Сьогодні пропоную зайнятися приготуванням заготовок на зиму. Будемо маринувати помідори, варіантів маринаду дуже багато. Розібрати всі ми не встигнемо, але поговоримо про більш популярних способів готування. Такі томати будуть в радість всім, головне, щоб вони дочекалися зими. А то в нашій родині рідко, що залишається. Незважаючи на те, що з кожним роком обіцяю наробити більше заготовок.

Який же буде склад нашого маринаду? Безумовно побільше трави: листя смородини, лаврові листи, пензлики кропу і т. д. Це основа, без якої обійтися буває складно, але завжди можна знайти заміну. Тому не поспішайте залишати город, озирніться, наберіть побільше корисної травички, яка оточує Вас щодня. У приготуванні вона ой як знадобиться. Крім зелені, обов’язково використовуємо корінь хрону і зубчики часнику. Незважаючи на всю пікантність цих продуктів, деякі рецепти обходяться і без них. І результат ні трохи не гірше.

Замаринуем помідори сьогодні в різному посуді, будемо використовувати 3-х літрові і літрові банки. До речі в хід піде навіть зелений овоч. Незважаючи на свою недозрелость, в маринованому вигляді вони просто отменны. Тому якщо ще не готували так, то це чудова можливість поекспериментувати.

Ну а якщо Ви віддаєте перевагу більш пікантні овочі, то пропоную зазирнути в мою попередню статтю. Де ми заготовляли томати на зиму, але розглядали корейські варіанти. Такі помідори виходять набагато пряними на смак, так і їх можна їсти не чекаючи зими. Обов’язково загляньте в замітку, раптом ці варіанти готування Вам більше сподобаються.

Хочу звернути Вашу увагу на ще одну статтю, де готували вітамінний заготівлю, не зовсім на зиму. Але якщо змішати імбир, лимон і мёд, це буде ідеальною сумішшю для підтримки Вашого імунітету.

Помідори мариновані на зиму в літрових банках

Пропоную розглянути перший варіант маринаду. Вважаю цей спосіб консервація одним з найпростіших. В готуванні використовуються усіма знайомі продукти для маринування: листя вишні, смородини, хрону, перець горошком, сіль і цукор з оцтом. Більш детально процес приготування ми розглянемо нижче. Думаю з такою заготівлею впорається будь-яка починаюча господиня.

Нам буде потрібно:

  • Помідори — 1,7 кг
  • Сіль — 1 ст. ложка з гіркою (крупної солі
  • Цукор — 200 гр.
  • Оцет 9% — 100 мл
  • Перець чорний горошком — 10-15 шт.
  • Листя хрону, кропу, вишні і смородини — за смаком

Дана кількість продуктів розрахована на 3 банки по одному літру. Якщо плануєте закрутити одну банку, то кількість інгредієнтів ділимо на три.

Приготування:

1. Перше, що ми з Вами зробимо, підготуємо помідори. Насамперед промиваємо овоч під холодною проточенной водою. Потім за допомогою дерев’яної шпажки робимо в томаті невеликий прокол. Місцем проколу буде плодоніжка.

Таким чином помідори під час засолювання не тріснуть, і залишаться все такими ж за зовнішнім виглядом.

Підготовленим овочем наповнюємо банки. Укладаємо томати як можна щільніше, але при цьому будьте акуратні. Для засолювання все ж краще вибирати більш щільні плоди.

2. Тепер коли наші баночки наповнені, заливаємо вміст окропом. Вливаємо окріп до самого верху, потім накрийте посуд кришкою і залиште в такому положенні до повного охолодження.

Врахуйте, що вливати гарячу воду в банки слід дуже акуратно, невеликими порціями. Таким чином банки залишаться цілими…

Пам’ятайте, що всі банки перед засолкою слід піддати процесу стерилізації. Можна стерилізувати посуд в духовій шафі, або ж потримати її трохи над парою. З кришками поступаємо аналогічно.

До речі для стерилізації банок над парою я використовую звичайний старий чайник. Набираю в нього воду і доводжу до кипіння. Потім зменшую вогонь до середнього або мінімального, таким чином процес кипіння триває, але вже не настільки сильно. Далі одягаю посуд на носик чайника і залишаю в такому положенні на деякий час, 5-7 хвилин буде цілком достатньо.

3. Тепер коли вода в банках охолола, переливаємо всю рідину в каструлю. І приступаємо до приготування маринаду.

По черзі закладаємо всі інгредієнти в каструлю: сіль, цукор, перець чорний горошком, всю зелень. Доводимо весь вміст до кипіння, а після кип’ятимо при середньому вогні ще протягом 5-7 хвилин.

У самому кінці приготування маринаду виймаємо всю зелень і після вливаємо оцет. Ось тепер готову заправку можна зняти з вогню.

4. Готовим маринадом наповнюємо наші баночки. І тут же накриваємо стерилізованими кришками.

Залишилося лише закатати наші баночки, а після відправимо їх на зберігання.

Зберігати мариновані помідори будемо спочатку в теплі. Для цього переверніть банки кришками вниз, а після накрийте теплою ковдрою. Лишаємо в такому положенні на добу, по закінченню цього часу можна прибрати заготовки в більш прохолодне місце темне місце. Ідеальним варіантом буде льох або кладова в будинку.

Мариновані різані помідори — дуже смачні і солодкі

А ось тепер будемо маринувати помідорами половинками. Це ідеальний рецепт тим, що тут підійдуть абсолютно будь-які плоди за розміром. Адже ми їх можна розрізати на кілька часточок, одним словом поступимо так, як нам зручніше. Так, а ще для пікантності додамо до складу цибулю, наріжемо його кільцями і будемо укладати шарами, чергуючи з шматочками томату.

Нам буде потрібно:

  • Помідори — кількість регулюєте самі
  • Перець чорний — 2-3 горошини на банку 0,5 літрів
  • Лавровий лист — по 1 листу на банку
  • Часник — 1 зубчик на банку
  • Перець запашний — за бажанням
  • Цибуля ріпчаста нарізати кільцями

Для маринаду:

На 1 літр води беремо:

  • Сіль — 1 ст. ложка (без гірки)
  • Цукровий пісок — 3 ст. ложки
  • Оцет 9% — 5 мл

Приготування:

1. Перш підготуйте банки і кришки. Стерилізуйте всю посуд над парою або в духовій шафі. У даному випадку будемо використовувати гвинтові кришки, але запевняю на процес це ніяк не вплине.

Далі займемося підготовкою помідор. Добре промиємо плоди під холодною проточенной водою. Потім разрежем овоч на часточки, розмір таких часточок може бути абсолютно будь-яким. Але при цьому намагайтеся не дрібнити. Плодоніжку обов’язково потрібно видалити. Якщо є місця з загниением, теж зрізаємо, при цьому охоплюючи велику площу овоча.

Цибулю очищаємо від лушпиння, а після нарізаємо кільцями, можна не зовсім тонкими.

Тепер викладаємо на дно банок: перець чорний і запашний горошком, лавровий лист, гілочки кропу і часник. Сюди ж кладемо кілька кілець цибулі.

Зубчики часнику перед використанням необхідно очистити від лушпиння, а після можна нарізати, розділивши часточку на 2-3части.

2. Далі викладаємо помідори розрізом вниз. Утрамбовувати їх сильно не потрібно, пам’ятайте, що вони різані і в іншому випадку серцевина просто відійде від основи.

Чергуйте шари помідора і цибулі, таким чином кільця цибулі будуть лежати знизу, в середині і зверху.

3. Далі наповнені банки заливаємо окропом, до самого верху. При цьому вливати окріп будемо невеликими порціями, в іншому випадку банку лопне.

Залишаємо банки в такому положенні на 15-20 хвилин, за цей час вода повністю охолоне і можна буде приступити до приготування маринаду.

4. Далі охолоджену рідину з банок переливаємо в каструлю. Відразу додаємо в неї сіль і цукор, слідуючи розкладки. Кип’ятимо маринад протягом 10 хвилин, при цьому періодично помішуючи, щоб цукор і сіль повністю розчинилися.

В самому кінці готовності маринаду, буквально за 2-3 хвилини, вливаємо оцет і ще раз все добре перемішуємо. Готовим маринадом наповнюємо наші баночки, до самого верху. Зверху відразу накриваємо кришками, як можна щільніше закривши їх.

Після накриваємо наші заготовки теплою ковдрою і залишаємо в такому положенні до повного охолодження. Зберігати таку смакоту слід в темному, прохолодному місці.

Цікаве:  Варення з груші на зиму: прості рецепти варення грушевого

Маринуємо помідори на 1 літр, як в магазині

Якщо замаринувати томати по цьому рецепту, то ходити в магазин за такий заготівлею більше не доведеться. Настільки смачними і пряними виходять помідори, ну прям як на прилавках, а може навіть і смачніше. Спробуйте рецепт у справі, думаю і Вам він сподобається.

Нам буде потрібно:

  • Помідори черрі
  • Цибуля ріпчаста — 3-4 шт.(невеликі) на літрову банку
  • Перець болгарський — 1/2 шт. на банку
  • Часник — 2-3 зубчики
  • Приправа для маринування томатів — за бажанням
  • Перець чорний горошок — 8-10 шт.
  • Запашний перець — 5 шт.

Маринад на 1 літр води:

  • Вода — 1 літр
  • Цукор — 2 ст. ложки
  • Сіль — 2 ст. ложки
  • Оцет 9% — 50 мл

Кількість інгредієнтів вказана в складі розраховане на літрову банку.

Приготування:

1. Почати приготування нашої заготовки раджу з підготовки овочів. Промийте плоди томатів під холодною проточенной водою. Аналогічно поступаємо з болгарським перцем і цибулею. Тільки перш, у перцю видаліть насіннєве гніздо, а ось цибуля зачистіть від лушпиння.

Банки і кришки перед використанням необхідно простерилізувати. Потримайте їх деякий час над парою або можна розкласти в духовці, так скажемо «запекти» їх при мінімальній температурі.

2. Тепер у підготовлені банки кладемо зелень:петрушку і парасольки кропу. Потім сюди ж додаємо перець горошком, двох видів: запашний і гострий.

Далі в один шар викладаємо цибулю і очищені зубчики часнику. Цибулю можна використовувати цілком не нарізаючи, але врахуйте, що розмір овоча повинен бути невеликим.

3. Потім шаром викладаємо частину помідор, не доходячи до краю банки. Намагайтеся якомога менше залишати простору між томатами, притискайте плоди один одному, але не перестарайтеся.

По краях банки викладаємо болгарський перець. Тільки попередньо наріжте його на шматочки меншого розміру. І краще буде розташувати його в ті місця, в яких залишилося відкритий простір.

4. Наповніть банки доверху, а після залийте киплячою водою і накрийте кришками, на час, 10 хвилин буде цілком достатньо.

5. Через заявлений час зливаємо воду з банок в каструлю. Ставимо її на вогонь і знову доводимо до кипіння. Потім, слідуючи складу додаємо спеції: цукор, сіль і спеції. Не поспішайте вливати оцет, він нам знадобиться трохи пізніше.

Якщо у Вас немає подібних спецій для засолювання помідорів, можете замінити її іншими, або обійтися без неї.

Дайте маринаду покипіти протягом 5-7 хвилин. Потім влийте харчовий оцет і знімайте з вогню.

6. Готовим маринадом наповнюємо банки з помідорами, до самого верху. Накриваємо їх кришками і закручуємо, щільно. Головне не допустити потрапляння кисню в заготовку. Тому після закачування обов’язково перевірте їх, опустивши на стіл і прокрутивши в різні боки, а потім пальцем пройдіться під кришкою.

Перевертаємо наші заготовки кришками вниз, накриваємо теплими ковдрами або рушниками. Лишаємо в такому положенні до повного охолодження. Після прибираємо на зберігання в темне і прохолодне місце.

Простий рецепт зелених маринованих помідорів на зиму

А ось для цього рецепту нам потрібні помідори зеленого або бурого кольору, ті що ще не достигли. Думаю на літрову баночку можна набрати, так сказати поекспериментувати.

Нам буде потрібно:

  • Зелені помідори — 3 кг
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт. (середнього розміру)
  • Хрін — 1 корінь
  • Перець чилі — 1 шт.
  • Зелень петрушки — 1 пучок
  • Морква — 2 шт. (невеликі)
  • Часник — 5-7 зубчиків
  • Перець духмяний
  • Вода — 2,5 літра
  • Оцет 9% — 250 мл
  • Сіль — 2,5 ст. ложки
  • Цукор — 375 гр. (1,5 склянки)

Приготування:

1. Підготуйте плоди зеленого або бурого кольору. Гарненько промийте їх під холодною водою. Моркву і цибулю очистити від шкірки, і лушпиння. З часником поступаємо аналогічно.

Цибуля відразу ж нарізаємо півкільцями. А ось корінь хрону бажано очистити від верхнього шару шкірки, а після промити.

2. Всі плоди томатів необхідно розрізати, зробивши глибокі надрізи хрест на хрест. А вже отримані отвори, потрібно буде заповнити морквою і часником.

Моркву і часник перед використанням нарізаємо на тонкі пластини.

Ось що у Вас повинно вийде, аналогічним чином поступаємо з усіма помідорками.

3. Тепер приступимо до наповнення наших стерилізованих банок. На самий низ кладемо гілочки петрушки. Слідом викладаємо цибулю (нарізаний півкільцями), корінь хрону, попередньо розрізавши його на шматочки меншого розміру. І не забудьте покласти горошок запашний.

Потім кладемо помідори, щільно притискаючи їх один до одного. В самому центрі розташуйте гострий перець чилі. Наповніть томатами всю банку, а після кожну залийте окропом і накрийте кришками. Дайте настоятися заготівлі 10 хвилин.

Після всю рідину злити в каструлю. Будемо готувати з вами маринад.

4. У каструлю з водою засипаємо сіль і цукор, слідуючи розкладки. Слідом вливаємо оцет, отриману суміш продуктів ставимо на вогонь. Доводимо маринад до кипіння і кип’ятимо протягом 7-10 хвилин.

Готовим маринадом заливаємо банки з зеленими помідорами, до самого верху. Потім накриваємо кришками, але не закатуємо.

5. Відправляємо нашу заготовку на повторну стерилізацію. Візьміть глибоку, з широким дном каструлю. На дні встановіть підставку (залізну), або викладіть рушник. А вже поверх рушники розташуйте банки.

Залийте в каструлю теплої води, до центру банок. Потім поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Стерилізувати заготовку із зелених помідор слід на повільному вогні протягом 20 хвилин.

6. Потім знімаємо каструлю з вогню, акуратно виймаємо банки і закочує їх. Перевертаємо кришками вниз, закутуємо рушниками і залишаємо в такому положенні до повного охолодження. Я зазвичай заготовками з вечора займаюся, а вже з ранку прибираю в темне, прохолодне місце.

Мариновані помідори без стерилізації — ну дуже смачні

У цьому випадку стерилізувати банки ми не станемо. Зробимо трохи інакше, перед використанням добре промиємо посуд з використанням соди. Запевняю Вас, цього буде цілком достатньо. А тепер приступаємо до готування.

Нам буде потрібно:

  • Помідори — 3 кг
  • Цибуля ріпчаста — 4 шт.
  • Лавровий лист
  • Перець чорний
  • Цукор — 8 ст. ложок
  • Сіль — 3 ст. ложок
  • Оцет 9% — 8 ст. ложок

Кількість інгредієнтів розрахована на 4 банки по 1,5 літра.

Приготування:

1.Першим ділом підготуємо банки, промиємо їх під проточенной водою з використанням харчової соди.

Потім кладемо в баночки перець горошком (10 штук) і листочок лаврового листа. Зверху викладаємо помідори, але перш необхідно виконати з ними одну нескладну маніпуляцію.

У місцях плодоніжки зробіть кілька отворів з допомогою дерев’яної шпажки. Таким чином плоди замаринуются як слід, так і при зберіганні томати залишаться цілими, без тріщин.

2. Викладаючи помідори, пам’ятайте: у нас ще й цибулю є, його теж потрібно використовувати. Але перш цибулю зачистіть від лушпиння, а після наріжте кільцями (не тонко).

Тепер викладайте помідори, чергуючи з кільцями цибулі.

3. Наповнені банки з овочами заливаємо окропом, до самого верху. Потім накриваємо кришками, як тільки вода начнёт остигати, злийте её в каструлю.

Кришки перед використанням необхідно обдати окропом, таким чином обеззаразив їх.

4. З тієї води, що ми злили в каструлю, будемо варити маринад. Додаємо до неї сіль і цукор, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо маринад протягом 10 хвилин після закипання.

Готовим маринадом заливаємо баночки, і відразу ж в кожну банку вливаємо 2 ст. ложки оцту 9%.

Наша заготовка практично готова, залишилося закатати кришки і можна буде прибрати мариновані помідори під рушник, в тепло. Після охолодження в тепле прохолодне місце.

Обов’язково спробуйте цей рецепт у справі, виходить дуже смачно.

Відео про те, як замаринувати помідори в 3 л. банку з часником

Улюблений рецепт наших батьків, чому? А пам’ятаєте, як раніше маринували, та й взагалі заготовляли заготовки? Вірніше якого обсягу використовували банки, все вірно 3-х літрові. Мені здається обсяг іншого посуду було зустріти не можливо, або дуже рідко.

Так ось саме такий рецепт я знайшла для Вас, сподіваюся він Вам придётся за смаком.

Велике спасибі автору відео, дуже докладно викладено рецепт. Буду користуватися їм і на своїй кухні. Правда объём банок буду використовувати трохи менше.

Ось такі цікаві і досить пізнавальні варіанти маринування помідор ми сьогодні розглянули. Справа залишилася за малим, підготувати продукти і за справу.