Практично будь-яка домогосподарка готується до зими. У холодну пору року всі хочуть забезпечити сім’ю дарами природи, які виростають в літній час. Свої домашні заготовки набагато смачніше, вони натуральні і без консервантів. Головною перевагою такої консервації є те, що її можна їсти цілий рік як гарнір, швидко готувати різноманітні страви на обід або вечерю. Я не збираюся дивувати досвідчених господинь, просто хочу поділитися своїми кращими рецептами баклажанів на зиму.
Деякі господині сумніваються в доцільності цих заготовок. Вони вважають, що овочі зараз доступні круглий рік, купити їх не проблема навіть взимку. Але цінність і користь синеньких овочів в цей час року сумнівна. А ось вирощені влітку баклажани має зовсім інший смак, не варто забувати про їх корисні властивості. Баклажан володіє високою харчовою цінністю, містить багато цінних вітамінів і мінералів, має антиоксидантні властивості, знижує рівень холестерину, має низьку калорійність.
При купівлі синеньких вибирайте молоді темно-фіолетові овочі. Вони містять менше соланіну — речовини, яка додає їжі гіркий смак.
При виборі переконайтеся, що баклажани мають гладку блискучу шкірку і зелений хвостик. Дуже темна, суха і плямиста шкірка, темні плями, коричневі, засохлі стебла вказують на те, що плід давно відірваний і не містить багато цінних поживних речовин.
Баклажани на зиму: кращий рецепт без стерилізації в банках
Це швидкий і перевірений часом спосіб — закриваю овочі цілими плодами. Готується заготівля швидко і легко. Взимку відкриваю банку, нарізаю довільно, додаю часник, цибулю, олію, і смачний салат готовий. Баклажани виходять соковитими і смачними. Якщо Ви любитель гострого, можна заготівлю нарізати, додати аджику, виходить незрівнянно смачно.
Інгредієнти на фото:
Етапи приготування:
1. Кількість баклажан в даному рецепті довільно. У мене будуть закриті дві однолітрові баночки. Беру по 4 плода на банку, проварюю в киплячій солоній воді воді протягом 5 хвилин. Дістаю овочі з каструлі, даю їм охолонути. У процесі варіння вони стають м’якими, їх легше укладати в банки.
2. Банки попередньо простерилизовала, на дно викладаю очищені зубчики часнику за смаком і охолоджені баклажани. Зверху ще додаю зубчики часнику. Засинаю 1 чайну ложку солі і 2 чайні ложки цукру, вливаю по 2 столові ложки 9-процентного оцту. Заливаю акуратно баночку закипілої водою.
3. Банки закатують кришками. Перевіряю — добре закатала, не тече вода. Перевертаю догори дном, накриваю теплою ковдрою, тримаю так до охолодження. Потім виношу в холодне місце для зберігання. Аналогічно поступають і з втрой банкою.
Обов’язково приготуйте цю нескладну приголомшливу консервацію. Така заготівля корисна і смачна, вона повинна бути в запасах у будь-якої господині. Нехай баклажани взимку дарують радість гостям і близьким!
Рецепт баклажанів «Вогник»
Це пікантне блюдо закочують і подають до столу восени, всі продукти максимально доступні. Спосіб приготування простий і швидкий, він перевірений роками. Особливо користується у чоловіків та любителів гострих закусок.
Інгредієнти на фото:
Етапи приготування:
1. Нарізаю баклажани кружечками товщиною 7 мм, потім обсмажую з двох стјрон ра рослинному маслі до стану, коли їх легко буде проколоти виделкою. Болгарський перець очищаю від насіння, пропускаю через м’ясорубку. Також роблю з зубчиками очищеного часнику і гострого перцю. Додаю в овочеву масу сіль, перець, добре перемішую.
2. Шарами в чисті банки укладаю кружечки баклажанів і перцево-часникову суміш. Зверху поливаю заливкою, і додаю по 2 чайні ложки оцту в кожну банку. Прикриваю банки кришками, поставити в каструлю з холодною водою, на дні якої лежить тонка ганчірочка. Вода повинна доходити до плічок банок. Стерилизую закуску з моменту закипання води в каструлі протягом 10 хвилин. Після дістаю банки з каструлі, закупорюю стерилізованими кришками, перевертаю, залишаю до повного охолодження.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийшло по 3 банки закуски ємністю 0,5 літра.
Баклажани на зиму гриби — нереально смачний рецепт з часником
Цей спосіб виходить дуже смачний, овочі не розвалюються, готуються швидко. Коли Ви відкриєте баночку, залишиться лише додати за смаком зелень, і можна насолоджуватися. Страва підходить як до святкового столу, так і до повсякденного, воно дуже красиве і апетитне. Подавати її до застілля просто класно. Заготівля відмінна, дійсно має смак грибів, хто пробував її, дійсно це підтверджують.
Інгредієнти:
- баклажани 2 кг,
- лавровий лист 2 шт,
- чорний перець горошок 12 шт,
- сіль 20 г (1 ст. л),
- оцет 9% 40 мл,
- вода-1 літр,
- цукор 20 г (1 ст. л.),
- олія рослинна 100 мл,
- часник.
Етапи приготування:
1. Баклажани беру молоді, без насіння, мию, чищу від шкірки, нарізаю на середні бруски. В чистому вигляді у мене вийшло 2 кілограми. Заливаю овочі у великій каструлі холодною водою, відварюю в киплячій воді не більше 3 хвилин. Довго варити не треба, інакше баклажани будуть м’які.
2. Потім на дно стерилізованих банок викладаю нарізані зубчики часнику, трохи чорного перцю горошком, перекладаю туди відварені овочі. Банки наповнюю до самого верху. З такої кількості інгредієнтів у мене вийшло 6 півлітрових баночок.
3. Готую з 1 літра води маринад: у воду додаю лавровий лист, 20 грам солі, 20 г цукру і 100 мл рослинного масла без запаху. Даю маринаду закипіти, вимикаю вогонь, додаю 40 мл 9-процентного оцту. Гарячим маринадом наповнюю банки. Перед залиттям маринаду, з банок зливаю воду, яка там утворилася.
4. Банки закатують, перевертаю, обов’язково закутую. Стерилізувати їх не потрібно, вони добре стоять, не вибухають.
Рецепт виходить смачним і корисним, нескладно і швидко готується, не залишить байдужими людей, які стежать за своїм здоров’ям і фігурою.
Бабусин рецепт баклажанів з болгарським перцем — пальчики оближеш
Щоб зарядити організм енергією і вітамінами на цілий рік, обов’язково приготуйте цю зимову заготовку. Страва надзвичайно смачне і корисне. В чому полягає його корисність, в тому, що воно здатне знижувати холестерин в крові людини. Це допомагає уникнути атеросклерозу, і поліпшити роботу кишечника. Ось тому вона подобається багатьом людям, і має таку популярність.
Інгредієнти на фото:
Етапи приготування:
1. Нарізаю баклажани разом з шкіркою на невеликі шматочки. Нарізаю соломкою болгарський червоний перець. Натираю моркву на корейській тертці. В каструлю, в якій буду варити овочі, відправляю баклажани, болгарський перець, морква, видавлюю через прес часник, додаю сіль, цукор, все добре перемішую. Потім вливаю рослинне масло, оцет, гострий кетчуп. Відправляю на невеликий вогонь, поки овочі не дадуть сік. Як тільки з’явиться сік, додаю більше вогонь, накриваю кришкою, залишаю кипіти приблизно на 20 хвилин.
2. Розкладаю заготовку по стерилізованим банкам. У мене вийшло 4 півлітрові баночки.
3. Беру каструлю, на дно розміщую рушник, і туди встановлюю банки. Наливаю води трохи менше по плічка, стерилизую при кипінні води 15 хвилин.
4. Банки закручую кришками, перевертаю їх, вкриваю теплою ковдрою, залишаю при кімнатній температурі до повного охолодження.
Обов’язково приготуйте так баклажани, Ви не пошкодуєте. Взимку це буде прекрасна закуска до будь-якого гарніру. Така овочева заготовка не займе багато часу, спосіб легкий, швидкий і смачний. Приємного апетиту!
Рецепт гострого салату з баклажанів з зеленню — мова проковтнеш
Заготівля просто диво, стане в нагоді в свята і будні. Овочі добре зберігають форму, не розвалюються, виглядають апетитно. Оцет в заготівлі зовсім не відчувається, смак відмінний і оригінальний. Всі продукти доступні.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажани ( невеликі);
- 1 ст. л. солі;
- 1 пучок петрушки, кропу;
- 7-8 зубчиків часнику;
- 1/2 або 1 червоний болгарський перець;
- 1/2 ч. л. червоний гострий перець або 1/2 свіжого;
- 1 ч. л цукру;
- 3 ст. л рисовий оцет або 2 ст. л. будь-якого 6% оцту;
- 4 ст. л. води;
- 1+ 2 ст. л. рослинне масло;
- 1 ч. л. сіль за смаком додатково.
Етапи приготування:
1. Баклажани беру не дуже великі, щоб вони добре поміщалися в банку, і не розпадалася середина. Нарізаю овочі кружальцями товщиною приблизно в 1 див. Я їх ріжу навпіл, добре солю, залишаю на 1 годину, щоб вони віддали зайву вологу. Просолені овочі викладаю на паперовий рушник, щоб видалити залишкову вологу. Додаю 1 ложку рослинного масла, перемішую.
2. Перекладаю баклажани в 1 шар у форму для запікання, відправляю їх у духовку. Температура в духовці повинна бути досить високою. Овочі повинні бути приготовані приблизно на 50 відсотків, щоб зверху вони вийшли трохи підрум’яненими. Остиглі овочі остуджую.
3. Готую заправку з петрушки (або кропу), 1 ч. л. цукру, кілька зубчиків часнику, половини солодкого перцю, солі, трохи червоного гострого перцю, 3 ст. л. рисового оцту, 2 ст. л. рослинної олії і води. Заправка для баклажанів готова.
4. Перемішую заправку з овочами, Пробую на смак, овочі повинні бути злегка пересолены, розкладаю по стерилізованим банкам.
5. Банки закриваю кришками, туго не кручу, ставлю в каструлю, наливаю до плічок, стерилизую. Після закипання стерилизую 12 хвилин. Підтягую кришки, перевертаю, ставлю на дерев’яну дошку. Закриваю баклажани теплою ковдрою, щоб вони залишалися в теплі, продовжували стерилізуватися. Залишаю в такому вигляді до повного охолодження.
Готуйте із задоволенням, це дуже смачна закуска, яка неодмінно порадує взимку чудовим смаком і ароматом. Побалуйте себе і своїх близьких унікальним і недорогим рецептом!
Незвичайні баклажани на зиму з помідорами і гострим перцем
Це швидкий і видатковий рецепт приготування, який сподобається багатьом. Закуска виходить дуже апетитною, її смак доповнюють томати і гострий перчик. Із запропонованого кількості інгредієнтів виходить 2,5 літра готового страви.
Інгредієнти:
- баклажани — 1 кг,
- перець болгарський — 500 гр,
- помідори — 500 — 700 гр,
- часник — 1 головка,
- зелень — за смаком,
- олія соняшникова 100 мл (можна більше),
- сіль кам’яна — 50 гр,
- гострий свіжий або мелений гіркий перець — за смаком,
- цукор — 80 гр,
- оцтова кислота 70% — 1 ч. л (не дуже повна).
Етапи приготування:
1. Нарізаю баклажани четвертинками, товщиною приблизно 5 мм Аналогічним способом нарізаю помідори. Болгарський перець ріжу на невеликі шматочки. Всі нарізані овочі з’єдную разом в каструлі, додаю сіль, цукор, рослинне масло, все ретельно перемішуємо. Каструлю розміщую на плиту, при середньому вогні доводжу до кипіння. Варю хвилин 10, періодично перемішую.
2. Поки овочі готуються, ріжу зелень — петрушку і кріп, а також часник, додаю їх в каструлю. Туди ж акуратно вливаю оцтову кислоту. Перемішую, і варю ще 5 хвилин.
Оцтову кислоту 70-відсоткову можна замінити на звичайний 9% оцет або яблучний, але там потрібно дотримуватися інші пропорції.
3. Овочеву масу в киплячому вигляді розкладаю по стерилізованим банкам, закочую чистими кришками. Заготівлю закутую теплою ковдрою, залишаю до повного охолодження. Зберігаю консервацію при кімнатній температурі в квартирі, вона прекрасно стоїть по кілька років, не вибухає.
Закуска має чудовий смак, яким так здорово насолоджуватися взимку. Обов’язково спробуйте приготувати, нехай вона буде у Ваших припасах. Це вітамінне блюдо завжди виглядає святково!
Смажені баклажани по грузинськи шарами — мова розкусиш
Таке смачне і насичено пікантне блюдо можна подавати на стіл в якості салату або закуски. Здивуйте прихильників національної кухні ароматною заготівлею, адже не дарма кавказька кухня у багатьох користується великою популярністю. Спосіб нескладний, труднощів під час приготування не виникає. Так що, запам’ятовуйте цей рецепт!
Інгредієнти:
- баклажани 2 кг;
- перець 400 гр;
- часник 80 гр;
- перець гострий 40гр;
- рослинна олія 200мл.+ 200мл;
- оцет 100 гр;
- цукор 1 ч. л.
Етапи приготування:
1. Беру свіжі баклажани, відрізаю хвостики. Ріжу на кружечки завтовшки 5 мм, відправляю у велику миску, солю, перемішую, залишаю на 1 годину, щоб вони просочилися, дали сік. Як тільки вони стечуть, сік зливаю, і кожен кружечок вмочую рушником. Це необхідно для того, щоб під час смаження вони не бризкали. Тепер додаю олію, добре перемішую лопатками, залишаю осторонь на кілька годин. Протягом цього часу овочі перемішую кілька разів.
2. З болгарського перцю видаляю хвостики, насіння, нарізаю на смужки. Нарізаю 80 грам часнику на невеликі шматочки. Обов’язково в цьому рецепті використовую гострий перець, взяла 2 штуки. Болгарський перець, часник і гострий перець перекручую через м’ясорубку. Можна цей процес зробити за допомогою блендера.
3. Перекручену масу відправляю в каструлю, залишаю осторонь, щоб настоялася. Стерилизую банки і кришки.
4. Приступаю до смаження баклажанів без використання олії. Перед тим як смажити кружечки, кожен раз їх перемішую, щоб рівномірно розподілилося рослинне масло.
5. Коли побачите, що для обжарювання залишилося декілька сковорідок для смаження баклажанів, ставлю заправку на вогонь, доводжу до кипіння. Солю, перчу, додаю 2 лаврових аркуша (потім їх потрібно зняти). Як тільки закипить заправка, додаю оцет, доводжу до кипіння.
6. Кожен шматочок баклажана укладаю на денце банки, один за іншим шарами, заливаю заправкою. Так заповнюю всі баночки, накриваю кришкою. У каструлю на дно укладаю рушник, виставляю баночки. Воду попередньо підігріваю до 50-60 градусів. Стерилизую закуску після закипання протягом 20-30 хвилин.
7. Закриваю банки кришками, перевертаю догори дном.
З цим рецептом доведеться повозитися, але повірте, воно того варто. Баклажани по цьому способу повинні вистояться, щоб вони добре промариновались. Ця страва добре тим, що в ньому трохи рослинного масла, і при обсмажуванні нічого не бризкає.
Найсмачніший рецепт швидкого приготування баклажанів на зиму анкл бенс
Такий салат з’явився в наших магазинах в 90 роки минулого століття, він сподобався багатьом людям. Відразу з’явилися шанувальники такої пікантної закуски. Пряний яскравий смак і красива упаковка мало кого залишали байдужим. Магазинна заморська заготівля обов’язково подавалася на святковий стіл, і коштувала вона недешево. Російські господині змогли виконати кулінарне диво у домашніх умовах. З’явилося безліч рецептів з різними приправами, де основним компонентом виступали баклажани. Результат перевершив сподівання: виходило просто, недорого, смачно.
Інгредієнти:
- 3 кг помідорів,
- 2 ст. л солі з гіркою,
- 2 ст. л цукру з гіркою,
- 100 мл рослинного масла,
- 0,5 кг моркви,
- 0,5 кг болгарського перцю,
- 0,5 кг. баклажанів,
- 2 головки часнику,
- 1 гострий перець,
- 50 гр. петрушки,
- 70 мл 9% оцту,
Вихід — 4,5 літра.
Етапи приготування:
1. Помідори мою, нарізаю брусочками, додаю 2 ст. л. солі і цукру, 100 мл рослинного масла. Добре перемішую, ставлю на вогонь, доводжу до кипіння.
2. Натираю На крупній тертці 500 грам моркви, додаю до помідорів. Добре перемішую, знову доводжу до кипіння, варю на середньому вогні під кришкою протягом 20 хвилин.
3. 0,5 кг. баклажанів мою, відрізаю плодоніжку, нарізаю кубиками.
4. 0.5 кг болгарського перцю мою, нарізаю кубиками.
5. Через 20 хвилин після варіння томатів та моркви, засинаю в каструлю перець і баклажани. Добре перемішую, доводжу до кипіння, варю 20 хвилин на середньому вогні під кришкою.
6. Очищаю 2 головки часнику. Мені знадобиться 1 стручок гіркого перцю разом з насінням. Будь-яким способом перемолоти часник і перець. Нарізаю 50 грам петрушки. Додаю в каструлю часник, перець і зелень, добре перемішую. З моменту закипання варю 10 хвилин. Потім виливаю 70 мл 9-процентного оцту, перемішую, варю 3 хвилини.
7. Розкладаю відразу гарячим по стерилізованим банкам, прибираю під шубу на 10-12 годин. Потім розміщую в холодильник на 4 доби. Так заготівля надалі буде добре зберігається.
Спробуйте приготувати такий домашній рецепт соусу, по корисним якостям і вітамінам він не поступається купленого в магазині. Приємного апетиту!
Баклажани аджапсандалі з морквою — швидко і смачно
Цей рецепт потребує трохи старанності, але зате коли Ви повернетеся взимку з роботи, Вас буде чекати на столі смачне, літній грузинське блюдо.
Інгредієнти на фото:
Етапи приготування:
1. Всі інгредієнти у мене заздалегідь нарізані. Нарізані баклажани сіллю, щоб вийшла вся гіркота, залишаю на 20 хвилин. Потім добре промиваю, віджати руками і можна починати готувати. У високу сковорідку наливаю рослинне масло, викладаю ріпчасту цибулю, обсмажую до рум’яного стану на максимальному вогні. Далі до цибулі додаю моркву, болгарський перець, баклажани, перемішую.
2. Наступними йдуть зелень, помідори, сіль, перець. Ретельно перемішую, вогонь знижую до середнього. Страва на цьому етапі закриваю кришкою, готую протягом 20-25 хвилин. Воно буде вважатися готовим, коли дійде до готовності моркву.
3. Закладаю в банки в киплячому вигляді овочеву масу, заливаю його отриманими соком. Його при варінні виділилося достатньо. Банки щільно закриваю кришками, перевертаю зверху дном, тримаю в такому положенні, поки вони не охолонуть.
Страва добре зберігається протягом року в прохолодному місці. Закуска виходить смачною, виглядає чудово. У аджапсандали основну частину становить картопля, але зимової заготівлі він не використовується, тому відварюю його окремо. Зверху викладаю закуску з баклажанів, виходить повноцінне літнє блюдо.
Баклажани на зиму — простий рецепт закуски в томатному соку
Цей спосіб дуже подобається моїй родині, тому закриваю таку овочеву заготівлю кожен рік. Баночка йде за вечерею, добре поєднується з картоплею, м’ясним або іншою стравою.Рецепт гарний тим, що не потрібна стерилізація. Можна швидко впоратися якщо брати для заливки томатний сік.
Інгредієнти:
- 2 літри томатного соку;
- 1 кг. баклажанів;
- 1 кг болгарського перцю;
- 1 склянку цукру або по смаку;
- 1 ст. л. солі або за смаком;
- 100 мл столового оцту.
Етапи приготування:
1. Шматочками нарізаю перці. Аналогічно поступають з баклажанами, їх злегка присаливаю.
2. Кип’ячу сирої томатний сік протягом 20 хвилин, додаю 1 склянку цукру і 1 ст. л. солі (або за смаком). Вливаю 150 мл столового оцту, перемішую.
3. У томатний сік додаю нарізані шматочками овочі — перець і баклажани, перемішую, доводжу до кипіння, накриваю кришкою, варю 10 хвилин. Пробую, досаливаю якщо треба.
4. Розливаю гарячу овочеву масу в стерилізовані банки, закриваю кришками. Накриваю теплою ковдрою, тримаю до повного охолодження.
З цієї кількості інгредієнтів вийшло 4 літри простий і смачної закуски. Приємного апетиту!
Баклажани в томатній заливці в банках
Завжди хочеться щоб на столі було побільше смачних овочевих салатів. А ось витрачати масу часу не зовсім полювання. Але компроміс можна знайти, пропоную легкий і швидкий спосіб. У цьому рецепті дивовижна заливка з помідор, можна подавати як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса.
Інгредієнти:
- баклажани (без хвостиків) — 1 кг;
- помідори — 800 гр;
- квасоля варена — 400 гр (200 гр сухої зварити);
- перець солодкий — 400 гр;
- цибуля ріпчаста — 300 гр;
- олія соняшникова без запаху — 1 склянка;
- оцет столовий 9% — 3 ст. л;
- сіль — 1 ¼ ст л. або по смаку;
- цукор — 1 ст. л. або по смаку;
- часник — 1 зубчик.
Етапи приготування:
1. Нарізаю дрібним кубиком очищений ріпчасту цибулю. У казан місткістю приблизно 4 літри вливаю рослинне масло, розігріваю його, обсмажую цибулю до золотистого кольору. Додаю нарізаний солодкий перець, перемішую, обсмажую 10 хвилин. Баклажани нарізаю не дуже дрібними скибочками, щоб вони потім відчувалися в заготовці. Після засмажки перцю, відправляю в казан «синенькі», перемішую, готую на середньому вогні 10 хвилин під закритою кришкою до напівготовності.
«Синенькі» бажано брати переспілі, з дрібним насінням. Побажанню шкірку можна зчистити або залишити, кому як подобається.
2. Нарізаю помідори хрест навхрест, розміщую в миску, заливаю окропом, тримаю 1-2 хвилини, виймаю, знімаю шкірку. М’якоть нарізаю довільно, додаю до казан до овочів, акуратно перемішуємо, накриваю кришкою, тушу на мінімальному вогні 15-20 хвилин.
3. Додаю в каструлю варену квасолю, сіль, цукор за смаком, акуратно перемішуємо, щоб не пошкодити баклажани. Накриваю кришкою, готую 15 хвилин, щоб протушилась квасоля. За 5 хвилин до закінчення процесу варіння, додаю подрібнений зубчик часнику.
4. У готову заготовку вливаю 3 ст. л. 9-процентного оцту, швидко перемішую.
5. Вимикаю вогонь, розкладаю страву за підготовленим банкам до самого верху. Закручую щільно кришками. Виходить 2,5 літра заготовки. Перевертаю банки на кришки, вкриваю чимось теплим. Залишаю до повного охолодження.
Зберігаю заготовку в темному і прохолодному місці. Взимку це блюдо стане незамінним на Вашому столі, порадує чудовим смаком і ароматом.
Гівеч — кращий рецепт обсмажених гостреньких баклажанів на зиму
Це дешева і смачна заготівля овочів, приготувати таку молдавське блюдо зовсім нескладно. Способів приготування страви безліч, але незмінними завжди бувають «синенькі» і солодкий перець. Рецепт припускає спочатку обжарку, а потім гасіння овочів. Заготівля виходить корисною, насиченою, апетитною.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажанів,
- 2 великі моркви,
- 2 цибулини,
- 0,5 кг перцю,
- 0,5 кг помідорів,
- 3-4 зубчики часнику,
- сіль і цукор за смаком.
Етапи приготування:
1. Нарізаю дрібними кубиками баклажани, шкірку чистити необов’язково. Підготовлені овочі солю, вливаю холодну воду, перемішую, залишаю на кілька годин, щоб зникла гіркота. Нарізаю болгарський перець, тру на крупній тертці моркву. Цибуля рублю дрібно. Помідори перебиваю блендером, можна використовувати терку. Зливаю воду з баклажанів, промиваю під проточною водою, віджимають зайву вологу. Наливаю в казан рослинне масло, обсмажую «синенькі». На іншій сковороді на олії обсмажую підготовлений цибулю, моркву. Як тільки вони стануть м’якими, додаємо болгарський перець, ще готую 15 хвилин. Всі овочі помішую, щоб не пригоріли. Як тільки перець стане м’яким, додаю помідорну масу, тушу поки не випарується вся волога.
2. З’єдную овочеву суміш з баклажанами в одній каструлі, перемішую, тушу 15 хвилин. Гівеч майже готова. Пробую на смак сіль, якщо страва кислувате, додаю трохи цукру. У самому кінці приготування видавлюю кілька зубчиків часнику, це додасть страві гострий і пікантний смак. Перемішую, вимикаю вогонь.
3. Ікра з овочів виходить дуже смачною, її можна відразу подавати до столу, я закриваю на зиму, і Вам раджу! Для цього овочеве рагу розкладаю в чисті підготовлені банки, ставлю стерилізуватися на 20-30 хвилин. Закручую кришками, тримаю під ковдрою до повного охолодження.
Таку приголомшливу консервацію можна використовувати для повсякденного столу, а можна подати на святковий стіл. Овочева закуска дуже затребувана, не затримається в коморі і на тарілці. Відкривайте взимку баночку з консервованими овочами, пригощайте своїх близьких!
Мамин рецепт маринованих баклажанів
З цього страви взимку можна приготувати найрізноманітніші салати. Вам залишиться лише дістати городин з банки, нарізати шматочками, на свій розсуд додати зелень, цибулю, варену картоплю, приправити олією. Все, закуска готова! Готується заготівля просто, так завжди робила моя мама, зберігається при кімнатній температурі.
Інгредієнти:
- баклажани.
Для 1 л маринаду:
- 1 ст. л кам’яної солі,
- 1 ст. л. цукру,
- 2 ст. л. 9% оцту,
- 3-4 лаврових листа,
- 3-5 горошин запашного і чорного гострого перцю,
- кілька зубків часнику.
Етапи приготування:
1. Очищаю баклажани від шкірки, нарізаю уздовж, але не до кінця. Це потрібно для того, щоб в процесі варіння овочі добре проварилися зо і розм’якшилися в середині, складаю їх у каструлю з водою.
2. Зверху каструлю придавлюю тарілкою, надавливаю, щоб вони поринули в воду. Зверху тарілки ставлю вантаж. У мене літрова банка з водою під пластмасовою кришкою. Каструлю ставлю на вогонь, після закипання овочі варю 5 хвилин. Після закінчення часу, знімаю вантаж і тарілку. Викладаю їх в сито на кілька хвилин, щоб стекла вода в якій вони варилися.
3. Кип’ячу 1 літр води, додаю всі інгредієнти, які потрібні для маринаду, кип’ячу 2-3 хвилини в кінці додаю 2-3 ст. л. 9-процентного оцту, вимикаю вогонь.
4. Гарячі овочі розкладаю в стерилізовані банки, заливаю гарячим маринадом, намагаюся зачерпувати його з часником і всіма іншими інгредієнтами. Банку закриваю гарячої стерилізованої кришкою, закочую машинкою. Банки перевертаю кришками вниз, накриваю ковдрою, залишаю до повного охолодження.
Спробуйте приготувати з цього цікавого способу, виходить смачно. Взимку Ви зможете приготувати стільки цікавих салатів з цієї заготовки.
Баклажани на зиму — манжо
Це рецепт консервації з болгарської кухні. В овочевому салаті основними інгредієнтами вважаються «синенькі», солодкий перець і помідори. Заготовка має чарівний смак, подають її зі стравами з птиці і картоплі. У традиційному способі всі овочеві інгредієнти складаються в одну каструлю, готуються разом. Можна кожен вид овочів обсмажити окремо.
Інгредієнти:
- 1 кг. баклажанів;
- 1 кг болгарського перцю;
- 1,5 кг. помідорів;
- 1 головка часнику;
- Гострий перець (стручковий) за смаком;
- 150 гр. моркви;
- 1 кг. цибулі;
- 50 гр. солі;
- підлогу ч. л. чорного перцю;
- 50 гр. цукру;
- 50 гр. 9% оцту;
- 150 гр. рослинного масла.
Етапи приготування:
1. Нарізаю баклажани спочатку кружечками, потім півкільцями, болгарський перець — соломкою. Всі овочі складаю в одну каструлю.
2. Помідори дрібно нарізаю, пропускаю через м’ясорубку.
3. Помідорну масу відправляю в каструлю.
3. Головку часнику і моркву чищу, ріжу, пропускаю через м’ясорубку. Туди ж додаю 1 кг очищеного цибулі, нарізаного півкільцями. Висипаю в каструлю 50 гр. солі, 50 гр. цукру, 50 гр. столового оцту, 150 гр. рослинного масла і 0,5 ч. л. чорного меленого перцю. Всі інгредієнти перемішуємо.
4. Ставлю на вогонь, чекаю закипання. Як тільки закипить, закриваю кришкою каструлю, тушу на повільному вогні 40 хвилин.
5. Заповнюю чисті банки овочевий сумішшю, закриваю кип’яченої кришкою, перевертаю вниз, закутую теплою ковдрою, залишаю до охолодження.
Спробуйте приготувати болгарське ласощі, овочева суміш виходить надзвичайно смачною, багато господинь її полюбили. Яскравий апетитний салат не залишить нікого байдужим!
Рецепт баклажанів по-корейськи
Цей спосіб підійде для тих, хто любить гострі страви, він випробуваний мною одним з перших, став найулюбленішим. Таку пікантну заготівлю роблю поспіль кілька років, і вона не набридає. Підійде як гарнір до м’яса і птиці.
Інгредієнти:
- баклажани — 1 кг;
- сіль — 1 ст. л;
- болгарський червоний перець — 250 гр;
- ріпчаста цибуля — 250 гр;
- морква — 250 гр;
- часник — 1 головка.
- сіль — 1 ст. л;
- оцет 9-відсотковий — 50 мл;
- цукор — 4 ст. л;
- мелений чорний перець — 1 ч. л;
- гострий червоний перець — 1 ч. л
Етапи приготування:
1. Баклажани нарізаю соломкою, присипаю 1 ст. л. солі, даю постояти, після чого промиваю в проточній воді, злегка віджимають і обсмажую.
2. Перець нарізаю соломкою, цибулю — півкільцями.
3. Натираю моркву на тертці, додаємо до овочів. Головку часнику очищаю, натираю на дрібній тертці, додаю до підготовленим інгредієнтів. Все перемішую, додаю сіль 1 ст. л., оцет 9-відсотковий 50 мл, цукор 4 ст. л., мелений чорний перець 1 ч. л і гострий червоний перець 1 ч. л.
4. Додаю баклажани, перемішую.
5. Овочеву масу розкладаю по банкам, стерилизую 25 хвилин, закатую, перевертаю, закутую.
Це дуже доступний і простий рецепт салат виходить ситним, смачним і барвистим. Спробуйте приготувати чудову зимову закуску, побалуйте себе ароматною стравою!
Баклажани фаршировані овочами — морквою, зеленню, часником
Це дуже цікавий рецепт, з яким я хочу поділитися з Вами. Закуска виходить соковитою, в міру гострої, закочую її в банки, так консервацію зручно зберігати. Надзвичайна страва буде відмінним доповненням до зимового меню як самостійна закуска, так і гарнір і доповнення до м’яса і птиці.
Інгредієнти:
- баклажани 4 шт;
- цибуля 1 шт;
- морква 1 шт;
- часник 3 зубчики;
- базилік 3 гілочки,
- гострий перчик за смаком;
- томати 600гр;
- сіль 30гр;
- цукор 20гр;
- спеції за смаком: сіль, цукор, перець;
- рослинна олія 1 ст. л для смаження і 1 ст. л для змащування.
Етапи приготування:
1. Баклажани мою, видаляють плодоніжку, розрізаю на 2 частини, заливаю водою, додаю 1 ст. л. ложку солі, залишаю на 30 хвилин. Потім зливаю з овочів воду, розміщую їх на деко, застелене фольгою, змащую олією. Відправляю овочі запікати в заздалегідь розігріту духовку при температурі 180 градусів приблизно 30 хвилин.
2. Поки овочі смажаться, готую начинку. На сковорідку наливаю 1 ст. л. рослинного масла, обсмажую цибулю, далі додаю натерту на крупній тертці моркву. Начинку трохи солю, додаю цукор, все перемішую. Також додаю 3 зубчики подрібненого часнику, знову перемішую. Відправляю подрібнений базилік і гострий перчик, вимикаю вогонь. Викладаю Начинку на баклажани,добре притискаю, з’єдную дві половинки овочів, розміщую в банки.
3. Баклажани запеклися, в якості заливки використовую томати. Їх я подрібнила на м’ясорубці, додала 30 грам солі, 20 грасс цукру на 600 грам подрібнених томатів. Заправку перемішую, ставлю на плиту, за бажанням додаю будь-які спеції за смаком — перець, коріандр, доводжу до кипіння, проварюю кілька хвилин. У томатний сік в самому кінці вливаю 20 грам столового оцту. Заливкою заливаю фаршировані овочі. Накриваю банки кришками, але не закручую. Ставлю банки на стерилізацію, на невелику ємність піде 10 хвилин, на велику 15-20 хвилин.
Це самий простий і смачний рецепт пікантних баклажанів, він підійде для любителів гострих страв, худнуть, вегетаріанців. Страву можна подавати як самостійне або як доповнення на обід або вечерю.
Салат «Тещин язик» з баклажанів на зиму
Смачна, красива і дуже чудова закуска для любителів «синеньких», готується вона просто. Не знадобиться багато продуктів. Гостроту страви можна регулювати самостійно за рахунок пекучого перцю. Ця одна із заготовок, яку кожна господиня повинна приготувати для своїх близьких.
На сьогодні все, це найкращі рецепти баклажанів на зиму для моїх дорогих читачів. Думаю, що вони сподобаються, і Ви неодмінно захочете приготувати таку консервацію. Овочеві закуски завжди актуальні на будь-якому столі, вони виходять смачними, насиченими, ароматними. Смачних всім заготовок, цікавих рецептів, приємного апетиту!