Сьогодні будемо готувати заливний пиріг кіш за класичним рецептом. Що він із себе представляє? Це відкритий пиріг, основа якого складається з пісочного тіста, всередині може перебувати начинка з м’яса, сиру, морепродуктів або овочів. Зазвичай крім начинки, він заливається кремом з яєць і молока, у більш рідкісних рецептах використовуються вершки. Подавати його на стіл можна як у гарячому, так і в холодному вигляді. На смак це ніяк не впливає. Готуватися він зазвичай круглої форми.
За походженням блюдо ставитися до французької кухні, але набрав популярність і в інших країнах. Ще його називають кіш-лорен.Через місцевості у Франції звідки пішов рецепт. Варіантів приготування цієї страви багато, не кажучи про велику різноманітність інгредієнтів.
Так що користуйтеся фантазією і додайте в рецепт сир, курку, гриби, шпинат, помідори і так далі. Ну а я поділюся простим, але тим не менш, відмінним рецептів пирога кіша. А докладний покроковий рецепт з фото чудово допоможе вам розібратися у всіх нюансах цієї випічки.
Поїхали!
Інгредієнти для приготування тарта:
- Борошно пшеничне вищого сорту — 130 грам;
- Масло вершкове несолоне — 60 грам;
- Яйце — 1 штука (велике)
- Сіль — щіпка
Начинка:
- Бекон — 100 грам;
- Ріпчаста цибуля — 200 грам;
- Сир твердий — 60 грам;
- Шпинат — 30 грам;
Заливка:
- Яйця — 3 штуки
- Вершки (жирні) — 200 мл;
- Цукор — 0,5 чайної ложки;
1. Почнемо з основи нашого пирога. Нам належить замісити пісочне тісто. Для цього знадобиться 130 грам просіяного пшеничного борошна вищого сорту, додамо до неї 60 грам м’якого вершкового масла кімнатної температури. Солимо за смаком, зазвичай щіпки достатньо.
2. За допомогою силіконового скребка подрібнюємо масло і змішуємо з борошном. Коли шматочки стануть більш дрібними, для зручності можна перетерти руками. У вас повинна вийти маса грудочками.
3. Розбиваємо одне куряче яйце, збовтуємо його вилочкою і додаємо до суміші. Замішуємо не туге тісто. Це саме легке тісто у вашому житті, тому що вимагаємо мінімум зусиль по замішуванню.
4. Тепер переносимо його на робочу поверхню, стіл попередньо потрібно припорошити борошном. Досить пом’яти колобок кілька разів.
5. Розім’явши м’якуш, приплющим його, розірвемо на кілька частин і складемо. Потім приминаем і формуємо круглий млинець. За товщиною 1-1,5 см, діаметром з долоню.
6. Корж потрібно упакувати в харчову плівку і прибрати в морозильну камеру холодильника на 3 години.
7. Через певний час виймаємо тісто, знімаємо плівку, присипаємо стіл борошном і починаємо за допомогою качалки розкачати коло товщиною кілька міліметрів. Щоб пласт виходив рівним, кожен раз коли розтягуєте тісто повертайте його.
8. Найлегший спосіб визначити достатнього розміру вийшов пласт, приміряйте форму для запікання, приклавши її зверху.
9. Пісочне тісто зазвичай податливе, але воно може ламатися або тріскатися. Щоб уникнути цього, використовуйте качалку. Якщо спершу загорнути тісто на скелю, потім буде легше перемістити його на форму. Ось така невелика тонкість.
10. Викладаємо тісто у форму, краї притискаємо до обідка якомога щільніше.
11. Щоб правильно запекти такий тарт і отримати гарне рівне дно виконайте 2 дії. Перше, дно попередньо проткніть виделкою або зубочисткою у кількох місцях.
12. Друге, на час випікання в центр треба помістити вантаж. Є спеціальні пристосування для кондитерів, а ми просто викладаємо лист фольги і заповнюємо його всередині горохом, квасолею або рисом.
13. Відправляємо випікатися в заздалегідь розігріту до 200°С градусів духовку. Приблизний час приготування 25 хвилин.
14. Виймаємо форму з духовки, даємо кілька хвилин охолонути. Вантаж з фольгою можна прибрати, але тарт з форми для запікання не виймайте. З ним ще потрібно працювати.
15. Пам’ятаєте ті отвори, які ми зробили виделкою, їх потрібно закрити. Зробити це можна за допомогою муки, візьміть щіпку і замажте пальцем.
16. Озброїмося ножем і зріжемо звисають зайві частини з боковин. Звичайно це можна було зробити до відправки в піч, скажете ви. Але при випічці фігура все одно змінитися, довелося б знову коригувати краю, щоб вийшло красиво. Загалом оболонка для нашого майбутнього заливного пирога готова.
17. Тепер пора переходити до начинки. Розігріємо рослинне масло на сковороді, його потрібно трохи. Нарізаємо близько 100 грам бекону поздовжніми скибочками. Починаємо обсмажувати.
18. Весь жир витоплюється, а шматочки покриваються рум’янцем. По готовності викладаємо їх в окрему миску, і переходимо до наступного інгредієнта.
19. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, головку потрібно нашаткувати тонкими півкільцями і обсмажити в витопленому жирі.
20. Бланшируем цибулю до м’якості і золотистого кольору. По готовності перекладаємо в окрему чашку.
21. Крупно нарізаємо свіже листя шпинату. Для такого пирога вони підходять як не можна краще.
22. Обсмажуємо листя і стебла до м’якості. Пару хвилин на сковороді і шпинат готовий.
23. Коли складові начинки готові переходимо до заливання. У чашу розбиваємо 3 курячих яйця, додаємо половину чайної ложки цукру.
24. Яйця збовтуємо віночком і вливаємо 200 миллиграммовый склянка жирних вершків. Перемішуємо до однорідного стану.
25. Твердий сир натираємо на тертці з малими отворами.
26. Пора заповнювати пиріг. Викладемо частину цибулі і шпинату, рівномірно розподілимо по поверхні вилочкою.
27. Другим шаром йдуть обсмажені скибочки бекону. Залишимо трохи для верхнього шару.
28. Засипаємо натертим сиром і заливаємо сумішшю вершків та яєць.
29. Залишки зелені, бекону викладаємо в кінці на самій поверхні. Їх треба злегка притопити в вершки, щоб при запіканні вони не обвуглилися.
30. Добралися до фінішної прямої. Ставимо випікатися в духовку розігріту до 180°С градусів на 30-35 хвилин. І спостерігаємо як пиріг піднімається і покривається красивою рум’яною скоринкою.
31. Все готово, залишилося тільки акуратно вийняти пиріг з форми (зручно, якщо у вас модель зі знімним дном). Переносимо на піднос і подаємо до столу.
Пісочне тісто може піднести сюрприз раскрошившись в невідповідний момент. Тому при нарізці обов’язково використовуйте максимально гострий ніж і нарізайте пиріг невеликими шматочками. В точності дотримуючись інструкції ви отримаєте ідеально приготований заливний пиріг кіш з цікавою начинкою.
На цьому у мене все. Сподіваюся, що рецепт себе добре зарекомендує. Готуйте, пригощайте близьких. Якщо стаття була корисною або просто сподобалася, не пошкодуйте часу, поділитеся нею в соціальних мережах. А щоб не втратити сторінку додайте її в закладки.