Сьогодні на порядку денному домашня шаурма з куркою і не тільки. Це блюдо прийшло до нас з Сходу і з тих пір зайняв тверді позиції на всіх щільних обідах і перекуси на бігу. Звичайно, сучасній людині потрібно той час, яке дарує куплений хот-доги, пиріжок або круасан. Але так вже навчили мене батьки, що довіряти покупної їжі, варто не завжди.

Але, а що робити якщо хочеться вредненького? Правильно! Приготувати шаверму вдома самому! Ви будете точно знати вміст і впевнені в якості продуктів. Безбоязно можна подати на стіл сім’ї і дітям. Смакові якості можна регулювати самостійно, причому свій рецепт зможуть знайти і як любителі гостренького, жирненького, так і прихильники здорового харчування.

Як зробити і що потрібно для шаурми в домашніх умовах

Зробити шаурму в домашніх умовах дуже просто. Знадобитися тільки 3 основні частини. Начинка, соус і упаковка. Начинка може бути якою завгодно, в основному вона м’ясна, але поєднується з багатьма овочами. Соуси або заправки, так само радують своєю різноманітністю. Для того щоб не ламати голову, можна використовувати вже готову, зараз їх безліч у продажу. Ну і в ролі упаковки використовується лаваш, коржі піта. Вони також є у продажу, або ж можна приготувати лаваш в домашніх умовах.

Всі складові очищаються, нарізаються або готуються заздалегідь. Потім шаурма збирається в звичний нам рулет. Він вже обсмажується на сковороді-гриль або звичайною, але без масла. До речі, для супротивників фаст-фуду, теж знайдеться варіант. Можна використовувати наприклад смажені гриби замість м’яса, так і соуси зробити попостнее. Або просто загорнути салатний лист з овочевою начинкою в лаваш.

І ще один аргумент на користь, що домогтися від шаурми різноманітності смаку легко. Наведемо приклад, припустимо курячого філе. Воно може бути вареною обсмаженим, запечений в духовці у фользі, а для створення зовсім пікантного смаку підійде копчене. Так що, на мій погляд, такі рецепти не набриднуть. Їх можна буде готувати як повноцінний обід, або ж забрати з собою на пікнік або в дорогу.

Рецепт шаурми в домашніх умовах з куркою в лаваші

Найкраще робити шаурму з використанням курячого м’яса. Воно набагато ніжніше ніж яловичина або баранина, його можна швидко і легко підготувати. У більшості випадків покупна шаурма, так само робиться з курячого філе. Внутрішня начинка повністю залежить від вашої фантазії, але практика показує, що найкраще поєднання: м’ясо, соус і овочі.

Інгредієнти:

  • Куряча грудинка — 1 штука (150-200 грам);
  • Лаваш — 2 аркуша;
  • Огірок — 1 штука;
  • Помідор — 1 штука
  • Цибуля — 1 штука;
  • Картопля — 1 штука;
  • Рослинна олія;
  • Зелень, сіль, перець за смаком

Для соусів:

  • Сметана — 4 столові ложки;
  • Майонез — 1 столова ложка;
  • Часник — 2 зубчики;
  • Томатна паста — 2 столові ложки;
  • Чорний мелений перець — 0,5 чайної ложки;
  • Вода — 5-6 столових ложок

1. Для початку підготуємо м’ясну частину начинки. Курячу грудку разрежем вздовж на тонкі частини. На тарілці посиплемо сіллю і перцем, спрыснем невеликою кількістю рослинної олії, обмажем з обох сторін. Упакуємо тарілку в стретч-плівку, приберемо в холодильник. Це можна зробити напередодні, до готування.

2. Найчастіше в покупної шаверме використовують звичайний майонез і кетчуп. Вдома ми робимо за своїм методом. Щоб виходив більш вершковий смак з часниковим відтінком. Чотири столові ложки сметани змішуємо з однією ложкою майонезу, через тертку або прес пропускаємо зубчик часнику. Все перемішуємо і ставимо в бік.

3. Ті ж нехитрі дії, дозволять нам отримати відмінний соус. Беремо пару столових ложок томатної пасти, подрібнюємо в неї зубчик часнику, додаємо половину чайної ложки чорного перцю, солі за смаком. Кілька ложок простої води і все перемішуємо. Томатний соус (краще кетчупу) готовий.

4. Попрацюємо над начинкою. Огірок промиваємо, очищаємо шкірку, нарізаємо на кільця, а потім подрібнюємо соломкою. Можна використовувати як свіжий огірок, так і малосольный. Цей інгредієнт дуже соковитий і приємний.

5. Так само нам знадобитися помідор, краще, якщо він не дуже великого розміру. Його потрібно розділити навпіл і потім нарізати слайсами. Зручно викладати в лаваш.

6. Точно також шаткуємо цибулю півкільцями. Якщо раптом ви не любите зайву гіркоту, пам’ятайте лук у руках. Гіркоти стане менше. Зелень подрібнюємо довільно.

7. Не забуваємо про картоплю фрі. Картоплю очищаємо, промиваємо та нарізаємо соломкою.

8. Картоплю потрібно посмажити в добре розігрітій сковороді на рослинному маслі до хрусткої скоринки.

Цікаве:  Окрошка на майонезі і воді

9. Прийшла черга курки. Виймаємо її з холодильника, обсмажуємо на сковороді без масла. Куряча грудка сама по собі частину пісна і не дуже соковита. Тому потрібно, щоб усі пори запечатались, скоринка стала рум’яна і підсмажена.

10. Обсмажене філе можна буде нарізати скибочками (як і інші складові частини начинки).

11. Тепер вже нарізану курку можна буде досмажити до готовності в невеликій кількості олії.

12. Коли у нас все готово ми можемо почати згортати шаурму. Для цього третину аркуша звертаємо. На подвійному шарі почнемо викладати начинку. Спочатку намажемо наші соуси і розподілимо рівномірним тонким шаром.

13. Далі по черзі викладаємо картоплю фрі, огірки, томат, цибулю і м’ясо. Порядок і кількість довільне. Робити можете за своїм бажанням. Зверху можна полити соусом.

14. У лаваша звертаємо ліві й праві сторони. Формуємо згорток, щоб край добре приліпився, там теж можна змастити крапелькою соусу.

15. Шаурму, обсмажуємо на сковороді з мінімумом масла (можна змастити силіконової пензликом) з усіх сторін.

Домашня шаурма з куркою в лаваші готова до подачі на стіл. Вона виходить набагато краще і смачніше ніж покупна.

Соус і начинки для класичної домашньої шаурми

Ну і в кінці, як обіцяв приклади та ідеї для соусів і начинок, які зроблять вашу шаурму апетитніше і ситніше. Одне загальне правило — всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

Соуси:

  • Майонез — 2 столові ложки;
  • Сметана нежирна — 2 столові ложки;
  • Кефір 2,5% — 200 мл;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Хмелі-сунелі — 1 чайна ложка

Змішуємо кефір, сметану і майонез до однорідної маси. Додаємо подрібнений часник і хмелі-сунелі. Перемішайте і посоліть на смак.

  • Майонез легкий — 200 грам;
  • Кефір — 2 столові ложки;
  • Сушений кріп — 1 чайна ложка;
  • Паприка сушена — 0,5 чайної ложки
  • Чилі — 0,2 чайної ложки;
  • Карі спеція — 0,5 чайної ложки;
  • Часник сушений — 1 чайна ложка;
  • Сіль за смаком

У мисці змішуємо майонез і кефір. Додаємо сушену зелень, спеції каррі і паприку, часник сушений. Перемішуємо і пробуємо на смак. Виходить легкий, але строкатий смакової варіант.

  • Йогурт (кефір) — 3 столові ложки;
  • Нежирний Майонез — 3 столові ложки;
  • Аджика — 1 столова ложка;
  • Часник — 6 зубчиків;
  • Гранульований часник — 1 чайна ложка;
  • Сушений базилік — 0,5 чайної ложки;
  • Каррі — 0,5 чайна ложка;

У мисці змішуємо йогурт, майонез. Додаємо аджику. Пропускаємо через прес часник. Підсипаємо сушений часник, базилік і каррі. Перемішуємо. Виходить дуже пряний часниковий соус.

  • Цибуля — 1 штука;
  • Солодкий перець — 1 штука
  • Помідор — 3 штуки;
  • Кінза — половина пучка;
  • Часник — 4-5 зубчиків;
  • Оливкова олія — 2 столові ложки;
  • Шафран, базилік, коріандр, чорний перець — по 0,5 чайної ложки
  • Сіль за смаком

Цибулю, перець і помідор нарізаємо і подрібнюємо в блендері до пюреобразного стану. Додаємо подрібненого часнику, спецій і оливкової олії. Все перемішуємо, виходить арабська соус.

  • Топлене вершкове масло — 1 столова ложка
  • Вершки — 100 грам;
  • Майонез — 100 грам;
  • Твердий сир — 100 грам;
  • Зелень сушена — 1 чайна ложка;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Сіль і чорний перець за смаком;

Масло повинне бути м’яким, додаємо вершки і майонез, перемішуємо ложкою. Натираємо Через дрібну тертку сир, додаємо подрібнений часник, підсипаємо зелені. Солі і перчимо за смаком. Вершково-сирний класичний соус готовий.

Ну і на останок, мій улюблений гострий-гірчичний смак

  • Помідори — 4-5 штук
  • Гостра гірчиця — 1 столова ложка;
  • Хрін — 1 столова ложка;
  • Часник — 2 зубчики;
  • Пекучий перець – 1 стручок;
  • Цукор — 1 чайна ложка;
  • Лимонний сік — 2 столові ложки;
  • Рослинна олія — 2 столові ложки;
  • Сушені трави — по щіпці;

Томати натираємо на тертці, позбавляємося від шкірки. Додаємо лимонний сік, масло, гірчицю і хрін. У блендері подрібнюємо часник і стручковий перець (разом з насінням). Все змішуємо, додаємо цукор, трави і пробуємо на сіль. Маса повинна вийти пюреподібного. Соус виходить дуже гострим.

Тепер переходимо до комбінаціям начинок:

  • Відварена куряча грудинка дрібно нарубана, корейська морква, солоний огірок, нарізаний соломкою, капуста нашаткована, картопля фрі.
  • Листя салату, нашатковану цибулю, картоплю пай або фрі, подрібнений томат, обсмажене або копчене м’ясо.
  • Куряча грудка або філе, нарізане обсмажена, мариновані або малосольні огірки, нашаткована білокачанна капуста, корейська морква, зелені листя салату
  • Нарізані і обсмажені з цибулею і морквою гриби, солодкий перець, нарізаний соломкою, листя салату і свіжа зелень, картопля фрі і квашена капуста. Готуватися без м’яса.

Так як принцип зрозумілий, то кожен знайде для себе відповідний варіант начинок. Кількість їх величезна. До речі друзі, хто любить готувати домашню шаурму, опишіть в коментарях свою улюблену начинку. Раптом ще знайдеться, що новенького спробувати.