Сьогодні на порядку денному домашня шаурма з куркою і не тільки. Це блюдо прийшло до нас з Сходу і з тих пір зайняв тверді позиції на всіх щільних обідах і перекуси на бігу. Звичайно, сучасній людині потрібно той час, яке дарує куплений хот-доги, пиріжок або круасан. Але так вже навчили мене батьки, що довіряти покупної їжі, варто не завжди.
Але, а що робити якщо хочеться вредненького? Правильно! Приготувати шаверму вдома самому! Ви будете точно знати вміст і впевнені в якості продуктів. Безбоязно можна подати на стіл сім’ї і дітям. Смакові якості можна регулювати самостійно, причому свій рецепт зможуть знайти і як любителі гостренького, жирненького, так і прихильники здорового харчування.
Як зробити і що потрібно для шаурми в домашніх умовах
Зробити шаурму в домашніх умовах дуже просто. Знадобитися тільки 3 основні частини. Начинка, соус і упаковка. Начинка може бути якою завгодно, в основному вона м’ясна, але поєднується з багатьма овочами. Соуси або заправки, так само радують своєю різноманітністю. Для того щоб не ламати голову, можна використовувати вже готову, зараз їх безліч у продажу. Ну і в ролі упаковки використовується лаваш, коржі піта. Вони також є у продажу, або ж можна приготувати лаваш в домашніх умовах.
Всі складові очищаються, нарізаються або готуються заздалегідь. Потім шаурма збирається в звичний нам рулет. Він вже обсмажується на сковороді-гриль або звичайною, але без масла. До речі, для супротивників фаст-фуду, теж знайдеться варіант. Можна використовувати наприклад смажені гриби замість м’яса, так і соуси зробити попостнее. Або просто загорнути салатний лист з овочевою начинкою в лаваш.
І ще один аргумент на користь, що домогтися від шаурми різноманітності смаку легко. Наведемо приклад, припустимо курячого філе. Воно може бути вареною обсмаженим, запечений в духовці у фользі, а для створення зовсім пікантного смаку підійде копчене. Так що, на мій погляд, такі рецепти не набриднуть. Їх можна буде готувати як повноцінний обід, або ж забрати з собою на пікнік або в дорогу.
Рецепт шаурми в домашніх умовах з куркою в лаваші
Найкраще робити шаурму з використанням курячого м’яса. Воно набагато ніжніше ніж яловичина або баранина, його можна швидко і легко підготувати. У більшості випадків покупна шаурма, так само робиться з курячого філе. Внутрішня начинка повністю залежить від вашої фантазії, але практика показує, що найкраще поєднання: м’ясо, соус і овочі.
Інгредієнти:
- Куряча грудинка — 1 штука (150-200 грам);
- Лаваш — 2 аркуша;
- Огірок — 1 штука;
- Помідор — 1 штука
- Цибуля — 1 штука;
- Картопля — 1 штука;
- Рослинна олія;
- Зелень, сіль, перець за смаком
Для соусів:
- Сметана — 4 столові ложки;
- Майонез — 1 столова ложка;
- Часник — 2 зубчики;
- Томатна паста — 2 столові ложки;
- Чорний мелений перець — 0,5 чайної ложки;
- Вода — 5-6 столових ложок
1. Для початку підготуємо м’ясну частину начинки. Курячу грудку разрежем вздовж на тонкі частини. На тарілці посиплемо сіллю і перцем, спрыснем невеликою кількістю рослинної олії, обмажем з обох сторін. Упакуємо тарілку в стретч-плівку, приберемо в холодильник. Це можна зробити напередодні, до готування.
2. Найчастіше в покупної шаверме використовують звичайний майонез і кетчуп. Вдома ми робимо за своїм методом. Щоб виходив більш вершковий смак з часниковим відтінком. Чотири столові ложки сметани змішуємо з однією ложкою майонезу, через тертку або прес пропускаємо зубчик часнику. Все перемішуємо і ставимо в бік.
3. Ті ж нехитрі дії, дозволять нам отримати відмінний соус. Беремо пару столових ложок томатної пасти, подрібнюємо в неї зубчик часнику, додаємо половину чайної ложки чорного перцю, солі за смаком. Кілька ложок простої води і все перемішуємо. Томатний соус (краще кетчупу) готовий.
4. Попрацюємо над начинкою. Огірок промиваємо, очищаємо шкірку, нарізаємо на кільця, а потім подрібнюємо соломкою. Можна використовувати як свіжий огірок, так і малосольный. Цей інгредієнт дуже соковитий і приємний.
5. Так само нам знадобитися помідор, краще, якщо він не дуже великого розміру. Його потрібно розділити навпіл і потім нарізати слайсами. Зручно викладати в лаваш.
6. Точно також шаткуємо цибулю півкільцями. Якщо раптом ви не любите зайву гіркоту, пам’ятайте лук у руках. Гіркоти стане менше. Зелень подрібнюємо довільно.
7. Не забуваємо про картоплю фрі. Картоплю очищаємо, промиваємо та нарізаємо соломкою.
8. Картоплю потрібно посмажити в добре розігрітій сковороді на рослинному маслі до хрусткої скоринки.
9. Прийшла черга курки. Виймаємо її з холодильника, обсмажуємо на сковороді без масла. Куряча грудка сама по собі частину пісна і не дуже соковита. Тому потрібно, щоб усі пори запечатались, скоринка стала рум’яна і підсмажена.
10. Обсмажене філе можна буде нарізати скибочками (як і інші складові частини начинки).
11. Тепер вже нарізану курку можна буде досмажити до готовності в невеликій кількості олії.
12. Коли у нас все готово ми можемо почати згортати шаурму. Для цього третину аркуша звертаємо. На подвійному шарі почнемо викладати начинку. Спочатку намажемо наші соуси і розподілимо рівномірним тонким шаром.
13. Далі по черзі викладаємо картоплю фрі, огірки, томат, цибулю і м’ясо. Порядок і кількість довільне. Робити можете за своїм бажанням. Зверху можна полити соусом.
14. У лаваша звертаємо ліві й праві сторони. Формуємо згорток, щоб край добре приліпився, там теж можна змастити крапелькою соусу.
15. Шаурму, обсмажуємо на сковороді з мінімумом масла (можна змастити силіконової пензликом) з усіх сторін.
Домашня шаурма з куркою в лаваші готова до подачі на стіл. Вона виходить набагато краще і смачніше ніж покупна.
Соус і начинки для класичної домашньої шаурми
Ну і в кінці, як обіцяв приклади та ідеї для соусів і начинок, які зроблять вашу шаурму апетитніше і ситніше. Одне загальне правило — всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Соуси:
- Майонез — 2 столові ложки;
- Сметана нежирна — 2 столові ложки;
- Кефір 2,5% — 200 мл;
- Часник — 3 зубчики;
- Хмелі-сунелі — 1 чайна ложка
Змішуємо кефір, сметану і майонез до однорідної маси. Додаємо подрібнений часник і хмелі-сунелі. Перемішайте і посоліть на смак.
- Майонез легкий — 200 грам;
- Кефір — 2 столові ложки;
- Сушений кріп — 1 чайна ложка;
- Паприка сушена — 0,5 чайної ложки
- Чилі — 0,2 чайної ложки;
- Карі спеція — 0,5 чайної ложки;
- Часник сушений — 1 чайна ложка;
- Сіль за смаком
У мисці змішуємо майонез і кефір. Додаємо сушену зелень, спеції каррі і паприку, часник сушений. Перемішуємо і пробуємо на смак. Виходить легкий, але строкатий смакової варіант.
- Йогурт (кефір) — 3 столові ложки;
- Нежирний Майонез — 3 столові ложки;
- Аджика — 1 столова ложка;
- Часник — 6 зубчиків;
- Гранульований часник — 1 чайна ложка;
- Сушений базилік — 0,5 чайної ложки;
- Каррі — 0,5 чайна ложка;
У мисці змішуємо йогурт, майонез. Додаємо аджику. Пропускаємо через прес часник. Підсипаємо сушений часник, базилік і каррі. Перемішуємо. Виходить дуже пряний часниковий соус.
- Цибуля — 1 штука;
- Солодкий перець — 1 штука
- Помідор — 3 штуки;
- Кінза — половина пучка;
- Часник — 4-5 зубчиків;
- Оливкова олія — 2 столові ложки;
- Шафран, базилік, коріандр, чорний перець — по 0,5 чайної ложки
- Сіль за смаком
Цибулю, перець і помідор нарізаємо і подрібнюємо в блендері до пюреобразного стану. Додаємо подрібненого часнику, спецій і оливкової олії. Все перемішуємо, виходить арабська соус.
- Топлене вершкове масло — 1 столова ложка
- Вершки — 100 грам;
- Майонез — 100 грам;
- Твердий сир — 100 грам;
- Зелень сушена — 1 чайна ложка;
- Часник — 3 зубчики;
- Сіль і чорний перець за смаком;
Масло повинне бути м’яким, додаємо вершки і майонез, перемішуємо ложкою. Натираємо Через дрібну тертку сир, додаємо подрібнений часник, підсипаємо зелені. Солі і перчимо за смаком. Вершково-сирний класичний соус готовий.
Ну і на останок, мій улюблений гострий-гірчичний смак
- Помідори — 4-5 штук
- Гостра гірчиця — 1 столова ложка;
- Хрін — 1 столова ложка;
- Часник — 2 зубчики;
- Пекучий перець – 1 стручок;
- Цукор — 1 чайна ложка;
- Лимонний сік — 2 столові ложки;
- Рослинна олія — 2 столові ложки;
- Сушені трави — по щіпці;
Томати натираємо на тертці, позбавляємося від шкірки. Додаємо лимонний сік, масло, гірчицю і хрін. У блендері подрібнюємо часник і стручковий перець (разом з насінням). Все змішуємо, додаємо цукор, трави і пробуємо на сіль. Маса повинна вийти пюреподібного. Соус виходить дуже гострим.
Тепер переходимо до комбінаціям начинок:
- Відварена куряча грудинка дрібно нарубана, корейська морква, солоний огірок, нарізаний соломкою, капуста нашаткована, картопля фрі.
- Листя салату, нашатковану цибулю, картоплю пай або фрі, подрібнений томат, обсмажене або копчене м’ясо.
- Куряча грудка або філе, нарізане обсмажена, мариновані або малосольні огірки, нашаткована білокачанна капуста, корейська морква, зелені листя салату
- Нарізані і обсмажені з цибулею і морквою гриби, солодкий перець, нарізаний соломкою, листя салату і свіжа зелень, картопля фрі і квашена капуста. Готуватися без м’яса.
Так як принцип зрозумілий, то кожен знайде для себе відповідний варіант начинок. Кількість їх величезна. До речі друзі, хто любить готувати домашню шаурму, опишіть в коментарях свою улюблену начинку. Раптом ще знайдеться, що новенького спробувати.