Доброго часу доби, дорогі гості нашого сайту! Сьогодні ми приготуємо шаурму з куркою в домашніх умовах.
Шаурма – близькосхідне блюдо, яке готується з м’яса, приготованого на грилі і загорнутого в лаваш або піту, так само, шаурму додаються різні соуси і свіжі овочі. Десь це блюдо називають “Шаверма” або “Донер-Кебаб” , але, по суті, це одне і те ж.
Раніше, м’ясо для шаурми готували на горизонтальному грилі, за типом сучасної решітки для шашлику. Але потім, у місті Бурса (сучасна Туреччина) почали готувати на вертикальному рожні. Нижче ми докладно розберемо кілька рецептів приготування шаурми з куркою, але з різними соусами.
Шаурма з куркою в лаваші
Список необхідних інгредієнтів:
- Куряче філе – 800 гр;
- Морква – 1 шт;
- Капуста пекінська – 1/2 качана;
- Помідори – 3-4 шт;
- Огірки мариновані – 5 шт;
- Сметана – 500 гр;
- Майонез – 100 гр;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Хмелі-Сунелі – 3 ч. л;
- Паприка мелена – 1 ч. л;
- Адигейська сіль – 0.5 ч. л;
- Куркума – 0.5 ч. л;
- Оцет – 1 ч. л;
- Олія оливкова або рослинне – 3 ч. л;
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком;
- Тонкий лаваш – 3-4 шт.
Як приготувати шаурму з куркою в лаваші:
1. Моркву натираємо на тертці для корейської моркви. Додаємо 0.5 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 0.5 ч. л. Хмелі-Сунелі. Потім вливаємо 1 ч. л. 9% столового оцту і 3 ч. л оливкової або рослинного масла. Все добре перемішуємо і залишаємо хвилин на 30.
2. Пекінську капусту дуже дрібно шаткуємо. Потім викладаємо в глибоку миску і добре обминаємо руками.
3. Помідори миємо й нарізаємо тонкими півкільцями.
4. Мариновані огірки нарізаємо тонкими кружечками.
5. У мисці змішуємо сметану, майонез, часник, мелену паприку і Хмелі-Сунелі. Все добре перемішуємо. Після цього, додаємо куркуму, сіль адыгейскую
6. Куряче м’ясо промиваємо і зрізаємо все кісточки і плівки. Після цього, за смаком додаємо сіль і перець і залишаємо на 20-25 хвилин.
7. Обсмажуємо м’ясо на решітці, на заздалегідь підготовлених вугіллі. Стежимо, щоб воно не підгоріло і добре просмажаться.
8. Готового м’яса даємо охолонути до кімнатної температури. Потім, нарізаємо тонкою соломкою.
9. Лаваші нарізаємо на 8 однакових прямокутників. В середину викладаємо соус.
10. На соус розподіляємо куряче м’ясо.
11. Слідом за м’ясом відправляється пекінська капуста.
12. Далі, викладаємо моркву.
13. Після моркви, рівномірно розподіляємо помідори, огірки і змащуємо соусом.
14. Загортаємо нижній край лаваша на начинку.
15. Те ж саме робимо з верхнім краєм.
16. Тепер, праворуч загортаємо на начинку і трохи ущільнюємо.
17. Продовжуємо загортати справа наліво, формуючи шаурму. Таким же чином загортаємо інші шавермы. Приємного апетиту!
Якщо в будинку є мультипекарь з насадкою для гриля, можна підсмажити кожну шаурму для надання характерних смужок
Шаурма куряча в лаваші з соусом із сметани
Список необхідних інгредієнтів:
- Куряче філе – 800 гр;
- Капуста білокачанна – 500 гр;
- Помідори – 3-4 шт;
- Перець болгарський – 1 шт;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт;
- Сметана – 500 гр;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Лаваш тонкий – 3-4 шт;
- Зелень – за смаком;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати курячу шаурму зі сметанним соусом:
1. Куряче філе промиваємо і обтираем паперовим рушником. Нарізаємо шматочками середнього розміру (як для шашлику), посипаємо сіллю і перцем, добре перемішуємо і залишаємо на 25-30 хвилин.
2. Капусту дуже дрібно шаткуємо і добре обминаємо руками. Через 10 хвилин, капусту знову необхідно обім’яти.
3. Лук очищаємо і нарізаємо чверть кільцями. Добре обминаємо цибулю руками, він повинен пустити сік. Додаємо дрібку солі, перцю і 0.5 ч. л. 9% оцту. Перемішуємо і залишаємо маринуватися.
4. Куряче м’ясо обсмажуємо до готовності на заздалегідь підготовлених вугіллі. Якщо такої можливості немає, обсмажуємо на сковороді з антипригарним покриттям з обох сторін. Сковороду попередньо змащуємо рослинним маслом.
5. Готове м’ясо викладаємо в миску і залишаємо до повного охолодження. Потім, нарізаємо соломкою.
6. Помідори і болгарський перець добре промиваємо. У перцю необхідно видалити насіння. Далі, нарізаємо півкільцями помідори, а перець – соломкою.
7. У мисці змішуємо сметану, часник і дрібно січену зелень. За смаком додаємо сіль і перець. Все добре перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин.
8. Лаваші розрізаємо на рівні прямокутники. На середину кожного викладаємо столову ложку соусу, нарізане м’ясо, мариновану цибулю, помідори і перець. Зверху змащуємо соусом.
9. Нижній край лаваша загортаємо догори на начинку, верхній – навпаки вниз. Далі, накриваємо начинку правою стороною лаваша і загортаємо шаурму. При бажанні, можна трохи обсмажити кожну шаверму на сковороді-гриль. Приємного апетиту!
Якщо Ви не любите часник, його можна не додавати в соус. У такому випадку, рекомендується додати улюблені спеції. Головне – знати міру
Шаурма з куркою і грибами
Список необхідних інгредієнтів:
- Філе куряче – 700 гр;
- Печериці – 400 гр;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Помідори – 3-4 шт;
- Огірки свіжі – 3-4 шт;
- Сметана – 450 гр;
- Майонез – 200 гр;
- Кріп сушений – 1/2 ч. л;
- Часник – 2 зубчики;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати шаурму з куркою і грибами:
1. Куряче філе добре промити і обсушити паперовим рушником. Потім, додати за смаком сіль і перець, а так само 50 гр сметани. Все ретельно перемішати і запекти при 180 º до готовності. Потім, даємо м’яса охолонути й нарізаємо невеликими шматочками.
2. Свіжі печериці промиваємо та нарізаємо пластинками. Цибулю ріжемо кубиком. Потім, обсмажуємо цибулю до прозорості в невеликій кількості рослинного масла. Після цього викладаємо до цибулі гриби і смажимо ще 5-7 хвилин, не забуваючи помішувати.
3. Обсмажені з цибулею гриби викладаємо в миску і даємо повністю охолонути. За цей час, нарізаємо огірки соломкою а помідори півкільцями.
4. У глибокій мисці з’єднуємо 400 гр сметани 200 гр майонезу. Додаємо сушений кріп, часник, сіль і перець за смаком. Все ретельно перемішуємо.
5. Лаваші розрізаємо на 8 прямокутників одного розміру. По центру кожного викладаємо столову ложку соусу. Потім, нарізане соломкою, філе. Далі помідори і огірки. Після цього рівномірно розподіляємо обсмажені гриби і знову змащуємо соусом.
6. Нижній і верхній краї лаваша загортаємо на начинку. Потім, накриваємо начинку правою частиною лаваша і загортаємо шаурму. При бажанні, шаверму можна обсмажити на невеликій кількості вершкового масла, це додасть їй хрустку скоринку. Приємного апетиту!
Сушений кріп можна замінити свіжим або будь-який інший зеленню по своєму смаку
Шаурма з куркою і корейською морквою
Список необхідних інгредієнтів:
- Лаваш – 4 шт;
- Корейська морква – 500 гр;
- Філе куряче – 700 гр;
- Помідори – 4 шт;
- Огірки – 3-4 шт;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Сметана – 300 гр;
- Майонез – 300 гр;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Оцет 9% – 1 ч. л.;
- Хмелі-Сунелі – 1 ч. л.;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати шаурму з куркою і корейською морквою:
1. Куряче філе промиваємо, обтираем паперовим рушником і нарізаємо шматочками середнього розміру. Потім, солимо і перчимо за смаком. Додаємо нарізану півкільцями цибулю і оцет. Добре перемішуємо і залишаємо на 25-30 хвилин.
2. Обсмажуємо курку на заздалегідь підготовлених вугіллі до готовності. Необхідно уважно стежити, щоб м’ясо не підгоріло. Готове м’ясо остуджуємо і ріжемо соломкою або шматочками.
3. З’єднуємо сметану і майонез. Додаємо часник і Хмелі-Сунелі. Солимо і перчимо до смаку, перемішуємо соус до однорідності.
4. Помідори та огірки промиваємо та нарізаємо. Огірки – соломкою, а помідори півкільцями.
5. Лаваші нарізаємо на 8 однакових прямокутників. В середину викладаємо столову ложку соусу і куряче м’ясо. Потім викладаємо корейську моркву. Далі, нарізані огірки і помідори. Змащуємо овочі 1 ст. л. соусу.
6. Верхній і нижній краї лаваша загортаємо на начинку. Потім, накриваємо начинку правим краєм лаваша і загортаємо шаурму. Таким же чином загортаємо інші і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Якщо немає часу возитися з вугіллям і мангалом, м’ясо можна запекти в духовці або обсмажити на невеликій кількості рослинного масла
Шаурма з копченою куркою в лаваші
Список необхідних інгредієнтів:
- Копчена курка (будь-яка частина без кістки) – 800 гр.;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт;
- Помідори – 4 шт;
- Огірки – 3-4 шт;
- Сметана – 350 гр;
- Майонез – 250 гр;
- Часник – 1-2 зубчики;
- Кріп свіжий – 50 гр;
- Лаваш тонкий – 3-4 шт;
- Оцет 9% – 1 ч. л;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати шаурму з копченою куркою:
1. Куряче м’ясо нарізаємо довільно. Головне, не дуже дрібно і не дуже крупно.
2. Цибулю нарізаємо чверть кільцями і добре обминаємо рукою, щоб пустив сік.
3. Додаємо до цибулі трохи солі, перцю і 1 ч. л. оцту. Добре перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин.
4. У миску викладаємо сметану і майонез, добре перемішуємо до однорідності.
5. Додаємо подрібнений часник, кріп, сіль і перець за смаком. Ретельно перемішуємо соус.
6. Огірки і помідори миємо й нарізаємо. Огірки – соломкою, а помідори – півкільцями.
7. Лаваші розрізаємо на 8 однакових прямокутників. По центру прямокутника викладаємо столову ложку соусу.
8. Далі, викладаємо куряче м’ясо, маринована цибуля і овочі. Зверху змащуємо соусом і загортаємо шаурму.
9. Таким же чином збираємо інші шавермы і подаємо до столу. Приємного апетиту!