Мариновані хрусткі огірки на зиму – що може бути краще? І так поїсти, і в салати додати…. 🙂 І хіба зрівняються домашні заготовки з покупними. Так що не лінуйтеся і закатуємо, консервуємо, адже літній день рік годує! 🙂
Не знаю як у вас 🙂 , а у нас взимку до будь-якої сімейної трапези обов’язково повинно бути щось з величезного асортименту літніх домашніх заготовок. Найчастіше мої домочадці вимагають хрусткі огірочки мариновані.
Для святкових днів консервуємо їх у великі трилітрові банки, тому що зручно відкрити відразу для декількох цілей: для салатів і м’ясних рулетів, красивої нарізки на закуску до шашличку, для приготування одного з шарів у гарнірі до м’яса, соус тар-тар або супу.
Під час звичайної вечері у нас просто вліт йдуть літрові ємності: відкрили невелику тару, відразу з’їли в один присід, і нічого не коштує, і не займає місце в холодильнику.
Найголовніше в консервуванні огірків, щоб вони вийшли хрусткими і приголомшливо смачними – це дотриматися чотири основних правила:
- Сорт овочу обов’язково повинен бути засолювальний (інакше вони стануть м’якими і розсіл перетвориться в каламутну кислу рідину);
- Бажано використовувати плоди невеликого розміру (в ідеалі корнішони);
- Для того, щоб огірочки збереглися в банку хрусткими і тверденькими, їх необхідно в свіжому вигляді спочатку замочити в прохолодній чистій воді на пару годин;
- Маринад необхідно готувати за смаком і в такій пропорції основних компонентів (солі, цукру та оцту), щоб жоден з них не переважав за своїми смаковими якостями.
Сьогодні розглянемо перевірені рецепти, які використовуються з року в рік вже багато років. Причому можна взяти зазначені інгредієнти в мінімальній пропорції, і спочатку спробувати підійде рецепт, а потім вже маринувати великими партіями.
Хрусткі мариновані огірки на зиму – рецепт на 1 літрову банку
Багато господині скаржаться, що залили огірки гарячим маринадом, але заготівля швидко в банку помутніла і через деякий час плоди розм’якли.
Щоб уникнути такої неприємності, бажано корнішони заготовляти методом нетривалої стерилізації. Тоді улюблений разносол збереже всі потрібні властивості і буде дуже смачним навіть при тривалому зберіганні.
Розглянемо перелік основних компонентів, розрахований на одну літрову баночку.
Інгредієнти:
- Свіжі огірки – 650 гр.
- Вода – ½ літра.
- Горошок запашного перцю – 5 шт.
- Зубчик часнику – 2-3 шт.
- Парасолька кропу, лавровий лист, гвоздика, коріандр – по 1 шт.
- Оцет 9%-ний – 4 ст. л.
- Цукровий пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Приготування:
1. Свіжі, невеликі за розміром огірки ретельно промиваємо і висипаємо в кухонний таз. Заливаємо холодною чистою водою і залишаємо на 2-4 години. Цей прийом дозволить не тільки видалити зайву гіркоту, але і насичує плоди необхідною кількістю рідини, щоб потім вони не вбирали в себе маринад як губка, не залишали верхні шари в банку «голими», і зберігали свою пружність і хрускіт.
Перед використанням огірки обов’язково замочують у холодній воді від 2 до 6 годин. За цей час бажано двічі змінювати воду. Це робиться для того, щоб вони ввібрали в себе воду і відновили колишню свіжість.
Якщо пропустити цей етап, то огірки, перебуваючи в банку, увберуть в себе решту рідина, кількість маринаду зменшиться, з’явиться багато вільного простору, який може наповниться повітрям. При неякісної укупорюванню в банку може розпочатися бродіння, що призведе до зривання кришки.
2. А поки є час, ретельно промиваємо літрову баночку і стерилізуємо її разом з новою закаточной кришкою будь-яким звичним способом. Охолоджуємо до кімнатної температури, щоб ємність не лопнула при наповненні.
Головними умовами збереження консервів є дотримання стерильності, правильна термічна обробка овочів, а також зберігання готової продукції в герметично закритій тарі.
3. Промиваємо лавровий лист і парасольку кропу. Даємо їм обсохнути. Очищаємо зубчики часнику і відправляємо їх разом з гвоздикою, чистої лаврушкой і горошинками запашного перцю в простерилизованную остиглу банку.
Для консервування бажано використовувати огірки довжиною не більше 12 див. Якщо потрібно замаринувати великі огірки, то їх попередньо розрізають упоперек на кілька частин.
4. Огірки ще раз промиваємо після замочування в проточній воді, стряхиваем з них крапельки, і укладаємо досить щільними красивими рядками в банку поверх спецій. Зверху прикриваємо корнішони парасолькою кропу.
Для маринування огірків використовують ароматичну зелень: кріп, петрушку, естрагон, коріандр, чабер, базилік. Пряний смак і гостроту огіркам додають часник, хрін, гострий перець.
5. У невелику каструльку виливаємо воду і ставимо її на вогонь. В процесі нагрівання рідини розчиняємо в ній сіль та цукровий пісок. Як тільки ця основа маринаду закипить, відключаємо нагрівання і вливаємо оцет.
Для маринування використовуємо тільки засолочную кам’яну сіль.
6. Поки кислота не встигла випаруватися і маринад не охолов, одразу ж їм заливаємо банку з вмістом по самі краї. До цього часу у нас повинна вже бути в змозі закипання ще одна каструлька з водою.
На її дно кладемо рушник і акуратно, щоб не обпектися, ставимо в неї нашу заготовку так, щоб зовні рідина покривала баночку до рівня плічок. Температура маринаду в баночці і водяній бані повинна бути практично однакова.
Маринування – один з видів консервування. Оцет не тільки впливає на смакові якості, але і служить чудовим консервантом, так як перешкоджає розвитку мікрофлори в консервах.
Накриваємо стерильною кришкою і на середньому вогні даємо воді покипіти. Стерилізуємо таким чином наші огірочки в банку буквально 5-8 хвилин.
Разом із зеленню в банки з огірками можна класти листя чорної смородини, вишні, дуба. У їх складі багато дубильних речовин, завдяки яким огірки зберігають щільну консистенцію, не размякают, залишаються хрусткими.
7. Акуратно виймаємо баночки щипцями з киплячої води і відразу ж щільно закорковуємо. Перевертаємо «догори ногами» і залишаємо стояти на кришці до повного охолодження.
Через 3-5 днів огірки вже будуть повністю промаринованы і їх можна буде відкрити і спробувати. Зберігаємо в прохолодному темному місці або в коморі.
Приємного апетиту!
До змісту
Мариновані огірки рецепт на зиму – хрусткі огірки в 3-літрових банках
З часів СРСР мені шалено подобався кисло-солодкий смак маринованих огірків. Це апетитне спогад нашого дитинства. Найцікавіше, що тоді частенько замість часнику пікантну нотку цієї заготівлі на зиму надавав саме ріпчасту цибулю.
Причому його можна нашаткувати хоч кільцями і прокласти між стрункими рядами огірків, хоч нарізати на дольки і просто засунути їх в порожнечі між зеленими засолювальними плодами.
Як правило, за таким рецептом я завжди мариную в трилітровій банці – вони не такі «солоні» і нарізні салати доповнюють просто ідеально.
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 2 кг.
- Вода – 1100 мл
- Оцет 9%-ний – 110 мл
- Гілочка петрушки, гвоздика, чорний горошок запашний, лавровий лист – за 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Цукровий пісок – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Приготування:
1. Промиті свіжі огірочки перекладаємо в миску з холодною водою так, щоб вона повністю покривала всі. Даємо їм відлежатися пару годин і за цей час стерилізуємо трилітрову банку разом з кришкою.
2. Гілочки петрушки і лаврушку, а також отлежавшиеся в замоченим вигляді корнішони моєму в проточній воді і даємо їм обсохнути. З огірочків можна додатково зрізати кінчики. Велику ріпчасту цибулину звільняємо від лушпиння і ріжемо тонкими кільцями або неширокими часточками.
3. В стерилізовану банку кладемо лавровий лист, зелень петрушки, запашний горошок і гвоздику. Зверху викладаємо половину або третину цибулевої нарізки. Вертикальними рядками заштовхуємо щільним рядом огірочки і «ховаємо» їх іншим цибулею. Заповнюємо до плічок банку корнішонами і поки відставляємо її в сторону.
4. Ставимо на плиту дві каструлі з водою: одну для стерилізації заготовки, другу для приготування маринаду. У літрі з невеликим розчиняємо сіль і цукор, додаємо решту лаврові листочки і доводимо до кипіння. Через три хвилини бурління розсолу на повільному вогні вливаємо оцет і чекаємо коли наш «відвар» знову почне кипіти.
Щоб банки під час стерилізації не луснули від перепаду температур, на дно каструлі або таза кладуть дерев’яну підставку або складену в 2-3 шари тканина.
5. Киплячим маринадом тонкою цівкою заливаємо наші наповнені банки огірками і прикриваємо кришкою. Як тільки у другій каструлі закипить вміст, опускаємо в неї нашу зимову заготівлю і стерилізуємо на повільному вогні близько 25-30 хвилин.
Бажано на дно каструлі для стерилізації покласти рушник або спеціальний керамічний коло, щоб банку не ушкодилася і вміст не «перегрівся» до м’якого стану.
6. Закатуємо трехлитровку і, поставивши її на кришку, гарненько закутуємо ковдрою або який-небудь теплою курткою. На наступний день знімаємо «шубу» і перевертаємо «консерву» на денце.
Після того як банки повністю охолонуть, їх можна повернути в нормальне положення і прибрати в комору. Закриті по даному рецепту огірки добре стоять і при кімнатній температурі.
Через кілька день п’ять прибираємо в льох і дістаємо для подачі до столу за своїм бажанням.
Приємного апетиту!
До змісту
Огірки мариновані хрусткі дуже смачні солодкі – рецепт на зиму
Бувають моменти, коли ну от взагалі ніяк не хочеться морочитися зі стерилізацією. Тоді вдаємося до надійного способу подвійний або потрійний заливки. При цьому огірочки виходять хрусткими і дуже смачними.
Оскільки по одній банці я готую дуже рідко, то кількість компонентів у даному рецепті розраховане на п’ять заздалегідь простерилізованих літрових баночок.
Інгредієнти:
- Огірки – 3,5 кг.
- Зубчик часнику, парасолька кропу – по 10 шт.
- Лист хрону – по 1/3 на банку.
- Свіжі листочки смородини і вишні – по 15 шт.
- Бутон гвоздики, горошина запашного перцю – по 5 шт.
- Перець чорний горошком – 25 шт.
- Інші улюблені приправи – за смаком
- Вода – 2,5 л
- Оцет 70%-ний – 3 ч. л.
- Цукровий пісок – 12,5 ч. л.
- Сіль – 6-7 ч. л.
Приготування:
1. Після замочування на 2-3 години, гарненько обполіскуємо свіжі огірки і зрізаємо з них кінчики. Промиваємо свіжі соковиті листя вишні, хрону і смородини, а також укропные парасольки. Даємо їм обсохнути на чистому бавовняний рушник або кухонному паперовому рушнику.
2. На дно кожної банки укладаємо по 1/3 листки хрону, по 2 листочка вишні і смородини, по парасольки кропу. Туди ж висипаємо по 5 горошин чорного перцю і по одній штучці гвоздики й запашного перцю. Зубчики часнику очистити від твердих кожурок і по пару штучок додаємо в кожну ємність.
3. Акуратненько, але досить щільно розподіляємо огірки по баночках і зверху, за бажанням, прикриваємо залишилися листочками смородини, вишні і за укропному парасольці.
4. Швиденько закипятив чисту воду в чайнику, заливаємо нею наші заготовки і, прикривши їх кришечками, залишаємо на чверть години в спокої. Потім зливаємо цю рідину.
Повторюємо процедуру ще раз. Під час маринування враховуємо, що подвійна заливання окропом надійніше для стерилізації.
5. У каструлі в 2,5 літрах чистої свіжої води розводимо сіль з цукром і даємо цьому розсолу закипіти. Вливаємо оцет і, перемішавши, заливаємо цим киплячим маринадом наші огірочки під саме горлечко. Кількість солі і цукру регулюємо за смаком.
6. Не гаючи часу, закатуємо стерильними кришками і залишаємо «догори ногами» остигати протягом доби закутаними в «шубу».
Потім зберігаємо в будь-якому темному місці. Відкриваємо баночки у міру виникнення бажання поласувати хрусткими маринованими огірочками.
Приємного апетиту!
До змісту
Мариновані огірки на зиму хрусткі в банках без стерилізації
Коли треба замаринувати відразу велику кількість огірків, можна використовувати рецепт без стерилізації. Мені він подобається тим, що все робиться максимально швидко і не треба возитися з мірними кружками для приготування розсолу. Все досить просто: заливаємо киплячою водою банки з огірками, потім зливаємо її відразу в каструльку, а на основі цієї кількості вже і готуємо заливку.
Корнішони зазвичай роблять в півлітрових і літрових банках. Ті огірочки, що побільше, можна розподілити по двох – або трилітровим ємкостей.
Інгредієнти:
- Свіжі огірки – 3,5 кг.
- Горошок чорного перцю – 30-40 шт.
- Очищений корінь хрону – 20-25 см.
- Зубчик часнику – 15-20 шт.
- Парасолька кропу – 10 шт.
- Лист хрону – 5 шт.
- 9%-ний столовий оцет – 10 ст. л.
- Цукровий пісок, сіль – по 5 ст. л.
Приготування:
1. Щоб не втрачати час, відразу моєму і замочуємо на 4 години огірки розміром до 5-7 див. Готуємо інші інгредієнти: промиваємо листя хрону і парасольки кропу. Часникові зубчики очищаємо від зовнішнього товстого шару, з кореня хрону чистимо шкірку, обполіскуємо прохолодною водою і нарізаємо на невеликі брусочки товщиною до 1 сантиметра.
2. Огірки витягуємо з води, знову обполіскуємо проточною водою і, зрізавши кінчики, залишаємо на чистому вафельному або паперовому рушнику злегка обсохнути.
3. Ретельно промиваємо банки (бажано з содою) і відразу ж починаємо в них укладання овочів для консервування. На дні ємності робимо підстилку з парасольки кропу та розірваного на кілька частин листки хрону. Туди ж відправляємо по 3-4 зубчики часнику і по кілька шматочків нарізки хрону.
Головними умовами збереження консервів є дотримання стерильності, правильна термічна обробка овочів, а також зберігання готової продукції в герметично закритій тарі.
4. Ставимо великий чайник з чистою водою на плиту або электроподставку і вмикаємо нагрівання. А поки наша рідина закипає, щільно розкладаємо оугрцы по банкам, висипаємо до них по 6-8 горошин чорного перцю, а зверху прикривають другим парасолькою кропу.
Заливаємо киплячою водою по самі краї горлечка і, накривши чистим закаточними кришками, залишаємо в такому стані на хвилин 20-30. Процедуру проводимо ще раз, тримаємо огірочки в окропі 10 хвилин.
5. Заливання окропом створить ефект стерилізації банки, тому не потрібно попередньої її обробки парою або високою температурою.
Технологія приготування маринованих огірків може бути різною. Іноді їх готують зі стерилізацією, іноді без неї. Варіантів закуски існує багато, так що будь-яка господиня зможе вибрати рецепт, який передбачає застосування оптимального з її точки зору методу.
6. За допомогою спеціальної кришки з отворами зливаємо з кожної баночки вже поостывшую воду в каструлю і ставимо її на плиту.
На середньому вогні доводимо до кипіння, розчиняємо цукор з сіллю і вливаємо столовий оцет. Зменшуємо нагрів до мінімуму і за допомогою ополоники швиденько розливаємо маринад назад по банках.
Відразу ж закочує їх за допомогою ключа і відправляємо остигати «під шубу», обов’язково перевернувши догори дном. Через добу можна забирати наші заготовки в льох або поставити в комору.
Приємного апетиту!
До змісту
Мариновані огірки на зиму з оцтом в літрових банках – гострі
Частенько у великій компанії з міцними напоями кому-небудь, та потрібно гостренькі закуска. Для таких любителів пікантних маринованих огірочків можна розглянути ще один хороший рецепт. Він чимось нагадує попередній, але все ж є деякі відмінності.
В ньому обов’язково використовуємо пекучий перчик і оцтову есенцію.
Інгредієнти:
- Свіжі огірки – 2,1 кг
- Парасолька кропу – 6 шт.
- Листя вишні і смородини, чорний і запашний перець горошком, гвоздика – по 6 шт.
- Зубчик часнику, лавровий лист, очищений шматочок кореня хрону – по 3 шт.
- Маленький стручок гострого перцю – 1 шт.
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукровий пісок – 4,5 ст. л.
- Оцет 70% – 1,5 ч. л.
Приготування:
1. З попередньо вимочених 2-4 години в холодній воді чистеньких огірочків зрізаємо кінчики (за бажанням їх можна залишити). Листя і кріп промиваємо й обсушуємо. Зубчики часнику очистити від шкірки, а у гострого перчика зрізаємо плодоніжку і витягуємо насіння.
2. Розкладаємо по чистим літровим баночках спочатку листочки смородини і вишні, по парасольки кропу з зубчиком часнику і шматочком хрону, потім щільними шарами підготовлені огірочки.
3. Дуже обережно заповнюють порожнечі між овочами киплячою водою з чайника і накриваємо банки кришками. Через 15 хвилин зливаємо рідину в каструлю і доводимо її до кипіння. Процедуру заливання повторюємо ще раз.
Висипаємо в рідину сіль з цукровим піском, кидаємо горошинки запашного і чорного перцю, лаврушку з пекучим перцем, гвоздику і варимо близько двох хвилин на середньому вогні.
4. Виловлюємо, при бажанні, лаврове листя зі стручком перцю і вийшов ароматний маринад розливаємо по банках. В кожну ємність додаємо по ½ ч. л. оцтової есенції і відразу ж закатуємо.
5. Перевертаємо наші заготовки денцями вгору і закутуємо на 12 годин.
Після цього можна відносити ємності з гостренькими огірочками на зберігання. Перед подачею на стіл бажано їх охолодити, щоб пікантна нотка була яскравіше.
Приємного апетиту!
До змісту
Огірки мариновані на зиму ну дуже смачні в 1.5 літрових банках
Пару років тому продавали красиві півтора літрові банки і дуже захотілося зробити в них улюблені зимові заготовки. Першими на черзі були огірки. Довелося трохи скорегувати свої рецепти, щоб у перерахунку на таку тару виходило так само смачно, як і на вже перевірені одне – і трилітрові ємності.
Мені дуже подобається додавати в хрусткі огірочки ще й болгарський перець. Відразу закуска «два-в-одному» виходить і смак заготовки відрізняється більш насиченими і цікавими нотками. Як правило, 3 літрові банки у нас з легкістю йдуть за новорічні чи інші свята, тому і готую завжди потрійну норму, яку наводжу нижче.
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 2,4 кг.
- Перець чорний горошком – 15 шт.
- Зубчик часнику, парасолька кропу – по 9 шт.
- Лавровий Лист – 6 шт.
- Перець солодкий болгарський – 3 шт.
- Вода – 3 л.
- Цукровий пісок – 7 ст. л.
- Сіль – 3 ст. л.
- Оцет 70% – 2 ч. л.
Приготування:
1. Поки стерилізують банки з кришками, готуємо всі овочі і приправи. Обов’язково насичуємо невеликі свіжі огірки вологою. Для цього мінімум на пару годин замочуємо їх в чистій холодній воді. Лаврушки з укропными парасолями обдаємо окропом.
Часник звільняємо від твердої шкірки і нарізаємо широкими брусками. У болгарських перців видаляємо плодоніжки разом з насіннєвими коробочками, промиваємо м’ясисті «стопочки» і розрізаємо їх на 4-8 часточок.
2. В остиглі стерильні банки відправляємо по кілька лаврових листочків, парасольок кропу і штук по 5 перцевих горошинок. Розкладаємо огірки упереміш з шматочками перцю і часниковою нарізкою і парасольками кропу.
3. Вливаємо окріп в банки з вмістом, намагаючись горяченную струмінь пускати прямо по центру горлечка, щоб не лопнули стінки. Даємо трохи постояти близько 10-15 хвилин, обов’язково прикривши кришкою. Робимо Заливку 2 рази.
Маринад завжди пробуємо на смак.
Потім зливаємо рідину в каструлю і на її основі готуємо маринад, розчинивши в ній сіль з цукром, і довівши до кипіння.
4. Знову вливаємо тепер вже солодко-солону рідину в банки з огірками, в процесі додаючи в кожну ємність по 2/3 ч. л. 70 %-ного оцту.
Закорковуємо стерильними залізними кришками і гарненько їх закатуємо. Даємо охолонути закутаному стані протягом доби і переміщаємо на тривале зберігання в льох.
Приємного апетиту!
До змісту
Мариновані огірки на зиму – ну дуже смачні як в магазині
Буває, що у відрядженні захочеться чого-небудь солоненьке і ми з колегами купуємо пару баночок маринованих корнішонів. Погодьтеся, що вони досить незвичайні і смачні, хоча частенько буває перебір з оцтом.
Кілька років тому ми задалися метою приготувати вдома такі ж хрусткі огірки, як «у магазині» і вийшло досить непогано. До речі, рецепт дуже простий і займає мінімум часу.
Зазвичай за рецептом роблю 3 літрові баночки, щоб потім вони помістилися в каструлі середніх розмірів і провести процес стерилізації. Однак їх можна законсервувати і в шести півлітрових.
Інгредієнти:
- Огірки свіжі – 2,4 кг.
- 9%-ний оцет – 150 мл
- Цукровий пісок – 45 гр.
- Сіль – 15 гр.
- Парасолька кропу, зубчик часнику, лавровий лист – по 6 шт.
- Листя смородини, вишні, хрону – за бажанням
- Чорний перець горошком – 18 шт.
- Вода – 1,5 л.
Приготування:
1. В добре промиті банки в рівних кількостях розподіляємо все інгредієнти: висипаємо сіль з цукром і по 6 горошин перцю, відправляємо туди ж по парі парасольок кропу, очищених зубчиків часнику і листочків лавра.
2. Розкладаємо по ємностей з приправами огірки, намагаючись розміщувати їх щільно один до одного. Зверху прикриваємо парасолькою кропу. Заливаємо гарячою водою і не забуваємо додати в кожну заготовку по 50 мл 9%-ного оцту.
3. Ставимо наші ємності в каструлю з такою ж по температурі гарячою водою так, щоб вона доходила до плічок банок. Доводимо на невеликому вогні до кипіння і стерилізуємо всього 5 хвилин. Потім виймаємо щипцями на чистий рушник, закриваємо стерильними кришками і закочує їх спеціальним ключем.
4. Простоявши добу укутаними, наші огірки дійдуть до потрібного стану, залишившись при цьому хрусткими і пружними.
Зберігаємо їх у прохолодному місці і їмо з задоволенням у будь-який день, коли душа попросить смачненького. 🙂
Приємного апетиту!
Як бачите, всі рецепти ще з радянських часів. Нічого нового, багато хто користується ними з року в рік. Такі огірочки завжди виходять дуже смачними і хрусткими.
Огірки відносяться до числа найбільш доступних овочів і майже кожен рік радують нас багатим урожаєм. У свіжому вигляді вони зберігаються недовго, тому дбайливі господині прагнуть наробити з них на зиму побільше консервів.
Приємного всім творчості! Відмінного настрою і вдалих маринованих огірків Вашого столу!