Заливне з курячого філе – оригінальний винахід кулінарів, відоме людству з давніх часів. На його приготування йде не більше 40 хвилин. Час застигання желе в середньому становить 3 години. Після виготовлення його слід помістити в холодильник. Чим більше використовується желеобразующего речовини, тим швидше страва набуває драглистий вигляд.

Чим корисно заливне з птиці?

Вважається, що фруктове, м’ясне та овочеве желе вперше було створено та вдосконалено французькими кухарями. Разом з тим у давніх слов’янських літописах згадується про селянське страві, що виготовляється на основі м’ясних відходів і овочів. За своїм складом воно було аналогічно звичайному холодцю. Хрящі і сухожилля тварин, що залишилися після обіду, господарі збирали в миски і заливали бульйоном. На ранок отримували смачну, поживну їжу. Згодом французькі кулінари придумали заливне з куркою і желатином. При його виготовленні використовували різноманітні інгредієнти і приправи.

Страви з птахи належать до дієтичним, містять велику кількість білка – будівельного матеріалу для клітин організму. Їх рекомендують доктора з метою відновлення сил після захворювань. В желатині міститься багато колагену, який підвищує міцність суглобів, покращує стан шкіри. Така їжа не провокує набору зайвої ваги. Заливне з курячого філе, калорійність якого не вище 100 ккал на 100 гр, рекомендується при дотриманні дієти.

Корисні властивості страви:

  • містить білок і колаген;
  • наявність вітамінів (В2, Е, А, РР), мікроелементів (кальцій, калій, фосфор, фтор, магній, залізо);
  • легкозасвоюване;
  • покращує стан суглобів, сухожиль, шкіри;
  • не забороняється при дотриманні дієти.

Дітям можна давати заливне з курки з трирічного віку. З обережністю слід вживати таку їжу людям, які страждають підвищеним згортанням крові і атеросклероз.

Рецепт курячого заливного з желатином

Для такої страви слід придбати нежирне куряче філе. Можна вирізати шматочки м’яса з цілої курки. Небажано замінювати цей продукт індичкою або качкою, так як їжа вийде більш жорсткою. Перед тим, як приготувати холодець з курки, желатин заздалегідь заливають водою для набухання. Швидкорозчинний продукт не вимагає такої процедури.

Цікаве:  Як приготувати курячі крильця — домашні рецепти найсмачніших курячих крил

Інгредієнти:

  • желатин – 55 гр;
  • куряче філе – 500 гр;
  • вода питна – 3 л;
  • цибуля зелена – 3 пір’їнки;
  • запашний перець (горошок) – 6 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • сіль – на смак.

Куряче м’ясо промивають, кладуть в глибоку каструлю. Після того, як вода закипить, знімають піну, вміст каструлі підсолюють. Продовжують варити курку протягом 2-3 годин.

Зелена цибуля миють, подрібнюють ножем.

Через 40 хвилин безперервної варіння бульйону в нього кидають лаврове листя, перець запашний. Варять бульйон ще 80 хвилин.

Нарізану цибулю насипають у підготовлені порційні миски.

Дістають з каструлі м’ясо, дають йому трохи охолонути. Потім розрізають на дрібні шматочки і кладуть в кожну миску з цибулею.

Желатин розчиняють в 200 мл гарячого бульйону, виливають в загальну каструлю. Рідина грунтовно перемішують ложкою.

Розливають бульйон з розчиненим желатином в порційні тарілки. Залишають на столі, щоб рідина охолола. Після цього ставлять у холодильник. Процес застигання страви займає приблизно 3-6 годин.

Готове куряче холодець подають на стіл з гірчицею, оцтом, аджикою. При бажанні під час його приготування використовують очищені і нарізані часточки часнику.

Корисні поради досвідчених кухарів

Щоб блюдо вийшло смачним, добре застигло, слід дотримуватися простих правил. Важливо не забути поставити його в холодильник для повного застигання. При виготовленні можна використовувати яловичі або свинячі ніжки, різні спеції.

Рекомендації фахівців:

1. Для приготування страви з курячого філе можна розчиняти желатин в киплячому бульйоні. Це призводить до втрати желирующих властивостей і помутніння рідини.

2. Курячі шийки, лапки, хрящі здатні збільшити в’язкість страви, тому їх бажано додавати при варінні.

3. В 1 літрі бульйону слід розчиняти приблизно 25 г желатину.

Цікаве:  Рецепти лечо з болгарського перцю на зиму, пальчики оближеш

4. Якщо на поверхні застиглого страви утворюється шар жиру, його потрібно акуратно зняти ложкою.

5. Розчинений желатин перед застосуванням бажано процідити через сито.

6. Важливо, щоб купується в магазині птах не виявилася протухлої. Визначити свіжість курки можна за кольором і запахом. Якісне м’ясо не пахне цвіллю, гниллю. Сіруватий (або зеленуватий) відтінок свідчить про несвіжості. Не рекомендується купувати заморожені продукти.

7. Для поліпшення вигляду і смаку страви в миски або формочки кладуть скибочки варених овочів, консервований горошок.

Застигле в формочці холодець з філе курки можна перекласти на тарілку. Для цього дно форми занурюють в гарячу воду на 2-3 секунди. Потім перевертають ємність і обережно витрушують вміст. Господині часто готують таку страву не тільки до свята, але і на обід або вечерю.