Сьогодні в інтернеті можна знайти величезну кількість рецептів приготування цього освіжаючого і підбадьорливого напою. Його роблять з різних інгредієнтів. На сайті є стаття про те, як готувати його з вівса або пластівців. Мені такий варіант дуже сподобався. Напій виходить смачним і сильним. Але, як говориться, смаки у всіх різні.
Сьогодні я пропоную розглянути найбільш популярні та прості варіанти приготування смачного квасу в домашніх умовах з чорного хліба. Цей спосіб є одним з найпоширеніших, але і у нього є кілька варіацій.
Слід зазначити, що до складу входять звичайні і недорогі продукти. Тому можна в будь-який час підготувати такий напій.
Квас в домашніх умовах з чорного хліба без дріжджів: рецепт на 3 літри
У спекотну погоду допомагає російський напій. Він не лише втамовує спрагу, відновлює сили, але і є дуже корисним. Однак потрібно розуміти, що він протипоказаний людям з деякими захворюваннями ШКТ.
Інгредієнти:
- 300 г чорного хліба;
- 2 ст. л родзинок;
- 2 ст. л цукрового піску;
- 2,5 л окропу.
Приготування:
- Житній хліб нарізаємо скибочками, а потім ріжемо кубиками. Викладаємо на деко і ставимо на 15 хвилин у духовці, яку розігріваємо на максимальній потужності;
- Підсушений хліб перекладаємо в 3-літрову банку;
- Додаємо цукровий пісок і заливаємо окропом;
- Після чого відправляємо в банку ізюм;
- Ємність накриваємо марлею і закріплюємо звичайною гумкою;
- Залишаємо в теплому місці на 1-2 дні;
- По закінченні вказаного часу, на поверхні повинна з’явитися піна. Вичікуємо ще одну добу;
- Приблизно 500 мл закваски перекладаємо в окрему ємність, з неї потім можна знову зробити квас;
- Тепер квас проціджують і розливаємо по пляшках зручного обсягу. Залишаємо в прохолодному місці ще на 3 дні. Якщо ви любите солодкий квас, то можете ще додати трохи цукру, розчиненого у воді і родзинок.
Коли напій закінчиться, то наповните 3-літрову банку закваскою (500 мл), яку ми відклали, а також підсушений хліб. Заливаємо окропом і залишаємо в теплому місці на добу. Важливо відзначити, що він вийде ще смачніше.
Як приготувати хлібний квас на заквасці
Зараз без праці можна купити смачний напій в магазині. Але в його склад входять різні консерванти і хімічні речовини. А ось в домашніх умовах можна зробити чудовий квас з натуральних продуктів.
Інгредієнти:
- 2 ст. л мелених житніх сухариків;
- 2 ст. л хлібної закваски;
- 180 г цукрового піску;
- 10 шт родзинок;
- 3 л води.
Приготування:
- В 3-х літрову банку висипаємо цукор, а також розмелені сухарі;
- Цукор повинен повністю розчинитися;
- Додаємо родзинки і вливаємо воду;
- Зверху додаємо кілька житніх сухарів, щоб вони покрили поверхню;
- Додаємо закваску, і накриваємо банку марлею;
- Залишаємо в теплому місці (25-28 градусів);
- Коли родзинки спливе, то це означає, що напій готовий. Зазвичай для цього потрібно близько двох днів.
Розливаємо по пляшках і відправляємо в холодне місце. Чудовий інгредієнт для приготування смачної окрошки.
Квас з чорного хліба з родзинками і дріжджами
Даний напій люблять у нашій країні не лише влітку, але й цілий рік. При цьому приготувати його зможе будь-яка господиня, навіть без досвіду і спеціальних навичок.
Інгредієнти:
- 250 г чорного хліба;
- 5 р живих дріжджів;
- Кілька штук родзинок;
- 5 ст. л цукрового піску;
- 3 л води.
Приготування:
- Чорний хліб нарізаємо на невеликі шматочки, розкладаємо на деко і відправляємо подсушиваться в духовку на кілька хвилин, поки він не потемніє;
- В 3-х літрову банку відправляємо підготовлені сухарі, цукровий пісок, а також родзинки. Вміст ємності заливаємо гарячою водою;
- Залишаємо банку, поки рідина не придбає кімнатну температуру;
- Тим часом живі дріжджі розвести в невеликій кількості води;
- Коли вміст банки придбає температуру до 35 градусів, то додаємо дріжджі і добре перемішуємо;
- Через пару годин напій почне бродити. Тому не потрібно наповнювати банку водою до самого горлечка;
- Залишаємо квас на 10 годин, після чого проціджуємо, розливаємо по зручним ємкостей і відправляємо в холодильник.
Смачний і корисний квас готовий. Можна освіжитися в спекотну погоду або зробити смачну окрошку.
Як зробити домашній і смачний хлібний напій з сухого квасу
Практично в будь-якому магазині можна купити готовий екстракт, з якого виходить чудовий квас, допомагає освіжитися в спекотну пору року. Розглянемо простий варіант приготування.
Інгредієнти:
- 250 г сухого хлібного квасу;
- 25 г дріжджів;
- 30 г родзинок;
- 250 р цукрового піску.
Приготування:
- Для початку скип’ятимо близько 7 л води;
- Сухий квас висипаємо в окрему ємність і заливаємо 2 л окропу. Накриваємо кришкою і залишаємо на пару годин;
- Після закінчення зазначеного часу проціджуємо рідина. Після чого доливаємо кип’ячену воду;
- Живі дріжджі розчиняємо в теплій воді і відправляємо в ємність з квасом;
- У напій додаємо цукор з родзинками. Перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 3 дні.
Потім залишиться тільки процідити через сито і охолодити. Виходить не гірше, ніж напій з натуральних продуктів.
Квас з чорного хліба з сухими дріжджами на 3 літри
Пропоную вам ознайомитися ще з одним простим і традиційним рецептом приготування. Завдяки цьому способу, освіжаючий напій буде готовий вже через одну добу.
Інгредієнти:
- 100 г житніх сухарів;
- Кілька штук родзинок;
- 5 ст. л цукрового піску;
- 2,5 л гарячої води.
Закваска:
- ½ Ч. л сухих дріжджів;
- 2 ч. л цукру;
- ½ Склянки води.
Приготування:
- Готуємо 3-х літрову банку. І під неї підкладаємо ніж, щоб вона не луснула;
- У ємність відправляємо сухарі, цукровий пісок і заливаємо крутим окропом. Саме для цього і потрібно підкладати під банку ніж. Всі добре розмішуємо і залишаємо остигати до кімнатної температури;
- Тим часом сухі дріжджі і цукор розчиняємо в теплій воді, і відкладаємо в сторону на декілька хвилин;
- Коли вміст банки охолоне, то вливаємо в неї суміш з дріжджів. Ретельно розмішуємо і накриваємо кришкою. Ставимо в тепле місце, бажано на підвіконня, де з’являється сонце.
Через добу смачний і корисний напій готовий. Залишається тільки його процідити через марлю і охолодити і подати на стіл.
Покроковий рецепт квасу з бородінського хліба
В домашніх умовах можна без праці зробити хлібний насичений напій. З цим завданням впорається будь-яка людина, що не володіє досвідом і спеціальними навичками.
Інгредієнти:
- 300 г бородінського хліба;
- 80 г цукрового піску;
- 1 ч. л сухих дріжджів;
- 3 гілочки м’яти.
Приготування:
- Хліб нарізаємо на невеликі шматочки. Підсмажуємо на сухій сковороді або підсушуємо в духовці;
- Сухарі з бородінського хліба перекладаємо в банку, об’ємом 3 л, додаємо м’яту, цукровий пісок (можна замінити медом);
- Вміст банки заливаємо окропом. Залишаємо на столі, поки температура рідини не знизитися до 30 градусів, тобто до кімнатної температури;
- Сухі дріжджі заливаємо невеликою кількістю теплої води. Залишаємо на 10-15 хвилин, а потім переливаємо в банку;
- Ємність накриваємо марлею, фіксуємо гумкою. Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 10 годин.
Проціджуємо через сито або марлю. Щоб приготувати нову партію напою використовуємо 300 г закваски, і інші інгредієнти крім дріжджів. У проціджений квас при бажанні додаємо ще трохи цукру. Потім розливаємо в пляшки і ставимо в прохолодне місце.
Як приготувати квас на хліб в домашніх умовах без дріжджів: самий простий спосіб
Натуральний напій можна легко зробити вдома. Для цього знадобиться мінімальний набір продуктів. В результаті чого, у вас на столі буде корисний і тонізуючий квас.
Інгредієнти:
- 300 г житнього хліба;
- 2 ст. л цукрового піску;
- 2 ст. л родзинок;
- 2,5 л води.
Приготування:
- Хліб нарізаємо на шматочки невеликого розміру. Викладаємо на деко і ставимо в духовку, розігріту до максимальної температури. Підсушуємо протягом 10-15 хвилин;
- Сухарі відправляємо в чисту банку, заливаємо окропом;
- У ємність додаємо родзинки і цукор, все добре розмішуємо;
- Банку накриваємо марлею, і залишаємо в теплому місці приблизно на одну добу. До цього часу, повинна з’явитися піна, після цього тримаємо напій ще 1 день;
- Після чого рідину проціджують через марлю, розливаємо по невеликих ємкостей, в які додаємо трохи родзинок. Якщо хочете, щоб квас вийшов більш солодким, то можете додати ще цукрового піску. Щоб він вийшов різким, залишаємо в холодильнику на 3 дні.
З решти закваски можна ще раз зробити смачний напій. Він вийде ще смачніше, і буде готовий через одну добу.
Як зробити хлібний квас із сусла
З концентрату напій може зробити навіть дитина. Адже в процесі приготування немає нічого складного. Сусло можна купити в магазині або зробити самостійно в домашніх умовах.
Для цього нарізаємо житній хліб і підсушуємо в духовці. Заливаємо окропом на 8 годин. Після чого додаємо трохи дріжджів, 150 г цукру і залишаємо ще на кілька годин, щоб сусло дозріло.
Інгредієнти:
- 2 ст. л сусла;
- ½ Ч. л сухих дріжджів;
- 150 г цукрового піску;
- 50 г родзинок;
- 3 л кип’яченої води.
Приготування:
- У мисці змішуємо сусло, цукровий пісок і 500 мл кип’яченої охолодженої води;
- Отриману суміш перелити в чисту банку (3 л) і доливаємо воду;
- Додаємо сухі дріжджі. Вміст ємності не потрібно перемішувати. Закриваємо кришкою і залишаємо на 1-2 дні, читайте інструкцію на упаковці;
- Після закінчення зазначеного часу обов’язково спробуйте напій. Якщо вам не подобається смак, то залиште настоюватися ще на кілька годин;
- На наступному етапі розливаємо квас по пляшках, і в кожну з них додаємо родзинки.
Залишаємо в прохолодному місці, щоб ємності наповнилися газом. Після цього можна вживати або готувати окрошку.
Як приготувати сильний квас з хліба без дріжджів з родзинками
Якщо вам подобається підбадьорливий і різкий напій, то скористайтеся наступним рецептом. У цьому випадку, ми не будемо використовувати дріжджі, і знадобиться невелике кількість продуктів.
Інгредієнти:
- 400 г житнього хліба;
- 1 ст. л родзинок;
- 120 г цукру;
- 3 л води.
Приготування:
- Хліб нарізаємо кубиками і підсмажуємо в духовці на максимальній потужності. Тільки стежте, щоб він не почав горіти, так як квас вийде гірким;
- У трилітрову банку висипаємо цукор, заливаємо водою, яку остуджуємо до 80 градусів. Розмішуємо, щоб цукровий пісок порожниною розчинився;
- Додаємо сухарики і доливаємо воду. Залишаємо до тих пір, поки вода не охолоне до 40 градусів;
- Відправляємо в банку непромытый родзинки. Перемішувати напій не потрібно;
- Накриваємо марлею і залишаємо в теплому місці. Бродіння зазвичай починається через добу. Залишаємо на 2-3 дня;
- Після закінчення зазначеного часу проціджуємо через сито або марлю.
Закваску залишаємо для повторного приготування напою. Коли будете робити квас вдруге, то він буде настоюватися 1-2 дні, і виходить ще смачніше і сильніша за.
Як швидко зробити домашній квас з житнього хліба для окрошки
Існує кілька думок з приводу того, на якій основі готувати річний холодний суп. Одні використовують кефір, а от інші воліють робити окрошку саме на квасі, який легко приготувати в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- Чорний хліб;
- 5 р живих дріжджів;
- 4 ст. л цукрового піску.
Приготування:
- Дріжджі розчиняємо в теплій воді до однорідної консистенції;
- Від буханця хліба відрізаємо два скибочки товщиною в 1 см, і розрізаємо навпіл;
- В 3-х літрову банку відправляємо всі підготовлені продукти і заливаємо кип’яченою охолодженою до 35 градусів, водою;
- Щоб маса, що перебродила, залишаємо напій на 1 добу;
- Отриманий квас не використовуємо, а зливаємо його і половину разом з закваскою залишаємо;
- Житній хліб ріжемо на шматочки і підсушуємо його в духовці. Нам також знадобиться 4 шматочка;
- Половину суміші відправляємо в банку, додаємо сухарики і цукор, дріжджі вже не потрібні;
- Накриваємо марлею і залишаємо в теплому місці на 1 день.
Наступним кроком проціджуємо напій, і ставимо в холодильник на кілька годин, а краще на цілу ніч.
Квас з чорного хліба, як у бабусі
Якщо ви хочете зробити смачний і сильний напій, то скористайтеся старим рецептом, яким користувалися ще наші бабусі. Такий спосіб приготування був популярний у часи СРСР, і покупної квас з ним навіть не зрівняється.
Інгредієнти:
- 3 л теплої води;
- 3 шматочка чорного хліба;
- 1 склянка цукру;
- 1 ч. л сухих дріжджів без гірки.
Приготування:
- В банку (3 л) з теплою водою висипаємо дріжджі і розмішуємо;
- Хліб ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо на сковороді або в духовці. Можете скористатися вже готовими сухариками. І перекладаємо їх у банку;
- На розігріту сковороду висипаємо цукор і розтоплюємо його до карамельного кольору. Його також відправляємо в ємність;
- Вміст банки добре перемішуємо. Прикриваємо кришкою і залишаємо в теплому місці на добу;
- Щоб квас вийшов газованим і сильним, додаємо в літрову пляшку 5 шт родзинок, і проціджуємо у неї квас.
Напій відправляємо в холодильник. Через 4-6 годин, він буде готовий до вживання. Але водіям не можна його пити, так як після його вживання не можна буде продути тест на алкоголь.
Як зробити домашній хлібний квас з солодом
Пропоную вам ще один з найпростіших варіантів приготування холодного напою. Його може зробити будь-яка людина, так як це дуже легко.
Інгредієнти:
- 75 г сухарів;
- 2 ст. л цукру;
- 2 ст. л житнього солоду;
- 2,5 л кип’яченої води.
Приготування:
- У чисту трилітрову банку відправляємо підсушений житній хліб;
- Додаємо 1 ст. л цукрового піску і солод, після чого наповнюємо охолодженою водою;
- Накриваємо марлею або закриваємо кришкою з дірочками. Ставимо в тепле місце. Час дозрівання залежить від кімнатної температури. Якщо в квартирі 40 градусів, але напій буде готовий через добу. В інших випадках може знадобитися до 4 днів;
- Потім витягуємо розмоклі сухарі, проціджуємо рідина;
- У пляшку додаємо ще трохи цукру, наливаємо квас і добре розмішуємо, щоб всі кристали розчинилися.
Ставимо в холодильник на кілька годин. Гущавину, що залишилася використовуємо в якості закваски, для подальшого приготування напою, що бадьорить.
Квас з чорного хліба у домашніх умовах з градусом
Зазвичай, у квасі міститься невелика кількість градусів. Але деяких людей це не влаштовують, і вони хочуть отримати більш міцний напій. Для цього скористайтеся наступним рецептом приготування.
Інгредієнти:
- 500 г житнього хліба;
- 30 р живих дріжджів;
- 3 г лимонної кислоти;
- Цукровий пісок;
- 5 л води.
Приготування:
- Хліб нарізаємо на шматочки невеликого розміру і підсушуємо в духовці;
- Сухарі перекладаємо в каструлю і заливаємо окропом (3 літри). Накриваємо ємність кришкою і відкладаємо в сторону на пару годин;
- Наступним кроком рідина проціджуємо в банку;
- Сухарі віджимаємо і заливаємо ще 2 літрами окропу;
- Через 1 годину змішуємо два настою;
- Додаємо лимонну кислоту, дріжджі, а також цукор, мінімум
- 300 р. Чим більше цукру, тим міцніше буде квас;
- Всі добре розмішуємо, накриваємо марлею і залишаємо в теплому місці на 10 годин;
- Після закінчення зазначеного часу спробувати напій на смак і на фортецю, при необхідності додаємо ще цукру. Після кожного додавання піску, квас залишаємо ще на 5 годин в теплому місці.
Після чого проціджуємо квас, переливаємо в ємності і щільно закриваємо кришкою. Зберігаємо в холодильнику не більше тижня.
Усі рецепти, наведені у статті, перевірені часом. Тому можете скористатися будь-яким із запропонованих способів. Якщо у вас є секрети приготування тонізуючого напою, то можете поділитися ними у коментарях.