Існує безліч рецептів, за якими можна заготовити смачні помідори на зиму. Самі по собі рецепти заготівлі помідорів прості, при цьому процес, звичайно, клопіткий. Під час засолювання кухня перетворюється в цілий цех по переробці овочів, миття банок, кип’ятіння води і варіння розсолів. А якщо врожай вдався на славу, то потім всі підлоги заставлені банками, укутаними в ковдри.
Я вже згадував, що в цьому прекрасному овоче, як і в будь-якому іншому міститься багато корисних речовин. Що їх можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але вони відмінно зберігають всі вітаміни після термічної обробки, засолювання. Заготовлювати можна цілком. Робити чудові салати і не тільки з стиглих, але і зелених, не доспілих плодів. А які смачні виходять помідори у власному соку, пальчики оближеш.
Заготовки з помідорів на нашому зимовому столі додадуть ще одну яскраву фарбу і смачне блюдо, від якого просто пальчики оближеш.
Клімат у нас на землі різний, десь помідори вже поспіли і їх можна вже почати заготовляти, а де-то ще все попереду, тому поспішаю поділитися з вами рецептами приготування помідорів на зиму.
Помідори на зиму з морквяної бадиллям, рецепт на 1 літрову банку
Нам потрібні:
- Помідори червоні скільки увійде
- Свіжа морквяна бадилля
Для маринаду на 1 л води:
- 1 столова ложка з гіркою солі
- 4 столові ложки з гіркою цукру
- 0,5 чайної ложки оцтової кислоти 70 %
Приготування:
Помідори і морквяну бадилля добре миємо, сушимо.
На дно стерилізованою 1 л банки викладаємо бадилля. Щоб простерилізувати є кілька варіантів, обирайте найзручніший для вас — «5 способів стерилізації» .
У помідор зубочисткою в плодоніжки робимо кілька проколів, щоб вони не лопалися і добре просолились.
Викладаємо їх щільно, скільки увійде в банку.
В каструлі, воду доводимо до кипіння і заливаємо заготовку. Щоб не лопнула банку, покладіть в неї металеву ложку.
Прикриваємо стерилізованими кришками і залишаємо на 8-10 хвилин. Кришки потрібно прокип’ятити хвилини 3-4.
Готуємо маринад, для цього каструлю з водою ставимо на вогонь, додаємо сіль, цукор і доводимо до кипіння.
З банок через марлю, або спеціальну кришку зливаємо воду.
Заливаємо банки киплячим маринадом.
Додаємо оцет.
Закатуємо кришками і трохи струшуємо, перевертаємо, закутуємо в теплу тканину і залишаємо до повного охолодження.
Помідори, мариновані на зиму з малиновими листям без стерилізації
Інгредієнти з розрахунку на 3 л банку:
- 2 кг середніх помідор
- 3 листки малини
- 4 зубчики часнику
- 2 столові ложки солі
- 5 столових ложок цукру
- 1,5 столових ложок оцту 9%
Приготування:
- На дно стерилізованою банки викласти в добре промиті і висушені листя малини.
- Додати часнику, попередньо очищеного.
- Щільно укласти помідори, заповнити порожнечі більш дрібними.
- Банки залити киплячою водою, прикрити стерилізованої кришкою і злити її через 20 хвилин назад у каструлю.
- Додати сіль, цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і влити оцет.
- Акуратно розлити маринад по банках.
- Відразу закатати кришками, перевернути і укутати, дати охолонути.
Мариновані помідори на зиму, рецепт з лимонною кислотою на 3 літрову банку
Інгредієнти на дві 3 л банки:
- 4 кг помідор
- 200 гр. цукру
- 100 гр. солі
- 2 чайні ложки лимонної кислоти по 1 ложці на банку
- 6 лаврових листів
- 10 горошин запашного перцю
- 4 зубчики часнику
- Зелень петрушки
- Зелень кропу
- 2 солодких перцю
Приготування:
Приготування починаємо з помідор, їх треба добре помити, прибрати черешки, обсушити на паперових рушниках.
В стерилізовані банки викладаємо лавровий лист, порізаний кружечками, часник, горошки перцю.
Викладаємо помідори, починаючи з більш великих.
Виклавши їх до середини банки, додаємо гілочку кропу, 3 гілочки петрушки.
Перець очищаємо від насіння, розрізаємо на чотири частини.
Додаємо його в самому верху банки.
Заливаємо окропом, накриваємо стерилізованими кришками і даємо постояти 20 хвилин.
Воду з банок зливаємо в каструлю, ставимо на вогонь.
Додаємо цукор, сіль, доводимо до кипіння помішуючи.
Насипаємо в заготівлі лимонну кислоту.
Заливаємо киплячим маринадом.
Закатуємо кришки, перевертаємо, накриваємо теплою тканиною і залишаємо до повного охолодження.
Помідори «Часточки» — мамин рецепт на зиму
Потрібні з розрахунку на 3 л води:
- 1 склянки цукру
- 3 столові ложки солі
- Гвоздика за смаком
- Перець чорний горошком за смаком
- Лавровий лист за смаком
- 1 столова ложка оцту 70%
Приготування:
- Помідори помити, нарізати часточками.
- У каструлю налити води, довести до кипіння.
- Додати сіль, цукор, гвоздику, перець, лавровий лист, оцет.
- В стерилізовані банки викласти скибочки помідор.
- Залити киплячим розсолом, накрити стерилізованими кришками.
- У велику ємність дно прокласти рушником і виставити банки.
- Залити водою і поставити на вогонь, стерилізувати 1 л банки — 15 хвилин.
- Банки закатати, перевернути, укутати в теплу тканину і залишити до повного охолодження.
Рецепт заготівлі помідорів майже без солі і стерилізації
Необхідно:
- 5 л відерце червоних томатів (вихід 3 літри)
- 0,5 чайної ложки солі
- Щіпка гострого червоного перцю
- 2 лаврових аркуша
- 7 горошин запашного перцю
- 100 гр. цукру
Приготування:
- Помідори помити, обсушити, крупно порізати, викласти в емальований таз.
- Додати сіль, цукор, перець, лавровий лист.
- Поставити на вогонь, довести до кипіння, помішуючи.
- Розкласти по стерилізованим банкам і закатати стерилізованими кришками.
- Банки покласти на бік і залишити до повного охолодження.
Смачні помідори на зиму, рецепт з часником на 1 літрову банку
З розрахунку на 1 л банку:
- Помідори червоні
- Жменя часточок часнику
Для заливки на 1 л води:
- 3 столові ложки цукру
- 1 столова ложка солі
- 1 столова ложка оцту 9%
Приготування:
- Помідори помити, просушити, розрізати на чотири частини.
- Викласти щільніше в стерилізовані банки, пересипаючи часточками часнику.
- Воду поставити на вогонь, додати сіль, цукор, оцет, довести до кипіння.
- Банки залити киплячою процідженої заливкою, прикрити стерилізованими кришками.
- У велику ємність з киплячою водою, дно попередньо прокласти рушником, виставити банки.
- Стерилізувати 10 хвилин, закатати, укутати в теплу тканину, перевернути і залишити остигати.
Рецепт приготування помідорів на зиму з желатином
Інгредієнти:
- 500-600 грам помідорів
- 2 цибулини
- 1 пучок кропу
- 10 горошин чорного перцю
- 1/2 літра води
- 1 стіл. лож. цукру
- 1 стіл. лож. солі
- 3 стіл. лож. оцту 9%
- 1,5 стіл. лож. желатину
Приготування:
Помідори промиваємо і розрізаємо на дві частини.
Цибулю нарізаємо на тонкі кільця.
На дно стерилізований банки викладаємо дві гілочки кропу, дві горошини перцю.
Викладаємо шар цибулі.
Зрізом вниз викладаємо шар помідорів і так чергуючи з цибулею поки не наповниться вся банку.
Желатин заливаємо невеликою кількістю води, розмішуємо і залишаємо для набухання.
У каструлю наливаємо води, додаємо цукор, сіль, розмішуємо.
Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння.
В маринад додаємо желатин, розмішуємо до повного розчинення.
Додаємо оцет і знімаємо з вогню.
Заливаємо в заготівлі гарячий маринад.
У велику ємність, проклавши дно рушником, виставляємо банки, накриваємо стерилізованими кришками.
Наливаємо води в ємність і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, з моменту закипання стерилізуємо 10 хвилин.
Щільно закручуємо кришки, перевертаємо і залишаємо до повного охолодження.
Перед вживанням баночку з помідорами ставимо на 30 хвилин у холодильник.
Помідори на зиму у власному соку без стерилізації, рецепт – пальчики оближеш
Інгредієнти:
- 1 літр томатного соку
- Сіль 1 стіл. лож.
- Цукор 1 стіл. лож.
Приготування:
Великі помідори пропускаємо через соковижималку.
Томатний сік ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
В стерилізовану банку викладаємо помідори середніх розмірів.
Додаємо за смаком гвоздику, коріандр, 1 лавровий лист.
Заливаємо окропом, накриваємо стерилізованої кришкою і зливаємо через 20 хвилин.
У сік додаємо сіль, цукор, розмішуємо до повного розчинення.
Заливаємо банку киплячим томатним соком.
Закатуємо кришкою, перевертаємо, закутуємо в теплу тканину і залишаємо до повного охолодження.
Як приготувати помідори на зиму по-корейськи
Інгредієнти:
- 1 кг помідорів
- 2 солодких перцю
- 4-5 зуб. часнику
- 1 гіркий перець
- 1 стіл. лож. солі
- 2 стіл. лож. цукру
- 50 мл соняшникової олії
- 2 стіл. лож. оцту 9%
- зелень
Приготування:
- Зелень помити і дрібно порубати.
- Перці помити, очистити від насіння, часник очистити і все подрібнити в блендері.
- Все перемішати.
- Додати сіль, оцет, олію, цукор.
- Помідори помити, розрізати навпіл.
- В стерилізовану банку викласти помідори шаром.
- Зверху на них викласти шар заправки.
- Так чергуємо томати з заправкою банку поки не заповниться.
- Закриваємо стерилізованої кришкою, перевертаємо і залишаємо в холодильнику 8 годин, можна на 1 добу.
- Зберігати такі заготовки тільки в холодильнику.
Дуже смачні помідори на зиму з гірчицею, часником і хріном
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів
- 10 горошин чорного перцю
- 7 горошин запашного перцю
- 6 лаврових листів
- 6 зуб. часнику
- 4 гілочки кропу
- 3 невеликих листки хрону
- 2 стіл. лож. гірчичного порошку
- 2 червоних перців чилі
- 1,5 стіл. лож. цукру
- 2 літри води
- 60 грам крупної солі
Приготування:
- Зелень промити, висушити.
- Перець чилі очистити від насіння і розрізати на дві частини.
- В стерилізовану банку кладемо перець, лавровий лист, часник, зелень.
- Потім викласти щільніше помідори, не дістаючи до горлечка 2 див.
- Воду довести до кипіння, додати сіль, цукор, кип’ятити 3 хвилини і дати охолонути.
- Висипати гірчичний порошок і залити маринад не до краю.
- Банку поставити в миску з водою на вогонь і додати оцет.
- Накрити горлечко стерильною марлею повністю.
- Марля під впливом пара намокне, опустити краї марлі в банку і посипати гірчицею.
- Решті розсіл відправити в холодильник.
- Помідори настоюються 7-10 днів, після цього, відкрити марлю і влити залишився розсіл.
- Марлю прибрати, банку накрити поліетиленом і закрити стерилізованої кришкою.
- Банку прибрати в прохолодне місце на 30-40 днів.
Діліться своїми улюбленими рецептами з близькими і друзями. Якщо у вас є цікаві рецепти заготівлі помідорів, можете розповісти їх для читачів в коментарях.