Швидкий салат з капусти легко готувати на домашній кухні. Він підходить для тих, у кого мало вільного часу, але є бажання урізноманітнити сніданок або вечерю. Це справжня скарбниця вітамінів і мікроелементів, корисних для організму. Прості секрети кулінарів допомагають створити оригінальне блюдо для свята і на кожен день.

Як з’явився салат? Трохи історії

Вперше такі страви почали готувати ще в Стародавньому Римі. Цей період збігся з актуальністю бенкетів, під час яких на стіл подавалися страви з овочів зі спеціями. Салат зі свіжою капустою римляни готували з особливою майстерністю, додаючи в нього популярні прянощі. В епоху Ренесансу (XVI – XVII століття) овочі завжди були присутні при виготовленні кулінарних шедеврів для світських урочистостей.

До XIX століття салати готували виключно на основі свіжих овочів з травами і фруктами. Пізніше кулінари стали додавати додаткові інгредієнти (м’ясо, сир, курячі яйця). З початку XX століття такі страви почали різноманітити, використовуючи багату фантазію. В цей час кухаря перестали боятися сміливих експериментів з продуктами.

Салат з капустою редискою і огірком (рецепт з фото)

Цю страву можна готувати кожен день або до свята. У разі раптового приходу гостей реально швидко створити вітамінний шедевр, який підійде в якості закуски. Час його приготування не перевищує 30 хв. При наявності зайвої ваги дозволяється їсти салат з капустою редискою і огірком – калорійність продукту на 100 г ледь сягає 70 ккал. Натуральна клітковина нормалізує травлення, допомагає виводити шлаки з організму, сприяючи зниженню маси тіла.

Інгредієнти, які знадобляться:

  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • морква свіжа – 1шт.;
  • огірок – 1-2 шт.;
  • капуста свіжа – 1/3 качана;
  • редис – 300 г;
  • сіль – на смак;
  • запашний перець мелений – 3 г;
  • коріандр – 4 г;
  • оцет – 1/3 ч. л.;
  • кетчуп томатний – за смаком;
  • олія соняшникова – для заправки.
Цікаве:  Салат з огірків на зиму без стерилізації

Рецепт салату з овочів:

1. Редис, цибулю, капусту, моркву, огірки миють під струменем води.

2. Ріжуть кружальцями огірки, редис, потім нарізують у вигляді кубиків. Дрібно рубають зелену цибулю.

3. Натирають на середній терці моркву. Залишають один кружечок моркви, ріжуть його на трикутники (для прикраси блюда).

4. Капусту дрібно шаткують і висипають в загальну миску.

5. У ємність з капустою додають моркву, огірки.

6. Потім у ту ж тару висипають редис, зелена цибуля.

7. У миску з нарізаними овочами додають спеції, сіль, оцет. Поливають інгредієнти маслом, ретельно перемішують до однорідного стану.

8. Викладають отриманий салат з капустою, редискою і огірком в порційні тарілки.

Готове блюдо в кожній тарілці присмачують кетчупом, прикрашають зеленим цибулею, скибочками моркви, подають до столу. Як гарнір підійде варена картопля, рисова каша, вермішель. Картоплю очищають, миють, варять протягом 15-20 хвилин, розминають, солять і перчать.

Поради кулінарів

Салат з капустою і редискою вийде особливо смачною, якщо використовувати молоді овочі і додати трохи яблучного оцту (1/2 чайної ложки). Можна також всипати в блюдо щіпку цукру, скропити його лимонним соком. Не слід використовувати продукти, якщо на них є сліди гнилі. Навіть дрібна точка свідчить про те, що заражений овоч в цілому.

Страва буде гарним і корисним, якщо дотримуватися наступних рекомендацій:

1. Потрібно застосовувати виключно вирощені на своєму городі овочі або куплені у добросовісних продавців. Щоб перевірити продукти на наявність нітратів, необхідно використовувати домашній аналіз. Для цього знадобляться: фенолфталеїнова папір, цинкова пил (30 мг), луг (10 крапель). Овочі поміщають у склад з лугу і цинкової пилу, нагрівають. Папір зволожують дистильованою водою, кладуть близько продуктів. При високих дозах нітратів папір набуває червоний колір. Для спрощення перевірки краще всього придбати нітратомір.

Цікаве:  Варення із соснових шишок — корисні властивості та рецепти приготування

2. В блюдо для більшої пікантності іноді додають мариновані овочі. Якщо в будинку є консервовані огірки, помідори, їх можна використовувати в подрібненому вигляді.

3. Цілком допустимо застосування для такої страви тертого голландського сиру, бринзи або курячого яйця.

4. Замість соняшникової олії можна використовувати оливкова або кукурудзяна.

5. Якщо домочадці або гості люблять гостре, рекомендується додавати в блюдо трохи червоного і чорного перцю, часникового соусу йди аджики.

Рецепт смачного салату господарі часто урізноманітнюють з допомогою різних морепродуктів, шматочків курки, солодкого перцю. Таке блюдо подають з картоплею, кашами, шашликами. Слід поставити на стіл для гостей солянку, перечницю, гірчицю.