Всім привіт!

У сезон заготівель на зиму всі ми з вами консервуємо самі різноманітні соління, салати, соки і т. д. Лідерами консервації є помідори і огірки. І якщо другі входять в склад не всіх заготовок, то томати присутні практично скрізь. Ну за винятком усіляких варений, джемів, компотів або наливок. Хоча я не здивуюся, якщо дізнаюся що існують рецепти з їх участю.

Важко не погодитися з цим фактом. І коли мова заходить про заготовках, то більшості з нас першими на розум приходять саме томати. Чого тільки ми з них не робимо і куди тільки не додаємо. Крім звичайних помідорів у власному соку або самого томатного соку, де основним інгредієнтом є цей овоч, помідори присутні практично у всіх салати і закуски.

Ось приміром лечо з болгарського перцю. Здавалося б, що воно складається тільки з перців, але ні ж — без помідорів ніяк. Або взяти, наприклад, аджику. Вона ніби як теж повинна бути з перців, але і тут ніяк не обійтися без червоного «сеньйора». І таких прикладів можна навести дуже багато. А це означає, що ми дуже любимо цей овоч. І, швидше за все, саме тому додаємо його куди тільки можна.

І моя сьогоднішня стаття також присвячена лідерові заготовок на зиму. Тільки на цей раз ми будемо їх в’ялити і консервувати у маслі. І якщо ви раніше ніколи не доводилося пробувати готувати в’ялені помідори, то ця стаття будемо вам просто незамінна. Бо як ми постаралися розібрати всі нюанси в їх приготуванні. Тому зберігайте статтю в закладки, щоб у будь-який момент ви могли підглянути потрібний вам рецепт. Ну або додайте її у себе на стіні в будь соцмережі, щоб вже точно не втратити цей пост.

В’ялені помідори на зиму — покрокові рецепти приготування

Способів в’ялення помідорів не так вже й багато, насправді. І якщо раніше для цього не використовували кухонну техніку, а проводили весь процес з допомогою сонця, то в наш час техніка виступає на перше місце. Це дуже зручно і головне швидко. Ні, я не кажу, що вам знадобиться кілька хвилин. Аж ніяк, процес займає досить багато часу. Але без вашої участі. Вам тільки потрібно буде все підготувати, а на це не потрібно більше 20-30 хвилин.

Ну да ладно, в процесі читання статті, ви все зрозумієте і вам стане все ясно, — що та як робиться та скільки потрібно часу. Отже, ми підібрали рецепти, які відрізняються один від одного не тільки інгредієнтами, але і способами в’ялення. Тобто, тут зібрано матеріал по всім способам в’ялення помідорів за допомогою кухонних побутових приладів.

Давайте вже не будемо затягувати і почнемо огляд. Нижче є зміст для зручності навігації по статті. За допомогою нього ви перейдете до потрібного вам рецептом.

Як приготувати в’ялені помідори на зиму в духовці?

Перший рецепт можна назвати класичним. І він підійде для кожного. Бо духовка будинку є у всіх. Відмінність тільки в тому, що вони бувають газові і електричні. Але нехай вас це не бентежить. Рецепт підійде як для першого типу духовки, так і для другого.

Для цього рецепта бажано, щоб томати були м’ясистими, з невеликою кількістю соку. Так вони вийдуть набагато смачніше. Можна навіть взяти трохи не дозрілі плоди, тому що вони більш м’ясисті.

Хочу відразу звернути вашу увагу на те, що я не даю конкретної кількості необхідних продуктів. Тут справа смаку кожного. Тільки хочу дати вам пораду. Для заготовок беріть маленькі баночки. У процесі в’ялення, помідори дуже сильно зменшуються в розмірах. І з 2-3 кг томатів в підсумку вийде 2 150 грамові баночки.

Інгредієнти:

  • Помідори
  • Сушений часник
  • Суміш трав (чебрець, базилік, розмарин)
  • Сіль
  • Оливкова олія
  • Соняшникова олія
  • Часник

Приготування:

1. Промиті і просушені помідори розрізаємо на 2 половинки. І тут є маленький нюанс. Зазвичай серединки томатів (м’якоть) зазвичай вилучають за допомогою ложки. Але є варіант, за яким можна цього не робити. Цей рецепт саме такий. Ми м’якоть не будемо виймати, але потрібно ложкою зробити невеликі прорізи в тих місцях м’якоті, де дуже м’ясисті місця.

Таким чином вся зайва волога краще і швидше випарується. Але! Такі заготовки у вас не вийде зберігати без холодильника. А все це тому, що в томатах все одно залишається досить багато рідини.

2. Розрізані помідори викладаємо на деко. Намагайтеся укладати їх як можна ближче один до одного. Тому як під час в’ялення томати будуть зменшуватися в розмірах.

3. Тепер посипаємо помідори сухим часником, сіллю і сумішшю трав. Так само буде непогано, якщо на поверхні заготовок викласти гілочки розмарину або чебрецю. Вони віддадуть свій аромат овочів і в підсумку закуска вийде ще смачніше.

4. Відправляємо деко з помідорами в духовку на 1 годину при температурі 100 градусів. Потім зменшуємо температуру до 80 і тримаємо ще 4 год.

Процес досить довгий, і тому раджу вам зробити відразу 2 або 3 дека. Якщо дозволяє духовка, то можна зробити і більше.

На цьому ваші маніпуляції закінчені і залишилося тільки чекати. Не забудьте поставити таймер або включити будильник, щоб не забути томати в духовці.

5. Через 5 годин виймаємо помідори з духовки і дивимося що у нас вийшло. У будь-якому випадку не всі овочі провялятся до кінця.

6. Готові овочі повинні бути пластичними, але без вологи. А ось помідори, в яких залишилася рідина, потрібно розкрити і відправити в духовку довяливаться на 2 години при температурі 80 градусів.

7. Справа за малим. Тепер залишилося тільки законсервувати нашу закуску.

8. В стерилізовані баночки укладаємо шар в’ялених помідорів. Утрамбовувати занадто щільно не потрібно. Потім кладемо 2-3 зубчики часнику і гілочку чебрецю (за бажанням).

9. Потім знову шар томатів та часнику. Таким чином заповнюємо баночку до самого верху.

10. Тепер наливаємо у баночку трохи оливкової олії.

По ідеї, в’ялені помідори повинні бути повністю залиті оливковою олією. Але ми будемо зберігати їх у холодильнику. А при низьких температурах оливкова олія дуже сильно густіє. Тому зробимо суміш з оливкової та соняшникової олії. Можете бути впевнені, що вийде дуже смачно.

11. Заливаємо олію до самого горлечка.

12. І закорковуємо кришками. Прибираємо в холодильник. Через 2-3 дні обов’язково перевірте баночки. Помідори будуть вбирати в себе масла і його рівень може опуститися на кілька сантиметрів. В цьому випадку потрібно буде долити необхідну кількість масла.

Готові помідори дуже гарні на смак. Подавати їх можна як окрему закуску або використовувати в якості соусу до стейкам, паст і т. д. Так само з них виходять дуже смачні бутерброди, якщо покласти 2-3 часточки на скибочку чорного хлібця. Так само, з цієї заготівлею виходить класна піца. Спробуйте і все зрозумієте.

Готуйте на здоров’я. І приємного вам апетиту!

Рецепт в’ялених помідорів на зиму в електросушарці для овочів

Маючи вдома таке чудо як електросушарка, в’ялення помідорів полегшиться в рази. Нехай часу на процес приготування піде більше, але зате результат буде набагато краще. Адже на те вона і створена, щоб сушити овочі. І весь процес проходить в автоматичному режимі. Температурний режим ідеальний і відрегульований під кожну категорію овочів.

До цього чуда техніки завжди додається брошура з рецептами. Але якщо з якоїсь причини у вас цієї книжонки немає, то ось вам рецепт в’ялених помідор. Запевняю, що нічого складного тут немає.

Інгредієнти:

  • Помідори
  • Цукор
  • Сіль
  • Часник
  • Базилік

Приготування:

1. Першим ділом помідори наріжемо на невеликі часточки і обріжемо місце кріплення плодоніжки.

Розмір часточок томатів повинен бути таким, щоб вони по висоті поміщалися на лист сушарки.

2. Розкладаємо на деко сушарки нарізані овочі. Залишаємо між ними трохи простору, щоб повітря краще циркулював. Хоча, можна укладати і щільніше. В процесі сушіння помідори дуже сильно будуть зменшуватися в розмірах.

3. Трохи присаливаем і посипаємо невеликою кількістю цукру. Все те ж саме проробляємо з іншими часточками.

4. Накриваємо електросушарки кришкою і запускаємо її. На кришці зазначено необхідну кількість часу для кожної окремої групи овочів. У нашому випадку 8-10 годин.

5. Час від часу, кожні 2-3 години, перевіряємо наші томати. І, по мірі їх зменшення в розмірах, ми можемо перекладати помідори з одного аркуша на інший.

Цікаве:  Бостонський торт з пишним бісквітним тістом і ніжним заварним кремом

6. В результаті, до кінця в’ялення, вийшов 1 цілий деко. Хоча спочатку їх було 3. Тобто, можна зробити висновок, що овочі зменшуються в розмірах в 3-4 рази.

7. Переходимо до консервації. Для цього на дно стерилізованою банки наливаємо трохи олії. В ідеалі краще використовувати оливкову олію. Але якщо у вас його немає, то цілком підійде і соняшникова олія.

8. Далі укладаємо шар помідорів і трохи їх присаливаем.

9. Додаємо часточки часнику і сушений базилік. Трохи приминаем і повторюємо те ж саме з рештою томатами.

10. В кінці заливаємо овочі рослинним маслом, щоб вони були повністю покриті. Готову заготовку закорковуємо кришкою і відправляємо в холодильник. Вживати в їжу таку закуску можна вже через 5 днів.

Ці помідори відмінно підійдуть до чого завгодно. Як усіляких заправок, добавок у салати. Їх можна їсти просто з хлібом. А якщо буде домашній хлібець, то буде ще смачніше. Обов’язково спробуйте.

На замітку! Масло, яке залишиться від в’ялених помідор, виливати не потрібно. Воно насичене ароматами спецій і самих томатів, і таким маслом відмінно заправляти будь-які салати.

Помідори вялені в духовці — рецепт для зберігання без холодильника:

Практично всі рецепти в’ялених помідор зводяться до того, що їх зберігання поза холодильника неможливо. Але все ж є кілька рецептів, скориставшись якими, можна зберігати їх з іншими заготовками у погребі або в коморі.

Саме такий рецепт описаний нижче. Відмінність його лише в тому, що ми будемо заливати овочі гарячим маслом. А як саме, дивіться і запам’ятовуйте. А краще збережіть рецепт в закладках.

Інгредієнти:

  • Томати — 2 кг.
  • Оливкова олія — 200 мл
  • Часник — 2 зубки.
  • Розмарин — 1 гілочка.
  • Орегано — за смаком.
  • Сіль, перець — за смаком.

Приготування:

1. Цей рецепт відрізняється від попередніх ще й тим, що тут м’якоть ми будемо видаляти. Для цього помиємо і просушити помідори. Наріжемо їх на рівні четвертинки. І, за допомогою ложки або ножа, видаляємо серцевину.

Хочеться відзначити важливу деталь. Томати повинні бути дуже твердими і не соковитими. Це дуже важливий момент, про який не можна забувати.

2. Нарізані овочі кладемо в миску і додаємо в них 3 столові ложки оливкової олії.

Акуратними рухами перемішуємо томати, щоб масло рівномірно розподілилася по всьому вмісту миски.

3. Наступним кроком викладаємо скибочки томатів на деко, застелене пергаментом або фольгою. Посипаємо їх невеликою кількістю солі і перцю. Занадто багато не сипте. Буде досить декількох пучків.

4. Тепер відправляємо все це справа в розігріту до 100 градусів духовку на 6 годин. При цьому важливо, щоб дверцята духової шафи була трохи прочинені. Це сприяє тому, щоб піт виходила назовні.

5. Коли помідори добре провялятся,виймаємо їх з духовки і даємо трохи охолонути. Тим часом можна простерилізувати баночки під закатку.

6. На дно банки кладемо зубчик часнику і 1 гілочку розмарину.

7. Потім відправляємо туди ж шар помідорів і присипаємо щіпка орегано. Саме ця приправа дасть неповторний аромат в’яленим томатам. Потім знову шар помідорів і знову орегано. І так до тих пір, поки баночка не заповниться.

8. Далі потрібно розігріти оливкову олію. Саме розігріти, не кип’ятити. Зробити це можна на плиті або в мікрохвильовій печі. Головне, щоб воно було гаряче. І заливаємо цим маслом помідори до самого горлечка.

9. Закорковуємо банку і залишаємо при кімнатній температурі на добу. Після цього відправляємо заготовки в підвал або комору. Так само можна зберігати в холодильнику.

Ось такий рецепт. Як бачите нічого складного немає. Впорається навіть новачок. А виходить ця закуска просто обалденно. Як я вже говорив, додавати її можна куди завгодно. У будь-якому випадку буде дуже-дуже смачно.

Приємного апетиту!

Як зробити в’ялені помідори в духовці з конвекцією?

Духова шафа з конвекцією відмінно підійде для в’ялення помідорів. Гаряче повітря буде рівномірно випарювати рідину і виганяти пар з духовки. Але цей рецепт так само підійде і для звичайної, без конвекції. Просто часу можливо знадобиться трохи більше.

Ще одна відмінність цього способу приготування в тому, що ми будемо використовувати не звичайні помідори, а черрі. Та ще пара відмінностей є в інгредієнтах. А які саме ви дізнаєтеся нижче.

Інгредієнти:

  • Помідори черрі
  • Часник
  • Сухий часник
  • Чебрець
  • Сіль, цукор
  • Чорний перець
  • Оливкова олія
  • Сік лайма

Приготування:

По суті, сам процес приготування мало чим відрізняється від інших. Головною відмінністю тут є наявність конвекції в духовій шафі. В іншому ж, вся процедура практично та ж сама. Ну да ладно, давайте розбиратися.

1. Очистити зубчики часнику від лушпиння і зрізати «попки».

2. Потім цей самий часник подрібнюємо ножем до дуже дрібного стану. Тут важливо саме нарубати часник, не користуючись часничницею.

3. Після цього нарізаємо всі черрі на 2 половинки.

4. Викладаємо їх на деко, застелене пергаментом. Слідом солимо їх і посипаємо цукром. І трохи поливаємо оливковою олією.

5. Тепер відправляємо на помідори гілочки чебрецю, трішки сухого часнику і чорного перцю. І в самому кінці збризкуємо соком одного лайма. Він додасть аромат і приємну нотку у смаку готової закуски.

6. Ставимо деко в духовку, попередньо розігрівши її до 100 градусів. Включаємо режим конвекції і залишаємо на 6 годин з відчиненими дверцятами духовки.

7. Залишилося тільки остудити готові томати і розкласти по банках. Не забуваємо між шарами додавати нарізаний часник. Потім заливаємо все це справа маслом і закорковуємо кришкою.

В’ялені помідори будуть до готові до вживання через 3-5 днів. За цей час вони добре увберуть в себе аромат часнику і просочаться оливковою олією. Зберігати цю заготовку будемо в холодильнику.

Ось ми познайомилися з ще одним рецептом, настільки ж простим і легким, як і попередні.

Дуже смачні в’ялені помідори на зиму в домашніх умовах

Готувати в’ялені помідори можна не тільки в сушарці або духовці. Відмінно для цього підходить дегидратор. Справляється це диво техніки з поставленим завданням на 5 з плюсом.

Крім усього іншого, дегидратор зручний тим, що в нього поміщається дуже багато овочів. Так само є можливість встановити температуру і час, яке вам необхідно. І якщо у вас вдома є цей прилад, то вам обов’язково потрібно спробувати наш рецепт.

Інгредієнти:

  • Помідори
  • Часник
  • Сіль
  • Цукор
  • Прованські трави
  • Рослинна олія

Приготування:

1. Як завжди, почнемо з томатів. Промиваємо, розрізаємо і видаляємо місце кріплення плодоніжки.

2. Нарізані помідори розкладаємо на сітку дегідратору. Солимо і посипаємо цукром. Кількість солі і цукру регулюйте по своєму смаку.

3. Відправляємо сітку в апарат. І виставляємо температуру 70 градусів на 12 годин.

4. Після закінчення часу перевіряємо ступінь вялености, якщо так можна виразитися.

Ось для порівняння. Помідори до і після в’ялення. Вони зменшилися в розмірах раз в 5, а то і більше.

5. Відправляємо в банку остиглі помідори, чергуючи їх з часниковими зубчиками.

Так само не забуваємо все це справа пересипати прованськими травами.

6. Заливаємо банки гарячим маслом, розігрітим в мікрохвильовій печі. А потім загортаємо кришки.

7. Даємо охолонути при кімнатній температурі 2-3 дні, а потім зберігаємо в холодильнику. Помідори, приготовані за цим рецептом, так само непогано зберігатися в темному прохолодному місці досить тривалий час.

А їсти їх можна вже через тиждень. Виходить дуже смачне і ароматне частування. Куди і з чим його їдять писати не буду, бо ви і так вже знаєте.

Як заготовити в’ялені помідори? Рецепт «Пальчики оближеш»

Рецепт, в якому найменша кількість інгредієнтів. Але виходять вони так, що просто пальчики оближеш». Як кажуть «Все геніальне — просто!». Приготувати їх дуже просто і легко. Рецепт насправді можна назвати італійським, бо саме так вони і роблять. Хіба що, якість і смак продуктів відрізняється.

Інгредієнти:

  • Томати
  • Сіль
  • Сухий часник
  • Італійські трави
  • Оливкова олія

Приготування:

1. Нарізати помідори половинками. Викласти їх на деко, який потрібно застелити пергаментним папером або фольгою.

2. Збризкуємо невеликою кількістю оливкової олії. Посипаємо сіллю, сухим часником і італійськими травами.

3. Відправляємо в духовку на 7 годин. Виставляємо Температуру спочатку на 100 градусів, а через пару годин знижуємо до 70. При цьому дверцята духовки тримаємо трохи прочиненими. Для цього можна підкласти кухонну прихватку між дверцятами і самої духовкою.

4. Готові овочі кладемо в баночку і посипаємо ще трохи італійськими травами. Аромат просто шикарний. Заливаємо олією і закатуємо кришками.

5. Заготівлю тримаємо в холодильнику до повного приготування 4-5 днів. Зберігати можна набагато більше, але мені здається, що у вас не вийде стриматися. Приємного апетиту!

Відео про те, як приготувати в’ялені помідори в мікрохвильовці

Останнім рецептом буде відео ролик. Судячи з відгуків на це відео, помідори виходять просто неймовірно смачно. А найголовніше, що дуже швидко. Якщо для в’ялення нам потрібно близько 10 годин, то тут все робиться максимум за 30 хвилин. Не вірите? Тоді дивіться самі. Приємного перегляду!

Ну як вам такий рецепт? Сподобався? Поділіться своєю думкою в коментарях. І я говорю не тільки про це рецепті, а про статтю в цілому. Ваша думка дуже важлива для нас. Сподіваюся, що всі відгуки будуть позитивними і ви залишитеся задоволені результатом.

На цій ноті я з вами прощаюся до наступного випуску. І хочу побажати вам вдалих заготовок.