місце до зими.

Хрусткі Солодкі огірки мариновані з насінням гірчиці: солодкий рецепт

Як то не відразу прийшла до того, щоб додавати насіння гірчиці в засолювання. Але все таки цікавість узяла верх і сподобалося. Так що друзі ви теж можете для різноманітності спробувати. Можна для початку зробити в літрових балонах. Менше об’ємом не рекомендую, тому що вам сподобається, а там вистачить тільки на один ням. Виходять солодкі і хрусткі, рецепт на 1 літр води.

Інгредієнти:

  • огірки
  • часник
  • гіркий перець за бажанням
  • листя смородини, вишні, хрону
  • парасольки кропу

на 1 літр води:

  • 2 ст. л. солі,
  • 1 ст. л. цукру
  • 30 мл оцту 9%
  • суміш перців
  • насіння гірчиці
  • лавровий лист

Спосіб приготування:

Добре промиємо зеленці. Замочуємо обов’язково в холодній воді на кілька годин, щоб вони наситилися вологою і були щільними. Потім відрізаємо хвостики у них. Споліскуємо під краном листя і кріп.

На дно чистих скляної тари викладаємо листя смородини, вишні, хрону, часник. Щільно укладаємо в ємності на ароматну подушку основний продукт. Великі -розрізаємо на частини.

Кип’ятимо воду і заливаємо нею засолювання. Прогріваємо 5-10 хвилин. Після чого цю воду виливаємо в раковину. Процедуру повторюємо ще раз.

Одночасно готуємо маринад. Для цього беремо каструлю.

Наливаємо в неї необхідну кількість рідини. Додаємо в неї всю суху приправу, сіль, цукор, лаврушку з розрахунку 1 лист на банку. Варимо 3-5 хвилин після закипання. Перед тим як будемо заливати розсіл. Увіллємо в кожну ємність оцет за рецептом. Вируючим відваром заливаємо засолювання.

Закочує їх стерильними металевими кришками. Перегорнемо їх вгору денцем і прикриємо теплим рушником на 1-12 годин. Після повного охолодження, закуску переносимо у прохолодне місце.

Виходять вони дуже смачні, хрусткі і ароматні. Спробуйте і вам сподобається.

Солодкі огірки мариновані з аспірином на зиму — рецепт в банках

Не всі люблять використовувати в консервацію оцет. Спробую відповісти на питання, як замаринувати хрусткі без оцту. Тому в цьому рецепті додаємо аспірин і лимонну кислоту. Виходять вони дуже смачні та хрусткі. Зберігати їх можна в квартирі, але подалі від опалювальних приладів.

Інгредієнти:

  • огірки
  • морква
  • болгарський перець
  • цибуля
  • 4 — 5 зубчиків часнику
  • 1 лист хрону
  • 1 парасольку кропу
  • 2 гілки петрушки
  • 2 листків чорної смородини
  • 2 листки вишні
  • 2 — 3 лаврових аркуша

для маринаду на 1,5 літра води або 3-х літрову банку:

  • 1 літр води
  • 2 ст. ложки кам’яної солі (60 гр)
  • 4 ст. л. цукру (100 гр)
  • 1,5 ч. л. лимонної кислоти (10 гр)
  • 1 таблетка ацетилсаліцилової кислоти (аспірину)
  • гіркий перець за смаком

Спосіб приготування:

Готуємо заздалегідь скляні ємності. Промиваємо зібрані чи куплені зеленці. Потім замочуємо їх у холодній воді на кілька годин. Після цього поміщаємо їх чистий тазик (каструлю) обрізаємо у них кінчики з двох сторін і заливаємо крутим окропом. Рідину зливаємо в раковину.

У чистий балон укладаємо пряні трави і всі інші компоненти за рецептом.

Щільно укладаємо чистий овоч (великі плоди вниз, дрібні вгорі). Заповнені ємності заливаємо ще раз крутим окропом до самого краю горловини.

Накриваємо чистою металевою кришкою. Даємо час 15 хвилин, щоб продукти прогрілися. Злегка охолоджену рідину зливаємо в каструлю. Кидаємо в кожну засолочную ємність сипучі компоненти за списком в рецепті.

Заливаємо в балони з засолками вируючий окріп до самого верху. Щоб видалити повітря, пошевелим і повертим ємності в кожну сторону кілька разів. Після цього закатуємо засолювання металевими кришками. Щоб цукор і сіль розчинилися швидше, покладемо тару на бочок і покатаємо її по столу. Перевертаємо їх вниз шийкою. Закутуємо в теплу ковдру і залишаємо так на 24 години. Після цього повертаємо їх у нормальне положення і ставимо в прохолодне місце на зберігання.

Цікаве:  Ікра кабачкова на зиму з майонезом — сама смачна ікра з кабачків з покроковими фото

Рецепт маринованих огірків на зиму: ну дуже смачні на 1 літр води

Це незвичайний рецепт, в якому будемо робити самі 6% оцет (пропорції 11 частин води і 1 частина кислоти). Зеленці виходять дуже смачними. Зберігати їх треба в холодному місці. Обов’язково читайте уважно рецепт. Пробуйте, буде дуже смачно.

Інгредієнти:

  • огірків
  • листя хрону (або корінь)
  • часник
  • парасольки кропу
  • листя чорної смородини (вишні)
  • есенція

на 1 літрову банку:

  • 1 ст. л. солі без верху
  • 1 ст. л. цукру без гірки

Приготування:

Зібрані чи куплені плоди промиваємо.

Потім їх замочуємо в зручній тарі на кілька годин в крижаній воді. Обрізаємо у них кінчики з двох сторін.

Зелень також промиваємо і закладаємо в оброблені банки.

Зробимо самі 6% оцет (пропорції 11 частин води і 1 частина кислоти). Для цього беремо 11 частин води прокип’ятимо 2 хвилини. Потім у гарячу рідину додаємо 1 частина оцтової кислоти (есенції). Розводимо кислоту у воді, працюємо акуратно. Ложкою суміш гарненько перемішаємо.

З овочів зливаємо воду. Заливаємо їх підготовленої кислою рідиною на 1,5 хвилини, не більше.

За цей час продукт змінює колір оливковий. Але не перетримуйте, так як вони стануть дуже кислими.

Через зазначений час оцет зливаємо в окрему ємність, поки він нам не знадобиться (його можна перелити в банку і зберігати до наступних засолок). Швидко перекладаємо їх по банках на ароматну масу.

Далі додаємо в кожну ємність за цукор і сіль без верху.

Одночасно з цим закип’ятимо воду. Крутий окріп заливаємо в засолку до самого верху. Прикриваємо чистими металевими кришками. Кілька разів повертим балони по колу в різні сторони. Потім герметично закорковуємо тару з закускою. Перевертаємо шийкою вниз.

Перевіряємо якість закрутки. Закутуємо теплим рушником на 2-3 години. Потім укрывку знімаємо. Повертаємо заготовки у нормальний стан. Після повного охолодження прибираємо їх в прохолодне місце. Консервовані огірочки виходять хрусткими і дуже смачними.

Різані огірки по польськи (рецепт з маслом)

Дуже смачні та хрусткі виходять зеленці за цим рецептом. Єдине, можна зменшити кількість перцю. З’їдається така закуска на раз, два і вже немає. Ми теж пробували і зробили невеликі порції. Потім всі просили добавки, але все на любителя. Для різноманітності можете спробувати, а раптом і вам сподобається.

Інгредієнти:

  • 2 кг. огірків

Заливка:

  • 0,5 ст. води (кип’яченою)
  • 0,5 ст. рослинного масла
  • 0,5 склянки цукру
  • 2 ст. ложки солі
  • 1 ст. л. чорного меленого перцю
  • 1 ст. ложку часнику
  • 1 ст. ложку оцту.

Спосіб приготування:

Промиваємо наші овочі. Заливаємо їх на 2-3 години холодною водою.

Потім кожен примірник нарізаємо кільцями (брусочками).

Складаємо їх в каструлю (чашу).

Приготуємо маринад. Для цього наливаємо в миску воду і додаємо в неї всі компоненти за рецептом.

Заливаємо цією смачною сумішшю нарізку.

Закрити ємність кришкою і залишаємо заготівлю постояти 2 години. За цей час овочі дадуть сік, тільки треба буде іноді перемішувати.

Потім через зазначений час укладаємо дуже щільно ароматний продукт у скляні балони невеликого розміру.Відразу прикриваємо їх кришками. Ставимо з у високу каструлю з водою стерилізуватися на 5-7 хвилин після закипання.

Після цієї процедури, акуратно дістаємо балони з гарячої води. Добре закручуємо їх кришками. Ставимо їх шийками вниз. Перевіряємо якість загортання, щоб не з’явилася вода в з’єднанні.

Після охолодження. Повертаємо їх у нормальне положення і ставимо в темне місце до зимових холодів.

Мариновані огірки по-болгарськи на зиму — рецепт часів СРСР

Звичайно, багато ностальгують за магазинним болгарським засолкам. Тому цей рецепт сподобається всім без винятку. У нього крім зеленцов, додаємо моркву і цибулю. Всі овочі без винятку, будуть дуже смачними з трохи кисло – солодким смаком. Все піде на ура. Звичайно вони виконані по ГОСТ .

Інгредієнти:

  • огірки
  • морква кружечки — 3-4 шт
  • цибуля кружечки — 2-3 шт
  • перець горошком — 13 шт
  • запашний перець — 4-5 шт
  • коріандр насіння — 0,5 ч. л
  • гірчиця — 1 ч. л
  • листя смородини, вишні, хрону
  • лавровий лист
  • парасольки кропу
  • часник — 2-3 шт.

Розсіл на 1 літр води:

  • солі — 50 г
  • цукру — 80 г
  • оцту 9% — 85 г

Спосіб приготування:

Як завжди, промиваємо всі компоненти, обсушуємо. Ця процедура також обов’язкова для овочів. Дуже добре з губкою промиваємо їх. Змиваємо наліт і шипи. Потім замочуємо їх на кілька годин у крижаній воді.

Овочі, плоди і ягоди, підготовлені для маринування, повинні відповідати наступним вимогам: — огірки — корнішони завдовжки не більше 90 мм (для вищого ґатунку), не більше 110 мм (для першого сорту), діаметром не більше 50 мм або нарізані кружками товщиною 20-30 мм з паралельними гранями. Для першого сорту допускається виготовлення консервів з овочів довгоплідних сортів розміром понад 110 мм (не більше 140 мм) і діаметром до 50 мм, з недорозвиненими водянистим насінням, хорошим смаком, щільною консистенцією і неогрубілих шкіркою. (ГОСТ Р 52477-2005)

Якщо тільки зірвані зі свого городу, можна опустити у воду на 1-2 години. Якщо вони куплені на ринку, краще потримають в рідині довше (до 10-12 годин), ми ж не знаємо коли їх зняли з гілки. При цьому бажано змінювати воду.

Промиваємо скляні балони і стерилізуємо. Відразу ж обполіскуємо всі інші компоненти і просушуємо. Ставимо кип’ятити воду, для заливки заготовок.

Розкладаємо по склотарі всі необхідні прянощі і листя. Нарізаємо кружечками (брусочками, смужками) морква (можна використовувати фігурний овочевий ніж). Нашинкуем кільцями цибулю. Далі укладаємо щільніше корнішони.

Заповнюємо порожнечі шматочками помаранчевого овоча і цибулею. Закип’ятимо воду. Додамо в неї сіль, цукор і варимо розсіл 3 хвилин.

Вливаємо оцет в балони. Потім заливаємо гарячий маринад туди ж. Прикриваємо чистими кришками. Ставимо засолювання стерилізуватися в каструлю з гарячою водою. Рівень рідини повинен доходити по плечики банок. Дно ємності устеляємо чистою серветкою або рушником.

Невеликі банки ло 1 літра— 3 хвилини після закипання води в каструлі, літрові 5 хвилин, 1.5 л. — 10 хвилин, 2 л. — 15 хвилин. Дістаємо акуратно заготовочки з окропу. Ставимо на теплий рушник. Щільно закручуємо консервацію металевими кришками з допомогою закочувального ключа. Перевертаємо їх шийкою вниз.

Лишаємо в такому стані до повного охолодження. Укутувати не треба. Виходять такі зеленці дуже смачні, хрусткі. У цьому рецепті все їстівне і смачно. Зберігати можна як у квартирі, так і в підвалі.

За Гостом — овочеві маринади зберігають у приміщеннях, захищених від прямого попадання сонячних променів, при температурі від 0°С до 25°С і відносній вологості повітря не більше 75% — не більше 2 років з дня виготовлення.

Рецепт хрустких маринованих огірків з червоною смородиною (без оцту)

Дуже подобається цей рецепт. Обов’язково його робимо, кожен сезон по кілька банок. Так як в ньому відсутня оцет. Ягода надає плодам дуже приємний смак. Тим, у кого діти, цей рецепт просто знахідка. До того ж підходить для зберігання в квартирі.

Інгредієнти:

на літрову банку

  • огірки
  • 1 ст. червоної смородини
  • 1-2 зубчики часнику
  • запашний перцю
  • листя вишні
  • парасольки кропу
  • лавровий лист

розсіл для 1 літрову банку— 500 мл води:

  • 1 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру

Спосіб приготування:

Починаємо роботи з підготовки продуктів. Для цього вони добре промиваються проточною водою. На дно чистих банок укладаємо прянощі і листя зазначені в рецепті. Висипаємо до них підготовлену червону смородину і не економте її.

Можна з гілочками використовувати. За бажанням можна кинути корінці хрону або листочки. Кінчики зеленцов обрізаємо з двох сторін. Далі заповнюємо щільніше ними скляні балони.

Закип’ятимо воду і заллємо її в ємності заповнені до самого верху дуже акуратно, щоб скло не луснуло. Прикриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин постояти, щоб вміст прогрілося. Потім зливаємо рідину в раковину за допомогою спеціальної кришки з дірочками.

Ще раз повторимо процедуру з заливкою окропу в заготовки. Цю воду потім зливаємо в каструлю. Обов’язково дольем ще рідини, так як вона має властивість википати. Будемо готувати маринад. Доводимо її до кипіння і додаємо туди сіль і цукор. Проваримо 5 хвилин до повного розчинення сипучих речовин. Заповнюємо розсолом тару з зелененькими до країв.

Закатуємо чистими металевими кришками. Перевертаємо їх вгору денцем. Перевіряємо герметичність.

Вкриваємо заготовку на пару годин в тепле рушник. Після повного охолодження прибираємо засолювання в темне місце подалі від опалювальних приладів. Заготівля виходить неймовірно смачною. Розсіл також буде дуже приємним і його можна пити, так як в ньому немає оцту. Спробуйте і вам сподобається. Цим рецептом ми давно користуємося, він також корисний для дітей. Приємного апетиту.

Смачні консервовані огірки — маринад з лимонною кислотою

Відмінний рецепт консервування без додання оцту з лимонною кислотою. Виходять вони хрусткі, ароматні і смачні. Можуть добре зберігатися в квартирі в темній кладовочке. Головне в будь-якому рецепті дотримуватися пропорції солі, цукру і консервантів.

Інгредієнти:

на 3 літрових банки

  • 1,8-2 кг огірків
  • листя хрону
  • парасольки кропу
  • 5-7 зубчиків часнику
  • лавровий лист

для маринаду на 1,5 літра води:

  • 3 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 1, 5 ч. л. лимонна кислота

Спосіб приготування:

Як і в будь-якому рецепті, починаємо з підготовки продуктів до консервування. Промиваємо зеленці. Потім їх замочуємо в холодній воді на 6-7 годин. Якщо у вас є заморожений лід, і додаємо його. Добре споліскують все листя. Очищаємо від шкірки часник. У підготовлені балони кладемо парасольки кропу, і всі інші компоненти за рецептом. Можна також додавати будь-яку пряність на ваш смак. Потім дуже щільно укладаємо основний овоч (вертикально або горизонтально). Якщо у вас великі екземпляри, їх можна нарізати на шматочки різної форми.

Закип’ятимо воду і заллємо нею засолку до самого краю. Накриваємо стерильною кришкою. Прогріваємо вміст 10 хвилин. Потім першу воду рекомендується зливати в раковину, але хто її використовує. Це не критично.

Відразу заливаємо киплячу рідину в засолочную ємність. Прогріваємо на цей раз 5 хвилин.

Якщо ми робимо дві заливки, стерилізувати не треба. Заготовки будуть добре зберігатися до нового сезону.

Після цього зливаємо воду в каструлю, в якій будемо варити розсіл. Рідина доводимо до кипіння і кидаємо в неї сіль, цукор і лимонну кислоту за рецептом. Варимо 2 хвилини, після закипання.

Закриваємо засолку металевими кришками. Перевертаємо вниз шийкою. Обов’язково перевіряємо герметичність закрутки.

Прикриваємо теплим рушником на 10 — 12 годин. Після цього прибираємо їх в кладовочку або в прохолодне сухе місце (підвал).

Баночки відмінно стоять і не вибухають при кімнатній температурі, але в темному місці.

Ця чудова заготівля порадує взимку своїм хрестом і смаком.

Огірки у власному соку на зиму без стерилізації: простий рецепт

У цьому рецепті будемо використовувати будь-які плоди, великі і маленькі. Це ж добре. Тому що всі знають, що начебто уважно переглядаємо кожен кущик, але все ж набираємо переросли багато. Виходять плоди смачними, але довго не зберігаються. Тому що швидко з’їдаються. Ми теж не виняток. Зробили в трилітровій тарі і більше 2-х тижнів не витримали. Вирішили спробувати і вмовили за один присід. Але тепер точно знаємо, це дуже смачно.

Інгредієнти:

на 3-літрову банку:

  • 3 кг. огірків
  • 3-4 зубчиків часнику
  • 2 ст. ложки солі
  • пучок кропу
  • 2 шт. лаврового листа
  • листя хрону, смородини, вишні
  • 1 ст. л. порошку сухої гірчиці

Спосіб приготування:

В першу чергу, обов’язково промиваємо всю зелень і зеленці. Потім замочимо овочі в холодній воді на 2 години.

Після цього обрізаємо кінчики з двох сторін. Великі переросли примірники натираємо на крупній тертці.

До натертому продукту додаємо подрібнений часник, сіль. Все добре перемішуємо. Залишаємо ароматну масу постояти 20-30 хвилин. За цей час з’явиться багато соку.

На дно банки викладаємо зелень і листя за рецептом. Потім туди ж відправляємо кілька ложок приготовленої суміші.

Далі помістимо ряд цілих зеленцов. Так будемо продовжувати укладати шарами натерті та цілі до самого горлечка. Розсіл виливаємо туди ж, в засолочную ємність. Далі зверху посипаємо порошком сухої гірчиці, вона оберігає від плісняви і псування.

Прикриваємо всі листом вишні і хрону.

Закриваємо балон капроновою кришкою. Відразу ж ставимо в холодне місце. Пробувати можна буде через місяць. Ми з’їли через 2 тижні. Потім ще зробили і залишили до Нового року. З’їдається все без залишку в салаті або додається в розсольники.

Огірки в томатній заливці на зиму «Неймовірний рецепт з часником»

Холодний сезон дуже довгий, тому обов’язково спробуйте зробити по цьому рецепту. Ви отримаєте подвійне задоволення. Томатний сік можна пити або використовувати як соус до будь-якої страви.

Інгредієнти:

  • огірки
  • 100 мл рослинного масла
  • 200 г томатної пасти
  • 1 склянка цукру (200 г)
  • 2 ст. л. солі
  • 1 літр води
  • часник
  • перець горошком, чорний і запашний перець

на 1 літрову банку:

  • 1 ч. л. оцтової есенції

Спосіб приготування:

Заздалегідь зібрані зеленці промиваємо.

Потім їх замочимо в холодній воді на 1-2 години. Далі ми їх нарізаємо кільцями або використовуємо фігурний ніж.

Можна розрізати на кілька частин — це вже вам вирішувати. В чисті оброблені скляні ємності покладемо очищений часник і горошини перцю.

Далі щільно заповнюють балони порізаним овочем.

Закип’ятимо воду і заллємо її в забруднену тару. Залишимо на 20 хвилин, щоб компоненти прогрілися. Потім її виллємо, вона нам більше не знадобиться.

Ми ж тим часом приготуємо маринад. У каструлі розводимо воду і томатну пасту. Потім кидаємо туди ж сіль і цукор за рецептом. Проваримо 10 хвилин після закипання.

У банки з засолкою увіллємо оцтової кислоти за рецептом. Заливаємо відразу ж киплячою заливкою. Покрутимо ємності по колу в різні сторони або потрясем, щоб вийшло повітря. Прикриваємо чистими кришками і ставимо заготовки стерилізувати. Як стерилізувати, напевно ви всі знаєте, але все ж таки нагадаю. Беремо високу і широку каструлю. Дно якої вкриваємо чистим полотенчиком або бавовняною серветкою. Поставимо ємності з закускою. Заливаємо в посудину гарячу воду, щоб вона була на рівні плічок банки. Ставимо на повільний вогонь і стерилізуємо 15-20 хвилин після закипання рідини.

Потім акуратно дістаємо балони з вмістом. Закатуємо герметично кришками. Перевертаємо їх вгору денцем і залишаємо так до повного охолодження. Виходять дуже смачними і хрусткими. Приємного апетиту.

Рецепт «Асорті» огірки з помідорами

У цьому рецепті присутні всі яскраві кольори літа, які відразу піднімають настрій не тільки своїм виглядом, але і смаком. Виходить засолювання дуже смачною і хрусткою. Дуже зручно відкрити одну закупорку, а там зібраний весь город.

Інгредієнти:

  • огірки
  • помідори
  • парасольки кропу
  • часник
  • болгарський перець
  • морква
  • кабачки
  • капуста
  • листя хрону, смородини, вишні (за бажанням)
  • 9 шт. перцю чорного горошком

маринад на літрову банку:

  • 2 ст. ложки з верхом
  • 3 ст. л. цукру з горбком
  • 1 ч. л. оцтової есенції
  • 3 шт. запашного перцю горошком

Спосіб приготування:

Готуємо продукти. Заздалегідь миємо всі овочі. Зеленці, обов’язково замочуємо в холодній воді на 1-2 години. Потім обріжемо у них кінчики з двох сторін.

Наріжемо морковочку кружечками або соломкою. Для прикраси виріжемо ножиком ось таким чином. В серединку помістимо горошину чорного перчика.

Далі фігурним ножем нарізаємо кабачки. Можна просто кружальцями або скибочками. Далі соломкою солодкий болгарський перець і шматочками капусту білокачанну (кольорову).

На дно чистих банок укладемо часник і парасольки кропу. Вертикально укладаємо зеленці. Пустоти заповнюємо нарізаними овочами.

Всі намагаємося утрамбувати дуже щільно. Зверху поміщаємо кріп. Можна за бажанням додати листя хрону, вишні і смородини.

Зробимо дві заливки. Закип’ятимо воду. Заллємо нею наші заготовки. Залишаємо прогрітися 10 хвилин. Щоб скло не луснуло від різниці температур, заповнені балони поставимо на сухе рушник.

Щоб знати скільки води для маринаду нам знадобиться, заміряємо її в літровій тарі. Але звичайно було б добре, використовувати каструлі зі спеціальними мітками.

Ми підготуємо відразу розсіл. Доводимо воду до кипіння. Її беремо трохи більше норми, так як вона має властивість проливатися і википати. Додаємо в рідину сіль, цукор, перець запашний з розрахунку по 3 на кожен балон і лавровий лист. Проваримо після закипання 2-3 хвилини, щоб прянощі віддали свої аромати. Потім лавровий лист і перець прибираємо. Останній компонент йдіть до засолкам. Першу воду виливаємо. Відразу ж заливаємо бурхливим маринадом.

Додаємо в кожну ємність консервант за розрахунком в рецепті. Закриваємо дуже добре кришки. Перевертаємо тару з заготовками догори денцями. Закутуємо добре в теплу ковдру і залишаємо їх так до повного охолодження. Після охолодження протягом тижня бажано поспостерігати за консервацією, щоб вони не помутніли. Потім прибираємо в холодне і сухе місце до зими.

Як замаринувати огірки, щоб вони були хрусткі і не вибухали?

Консервування овочів на зиму справа клопітна. Але знаючи кілька хитрощів з цим легко впоратися навіть починаюча господиня.

Маринування — консервування свіжих плодів і овочів із застосуванням оцтової кислоти.

В залежності від кількості оцту в заливці, маринади бувають слабокислыми, кислими і гострими. Розрахунок ведеться для столового оцту (6 — 8 %)

  • Для слабокислих маринадів знадобиться 3 цілих і 1/4 склянки води, 3/4 оцту, 1 ст. ложка солі, 1целая і 1/2 ст. ложки цукрового піску
  • Для кислих маринадів знадобиться 3 склянки води, 1 склянку оцту, 1 ст. ложка солі, 1/2 ст. ложки цукрового піску
  • Гострі маринади складаються з 2 склянок води, 2 склянки оцту, 1 ст. ложка солі, 1/2 ст. ложки цукрового піску

Замість столового оцту можна використовувати есенцію. Тоді для приготування розсолу потрібно її спочатку розбавити водою. Чекаючи цього скористайтесь наступною таблицею.

Ось кілька порад для початківців, щоб засолювання були хрусткі і не вибухали:

  • обов’язково плоди замочуємо на кілька годин у холодній воді, щоб у них не було порожнеч;
  • промиваємо їх нової губкою, змиваємо з них наліт і чорні шипи;
  • для маринаду беремо тільки велику кам’яну сіль, без вмісту йоду;
  • готуємо заливку в емальованій каструлі;
  • не переборщуйте з часником, велика кількість робить плоди м’якими;
  • після стерилізації, балони не закутуємо;
  • листя хрону, вишні, дуба додають фортеці солінь;

Ось така вийшла добірка рецептів маринованих, солоних хрумких огірків на зиму в банках для зберігання в квартирах і підвалах. Постаралася розглянути всі варіанти. Багато з них нами перевірені. Сподіваюся стаття стане вам у пригоді. Пишіть коментарі. А також свої рецепти, як ви закриваєте. Діліться рецептами в соцмережах.