Всім привіт! Сьогодні я хочу зробити голубці зі свіжої капусти з фаршем і рисом. І всіх бажаючих запрошую прийняти участь у цьому захоплюючому заході. Головні складові цієї страви — капуста, м’ясо (фарш) і рис. Звичайно, ми будемо додавати і овочі, і сметану, і зелень, щоб наше частування вийшло на славу. Його можна подавати і на святковий стіл і в якості домашнього вечері.
Середня калорійність голубців близько 173 кКал. на 100 гр. готового продукту. Якщо при виготовленні взяти м’ясо курячої грудки, то цей показник буде нижче. При використанні, наприклад, жирної свинини це значення буде трохи вище. Вибирайте свою норму калорій самостійно.
Блюдо це відносно молоде, воно з’явилося лише в дев’ятнадцятому столітті. В куховарських книгах того часу рецепти записані як «фарширована капуста», «долма» і «талма». Але готують його по всьому світу. Наприклад, у Франції це «капустяні сигари», а в Німеччині це «капустяні ковбаски».
У цій статті ми розглянемо два способи приготування цього смачного і корисного страви. В одному варіанті ми розглянемо рецепт приготування в каструлі. Він користується найбільшою популярністю. А другий рецепт спеціально для любителів страв з духовки.
Хочу зауважити також, що це дуже зручно ще й тим, що окремо гарнір до нього не потрібно. Адже в ньому вже є і рис, і овочі. Воно самодостатньо з усіх боків. Ми з вами вже готували зовсім прості ліниві голубці, а з справжніми нам доведеться попрацювати.
Рецепт голубців з свіжої капусти з рисом і м’ясом ( приготування в каструлі )
Даний варіант приготування можна назвати самим популярним. Тому що більшість господинь, принаймні, яких знаю я, готують саме таким способом. Це блюдо в томатно-морквяному соусі завжди виходить соковитим і смачним!
До речі, в цьому рецепті я буду відварювати капустяне листя в окропі. Якщо вам подобаються інші способи розм’якшення листя (наприклад, в мікрохвильовці), можете скористатися будь-яким іншим. І ще один важливий момент!
Щоб рис був розсипчастий і чисто білий, її треба засипати в киплячу, підсолену воду.
Нам знадобиться:
- Вилок капусти — середній
- Морква — 1 велика
- Цибуля — 2 шт.
- Томат-паста — 2 ст. ложки
- Сметана — 3 ст. ложки
- Рис -0,5 склянки
- Фарш будь — 0,5 кг.
- Сіль, ароматні трави і чорний перець за смаком
Приготування:
1. Промити крупу до прозорої води, а потім відварити до «майже» готовності. Близько 10 хвилин після закипання. Відкинути на сито і промити і дати стекти воді. Змішати його з фаршем, підсолити і поперчити.
2. Поставити на вогонь велику каструлю з водою і довести до кипіння.
Посудина повинна бути розміром таким, щоб в неї вліз качан цілком.
3. З капусти обдерти верхні листи і вирізати качан. Опустити вилок в каструлю з киплячою водою. Варити 7-10 хвилин, листя стануть м’якими і «слухняним» як нам і треба. Інший варіант підготовки капусти можна подивитися у відео нижче.
4. Дістати качан з каструлі, дати охолонути і розділити на листочки. Якщо жилка в листочка затовста, можна зрізати товщину. Ці залишки можна буде розрізати на дрібні шматочки і відправити в соус.
5. Отже, той самий відповідальний момент загвинчування фаршу в капустяний лист настав! На листочок покласти столову ложку фаршу, загорнути листочок до серединки, потім з боків і до кінця. Виходить свого роду конверт або рулетик.
6. Рулетики викласти в каструлю один до іншого. Залишилося приготувати соус, в якому будуть нудитися голубці.
7. До цього часу вже повинні бути дрібно порізані дві цибулини і потерта моркву на крупній тертці.
8. На розігріту сковорідку висипати цибулю, обсмажити до рум’яного кольору. Потім додати моркву і ще 5-7 хвилин пасерувати.
9. В самому кінці кладіть томат-пасту, сметану, сіль і спеції. Потім влити літр гарячої води, змішати все і довести до кипіння.
10. Голубці в каструльці залити соусом, який повинен їх покрити повністю. Якщо його не вистачає, додайте ще трохи окропу.
11. Гасити сорок хвилин на малому вогні до повної готовності.
Готову страву викладайте порційно на тарілки. Можна подати зі сметаною і зеленню. Як я вже говорила, гарнір до цього блюда не потрібно. Люблю, коли багато соусу!
Як приготувати в духовці голубці зі свіжої капусти з фаршем
У цьому відео від каналу «Кулінарний канал Тетяни», автор розповідає і показує нам як приготувати смачні голубці в духовій шафі. А крім того, ще й демонструє можливі варіанти завертання голубців. Цікаво звичайно виглядає, коли на одному блюді виявляються голубці різної форми.
Тут показано так само як підготувати капустяне листя без варіння. Це, безумовно, набагато зручніше і швидше, ніж в каструльці на плиті.
Інгредієнти для рецепта все доступні, як і в попередньому рецепті.
Рекомендую спробувати різні способи завертання начинки в листи, щоб вибрати той, який вам більше підходить.
У тих хто не насмілювався приготувати голубці зі свіжої капусти, думаючи, що це дуже складно, сподіваюся, страх розвіяний. Ви побачили складного тут нічого немає. Всім, хто зі мною сьогодні готував, приємного апетиту!