Як ще можна смачно і швидко закрити огірки на зиму? Пропоную їх замаринувати у власному соку. Для цього у банки щільно укладаються красиві і акуратні плоди. А заливка робиться з великих і некрасивих, які просто натерли на тертці або подрібнили блендером.

Що характерно, така заготовка дозволяє отримати хрусткі і пружні огірочки. Всі, хто пробують – хвалять. Кажуть, як бочкова. Але крім цього смаку, вона ще й відмінно зберігається в прохолодному місці. А до вживання готова лише через три дні. За цей короткий проміжок часу у вас вийдуть малосольні плоди. А через місяць будуть повноцінні солоні.

До речі, господині дуже поважають таку консервацію, тому що її дуже швидко готувати. Та ще й ніякої додаткової стерилізації не потрібно. Що підтверджує, рецепти – знахідка! Кожен з них опишу максимально детально розкрити всі можливі нюанси.

Якщо ви ще не пробували заготовляти огірки в огірках, не обов’язково повторювати всі способи і відразу закочувати весь обсяг плодів. Спочатку зробіть одну літрову баночку такої заготовки на пробу. Взимку і відкриєте оцініть, можливо, доповніть на свій смак. Тому раджу додати статтю в закладки, щоб не втратити.

Якщо у вас видався урожайний рік на цей вид овочів, тоді тут ви знайдете найвдаліші рецепти маринадів на 1 літр води. Ще раджу розглянути варіант їх консервації в гірчичній заливці. Смачно виходить, якщо «подружити» їх з червоною смородиною або морквою. Також днями писала добірку з додаванням молодої капусти, раджу до прочитання.

Мариновані огірки огірки на зиму – рецепт приготування без оцту

Варіанти приготування огірків у власному соку за цим рецептом не передбачають додавання оцту. Плоди промаринуются своїм же соком, в який ми обов’язково додамо прянощі.

Ви можете використовувати іншу варіацію засолочной зелені, відмінну від тієї, що вказана в ингредиентном складі. Сюди можна сміливо брати естрагон, петрушку або листя смородини.

Також за бажанням можна додати закуски гостроти, якщо ввести трохи червоного гострого перцю. Це на любителя.

На 2 літрові баночки візьмемо:

  • 700 г свіжозібраних огірків,
  • 2-4 парасольки кропу,
  • 1 лист хрону,
  • 4 горошини запашного перцю.

В заливку підуть:

  • 1 кг огірків,
  • 9-10 часникових зубков,
  • 2 ст. л. солі.

Крок 1. Підготовка овочів і тари.

Попередньо потрібно підготувати плоди. Думаю, що ви вже чули, що іноді їх замочують у холодній воді на пару годин. Це робиться, якщо плоди були зняті з грядки і полежали більше трьох годин в очікуванні консервації. За цей час вони испарили багато вологи і стали трохи в’ялими. Щоб відновити тургор або пружність потрібно замочування. Якщо ви використовуєте свіжі, щойно зняті з грядки, овочі, то замочувати їх не обов’язково.

Далі всі плоди сортуємо. Всі красиві, рівні та невеликі відправляємо в одну сторону. А салатні або переросли в таз, де буде заливка.

Зелень потрібно ретельно промити і добре обсушити на чистому рушнику.

Тепер приділимо увагу банкам і кришок. Їх потрібно дуже ретельно промити нової губкою з содою. І простерилізувати на водяній бані або прожарити в духовці. Кришки можна просто обшпарити окропом.

Крок 2. В рецепті найдовше готується заливка, тому спочатку приділимо їй. 1 кг огірків натираємо на дрібній тертці. Якщо шкірка овочів у товста, то її зрізаємо. Це за бажанням. В отриману масу потрібно пропустити через прес або просто дрібно нарізати часник.

На цьому етапі можна додати гостроти, якщо додати пару шматочків гострого перцю.

Далі нам потрібно додати природний консервант, а заодно і смакову добавку – сіль. Вводимо 2 ст. л. Намагайтеся не зменшувати зазначену кількість солі, адже при її нестачі консервація може скиснути.

Цікаве:  Самса рецепт приготування в домашніх умовах — печемо в духовці, а смак як з тандира

Масу ретельно перемішуємо і залишаємо хвилин на 15, щоб виділилося побільше соку.

Крок 3. Збираємо наші баночки. На дно кожної литровки укладаємо горошини перцю, по 2 штучки. По 1-2 парасольки кропу або інші листочки, що ви підготували за своїм бажанням. На них викладаємо три столові ложки заливки.

Далі потрібно щільно укласти цілі огірки. З кожного плоду зрізаємо кінчики і викладаємо їх вертикально в банки. Перекладаючи перетертої масою, щоб у банку не утворилося пустот з повітрям.

Наповнювати ємності потрібно так, щоб усі плоди були покриті власним соком, а зверху залишилася сама заливка.

Щоб заготовка не запліснявіла можна піти двома шляхами. 1.Прикрити верх листком хрону. 2. Або промазати кришку з внутрішньої сторони гірчицею. Це однаково підходить для капронових і металевих кришок.

І загвинчуємо нашу консервацію герметично.

Зберігати таку засолку потрібно в холодильнику або льосі. Через 4 дні вони стануть малосольною, через місяць просолится повністю.

Огірочки можна їсти самостійно. А протерту масу не викидають, а використовують для розсольників, соусів.

Зберігаються баночки в холоді до 2 років.

Засолювання огірків в огірках під поліетиленову кришку без стерилізації на 3-х літрову банку

Для тих, кому вже сподобалося солити огірки подібних чином, раджу скористатися рецептом на трьох літрову банку. Щоб ви приблизно розуміли пропорції овочів. На жаль, дуже точно таку рецептуру дати складно, адже вона залежить від багатьох нюансів. Які по висоті ви будете використовувати плоди і як щільно їх утрамбовувати. Наскільки соковиті у вас сорти і т. д. Але приблизне співвідношення, яке підійде більшості господинь, я підібрала.

А ще зробимо акцент на укупорку капроновими кришками. Адже банки з засолкою часто закривають саме так.

Візьмемо:

  • свіжі огірки (близько 1 кг),
  • 1,5 кг натертих плодів,
  • 1 парасольку кропу,
  • 3-4 часникових зубки,
  • 3 ст. л. солі,
  • лист хрону.

Крок 1. Попередню підготовку плодів робимо так, як у першому рецепті. Промиваємо їх і при необхідності замочуємо у воді на пару годин.

Банку очищаємо содою і стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом. З переросли плодів робимо перетерту масу і ретельно її солимо.

Крок 2. Збираємо заготовку. На дно трьох литровки викладаємо кроповий парасолька.

На нього потрібно вилити три столові ложки заливки з перетертих овочів. Далі йде шар пружних цілих огірків. Між ними заповнюємо порожнечі перетертої масою.

Так робимо до тих пір, поки не наповнимо всю банку. Верхнім шаром повинна бути заливка, яка повністю покриваємо всі плоди. Потрясіть банку, щоб овочі з соком осіли, а зачаївся всередині повітря вийшов назовні.

Крок 3. Звернемо кілька разів листочок хрону і накриємо нашу консервацію зверху. Це запобіжить появі цвілі.

Можна замість хрону, просто вимазати кришку зсередини гірчицею. Або використовувати обидва варіанти разом для надійності.

Закриваємо банки і прибираємо на зберігання в прохолодне місце. Краще спустити засолку в льох або прибрати в холодильник.

Хрусткі консервовані огірки у власному соку з оцтом

А тепер розглянемо інший варіант маринування. Тут огірочки маринуються з оцтом і при цьому трохи проварюються у власному соку. Цей варіант більше нагадує салат, виходить теж смачно. Правда, плоди потрібно нарізати.

Для зручності цей рецепт наводжу в форматі відео, а інгредіентний склад буде під ним. Приємного перегляду.

Візьмемо:

  • 2,5 кг огірків,
  • 1 ст. ложку солі,
  • 2 ст. ложки цукру,
  • 50 мл оцту 9 %,а так само в кожну 0,5 л. банку по 1 чайній ложці.

Для закупорювання цього салату також раджу ретельно промити і простерилізувати тару і кришки. Адже консервація любить чистоту і стерильність. І це зіграє велику роль у тому, що ваші зусилля не пропадуть даром. А банки добре перенесуть зиму і збережуться до самої весни.

Із задоволенням прочитаю ваші коментарі і відгуки за даним варіантом консервування.

Бажаю все добре і світлого Вам і Вашій родині!