Доброго дня! Всі знайомі з чудовим соусом, який називається аджика. Раніше ми розглядали варіант приготування з помідорами і часником. І ще робили її з кабачків. Зараз же пропоную чудову добірку з додаванням яблук і томатів. Це основа всіх нижчеперелічених рецептів.
До цих основних інгредієнтів можна вводити добавки. Приміром, додати овочі, типу лука або болгарського перцю. Або урізноманітнити смак і аромат заготовки спеціями. Для цього можна взяти корицю або гілочки гвоздики.
Отже, що ми любимо в аджике? В першу чергу, солодко-гострий смак. Тому цей соус найчастіше готується з додаванням Чилі або гіркого перцю. При непереносимості такого компонента, гострий перець сміливо замінюють великою кількістю часнику.
По-друге, нам важлива консистенція. Тут можна піти двома шляхами. Або перемолоти продукти в м’ясорубці і залишити отримані шматочки овочів. Або збити всі інгредієнти блендером до однорідності. Вибирати вам доведеться самостійно, спираючись на власний смак.
По-третє, ви можете вибрати варіант зберігання готової аджики. І завдяки цьому підбирається варіант приготування. Наприклад, можна зробити «Живий» соус, де інгредієнти не проварюються. Але тоді його доведеться зберігати в холодильнику і треба встигнути з’їсти за півроку.
Якщо плануєте тривале зберігання в підполі або при кімнатній температурі, то варити овочі треба обов’язково.
Ну і давайте звеличимо таку заготовку ще й тому, що вона допомагає прибрати велику кількість овочів за короткий час. А це дуже зручно. Продукти в неї часто йдуть некондиційні: переросли або некрасивих форм. Адже вона взагалі не важлива і на смак ніяк не відбиваються, всі інгредієнти дрібно подрібнюються через м’ясорубку або блендером. Що дозволяє використовувати залишки овочів і не дати їм зіпсуватися.
Гостра аджика з яблук і помідорів на зиму «Пальчики оближеш» – рецепт з варінням
Напевно, найпопулярніший рецепт аджики – це гострий варіант. В рецептурі нижче описано співвідношення продуктів, але регулювати гостринку ви можете самостійно. Просто збільшуючи або зменшуючи кількості гіркого перцю і часнику.
Готувати дану заготівлю будемо з варінням овочів. Даний соус виходить дуже ароматним, красивим з консистенцією середньої густоти.
Візьмемо:
- 1 кг стиглих помідорів,
- 1 кг болгарського перцю (колір не важливий),
- 150-200 г гіркого перцю,
- 3 головки часнику,
- 500 г яблук,
- 2 ст. л. солі,
- 50 мл 9% оцту,
- 100 мл рослинного масла,
- 1 ч. л. суміші перців.
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати інгредієнти і тару. Ретельно перебираємо інгредієнти. Вирізаємо всі підгнилі, стукнутые місця. Загалом, прибираємо некондицію.
Для цього всі овочі ретельно промиємо і очистимо. Так болгарський перець очищаємо від насіння і перегородок. У томатів вирізаємо місце плодоніжки і розрізаємо кожен плід на половинки.
Яблучка очищаємо від серцевинки і хвостиків. При бажанні з них можна зрізати шкірку.
З головки часнику виймаємо часточки і очищаємо їх від лушпиння. Відкладаємо часникові зубки в окрему миску. Їх будемо використовувати в самому кінці приготування.
Ну і зачищаємо гіркий перець. При бажанні можна прибрати насіння. Зазвичай саме насіння дають найсильнішу гостроту.
Раджу працювати з гострим перцем тільки в рукавичках. Щоб випадково не зачепити слизові оболонки або шкіру.
Крок 2. Підготовлені інгредієнти, переходимо до приготування.
Для цього нам потрібно всі овочі та яблука подрібнити. Це зручно робити блендером або за допомогою м’ясорубки. Перекручуємо в одну миску яблука, томати, шматочки перцю. Якщо здається, що шматочки овочів занадто великі, то масу можна перекрутити ще раз. Або спочатку в м’ясорубку вставити ґрати середнього або маленького розміру.
Отримане пюре ставимо на максимальний нагрів плити і доводимо до закипання. Потім додаємо сіль і суміш перців і проварюємо на середньому нагріві хвилин 20. За цей час масу потрібно кілька разів перемішати, щоб осіла на дно овочева м’якоть не пригоріла.
Часник пропускаємо через прес. Заздалегідь відміряємо потрібну кількість оцту і рослинного масла.
Як час варіння вийшло, водимо в каструлю з соусом часник, оцет і масло.
Проварюємо ще п’ять хвилин і вимикаємо нагрівання. Аджика готова. Ви можете спробувати її на смак. Можливо, вам здасться, що потрібно ще підсолити.
До речі, цей рецепт можна додати будь-яку зелень за вашим смаком. Частіше вводять кріп або петрушку.
Крок 3. Приступаємо до закатці. Для цього потрібно заздалегідь простерилізувати банки і кришки. Частіше користуємося «дідівським» методом і просто пропарюють ретельні вимиті содою банки над парою. Але можна прожарити в духовці або мікрохвильовій печі. Кришки ж просто ошпарим окропом або дамо їм прокипіти в чистій воді хвилин п’ять.
Гарячий соус перелити в підготовлену тару до самого верху. Намагаємося не залишати повітряного зазору між масою і кришкою.
Укупориваем кришкою і перевіряємо герметичність закупорки. Для цього перевернемо банки і в цьому положенні залишимо їх остигати. Для самостерилизации їх можна укутати ковдрою або старими зимовими речами. Тоді ваша консервація відмінно буде зберігатися і при кімнатній температурі.
Через добу спускаємо заготовки на зберігання.
Рецепт приготування аджики з яблуками, помідорами і гострим перцем
Давайте розглянемо ще один вдалий рецепт аджики. Він йде без використання оцту. В якості додаткового консерванту, а заодно і підсилювача смаку будемо використовувати цукор.
Загальна кількість інгредієнтів складаємо 5 кг. Звертаю увагу, що підрахований чистий вагу, без шкірки, серцевин і насіння.
Дана аджика виходить менш гострою, порівняно з попереднім варіантом. А також вона має солодкуватий смак, за рахунок додавання цукру.
Візьмемо:
- 2 кг помідорів,
- 1,5 г яблук,
- 1,5 кг солодкого перцю,
- 200 г часнику,
- 100 г (або за смаком) гострого перцю,
- 60 г крупної солі,
- 90 г цукру,
- 200 мл соняшникової олії.
Крок 1. Починати потрібно з підготовки інгредієнтів. Сортуємо овочі, прибираючи пошкоджені і зіпсовані екземпляри. Інше промиваємо і зачищаємо.
Яблука очищаємо від шкірки і прибираємо серцевинки з насінням. Перець вичищаємо від плодоніжки, насіння і перетинок.
Гіркий перець очищаємо від насіння.
За допомогою м’ясорубки подрібнити перець і яблука в одну миску. А після них томати в окрему миску. Їх додамо трохи пізніше.
Часник потрібно очистити від лушпиння і перекласти в окрему миску. Пропустимо його через прес.
Крок 2. Процес приготування дуже простий. Виливаємо В каструлю яблучно-перцеву масу. Відразу вливаємо олію. Включаємо максимальний нагрів і доводимо овочі до закипання. Потім нагрів знижуємо і варимо соус 30 хвилин.
Після чого вливаємо перекручені помідори. І проваримо ще 30 хвилин. А вже потім вводимо часникову кашку, сіль і цукор. Проваримо масу ще п’ять хвилин, щоб кристали встигли розчинитися. Вимикаємо нагрівання.
Крок 3. Переливаємо аджику в заздалегідь промиті і простерилізовані банки. Укупориваем тару стерильними кришками і залишаємо остигати в перевернутому стані. Важливо перевернути заготовки догори дном, щоб перевірити герметичність закупорювання.
Для додаткової стерилізації внутрішнього наповнення природним теплом, закутуємо консервацію ковдрою. Прибирати її можна вже через добу.
Пряна аджика з яблуками, помідорами, цибулею і часником без стерилізації
Давайте зробимо дуже ароматну пряну аджику. Цього ми доб’ємося, якщо додамо прянощі і спеції. Конкретно в цьому рецепті нам потрібно коріандр і мускатний горіх. При бажанні сюди відмінно вписується гвоздика і хмелі-сунелі.
Щоб не перебивати смак і аромат спецій і овочів, ми не будемо тут використовувати болгарський перець. Все-таки у нього досить сильне післясмак. А нам потрібно, щоб смак був дуже ніжним.
До речі, гостроту в цьому рецепті також регулюйте самостійно збільшуючи або зменшуючи кількість гострого перцю.
Візьмемо:
- 3 кг помідорів,
- 2 кг кисло-солодких яблук,
- 500 р цибулі,
- 50 г кам’яної солі,
- 100 г кам’яної солі,
- 100 мл 5% яблучного оцту,
- 1 ч. л. приправи хмелі-сунелі,
- 2 ч. л. меленого коріандру,
- 1 ч. л. мускатного горіха,
- 120 г часнику,
- 50-100 г гіркого перцю (за смаком).
Крок 1. Швидко переберемо і промиємо яблука і томати. Зачистимо їх від усього непотрібного. Приберемо плодоніжки, хвостики і серцевинки.
Часникові зубчики звільняємо від лушпиння, це ж саме робимо і з головками цибулі.
Пропускаємо всі ці інгредієнти через м’ясорубку. В кінці вводимо шматочок гіркого перцю. При бажанні, його можна не очищати від насіння.
Крок 2. Підготовлену масу переливаємо в емальовану каструлю. Включаємо нагрівання і доводимо соус до закипання, при частому помішуванні.
Потім знижуємо нагрівання до мінімального і проварюємо овочеву суміш протягом години. Після цього вводимо сіль, цукор і прянощі. Якщо у вас мускатний горіх не подрібнений, то його можна просто натерти на дрібній стороні терки. Проварюємо ще пів години.
Потім додаємо оцет і готуємо крайні 15 хвилин. Вимикаємо нагрівання.
Крок 3. Приступаємо до закатці. Банки ретельно промиваємо чистою губкою з содою. Особливу увагу приділяємо шийки і дна зсередини. Потім стерилізуємо тару будь-яким зручним чином. Кришки ошпарим окропом.
Переливаємо гарячу аджику в підготовлені сухі ємності, наповнюючи їх до самого верху. І ретельно укупориваем їх стерильними кришками. Потім всі заготовки ставимо на шийку, догори дном. І закутуємо ковдрою для додаткової стерилізації соусу власним теплом.
Через добу прибираємо його на зберігання. До речі, дана консервація добре переносить зберігання при кімнатній температурі вдалині від джерел опалення.
Найсмачніша домашня аджика з морквою, солодким перцем
Наступний варіант соусу має в своєму складі моркву. Вона надає невелику солодкість і хорошу густоту.
Яблука можна брати будь-які, але краще сорти з кислинкою. Наприклад, сюди відмінно підходить Антонівка.
Візьмемо:
- 2,5 кг нестандартних помідор,
- 1,5 кг солодкого перцю,
- 100 г гострого перцю,
- 1 кг яблук,
- 200 г часнику,
- 200 г цукру,
- 1 кг моркви,
- ¼ Склянки солі,
- 50 мл 9% оцту,
- 1 ст. л. хмелі-сунелі,
- 1 склянку олії без запаху.
Крок 1. Перед обробкою овочів, вибираємо всю некондицію. Не використовуємо плоди з гниллю, цвіллю або забоями. Нехай вони будуть нестандартних форм, але цілими. Промиваємо їх і зачищаємо.
Томати промиваємо і обрізаємо верхівки. Перець очищаємо від насіння. Промиті яблука розрізаємо на четвертинки і виймаємо серцевиною з кожного плоду.
Часник очищаємо від лушпиння. І перекладаємо його в окрему ємність. Його будемо вводити за 10-15 хвилин до закінчення готування.
Всі плоди, крім часнику, перебиваємо блендером або перекручуємо на м’ясорубці.
При використанні блендера, маса вийде більш однорідна, гладка. Кількість овочевих шматочків буде не значне. Можна перекрутити до моменту, коли всі шматочки повністю зникнуть, якщо не любите їх в соусах.
Сюди відразу вливаємо олію. Бажано брати продукт без запаху. Вводимо сіль і цукор.
Крок 2. Отримане пюре переливаємо в каструлю з товстим дном або емальований таз і нагріваємо.
З моменту закипання, знижуємо нагрівання до середнього і готуємо соус пів години.
Потім додаємо спеції і цибулю. Пропустимо часточки часнику через прес і також відправимо його в овочеве пюре. Проваримо його ще 10 хвилин і пробуємо на смак.
На цьому етапі ви можете підправити смак аджики під себе. Може потрібно трохи підсолити або підсолодить. Якщо все влаштовує, вимикаємо нагрівання і починаємо закатку.
Крок 3. Розливати гарячий соус потрібно в стерильні банки. При цьому вони повинні бути сухими і добре промитими. Наповнюємо тару до самого верху і ретельно укупориваем. Не важливо яку кришку ви виберете, важливо щоб вона була стерильною.
Потім виставляємо всю консервацію догори дном і даємо їй охолонути у цьому положенні не менше 6 годин. Після чого відправляємо на зберігання.
Аджика з помідор і зелених яблук – простий рецепт без варіння і оцту
Дуже швидкий і простий варіант аджики готується без варіння. Тут всі інгредієнти подрібнюємо, змішуємо і прибираємо на зберігання. Однак, зберігати їх будемо тільки в холодильнику. Тому що у нас виходить «живий» соус, без термічної обробки і без додавання основного консерванту – оцту.
Але смак і користь такої заготовки величезна.
До речі, цей варіант без варіння у нас частіше називають «Вогник».
Візьмемо:
- 3 середніх томату,
- 0,5 зеленого яблука,
- 1 невеликий червоний гострий перець,
- 5 часникових зубков,
- 50 мл рослинної олії (оливкова),
- сіль на смак (1-2 ч. л.).
Крок 1. Промиваємо всі інгредієнти. Помідори розрізаємо на четвертинки, щоб вони легше измельчились. Відразу перекладаємо їх у чашу блендера.
У яблук прибираємо серцевинки, м’якоть ріжемо на шматки і перекладаємо в блендер. Туди ж додаємо очищену від лушпиння часник. Червоний перець зачистимо від насіння і перекладемо в чашу подрібнювача.
Туди відразу вводимо сіль і олію.
Крок 2. Збиваємо овочі до утворення дрібних частинок. Прагнемо, щоб вони измельчились рівномірно. Пробуємо соус на смак. Якщо вас все влаштовує, готуємо банки.
Крок 3. Перекладати аджику потрібно обов’язково в стерильну банку. Тоді ваша заготівля відмінно простоїть в холодильнику 6 місяців.
Виходить дуже смачний соус. Ми любимо його додавати до вареної картоплі.
Рецепт аджики з яблук і томатної пасти
У разі неврожаю помідор, їх можна замінити томатною пастою. Берете будь-яку: магазинну або домашню. Звичайно, краще брати ту, в якості якої впевнені.
А ще в цьому рецепті ми будемо використовувати зелень. Відразу покажу на якому етапі її потрібно вводити.
Візьмемо:
- 3 кг солодкого перцю,
- 1 кг яблук,
- 250 г гострого перцю,
- 150-200 г цукру,
- 600 г томатної пасти,
- 500 г чищеного часнику,
- 100 г петрушки і кропу,
- 150 мл. оцту 9 %,
- 50 г соняшникової олії,
- 50 г солі.
Крок 1. Сортуємо овочі і промиваємо їх. З перцю виймаємо насіння з перегородками і очищену м’якоть відразу пропускаємо через м’ясорубку.
Яблука розрізаємо на половинки і прибираємо серцевиною. Решта також відправляємо в м’ясорубку. В окрему миску перекрутимо гострий перець відразу разом з насінням.
Залишається тільки звільнити часникові зубки від лушпиння і подрібнити слідом за овочами в окрему тару. Його будемо додавати в самому кінці приготування.
В отримане пюре додаємо томатну пасту і рослинне масло. Для посилення смаку додамо сіль і цукор і всю масу добре перемішати.
Окремо дрібно-дрібно порубаємо промиту зелень. В її якості можна використовувати кріп, петрушку або базилік.
Крок 2. Перельем соус в емальовану каструлю або каструлю з нержавіючої сталі і вмикаємо максимальний нагрів. Даємо овочам закипіти і знижуємо нагрівання до середнього. Варити будемо 30-35 хвилин при періодичному перемішуванні.
Потім вводимо гострий перець і часник. До них додаємо порізану зелень. Кип’ятимо масу ще 10 хвилин. Потім вливаємо оцет і вимикаємо нагрівання.
Крок 3. Готову аджику розливаємо по стерильним банкам. І ретельно укупориваем стерильними кришками. Перегорнемо консервацію і поставимо на горлечко. При бажанні її можна укутати ковдрою для самостерелизации.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийшло 5 літрів аджики.
Для того, щоб заготовки радували вас, давайте підіб’ємо невеликий підсумок.
- По-перше, бажано використовувати кам’яну сіль. Багато мені пишуть, що успішно використовують і морську і йодовану. Але кулінарних книгах завжди роблять акцент, що беремо тільки кам’яну. Не відходжу від цього правила, тому не знаю як веде себе консервація з іншим видом солі. Мама, до речі, теж завжди використовує кам’яну.
- По-друге, у використовуваних овочах міститься багато кислоти, тому варити їх краще в емальованих ємностях або каструлі з нержавіючої сталі. Якщо на посуді є сколи, краще її не використовувати. Тому що кислота може окислити залізо і в соусі з’явиться не дуже приємний присмак металу.
- По-третє, Раджу не нехтувати самостерелизацией. Нехай залишкове тепло позбавить аджику від всіх бактерій зсередини.
Загалом, ось і все. Не бійтеся і експериментуйте з овочами. Можна вводити і кабачки і баклажани. Головне при цьому не забувати перераховувати кількість солі і оцту.