Всім привіт! Сьогодні для любителів солодкого я підготувала кілька простих рецептів неймовірно смачного варення з слив. Найчастіше його роблять без кісточок, позбавляючись від них заздалегідь. Результат же оцінять усі ласуни.
Для приготування сливового десерту стандартно беруть пропорції плодів і цукру 1:1. Але, в залежності від того, наскільки солодкі в вас фрукти, кількість цукру можна змінювати в більшу або меншу сторону. Це на ваш особистий розсуд.
Час варіння теж може змінюватися. Чим довше плоди варяться, тим більш густим буде варення. Для себе я вибираю середню консистенцію, але ваші уподобання можуть відрізнятися від моїх. Для посилення й урізноманітнення смаку, в десерт можна додавати й інші фрукти або навіть горіхи.
Також хочу порекомендувати вам рецепти чудового варення з абрикосів або яблук. Приготоване ласощі їх цих фруктів теж нікого не залишать байдужими.
Для того, щоб ваші заготовки зберігалися довше і не псувалися, обов’язково використовуйте чисті простерилізовані банки і закривайте їх прокип’яченими кришками.
Варення зі сливи без кісточок на зиму
Почну зі свого улюбленого рецепта. Сливове варення виходить у вигляді джему і готується досить просто. Виходить густим і дуже смачним. Подібне ласощі не залишить байдужим ваших ласунів.
Інгредієнти:
- Сливи — 1 кг
- Цукор — 1 кг
Приготування:
1. Помиту сливу порізати навпіл. Позбавтеся від кісточок і гілочок. Потім, для зручності, поріжте ще на четвертинки і покладіть в блендер.
2. Не великими порціями подрібніть сливу до дрібних шматочків, але не доводьте до стану однорідного пюре. Далі фруктову масу перекладіть в каструлю, в якій будете готувати.
3. Слідом засипте туди цукор і перемішайте. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і варіть до потрібної вам густоти. Час може бути від 30 хвилин до 1 години, на ваш розсуд. Ніж довше варити, тим густіше буде варення. При цьому не забувайте майбутній джем періодично помішувати.
Утворилася під час варіння пінку акуратно знімайте ложкою.
4. Готове варення розкладіть по стерильним банкам і щільно закрийте кришками. Залиште при кімнатній температурі до повного охолодження. Потім приберіть сливове ласощі для зберігання в прохолодне місце.
Простий рецепт варення з слив без кісточок
Варення за цим рецептом можна зберігати в умовах квартири, не використовуючи холодильник або інше прохолодне місце. Воно виходить густим і не сповзає з масла, намазаного на хліб. Дуже смачне і готується просто.
Інгредієнти:
- Сливи (очищені від кісточок) — 3 кг
- Цукор — 3 кг
Приготування:
1. Розрізати плоди навпіл і очистіть від кісточок. Потім складіть їх у велику каструлю з товстими стінками і дном. Засипте туди цукор і все перемішайте.
Для зручності це краще робити частинами. Тобто покладіть 1/3 від загальної кількості сливи і додайте стільки ж цукру. Перемішайте і таким чином викладайте далі.
У такому вигляді залиште їх на ніч, щоб вони пустили свій сік і цукор трохи розчинився.
2. Після того, як сливи постояли кілька годин і пустили сік, поставте каструлю на вогонь. Доведіть до кипіння і зніміть з плити. Дочекайтеся, коли майбутнє варення повністю охолоне.
3. Після повного охолодження знову поставте каструлю з вмістом на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Потім знову дайте повністю охолонути.
Далі знову поверніть варення на вогонь. Дочекайтеся, коли воно закипить і варіть 20 хвилин. Тут вже потрібно буде обов’язково знімати ложкою утворилася пінку.
Якщо ви хочете, щоб ласощі було гущі або рідший, то час варіння змініть на ваш розсуд (менше або більше).
4. Готове варення розкладіть по стерильним банку і щільно закрутіть прокип’яченими кришками. Залиште банки до повного охолодження при кімнатній температурі, а потім приберіть зберігатися в темне місце.
Як варити варення зі сливи й абрикоса
Хочу запропонувати вам дуже цікавий відео-рецепт. Абрикоси і сливи готуються в солодкому сиропі і виходять неймовірно смачними. По консистенції варення буде нагадувати мед. Колір має насичений яскравий. А на смак воно кисло-солодке. Автор ролика докладно розповість, як його зварити.
Інгредієнти:
- Сливи — 200 гр
- Абрикоси — 1,8 кг
- Вода — 400 гр
- Цукор — 2,2 кг (2 кг — для сиропу, 200 гр — для пектину)
- Пектин яблучний — 20 гр
- Лимонний сік — 1 чайна ложка
Подивившись це відео, я теж вирішила спробувати таке варення. Але у своєму варіанті я трохи змінила пропорції слив та абрикосів, взяла плоди навпіл. Колір вийшов більш темним і насиченим, а смак просто не передати словами. Це треба пробувати!
Густе варення зі сливи з яблуками на зиму
Ще один рецепт варення-асорті з яблуками і сливами, яке робиться у вигляді джему. Такий ж простий і легкий, як і попередні. Густе ласощі чудово намазується на булочку і вживається з гарячим чаєм. Просто смакота!
Інгредієнти:
- Сливи (очищені від кісточок) — 1,5 кг
- Яблука (очищені) — 1,5 кг
- Цукор — 1-2 кг (за смаком)
Якщо у вас фрукти солодких сортів, то цукру можна взяти менше. Якщо ж з виразною кислинкою, то можна додати до 2 кг. Регулюйте цей момент самостійно.
Приготування:
1. Сливи поріжте навпіл і відокремте кісточки. Додайте цукор, перемішайте і залиште на кілька годин, щоб плоди пустили сік. Можна залишити їх у такому вигляді на ніч.
2. Через кілька годин продовжуємо. Очистіть яблука від шкірки і кісточок. Наріжте їх невеликими шматочками і додайте в сливу. Перемішайте і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть 15 хвилин на середньому вогні.
3. Після варіння, за допомогою заглибного блендера, доведіть фрукти до однорідного стану. Знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння, помішуючи і варіть 15-40 хвилин. Це залежить від того, наскільки густий джем ви хочете отримати.
У гарячому він все одно буде рідкуватим, але після остигання загусне.
4. Далі розлийте в стерильні банки і закатайте прокип’яченими кришками. Залиште їх до повного остигання, після чого прибирайте в ваше сховище заготовок.
Варення зі сливи без кісточок — рецепт п’ятихвилинка
Багато господині цей рецепт вважають одним з найкращих. Тут все просто, варення вариться в 3 етапи по 5 хвилин. І тоді ласощі виходить досить густим і дуже ароматним. Можна, звичайно, обійтися і однією варінням, але тоді ваш десерт буде трохи рідкуватим. Тому краще скористайтеся рекомендаціями, які тут описані.
Інгредієнти:
- Сливи (без кісточок) — 1 кг
- Цукор — 1 кг
- Вода — 100 мл
Приготування:
1. Очищену від кісточок сливу викладіть в каструлю і додайте цукор, не перемішуючи. Залиште в такому вигляді на 4-6 годин при кімнатній температурі.
2. Після цього додайте води і перемішайте. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до закипання. Коли закипить, зменшіть вогонь. Варіть 5 хвилин, знімаючи з’явилася пінку. Потім зніміть каструлю з вмістом з вогню і залиште до повного охолодження.
3. Таким чином варіть ще 2 рази. Після третього разу варення розкладіть в стерильні банки, щільно закривши кришкою. Залиште остигати, а потім прибирайте в місце зберігання заготовок.
Джем з жовтої сливи в домашніх умовах
Неймовірно смачне варення, а точніше джем, виходить з жовтої сливи (аличі). Якщо у вас є такий фрукт, то обов’язково спробуйте приготувати за цим рецептом. Вживати ароматне ласощі, намазавши на булочку і запиваючи чаєм, буде суцільним задоволенням.
Інгредієнти:
- Жовта слива (алича) — 3,5 кг
- Вода
- Цукор — 0,7-1 кг (за смаком)
Приготування:
1. Чистий аличу викладіть в каструлю і залийте водою так, щоб вона тільки трохи покрила весь обсяг. Потім поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Після цього варити 1-2 хвилини, щоб вміст стало м’яким.
2. Далі злийте воду і перетріть ягоди через сито. Кісточки залишаться в ситі, а вся м’якоть перетрется в кашоподібний стан. Можна повторити процедуру ще раз, щоб консистенція стала більш ніжніше.
З даної кількості аличі виходить 1,4 кг пюре. Рекомендую вам теж зважити масу, щоб зрозуміти скільки потрібно цукру. У нашому випадку це 700 гр.
3. Додайте в масу цукор, перемішайте і поставте на повільний вогонь. Після закипання варіть 30-40 хвилин. Це залежить від бажаної густоти. При цьому постійно помішуйте варення.
4. Наповніть гарячим джемом чисті банки і закрийте щільно кришками. Переверніть їх і залиште до повного охолодження. Потім можна забрати на зберігання.
Класичний рецепт сливового варення без цукру
Якщо вам протипоказаний цукор або ви просто стежте за своїм здоров’ям і не вживаєте його, то і для вас у мене є відповідний рецепт смачного сливового джему. Ми будемо готувати його разом з пектином. А пектин, як відомо, дуже корисний для нашого шлунково-кишкового тракту. Він нормалізує обмін речовин, покращує роботу кишечника і знижує холестерин.
Інгредієнти:
- Сливи — 2 кг
- Пектин — 1 столова ложка
Приготування:
1. Очистити сливи від кісточок і перекладіть в блендер. Включивши його, доведіть фрукти до стану пюре. Потім перелийте масу в каструлю, в якій будете варити.
2. Поставте каструлю на вогонь і дочекайтеся, поки не закипить. Після закипання поступово додайте в масу пектин, одночасно помішуючи ложкою. Далі ще раз доведіть масу до закипання і вимикайте вогонь.
3. Гарячий джем розкладіть в банки, закрийте кришкою і залиште до повного охолодження. Остигле ласощі приберіть зберігатися в холодне місце.
Варення зі сливи з лимоном і корицею в духовці
Впевнена, що подібну смакоту ви ще не пробували. Варення готуватися не на плиті, а в духовці. Називають це ласощі «Арабська ніч» і воно справді карколомна. Яскравий насичений колір, густе і дуже ароматне.
Інгредієнти:
- Слива — 2 кг
- Цукор — 1 кг
- Сік одного лимона
- Кориця — 2 палички
- Бадьян — 5 зірочок
Приготування:
1. Очистити сливи від кісточок. Потім покладіть половину фруктів в глибоку посуд, в якій будете готувати. Далі висипте туди половину цукру, додайте паличку кориці і пару зірочки бадьяна. Трохи струсніть. Слідом покладіть залишилися фрукти, цукор, корицю і бадьян. Ще раз перетряхните і полийте соком з вичавленого лимона.
2. Поставте дану суміш в розігріту до 190 градусів духовку. Запікайте 2 години. За цей час ви встигнете підготувати і простерилізувати банки. Готове варення розкладіть в підготовлену тару і закрийте кришками. Дайте їм повністю охолонути, а потім приберіть в місце для зберігання.
Як приготувати варення зі сливи з горіхами
Хочу запропонувати вам ще один просто приголомшливий рецепт сливового варення з волоськими горіхами і какао. Втім, горіхи можна брати будь-які на ваш розсуд. Подивіться докладний відео-рецепт, де автор ролика вам наочно все покаже.
Інгредієнти:
- Сливи без кісточок — 800 гр
- Цукор — 200 гр (або за смаком)
- Какао-порошок — 1 столова ложка
- Вершкове масло — 30 гр
- Волоські горіхи — 100 гр
- Ванілін — за смаком
У мене все на сьогодні. Думаю, що змогла розіграти у вас апетит і ви неодмінно захочете приготувати сливовий десерт по будь-якому вподобаному рецептом. Вибір у вас є, так що дерзайте. Який би варіант ви не вибрали, він безсумнівно приведе ваших ласунів в захват.
Вдалих вам заготовок!